*

Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Kaikki blogit puheenaiheesta Kulutusjuhla

Näyttö- ja vertailutalous – mitä se on?

Tänään eletään kulutushokemallista kasvutalouden mantraa – pitää saada kasvua, lisää, enemmän ja usein vielä nopeammin. Jarrua ei ole ihmisen näkökulmasta – ahneus ja halu näyttää vie voiton. 

Toisaalla on kuitenkin jarru ja se on vuosisatamiljoonainen luonto – siis ympäristö biosfäärillisenä evoluutio-ohjelmana, joka elättää biomassojensa kierron myötä myös meidät – ihmiset.

 

Kulutusjuhla, identiteetti ja itsetunto – mistä suomalainen on tehty*

Tänään uutinen toi odotetun viestin, mahdollisen toisinnon 1980 -luvun lopun monille vimmaiselämän velkakriisin – yksilöllisen kansalaista koskettavan velkaelämän. Luottojen otto, varsinkin korkeakorkoisten kulutusluottojen kasvu voi yllättää odotetusti tuhannet ja tuhannet – käräjöinti on lisääntynyt [1 ---

 

Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme?

Tutkimus kertoo |1, että nyt suomalaisetkin ovat heränneet ihmisen aikaansaamaan jopa hallitsemattomaan ilmastonmuutokseen, joka uhkaa arouttaa eteläisen Euroopan – ehkä aavikoitumiseen saakka. Millaisen määrän saamme EU-jäsenenä kollektiivisella vastuuperiaatteella etelä-eurooppalaisia ilmastopakolaisiksi maahamme seuraavan 30-50 vuoden aikana?

|1 ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005509765.html -

 

Suomen talouden kasvumallin kolme mätää omenaa

*

Velan ylivoimaisuudesta

*

Velkavetoinen kulutus on riski talouskasvulle

Keskimääräinen uusi asuntolaina on Finanssialan (FA) tuoreen kyselytutkimuksen mukaan runsaat 150.000 euroa.  Kun käytetään maaliskuussa (2017) nostettujen asuntolainojen keskikorkoa 1,13 % ja takaisinmaksuaikana keskimääräistä 19 vuotta, maksaa kotitalous lainastaan noin 150 euroa korkoa kuukaudessa, jos laina nostettaisiin nyt.

Nyhtötalouden luoma kierre ympäristökatastrofiksi?

Kaikki alkaa aina pienestä perhosen siiven iskusta |*… joitain vuosia sitten eduskuntamme sääti pikavipeille |** 50 prosentin korkokaton – idea oli estää koronkiskonta. Luottomäärä rajattiin 2.000 euroon.

Luovaa tuhoa odotellessa – kasvuhoenta on nyt tapissa!

Julkistettiin kirja ”Kasvun loppu” |1, miksi vasta nyt, kun ympäristömme eli hienosti sanottuna biosfääri huutaa hätäänsä – ”Gaia kuumenee, osaammeko vähentää reilusti kulutustamme |*. Samaan aikaan talousviisas, professori Sixten Korkman julkistaa – ”Strategia hukassa”|2, näilläkö selviämme?

 

Musta Perjantai: Päivä jolloin Britannia tuli hulluksi

Täällä Britanniassa vietettiin taas päivää jolloin kansakunta tuli kollektiivisesti hulluksi. Väki päätti rynniä ostoskeskuksiin ja aiheutti kaaoksen melkein jokaisessa suuressa kaupungissa Lontoosta Edinburghiin. 

Vaivaannuttavan voimaannuttavat markkinat

Moderneja länsimaisia yhteiskuntia kutsutaan usein moniarvoisiksi yhteiskunniksi, mutta tuotannon, talouden ja teknologian yhdenmukaistumisen myötä tämä moniarvoisuuden kokemus koskee mielestäni lähinnä yksilöitä, ja etenkin näiden kulutusvalintoja. Väitänkin, että yhteisöinä länsimaat muodostavat tavattoman homogeenisen ja monokulttuurisen kokonaisuuden, joka koostuu sadoista miljoonista usein hyvin näennäisesti yksilöllisistä yksilöistä, hyvin samankaltaisine siteineen tuotannollis-taloudelliseen todellisuuteen.

Kasvuhokemasta toimeliaisuuteen!

Kallupit kertovat, että markkinataloutta ylläpitävät kuluttajat uskovat jälleen hitusen parempiin aikoihin. Paremmat ajat merkitsevät kulutuksen lisääntymistä – kornia luonnolle, mutta totta. Kornia sen vuoksi, että meitä elättävä biomassallinen biosfääri antaa jo kaikkensa – vieläpä siten, että vuotuinen tuotos on syöty toimestamme syyskuun lopulla 1].

Me käymme muovipussin käyttöhön

Rakas joulupukki. Jos yhden asian voisit tuoda Suomeen joululahjaksi Irlannista, se olisi muovipussivero.

Kassamyyjänä olen saanut jälleen seurata aitiopaikalta ihmisten kulutustottumuksia. Etenkin näin kulutusjuhlan alla ihmiset tulevat suorastaan hulluiksi. Yksi asia kuitenkin yhdistää kauppareissuja vuoden halki: muovipussien järjetön ostaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä