*

Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkinen ja yksityinen talous

Tuloerot ja olkiukot

Viimeaikoina on käyty kiivasta keskustelua siitä, miten Suomen tuloerot ovat kasvamassa kestämättömiin mittasuhteisiin. Tämä viesti on tietenkin tullut enemmän opposition suunnasta, vaikka Suomen tuloerot ovat Euroopan mittapuulla verrattain alhaiset. Tämän valheellisen maailmankuvan viljely on tietenkin Vasemmistolle tarpeellista äänien saannin varmistamiseksi.

Koulujen yksityisomistus ratkaisisi homeongelmat

Vietin ensimmäiset kouluvuoteni Sarvaston viipalekoulussa. Kun vuosia sitten kävelin kyseisen paikan ohi, paikalla oli vain hiekkakenttä ja mietin että mitäköhän koululle on käynyt. Kirjoittaessani nyt tätä juttua selvittelin asiaa ja Google osasi kertoa, että kyseinen viipalekoulu ilmeisesti jatkaa elämäänsä Itä-Helsingin musiikkipiston väistötilana (hel.fi 3.3.2015), homeettomana:

"Ilmanlaatu ja vaihtuvuus on hyvä; tarkastuksessa ei todettu poikkeavia hajuja eikä home- tai kosteusvaurioita."

Sote-uudistus ei tarvitse maakuntia

Minulla oli tilaisuus esiintyä tänään Ylen aamu-tv:ssä yhdessä Piraattipuolueen ja SKP:n edustajien kanssa. Vaikka koulujen kasviruokapäiviin on helppo ottaa kantaa, mukana oli myös vaikeampi kysymys: Mitä Sote-uudistukselle pitäisi tehdä?

Vastasin, että koska en harjoituksesta ole juuri mistään suunnasta mitään positiivista ole kuullut, sillä on suuri riski mennä ns. metsään, ja olisin valmis perumaan Sote-uudistuksen sen nykymuodossa.

Mitä kuuluu - kuka käskee?

Sipilä ohjailee ja määräilee mediaa kuin banaanitasavallan päämies. Miksi ihmeessä?

 

Koska he eivät tee niin kuin pääministeri haluaa.

 

Sipilän käytös hätkähdyttää hänet aikoinaan valinneita. Ylen toimittajista on parhaat eronneet Ylen palveluksesta, ylhäältä määrätty uutisoinnin sisältö lannistaa ja lamauttaa vapaan kritiikin nykymenosta.

 

Selitys Sipilän käytökselle taitaa olla se, että Sipilä yrittää johtaa maata kuin yritystä. Kun toimitusjohtaja määrää, alaiset tottelevat.

 

Sote-uudistus, palkanmaksaja vaihtuu!

Kunta-alalla on työntekijöitä reilut 400 000. Soten tullessa noin puolella heistä palkanmaksaja vaihtuu. Käsitykseni mukaan opettajat ja yleensä koulutoimi jäävät uudistuksen ulkopuolelle. Hyvä näin! Tietenkin myös tämä kunnan "virastoväki" jää ulkopuolelle! He työskentelevät pääosin virastoaikana.

Sote-uudistuksessa yksityinen diagnosoija on aivan liian jäävi

Yhteiskunnallisesti merkittävät diagnostiset palvelut eivät sovi yhteen markkinatalouden kanssa. Monelle autoa korjauttaneelle maallikolle on tuttua, kuinka korjaajasetä "ennakoi" tulevia vikoja, ehdottaa mittavia toimenpiteitä ja löytää yllättäviä vikoja ihan hyvin toimivasta autosta. Ainoa suoja tilanteessa on:

a) Päästä tutulle ammattilaiselle, joka ei yritä saada kyseenalaisin keinoin lisämyyntiä.

b) Olla niin perehtynyt asioista, että voi kiistää jäävin diagnoosin.

Päivähoidossa olisi mikroyrittäjyyden sauma, jos

Voimakkaasti kasvavat kunnat kuten Vantaa kärvistelevät päiväkoti-investointiensa kanssa samanaikaisesti, kun yksityisten kattojen alla olisi sekä tilaa että perhepäivähoitajana töihin kykeneviä ja halukkaita työttömiä tai omaa lastaan täyspäiväisesti hoitavia vanhempia.

Mikä on johtanut siihen, että julkinen sektori omii väen vängällä pienimuotoisen yksityisen yrittäjyyden mahdollisuuden päivähoidossa?

Lähiyhteistyön romahdus

“Universumi on suunnaton, mutta itse olen vaikuttunut myös ihmisestä itsestään,
hänen kyvystään ymmärtää maailmankaikkeutta. Vaivaiset satatuhatta vuotta
sitten esi-isämme, levottomien uskalikkojen pieni joukkio, karistivat Afrikan
punaisen tomun jaloistaan. Sauvaan nojaten ja kivityökalut nahkapussissa he 
levittäytyivät ympäri maapalloa. Ja tässä me nyt olemme, heidän jälkeläisensä,
käsi lattemukin korvassa, älypuhelinta näpläten jutustelemassa
maailmankaikkeuden ensimmäisestä sekunnista arkitodellisuudessa, joka on

Sote-palveluiden valinnanvapaus on fiasko

Valinnanvapaus kuulostaa hienolta asialta. Kukapa ei olisi sen lisäämisen kannalla?

SSS-hallitus tiedotti tänään sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen yksityiskohdista. Samalla tarkentui linjaus potilaan valinnanvapauden lisäämisestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä