Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Kaikki blogit puheenaiheesta vanhustenhoito

Valinnanvapaus ja isäni - Kodinomaisesti kani?

Maakunta- ja soteuudistus ei minua kiinnosta pätkän vertaa, koska juuri nyt minua kiinnostaa 95-vuotiaan isäni lähitulevaisuus. Hänellä on käytössään valinnanvapaus ja palvelusetelit. Hän voi mennä yksityiseen hoivakotiin, julkiseen hoivakotiin tai yhdistyksen tai säätiön ylläpitämään hoivakotiin.

Ei hän siis sotea tarvitse, enkä tarvitse minäkään. Hoitopaikan me ukolle tarvitsemme. Palvelusetelillä ja valinnavapaudella, ja mahdollisesti jopa ilman niitä.

Vanhustenhoitoa ja halpaa työvoimaa

Ulkoministeri Timo Soini (siniset) puhui suu vaahdossa filippiiniläisten hoitajien tuomisesta Suomeen hoitajiksi, lähinnä vanhuspuolelle. Soini ei taida muistaa, että hoitotyössä vaaditaan kohtuullisen hyvää suomen kielen osaamista, vai kuvitteleeko ulkomisterimme hoidettavan opiskelevan vierasta kieltä pystyäkseen kommunikoimaan hoitajan kanssa? On kovin helppoa yrittää piilottaa “halpistyövoiman” haaliminen työvoimapulan taakse, ei meillä työvoimapulaa ole.

Sairaalatoiminnan alasajo edesvastuutonta!

 

Kyllä kääntyisi Urho Kekkonen ja Santeri Alkio haudassa, jos tietäisivät Sipilän hallituksen keskittämisvimman. Aikanaan suurella työllä rakennettu hyvinvointivaltio ja periaate kaikkien alueiden asuttuna pitämisestä on tämän päivän Suomessa nakattu historian romukoppaan. Nyt tärkeää on lakkauttaa maakuntien julkiset terveyspalvelut ja tuoda tilalle yksityisiä toimijoita, jotta saadaan täytettyä pääomasijoittajien taskut muhkeilla osinkotuotoilla.

Vanhusten hoito. Pukki kaalimaan vartijana.

Täytyy ihmetellä, kuka ja ketkä olettavat että voittoa omistajilleen tekevä yritys hoitaisi,

meidän vanhuksemme ilman ongelmia.

Näiden suurten firmojen on tarkoitus tuottaa rahaa sijoittajille.

Huomio, se on ykkösprioriteetti. Kakkosena tulee työntekijät ja asiakkaat.

Pukkikin syö kaalimaasta parhaat kaalit ja jäjelle jää mitä jää, tallattuja kasveja ja jne.

Tämä sanaparsi kuvaa täydellisesti tätä toimintaa.

Omaishoitajien asemaa on vahvistettava

Viime viikkoina julkisuuteen on tullut hätkähdyttäviä tietoja räikeistä laiminlyönneistä hoitoalalla. Vanhustenhoidon ongelmiin on tartuttava määrätietoisin ottein. Sitova hoitajamitoitus on saatava lakiin, valvontaa tiukennettava ja määräysten rikkomisesta annettava kunnon sanktiot.

Eikö vanhustenhoidon kriisi saa SOTEen vauhtia ?

Vanhustenhoidon surkea tila on ollut yleisesti tiedossa jo vuosikausia ja nyt median kautta esiin tulleet hyvin vakavat puutteet erityisesti yksityisten hoivakotien osalta on nostanut asian pinnalle. Kansanedustajat ja puolueet toisensä jälkeen ovat tuohtuneina vannoneet toimia ikäihmistemme olosuhteiden korjaamiseksi. Asia on konkretisoitunut hoitajamitoituksesta päättämiseen - tärkeä asia, mutta mitätön kokonaisuudessa.

Miksipä ei hoitajia Filppiineiltä.

Kun seuraa keskustelua vanhustenhoidon tasosta tänä päivänä ihan kotimaisin voimin tulee ymmärrys, että tuskin se hoitamisen taso lakeen jos vaikka filppiiniläinen hoitaja hoitaisi.

Kovasti arvostellaan näitä hoitoalan firmoja,  nehän  antavat ainoastaan hoitamiseen olosuhteet, raamit,  mutta kyllä se ihan ihminen on joka hoitaa attendollakin sitä vanhusta.

Hoitaja syöttää, vaihtaa vaipat, pesee, leikkaa varpaankynnet.  Se miten hoitaja hoitaa näkyy potilaan hyvänä, huonona tai keskinkertaisena vointina. 

Suomalainen hoitaja ei kelpaa Timo Soinille

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) esitti eilen 15.2, että Suomen vanhustenhoidon ongelmat korjattaisiin tuomalla ”työteliäitä” ja ”korkean moraalin” filippiiniläisiä hoitajia työskentelemaan vanhustenhoitoon. Nähtävästi suomalainen hoitaja ei ole Soinille tarpeeksi "työteliäs" ja "korkean moraalin" omaava.

Kunnan hankintapolitiikka voi johtaa huutolaisjärjestelmään

Markkinaoikeus on antanut 7.2.2019 päätöksen kuuden Siun Soten alueella toimivan hoiva-alan yrityksen valitukseen. Kyseessä on sosiaalisen tehostetun palveluasumisen kilpailutus.  Siun sote toimii 14 kunnan alueella ja sen palveluksessa on noin 7 000 työntekijää.  Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on 72 miljoonaa euroa. Valituksen jättivät kuusi alueella pitkäaikaisesti toiminutta yrittäjää.

Ovatko vanhukset myynnissä?

Vanhustenhoidon tilanne on saanut viime aikoina runsaasti palstatilaa epäiltyjen laiminlyöntien takia. Olen jo aiemmissa kirjoituksissani ottanut kantaa, että vanhukset, lasten ja nuorten ohella, eivät saa olla yhteiskunnan kärsijöinä. Vanhuksia, etenkin sitä ikäluokkaa, joka joutui puolustamaan maatamme ase kädessä, saamme kiittää siitä kaikesta, mitä meillä on. Vanhustenhoidon myynnissä ulkopuolisille yrittäjille on pidettävä mielessä osakeyhtiön tarkoitus, joka on voiton tuottaminen osakkailleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä