Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Kaikki blogit puheenaiheesta Arktinen merijää

Mitä media kertoo merijään tilanteesta

Tähän aikaan vuodesta Antarktiksen merijää sulaa. Uutisissa kerrotaan, että Antarktiksen merijää sulaa ennätysmäärin. Ja johtopäätöksenä tästä kerrotaan seuraavaksi, että vedenpinta merissä nousee useita metrejä seuraavina vuosikymmeninä.

Menikö tässä nyt joku asia pieleen, ainakin johtopäätöksen veto on osittain löysä veto, kun tiedetään, että merenpinta ei ole noussut kuin sen pari millimetriä vuodessa, eli 20 cm vuosisadassa, ja nyt puhutaan metreistä. Merenpinnan nousu johtuisi siis merijään sulamisesta.

Jääkarhujen määrä vähentynyt 40 % arvelee Hesari

 Hesari kirjoittaa tänään Tiede-palstallaan otsikolla ”Jääkarhu joutui aktiivimallille” jääkarhujen väitetystä ahdingosta. Tekstin on tehnyt tieteeseen ja eriskummallisiin eläimiin erikoistunut freelance-toimittaja ja tietokirjailija Niko Kettunen. Hesari kirjoittaa, että jääkarhujen populaation arvellaan kutistuneen 40 prosenttia yhdessä vuosikymmenessä. Siis arvellaan!

Hesarin artikkeli Arktisen yliopiston johtajasta ei vakuuta

 Tällä kertaa käsittelyssäni on Hesarin eilinen artikkeli biologi Jeff Welkeristä, joka johtaa Arktista yliopistoa Oulussa. Arktinen yliopisto arktisten maiden yliopistojen yhteistyöverkosto. Hesari käytti Welkerin ajatusten esittelemiseen kaksi sivua eli kokonaisen lehden aukeaman. Sen perusteella lukijan odotusarvo on, että artikkelissa tulee esiin merkittäviä uusia avauksia ja että tosiasiat ovat kohdallaan. Jostain syystä en ole yllättynyt, että tälläkään kertaa Hesari ei petä odotuksia. Nimittäin kummatkaan odotusarvot eivät toteudu.

Grönlannin jäämäärä reagoi ilmastonmuutokseen

 MTV3 uutisoi tanskalaisprofessori Jørgen Steffensenin johtamasta tutkimuksesta, jolla selvitetään Grönlannin jäätikön virtausnopeutta keskustasta kohti merta. Jäätikkövirtojen vauhti näyttää paikoin jopa kaksinkertaistuneen viimeisen 10 vuoden aikana. Ilmastonmuutosalarmistit ennustavat mieluusti Grönlannin jäätikön sulamista ja merenpinnan nousua kymmenillä metreillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä