Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Hullu - vai paha?

Oslon ja Utöyan saaren tapahtumat Norjassa järkyttävät poliitikkoa siinä missä ketä tahansa ihmistä. Äitinä ja ihmisenä kysyn, mikä meni pieleen, ja poliitikkona kysyn saman kysymyksen: mikä meni pieleen. Kysymysten näkökulma on erilainen, mutta jos ne eivät yhtään koskettaisi toisiaan, olisi syytä huolestua.

Aloitan äidin näkökulmasta. En tiedä, olenko oikeassa vai väärässä, mutta järkytyin, kun luin lehdestä murhaajan isän lausunnon, jonka mukaan olisi ollut parempi, että poika olisi riistänyt henkensä kuin tappanut niin monta. Uhrien määrässä tietenkin, kyllä, mutta mietin, oliko siinä lauseessa jotakin oireellista – jotakin joka itse asiassa kertoo murhaajan tragediasta. Eikö olennainen osa aitoa ja vastuullista vanhemmuutta ole, että rakastaa lastaan ehdoitta, eikä mikään teko maailmassa saa toivomaan tämän kuolemaa. Oliko murhaaja poika, jota ei oltu rakastettu?

Outoa poliitikon suusta? Ehkä, mutta tämä on myös poliittinen kysymys. Tai ellei se ole, ei politiikasta ole mihinkään. Miten siitä olisi?

Minua vaivaa myös, kun niin monella on tarve kiirehtiä sanomaan, että se mies on hullu. Entäs jos hän ei ollutkaan? Entäs jos hän on terve, mutta paha? Silloin nousee vaikea, pelottava kysymys: miten ihmisen pahuus syntyy ja miten hyvyys väistyy ihmisessä?

Aikamme suuri ongelma on ihmiskuvassa, jossa ahdistavat kysymykset ihmisluonnon pimeästä puolesta väistetään neuvottomina. Politiikan puhekulttuurista tämä puuttuu lähes kokonaan, vaikka yhteiskunta makselee sen seurauksista koko ajan. Meiltä puuttuvat välineet hallita pahuutta itsessämme. Koska sitä ei uskota, ei tunnisteta eikä käsitellä, se karkaa käsistä. Kodeissa ei opeteta käsittelemään turvallisesti kielteisiä tunteita, eikä lasta tutustuteta omaan valoonsa ja varjoonsa tasapuolisesti. Luullaan, että optimismi tuottaa optimistista jälkeä. Harmi, mutta asia taitaa olla monimutkaisempi.

Se on sitä myös yhteiskunnallisesti, suuressa mitassa. Shokkiopetusta ihmisen pahuudesta antaa englantilainen historioitsija ja filosofi Jonathan Glover teoksessa Ihmisyys (Like 2003), jossa käydään läpi kaikki viime vuosisadan suuret tragediat vankileirien saaristosta ja Auschwitzista Ruandaan ja Kosovoon. Tuo teos kuuluisi joka kotiin siinä missä bussiaikataulutkin. Kansaa pitäisi kurssittaa ihmisluonnon tuntemukseen. Noissa murhenäytelmissä oli kyse ihmisestä – ei ”niistä muista”.

Gloverin mielestä filosofian suurin haaste on selvittää suhteensa 1900-luvun tapahtumiin. Hän puolustaa ajatusta empiirisemmästä etiikasta - sen täytyy ottaa huomioon ne kauheudet, joita koko vuosisata oli täynnä, muuten siitä ei ole mihinkään. Meidän on ymmärrettävä itsestämme synkempiäkin asioita kuin monet toiveikkaasti ajattelevat yleisesti myöntävät, sanoo Glover ja jatkaa: ”Meidän on katsottava sisällämme olevia hirviöitä tarkkaan ja hartaasti. Muuten niitä ei saada koskaan vangittua eikä kesytettyä.” Sitaatti on kuin Niko Kazantzakisin Tilinteosta: ”Meissä on paljon synkkyyttä, monia kerroksia, käheitä ääniä, karvaisia, nälkiintyneitä petoja.” Saman kuvan maalasi myös Freud, jonka mukaan ihmisen vintillä laulaa enkelikuoro, mutta kellarissa ulvovat sudet.

Keskustelua pahasta on ansiokkaasti jatkettu suomalaisfilosofien toimittamassa kirjassa Radikaali paha (Loki-kirjat 2004), jonka pääkohteena on filosofi Immanuel Kantin näkemys pahuudesta. Eurooppalaisen moraalifilosofian suuri pohjanrakentaja pohti moraalisen pahan ongelmaa ja liitti sen vapauteemme, kykyymme ylipäätään tehdä moraalisia valintoja. Siitä seuraa vastuu. Ihminen valitsee itse itsensä ja oman luonteensa, ja hän voi valita itsensä myös pahana.

Pahasta ei päästä eroon pelkästään hylkäämällä tiettyjä poliittisia järjestelmiä, sillä paha löytää jatkuvasti uusia ilmenemismuotoja – siksi ajattelun on herkistyttävä pahan tunnistamiseen kyetäkseen taistelemaan sitä vastaan. Se tarve vain korostuu ajassa, jota leimaa pahan estetisoiminen ja viihteellistäminen.

Glover tiedosti, että pahan hillitsemiseksi tarvitaan maailmanlaajuisia poliittisia pidäkkeitä. Se ei kuitenkaan yksin riitä, on käännyttävä ihmismielen puoleen. Pahuuttaan kavahtanut löytää moraaliresurssinsa, koska tietää miten kipeästi niitä tarvitsee: ihmisen suurin ongelma on oman ihon alla.

Apua ihmiselon vaarallisuuteen Glover haki toisesta kyvystämme, kyvystämme empatiaan ja rakkauteen. Se on itsekkyytemme vastavoima, ja parhaiten sen herättää antautuminen toiselle ihmiselle, osallisuus elämänkohtaloon, käytännön rakastaminen ja rakastetuksi tuleminen.

Useimmat meistä osaavat arvostaa sitä yhteiskunnallista vapautta, jonka länsimainen kulttuuri takaa. Liberalismin ajoista lähtien yhteiskuntiamme on määrätietoisesti rakennettu yksilönvapauden periaatteen varaan. Poliitikot ovat olleet varsin yksimielisiä siitä, että vapaus on pakkoa paljon tehokkaampi, jos halutaan yhteiskunta, jossa ihmiset viihtyvät. Mutta millaista ihmistä vapaus edellyttää? Olisiko vaikkapa hyvien ihmisten vapaus erilaista kuin pahojen vapaus?

Kaikkien tavoittelemaa ja arvostamaa vapautta ei voi ylläpitää vannomalla yksin vapauden nimiin. Vapaus ilman vastuuta on tappavaa ja vaarallista. On syytä miettiä, mitä yhteiskunnan eettisiä pohjarakennelmia vapaus toteutuakseen edellyttää. Miten niitä rakennetaan, entä miten pidetään yllä ja huolletaan? Ja tekeekö sellaista enää kukaan? Missä on vanhempien vastuu? Mikä on kirkon tai uskonnollisten yhteisöjen tehtävä? Mikä koulun osuus?

Askel äärimmäisen vapaasta yhteiskunnasta äärimmäisen valvottuun on lopulta tavattoman lyhyt. Jos vapauden seurana ei ole sisäänrakennettu vastuuntunto, ennen pitkää ainoa yhteiskuntarauhan tae on jatkuva, alinomainen ja kaikkialle ulottuva valvonta.

Politiikalle kaikki tällainen asettaa erityisen haasteen. Me haluamme rakentaa turvallista ja rauhallista yhteiskuntaa. Se edellyttää muutakin kuin valvontaa ja kuria. Pohjimmiltaan se edellyttää hyvyyttä. Hyvyyttä ei voi ulkoa käsin kaataa ihmiseen, sen täytyy kasvaa sisältä.

Vaikka miten parantaisimme yhteiskuntaa, hyvinvoinnin luominen ei riitä, jos yhteiskunta vuotaa toisesta, ihmistensä päästä. Ja sinne toiseen päähän meillä on aika vähän sanomista.

Me voimme vain toivoa, että koko yhteisö tunnistaa hyvän ja hyvyyden tarpeen. Pitää sitä arvossa, rakentaa sen varaan, viljelee hyvyyttä pahuuden ja koston sijaan.

(Kirjoitus perustuu aikaisempiin blogikirjoituksiini ja kolumneihini.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Vaikka miten parantaisimme yhteiskuntaa, hyvinvoinnin luominen ei riitä, jos yhteiskunta vuotaa toisesta, ihmistensä päästä. Ja sinne toiseen päähän meillä on aika vähän sanomista."

Voit Eija-Riitta yrittää selittää parhain päin, mutta meillä ei todellakaan ole pääsyä sinne "toiseen päähän," mutta teillä on.

Tarkoitan teitä kokoomukselaisia. Samasta alkuviitteestä kumpuaa Breivikinkin aate, kuin teillä siellä kokoomuksessa.

Pitäkää ääripuolenne kurissa.... Yrittäkää edes, vaan en ole sellaista yritystä, ainakaan ennen Norjaa nähnyt.

Ja, on olemassa sellainenkin vaara, että te maltilliset kokoomuslaiset ette pysty pitämään puoluetta hallinassanne.

M O

Voi voi teitä vasureita

Ei ole sataavuotta kun demareiden alkuviitteestä noustiin kapinaan ja kansanvaltaa vastaan. Teidän alkuviitteestä aloitettiin se sota, mikä tappoi montakymmentä tuhatta suomalaista.
Ei ole montavuosikymmentä kuin samaporukka huusi vallankumousta.
Ei ole viittävuotta kun vasemmistosta ja kommunismista kiinnostunut Pekka Auvinen teloitti kymmenen ihmistä
Ei ole viittä vuottaa kun kunnon "demari" Juha Turunen halusi ottaa hieman kapitalistilta lunnaita ja kidnappasi teollisuussuvun nuoren aikuisen.
Tätä teidän kunnonihmisten listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Eli olisiko parempi jos pitäisit noi typerät syytöksesi ominasi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Viestilläsi ei ole mitään arvoa tällä foorumilla, jossa puhutaan omilla nimillä.
Raukkamaisuuttasiko räksytät "M O"

Kerro nimesi, ennekuin käyt minun oikeata nimeäni vastaan, luikuri.

Esa Mattila

Markku Tyry:

Sinähän se täällä räksytät joka paikassa ja solvaat ja haukut muita ihmisiä. Luulenpa, että se olet sinä, jonka pitäisi yrittää pidätellä omaa vihaansa ja äärimielipiteitään muita kohtaan.

Enni Kulovaara

Oikeistolaisuus ja kristinusko? Ei vaan, en minä tuosta teosta muita syytä kuin Breivikiä, mutta mitä olen poimintoja hänen manifestistaan lukenut, niin oudolta tuntuvat miehen mietteet.

Täällä kun ei nyt taida saada kirjoittaa kristinuskosta mitään, niin jätän kommentoinnin tältä osin tähän. Paitsi että:

"Se on sitä myös yhteiskunnallisesti, suuressa mitassa. Shokkiopetusta ihmisen pahuudesta antaa englantilainen historioitsija ja filosofi Jonathan Glover teoksessa Ihmisyys (Like 2003), jossa käydään läpi kaikki viime vuosisadan suuret tragediat vankileirien saaristosta ja Auschwitzista Ruandaan ja Kosovoon. Tuo teos kuuluisi joka kotiin siinä missä bussiaikataulutkin. Kansaa pitäisi kurssittaa ihmisluonnon tuntemukseen. Noissa murhenäytelmissä oli kyse ihmisestä – ei ”niistä muista”."

- Suosittelen lukemaan Hannu Lauerman kirjan Pahuuden anatomia. Siinä käsitellään uskonnon ja pahuuden ilmenemismuotoja.

Tuomas Hako

Jotkin rotuopit opettavat, että toisilla ei ole arvoa. Tällaisia eriarvoisuusoppeja on monissa uskonnissa. Eräs rabbi julisti aikoinaan, että miljoona muslimia ei ole yhden juutalaisen kynnen arvoinen. Tällaisiin hurahtaminen on mielestäni hulluutta, vaikka takanba olisi joitain lahkoja tai järjestöjä. Jos vapaassa Norjassa oikeasti on syntynyt lehdistön kuvausten mukainen tapaus, niin kyseessä on ilman muua hullu.

Sodissa ja muissa vastaavissa hankkeissa sotilailta ja esim. tiedustelupalveluiden toimijoilta saatetaan vaatia äärimmäistä väkivaltaa. Joukkomurhia on suoritettu paljon USA:n armeijassa ja monissa muissakin armeijoissa. Rasismia tai kansallisuus- tai muuta vihaa käytetään pontimena. Tiedustelupalveluiden toiminta on varsin kyynistä. Luin juuri CIA:n huumebisneksistä, joiden vuoksi esim. Indokiinassa saatettiin Laosissa murhata lyhyessä ajassa 26 000 ihmistä poliittosluonteisissa puhdistuksissa. Vain huumeviljelmien ja suurvaltapolitiikan takia. Sama tapahtuu nyt Afganistanissa ja Irakissa ym. Yksilö lietsotaan pahuuteen ja pakotetaan. Hän ei missään nnimessä ole hullu. Mutta en tiedä, millaiset jäljet ura saa aikaan psyykeeseen.

Koska tiedustelupalvelut ovat nuin pahoja, ne saattavat tehdä tällaista ihan sen vuoksi, että "pahilta otettaisiin pois vapaus" ym. Siksi pidän melkoisen ikävinä tällaisia bloggauksia. Miksi vapaus ahdistaa? Liittyykö kirjoitus Eurostoliiton synnyttämiseen? Entäjos iskukin liittyi? Tällöin blogi on osa terrorislla höystettyä kampanjaa vapautta vastaan.

Käyttäjän munkisto kuva
lauri munkisto

"Ihminen valitsee itse itsensä ja oman luonteensa, ja hän voi valita itsensä myös pahana."

Tämän ajatuksen varaan voi rakentaa teorian, mutta todisteita sen paikkansapitävyydestä ei ole. Kyseessä on samantyyppinen asia kuin jumalusko, se voi joko olla tai sitten ei.

Silti tuon ajatuksen kyseenalaistajia ei tunnu löytyvän oikein mistään. Se on aika hämmästyttävää, kun ottaa huomioon että uskonnonvastaisia kriitikoita kyllä löytyy nykyään oikeistostakin vaikka kuinka paljon. Ilmeisesti valinnanvapauden epäilemisellä ihmiset menettäisivät jotain itselleen tärkeää – mahdollisuuden moralisoida ja osoitella muita: nuo ovat huonompia kuin minä.

Gloverin kirja on hyvä avaus, mutta sen suurena heikkoutena on rajoittuminen 1900-lukuun. Silloin länsimaiden omat raaimman pahuuden ajat jäävät tarkastelun ulkopuolelle. Pahuus ulkoistetaan sittenkin "niiden muiden" ominaisuudeksi.

Jussi Jäntti

Kiitoksia, "lauri munkisto", tämän vähän lattean keskustelun kaikkein mielenkiintoisimmasta ja ajatuksena kirkkaimmasta kommentista.

Jäin pitkään miettimään, mitä kaikkea tuosta ajatuksestasi kehkeytyisi ja totesin, etten ainakaan osta Kantin ajatusta kategorisesta imperatiivista enkä myöskään tätä ajatusta, että ihminen voi valita itsensä myös pahana.
Nämä ajatukset näyttävät johtavan loogiseen ristiriitaan, eivätkä ne vastaa kokemustamme todellisuudesta tai ihmisestä psykologisena toimijana.

Kanthan liittää eettisyyden tiukasti järkeen ja tämä pahan valinnan ongelma näyttää tulevan lähellä rationaalisen valinnan ongelmallisuutta.

Kantin aikaan verrattuna olemme oppineet hyvin paljon mm. erilaisten systeemien osien ja kokonaisuuksien suhteista, mm. reduktiosta eri tilanteissa, enkä pitäisi lainkaan mahdottomana että "kokonaisuutena eettinen systeemi" rakentuu kantilaisittain epäeettisistä osista, jotka voivat olla eettisiä subjekteja. (Systeemi ei tietenkään ole Kantin tarkoittama eettinen subjekti, joten käsitteiden käyttö ontuu.)

Menemättä tässä sen pidemmälle olisin itse asiassa taipuvainen ajattelemaan hyvin epäkantilaisittain, ettei ihiminen edes voi valita itseään pahana. Eihän ihiminen erityisesti valitse rationaalisuutta tai epärationaalisuuttakaan.

Joka tapauksessa yksi vaarallisimmista ja vahingollisimmista asioista tässäkin suhteessa on kirkko ja kristillisyys, josta olisi jo korkea aika vapautua.

Veli Pekka Nousiainen

Jussin Jantin johtopäätös on sama kuin minun mutta eri lähtökohdista.
"Joka tapauksessa yksi vaarallisimmista ja vahingollisimmista asioista tässäkin suhteessa on kirkko ja kristillisyys, josta olisi jo korkea aika vapautua."
Aito ja oikea suhde Jumalaan Kristuksessa Jeesuksessa vie prosessiin, joka aidosti vapauttaa ihmisen Pahasta ja saa aikaan muutoksen, jota voi tutkailla vaikkapa kirjasta
"Klinu, elinkautisvanki Reijo Loikkasen tarina (Olli Karhi)"

Heli Hämäläinen

Breivik kasvatettiin heteroperheessä. Kaikki heteroperheet eivät kestä, mutta siitä ei puhuta. Nyt etsitään joukolla anomalioita, mutta todennäköisesti Breivik on kasvatettu yhtä ahdasmielisesti kuin muutkin uraohjusten kakarat. Andersin isä luultavasti kyllästyi Andersin itkuun ja siihen ettei seksi enää luistanut. Näin käy usein heterosuhteissa.

Veli Pekka Nousiainen

Esitätkö, Heli Hämäläinen vakavasti, että muu kuin heteroseksuaalinen avioliitto olisi onnellisempi ja tuottaisi tasapainoisempia yksilöitä? Eli spekulaatiosi mukaan nimenomaan heteroseksuaalisuus tuottaa tällaista?

Heli Hämäläinen

En minä erityisesti sitä hae, mutta vanhempien homoseksuaalisuus oltasiin varmasti nostettu esiin mikäli Anders olisi tullut tällaisesta perheestä. Meidän on vain hyväksyttävä se tosiasia, ettei heterosuhde ole aina tasapainoinen eikä herkkua lapselle. Tietysti on vielä pieni tsäänssi että Andersin isä olisi homo, koska homojen lumeliitot tuppaavat päättymään eroihin. Eikä avioliittoa tarvitse sotkea tähän. Ihminen voi naida ihan ketä häntä huvittaa ilman yhteiskunnan panosta siihen. Enkä minä tätä vakavasti esitä kuten en edellistäkään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eija-Riitta, sinun lapsesi ovat todennäköisesti (onneksi) jo isoja, mutta juuri sinä edustat AIVAN samanlaista riskiryhmää kuin Anders-raukan isä Jens...ollaan periaatteessa kyllä vanhempia, mutta samalla, omasta mielestä, niin hiton tärkeitä, että pitää esiintyä Strasbourgissa, Brysselissä ja UK:ssa. Kotia hoitakoon "taustaväki". Ettekö näe, että minulla on almanakkaa aivan täynnä!

Muistutan, että esimerkiksi Gro Harlem Brundtlandin poika teki itsarin...surullista (kännykkä-äiti?)

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Etköhän Ilmari nyt liioittele. Et voi ihmistä tuntematta samastaa häntä pelkän työssäkäynnin perusteella AIVAN samaksi tapaukseksi.

Myönnän että olisin paremp äiti ilman työssäoloa, mutta vietin silti ensimmäiset äitiyden kymmenen vuotta kotiäitinä, tosin ohessa vähän opiskellen. Jokainen heistä hoidettiin kotona ensimmäiset kolme vuotta, ja senkin jälkeen enimmäkseen minun hoivissani.

En suinkaan pidä itseäni ihanneäitinä, olisin voinut olla paljon parempi - mutta siitä menen takuuseen että rakastan lapsiani loppuun saakka, ehdoitta. Mikään mitä he tekevät tai jättävät tekemättä ei muuta sitä perusasiaa.

Mirjami Parant

Tänään keskustelimme työyhteisössämme isyysvapaiden merkityksestä. On selvää, että tunnesuhteen syntyminen tarvitsee läsnäoloa. Useat tuntemani nuoret isät viettävät paljon aikaa lastensa kanssa juuri siitä syystä, että ovat saaneet tilaa lapsensa kanssa aitoon läsnäoloon isyysvapaansa aikana.

Äidit puolestaan ovat etulyöntiasemassa lastensa synnyttyä. Kiintymyssuhde alkaa imetyksestä, keholäheisyydestä vauvan kanssa, kasvokkain tapahtuvasta vuorovaikutuksesta.

Minusta ihanneäitiä ei ole olemassakaan. On vain äitejä, jotka toimivat juuri niillä voimavaroilla, joita kulloinkin heillä on käytettävissään.

Matti Palviainen

Eija-Riitta, olet oikeasti hyvä ihminen.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Ymmärsin pointtisi Schepel -mutta MITÄ JOS EN OLEKAAN URAOHJUS? Mistäs sinä sen luulet tietäväsi? Nainen joka käyttää vuosikausia lapsiinsa, ei ehkä ole.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Eija-Riitta, kirjoitin siis "riskiryhmästä" (uraohjukset ja niiden lapsista). Mainitsin myös, että sinun lapsesi olivat (onneksi) jo isoja silloin kun aloitit politiikassa (luepa uudestaan eka kommenttini). Kyse ei ollutkaan Sinusta vaikka asia tulikin nyt esillä sinun blogissasi ja totesin että edustat samaa riskiryhmää, kuten edustatkin. Itse ongelma on kyllä olemassa. Nuo mainitsemani esimerkit puhuvat siitä surullista kieltä. Voisi olla erillisen blogin arvoinen aihe joillekin?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hyvä kun poistit toiston, mutta samalla olisit voinut poistaa ensiönkin.

Mopoani ei sittenkään karannut käsistäni. Lukutaidon puolella taisi esiintyä suurimmat probleemat, niinhän?

Uraohjusten lapsilla ei ole helppoa...siitä oli kyse.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Oho, Ilmari. Nyt kyllä karkas sinulta mopo käsistä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Puhuin siis "riskiryhmästä" enkä "samanlaisesta tapauksesta" (kuten Eija-Riitta virheellisesti luki). Helmut Kohlin poika Walter kirjoitti juuri tuosta aiheesta melko katkeran kirjan ja kampaili pitkään itsemurha-ajatusta vastaan:
http://www.welt.de/politik/deutschland/article1232...

Kuten edellisessä viestissäni jo todettiin, Gro Harlem Brundtlandin poika teki itsemurhan...(ja niin teki Taneli Kekkonenkin). Uraohjusten lapsilla ei ole välttämättä niin helppoa, vaikka luulisi.

Pentti Juhani Järvinen

Eikö se ole hyvä, Ilmari

että joku pystyy kommentoimaan, vaikka kokoomuslainen, ajankohtaista ja ikävää tapahtumaa vaatimatta heti aseiden, vihapuheiden, lannoitteiden, internetin ja mielipiteiden ilmaisun kieltoja. Kauheaahan se tietenkin - ainakin Suomessa - on, jos hän pystyy myös referoimaan eettiisin ja moraalisiin periaatteisiin ja joihinkin relevantteihin teoksiin, aivan erityisesti jos koko kansallinen poliitikkokatras, arvojohtaja Halosesta alkaen, käyttäytyy kuin eilisen sateen tantereelle tuomat tuulenpesät. Lisäksi aivan liian monet näyttävät - jostakin syystä - pelkäävän aseita kantavia kansalaisia paniikinomaisesti. Eikö poliisin tulisi tutkia motiivit? Jokaisen henkilökohtaisella tasolla.

Norjan sosialistinen pääministeri Stoltenberg on poliitikko, joka selvisi katastrofista kunnialla. Hänen puheitaan voi suositella, aivan erityisesti sosialisteille ja kaikille erilaisiin kieltovaatimuksiin rynnänneille. Onhan tuo vanha idea "Kirche, Küche und Kinder" aika hyvä, miehen kannalta, etenkin jos hänen kunnioitustaan saarnataan kirkossa. Muttei ketään voi todella sulkea tuohon ympäristöön nykymaailmassa. Ja mitä tulee noihin itsemurhiin; miten moni on tulosta siitä, että papan tai mamman asemasta nautittiin, sitten oma menetettiin sen mukana? Ei isä eikä äiti voi olla koko ikänsä vastuussa aikuisista lapsista.

Eijariitan kommentti kuuluu harvoihin lukemisen arvosiin.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kiitän sinua ihan erikseen ja erityisesti. Ymmärsit pointtini, se rohkaisee.

Veli Pekka Nousiainen

Eihän ketään voi sulkea minnekään. Ihminen murtautuu ulos. Kaiken on oltava vapaaehtoista. kyllä nyky-yhteiskunnassakin voi valita toisin. Mielestäni Eijariitta on tehnyt niin hoitaessaan pieniä lapsiaan itse ja lisäksi rakastaessaan heitä ehdoitta. Vielä olisin halunnut tietää lasten isästä että toimiko hän samoin?

Veli Pekka Nousiainen

Innostuen Pentti Juhani Järvisen reunahuomautuksesta aselakiin:

Mitä tulee aseiden pelkäämiseen, niin käsittääkseni puukotukset eli teräaseella tehdyt murhat, tapot, tapon yritykset yms väkivallan teot ovat paljon paljon yleisempiä Suomessa kuin ampuma-asella tehdyt, joten ehdotankin siis:
Valmiiksi siivutettujen elintavikkeiden käyttöön siirtymistä ja äärimmäisen tiukkaa teräaselakia. Vain muoviset kertakäyttöveitset sallitaan ja niihinkin täytyy olla kaasusumutinta vastaava lupa eli on perusteltava mihin työnsä puolesta tällaista veistä tarvitsee, tosin tietenkin kyse ei silloinkaan ole mistään hätävarjelusta vaan jostakin leikkaamisesta.
Siivutus tapahtuu koneissa jotka on sinetöiden suljettu ja terien vaihto tapahtuu valtion tarkastajien toimesta suoran videovalvonnan alaisena. Luonnollisesti KAIKKI veitset tulee luovuttaa valtiolla ja ne uusiokäytetään. Vain erityistä luottamusta nauttivat keräilijät voivat pitää kokoelmansa, mutta nekin siirretään museoihin, joissa ne on valettu lasimassan sisään (oikeasti ne korvataan hologrammeilla kansalaisilta salaa).

Näin pahuus on poistettu maailmasta tai ainakin Suomesta
(veitsi-tikari-puukko-pistin-jne tuonti on luonnollisesti kielletty ja valvottu)

Tätä lakiuuudistusta saa hallitus, vaikkapa Erkki Tuoiojan johdolla, vapaasti soveltaa muuhunkin kuin teräaseisiin.
Toivottavasti eduskunta on täysillä mukana ja näin kaikenlainen Paha saadaan pois ymmärtämättömien kansalaisten ulottumattomilta!

Pekka Manner

Ei hän ollut hullu vaan oikeistolainen ihmisvihaaja, ja heitä on paljon Suomessakin.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ihmisvihaaminen ei ole vain oikeiston yksinoikeus. Samalla lailla niitä löytyy yli puoluerajojen ja uskallan väittää että 99%:lla ei ole puoluekirjaa! Nuo yleistykset vois jo lopettaa!
Esim. kaikki maanviljelijät ei ole kepulaisia!

Tuula Saskia

Tuolle Mannerille pieni kysymys: oikeistolainen?

Kuinka ihmeessä rohkenet liittää Suomen parlamentin makro-osan tähän juttuun?

Pientä malttia...

Juhani Putkinen

Oletan kyseessä olleen "paha hullu".

Ihminen voi nähdäkseni olla hullu - mielisairas - olematta paha.

Ihminen voi olla paha - tehdä rikoksia - mutta tuollaiset teot kuin Norjassa pantiin toimeen ei nähdäkseni onnistu tavalliselta hullulta, eikä tavalliselta pahikselta.

Eija-Riitta toimi katalysaattorina, joten ehdotan "pahaa hullua".

Dari-anne Suomalainen

Minä sanoisin Norjan tapausta kuitenkin mallioppimiseksi, on olemassa malli, jolla toimitaan ja toiset matkivat sitä.

On olemassa ymmärrystä, tietyissä piireissä islamin toimien puolesta, eli katsotaan, että joku on kärsinyt jotakin ja turvautuu äärimmäisiin keinoihin saadakseen ns. oikeutta, tai muutettua asioita yheiskunnassa.

Yksi esimerkki siitä on palestiina-hellittely. Länsi hyväksyy minkä tahansa terrorin ja laivasaattueet Israelia vastaan, koska palestiinalaiset saavat tehdä niin, ja palestiinalaisten puolesta saa tehdä ilkivaltaa ja terroria, se on yleisesti hyväksyttyä, se taas ruokkii muita tekemään samoin, jonkin muun asian puolesta.

Muualla maailmassa tapahtuva islam-terrorismi, sekin, on yleensä USA:n tai Israelin syy, ( ainakin eräiden tahojen mielestä), joten varsinaiset terroristit
muuttuvat pulmusiksi ja kärsiviksi kansallis-sankareiksi.

Me ruokimme omilla asenteilla tätä toimintaa hyväksymällä sen ja
siirtämällä syyn muiden niskoille.

Osattiin sitä ennenkin:
Sakasassa on toiminut 60-70- luvulla ryhmä Bader-Meinhof, joka levitti kauhua pommituksilla, kidnappauksilla ja ryöstöillä.

Näyttää olleen yhteyksiä myös PLO:n. Jopa koulutusta Jordaniassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Punainen_armeijakunta

Samuel Virkiö

"Minä sanoisin Norjan tapausta kuitenkin mallioppimiseksi, on olemassa malli, jolla toimitaan ja toiset matkivat sitä."

Jostain se malli alun perin saadaan. Mistä?

Eila Jokimaa

Tilastojen mukaan esimerkiksi skitsofrenia ja alkoholismi kuulemma kymmenkertaistavat väkivaltarikosten tekemisen riskin ja tällä kertaa pahantekijä saattoikin olla psykoosin rajalla persoonallisuushäiriössään. Tässä mielessä hullu voi hyvinkin olla myös paha, koska ei pysty hallitsemaan vääristyneitä ylikorostuneita impulssejaan siinä missä tasapainoinen hyvin sosiaalistunut yksilö pystyy. Kun puhutaan kenen vastuulla tämän yksilön pahuus sitten on, niin oikeusjärjestelmän perusteella tietenkin hänen itsensä. Tehokas rikosten ennaltaehkäisy ja yleinen inhimillisyys kuitenkin ottaa huomioon juuri sen, että eri ihmisiä kuormitetaan pahuudella eri määrän.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

”Eikö olennainen osa aitoa ja vastuullista vanhemmuutta ole, että rakastaa lastaan ehdoitta, eikä mikään teko maailmassa saa toivomaan tämän kuolemaa. Oliko murhaaja poika, jota ei oltu rakastettu?”
Oi tätä hurskastelua!
On erinomaisen hyvä asia, että pojan äiti on saatettu turvaan pois julkisuudesta. Muuten nämä eijariittakorholat ristiinnaulitsisivat hänetkin. Eikö teille mikään riitä, kun nämä ihmiset elävät ylivoimaisen tuskan vallassa?

Mirjami Parant

On hienoa Marja, että kannat huolta pahantekijän äidistä. Kun emme tiedä hänen elämäntilanteestaan muuta, kuin sen, että pojan isä katosi tämän elämästä varhain, niin aiheeseen on mahdotonta perehtyä syvemmin. Eija-Riitta Korholan elämä on saattanut kulkea hieman vahvemmilla raiteilla aikanaan, joten näköala lapsensa ehdoitta rakastamiselle, on ylhäältä alas tarkastelevaa fiilistelyä.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Miksi meidän pitäisi perehtyä syvemmin äidin tai isän elämäntilanteeseen?
Tai Korholan? Tai kenenkään?
Poika on tuhonnut kaikkien tappamiensa ihmisten lisäksi myös omien omaistensa elämän. Sen tiedon pitäisi riittää.

Mirjami Parant

Tärkeää pohdintaa! Ihmisen pahuus ei tässä norjalaisessa tragediassa ole kuitenkaan fokus. Ihminen ei synny hyväksi tai pahaksi -hän syntyy perintötekijöidensä pohjalta tyhjään tauluun, jonka maalaaminen alkaa jo kohdussa.

Kiintymyssuhde, joka voi olla turvallinen, turvaton tai välttelevä, muodostuu varhaislapsuudessamme. Turvallisesti kiintyneen lapsen ei tarvitse vihata. Hänen mahdollisuutensa arvokkaaseen elämään ovat moninkertaiset suhteessa turvattomasti kiintyneeseen lapseen.

Kiintymyssuhdeteorioita on mahdollista tutkia (mm. J.Bowlby). Varhaisen tunnesuhteen vaikuttavuus on peruskivi kaikkeen elämässämme tapahtuvaan toimintaan ja vuorovaikutukseemme.

Tästä syystä painotan erityisesti lapsen varhaisen kasvun merkitystä tulevien vuosien selviytymisessä. Merkittävässä asemassa ovat luonnollisesti omat vanhemmat, mutta korvaavien kokemusten antajina voivat olla myös isovanhemmat, tai muut lapsen kasvua vahvistaneet henkilöt.

Mitä tulee näiden, viimeaikaisten, häiriintyneiden nuorten miesten tuhoamisvimman ja ihmisvihan taustalta näkyviin, eräs yhteinen nimittäjä saattaa olla lapsuudessa koettu hylätyksitulemisen kokemus, joka äärimmillään johtaa kostoon kaikkia, mutta erityisesti niitä ryhmittymiä kohtaan, joihin asenneviileys yhteiskunnassa kohdentuu.

Narsistinen persoonallisuushäiriö ja psykopatia saavat useimmiten alkunsa häiriintyneestä äitisuhteesta.

Käyttäjän Takala kuva
Asko Niskala

Noin tuhat vuotta sitten persialainen matemaatikko ja runoilija Omar Khaijam kirjoitti eräänlaisen elämän umpisolmun:

"Sain elon varrella monta ihmistä tuttavaksi,
mutta onnellista lajia näin vain kaksi.
Toinen oli tarkoin selvillä hyvästä ja pahasta,
toinen ei tullut siitä hullua hurskaammaksi".

Ei ole tämäkään solmu toistaiseksi ratkennut. Meillä jokaisella on ensisijainen vastuu itsestämme ja myös lapsistamme ja heidän kasvatuksestaan. Tuskin pääsemme näistä järkyttävistä ja aina yhtä yllätyksellisistä ilmiöistä koskaan täysin eroon. Raskolnikov (Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen murhamies) on aina keskuudessamme, emmekä edes useinmiten tunnista häntä. Valitettavasti.

Enni Kulovaara

Khaijjamilla on hienoja, oivaltavia runoja. Minulla on Viisaan viini. Teltantekijän lainasin eräälle kaverille, joka ei sitä sitten muistanut palauttaa...

"Noin surkeasti miksi suretkaan
osattomuuttas maiseen tavaraan?
Oletko nähnyt ketään, joka pääsi
Maan päälle ikuisesti asumaan?

Myös itse henki luissa ihmisen
on lyhyt laina, määräaikainen -
ja elämää on pakko säästää, koska
vain lainakäyttöön olet saanut sen."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Presidentin puheen innoittamana ja Ennin usuttamana.

Pahaa ei saa personoida,
tuttavia karsinoida.
Aselainkin salliessa,
presidentin hallitessa.
Jälkiviisas tuskissansa,
syykö liekin kissasansa.

Teko tyhmä nöyryys poissa,
ryssänkin voi paistaa voissa.
Muhametti taikka Aaron,
teki mielen täysikaadon.
Mitä mieltä ollet tästä,
norjalaisten ryttäkästä?

Enni Kulovaara

Ari.

Opettele tuo rubai, eli nelirivinen säkeistö. Sinulla on lahjoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ai näinkö?

Noin surkeasti surkutellen,
norjalaisten kohtaloa.
Sääli taikka tunne syyhyn,
miksi aina luottaa kyyhyn?

Lihaa luuta suurta huolta,
kulje aina tiedon puolta.
Oikeus antaa kohtuus sulle,
hyvittäkää vääryys mulle.

Enni Kulovaara

Ari.

Rubai: Nelirivinen säkeistö, jonka ensimmäinen, toinen ja neljäs säe säännöllisesti ovat riimisuhteessa toisiinsa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yhteyttä sinuun etsien maailmassa;
haukutte rikkaita, säälitte köyhiä;
Oletteko mykkiä, ei minun tarvitse kuunnella,
kaikki sokeita, olet vain ystäväpiirissä.

Kaikkein tarkimmin, tekijä paha norjalainen vihollinen;
Hyvinvoinnillista pahaa ei voi rankaisten rakastaa.
Ystävä vihollinen on paha, sen teit:
omatuntosi on ystäväsi, jos voisitte tahtoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuka jaksaa itämaista,
saisipa tänään edes naista.
Enni osaa neuvoa Omarista,
miten porvari poikkeaa kommarista?

Tämä uhomme tuskallinen – kannattaako?
anteeksi ihminen – koskaan saako?
Saarella kuolivat muistoista parhaat.
Valvoivat kamerat jysähti kerran – sano, savuaako?

Jouko Koskinen

Breivikillä on aikaa lukea Wilsonin "KONSILIENSSISTÄ" tai Creation - teosta neoklassisesta prosessiteologiasta vankilavuosinaan.

Scientific theology sallii paljon muuntelua - kaikkivaltiuskin on suhteellista. Hierarkioita on pyöristetty ja demokratisoitu. Jumaluuskin on muutostilassa - ei kylläkään US.fi'sssä.

Tommi Mäkinen

Kunhan nyt saatais aluks tietää mitä siellä on oikeasti tapahtunut: montako pommia, kuka ne on laittanut, ketkä siellä on ampunut, miksei poliisit/armeija mennyt väliin??

Dari-anne Suomalainen

Mirjami

" Häiriintynyt äitisuhde..."

Tottakai..... äidithän ne ovat kaiken takana ja syyllisiä. Jos minä jotakin vihaan, niin näitä kristillisiä rikollisten ja murhamiesten hyysääjiä ja psykiatrien teoreemoja, sun muita kaistapäiden kalinoita.

Norjalaisen Isä on ihan oikeassa.

Mirjami Parant

Dari-anne, äidit eivät ole syyllisiä, äidit vain ovat erilaisia. Norjalaisen isä on mielestäsi oikeassa, miten sinä voit tuntea samoin, kuin hän?

Dari-anne Suomalainen

Aivan helposti voin tuntea, ei mitään vaikeuksia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Norjalainen isä on ihan oikeassa? Itse koen lukemani
perusteella, että hän ei alkujaankaan halunnut olla
isä pojalleen. Kuollut poika olisi nyt hänelle itselleen
se helpompi vaihtoehto, kuolleet eivät puhu,
eivätkä syyllistä.
-
Me äidit olemme vain yksi osanen lapsemme kehityksestä,
toki tärkeä, mutta valitettavasti kaikkeen emme voi edes
hyvällä tahdolla ja rakkaudellamme vaikuttaa. Valitettavasti.
-
Todennäköisesti tämä pahasti sairas, narsistisen yliminän
omaava murhaaja todetaan syyntakeettomaksi ja passitetaan
mielisairaalaan lopuksi eläämänsä. Syitä tähän hirmutekoon
pohditaan varmaankin vielä vuosikausia, samoin kuin miten
nämä teot voitaisiin estää...
Siinä tarvitaan tiedon lisäksi politiikkojen oikeita toimia.

Pohojan Poika

Kiitos. Ensimmäinen kirjoitus jossa maininta, että Breivik olisi paha.

Tiedetään että tietyissä olosuhteissa naapurin leipurista voi tulla paha. Kiduttaja ja tappaja. Ja uhreina leipurin naapurit.

Kalle Lehtonen

Luonnevikaisia löytyy aivan yhtä paljon niin ihmisistä kuin koiristakin. Ensimmäisten kohdalla ei vain nykyisessä sivistysmaailmassa menetellä samalla suoraviivaisella tavalla kuin jälkimmäisten.
Ei asiassa sen enempää älyllistämistä ole, vaikka monilla siihen onkin pakonomainen tarve.

Käyttäjän Kusu kuva
Klaus Grönberg

Tämä nyt ei mitenkään liity aiheeseen mutta veikkaan että luonnevikaisia koiran omistajia on paljon enemmän kuin luonnevikaisia koiria.

Käyttäjän Ellinoora kuva
Elli Noora

Norjan verilöylyn tekijä on, sekä hullu että paha ,ja vielä mielisairas ja mielenvikainen.Hänessä kiteytyy koko tämän maailman ajan hulluus,hän on kuin kauhuleffan pääosan tappokone,jota nuoret rohkeat ja kauniit ihmiset juoksevat pakoon.Hän on kuin epätodellisesta filmistä,"jota ei oikeasti tapahdu"Hän ei olisi koskaan muilla taidoilla tullut kuuluisaksi,niin hän valitsi äärimmäisen pahuuden ja näytti vielä nauttivan siitä.

Ampuja on aikamme tuotos pahimmasta päästä. Esimerkkiä antaa myös törky-,kauhuleffat jotka jo 80-luvulta lähtien, on saastuttanut ihmisten mieliä.Ja kaikki muut itsekkyyteen,pahuuteen ja liialliseen itsekorostukseen kannustavat tv-sarjat.Kyllä sieltä roolimalleja löytyy.
Ja helposti johdettavissa olevia ihmisiä käyttää hyväksi ne tahot ,jotka eivät halua liata omia käsiään,mutta on silti läpi mätiä.

http://www.nuortenkriisityo.fi/?sid=91

tourette '

Postmodernissa, monikulttuurisessa ja kulttuurirelativistisessa maailmassa ei ole enää pahaa ja hyvää. On vain arvoneutraaleja näkökulmia. Vestigia terrent.

Vähemmän dekonstruktiota, enemmän selkeitä, keskusteltuja ja jaettuja arvoja. Niin pysyy hyvän ja pahan ero selkeämpänä.

Jouko Koskinen

Niin mutta - - kun tieteessäkään ei ole lopullista totuutta, on vain pyrkimys jonnekin siihen suuntaan. Samaten jumaluudet etsivät sopua keskenään jotta ryhmäkunnat voisivat sopia yhteisistä tavoitteista.

Jouko Koskinen

Olisiko luomakunnan säilyttäminen ihmisellekin elinkelpoisena riittävän pakottava tarve sovun synnyttäjäksi sekä teologien että biologien välillä
ilman massiivisia joukkoteurastuksia.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Olen täsmälleen samaa mieltä tuosta.

Vapaus ilman vastuuta on kuin jonkinlaista absurdiutta ja estottomasti pahaa. Korostaisi siis sen, että voisi tehdä ihan mitä tahansa - mutta ei tarvitsisi kantaa huolta seurauksista.

Ei ihmisellä ole oikeutta sen suurempaan vapauteen, kuin mitä toisen ihmisen vapauteen sisältyy (kuulostaa vähän tyhmästi kaavalta). Vapautta ei ole toteuttaa itseään niin, että olet jo toisen varpailla. Se on toisen vapaudesta pois. Vapaus on rajallinen, koska vapaita ihmisiä on monta ja heillä kaikille on luonnollinen tarve vapauteensa. Kukaan ei voi olla toista vapaampi, sillä jos niin on, toisen vapauteen on jo koskettu.

Joten - siitä etiikasta olisi erittäin tärkeä puhua. Ja kuten olen aiemmin todennut, strateginenkin ei-säästötoimenpiteen kohde on kaikki se, mikä pitää hyvinvointivaltiomallia pystyssä ja huolehtii ihmisten voinnista.

Joihinkin asioihin voi puuttua. Ei sitä pidä pelätä. Kyllä on asioita, jotka eivät kerta kaikkiaan mitenkään kestä päivänvaloa ja ne tulisi kitkeä pysyvästi pois. Ja brutaalin porukan toimintaan saa aina puuttua. Olemme hiirulaisia, jos annamme kaikenlaisten selittäjien aina uskotella meille, että mitään ei saa kieltää. Saa.

Mika. H

En tiedä mikä tuolla tyypillä sai aikaan tuollaisen teon. Sen kuitenkin tiedän, että uutiset ovat olleet vuosikausia täynnä vain ja ainoastaan negatiivisiä tapahtumia. Minulla ainakin on tuosta tullut paha olo. Tuskin olen ainoa.

Median vastuuta olisi joskus edes tutkittava. Puolueettomasti.

Matti Hietala

Kyllä tuollaisia hulluja aina löytyy tekivät hallitukset mitä tahansa. Parempi, että asiasta ei mediassa nosteta meteliä ja asialla ei ainakaan mässäillä kuten nyt.
Kyseessähän ei ollut kansakunnan kannalta sen isompi asia kuin muutaman kuukauden liikenneonnettomuuksissa menehtyvät ihmiset. Heitä ei julkisuudessa "paapota" samalla lailla kuin terrorismin uhreina kuolleita.

Kaisa Jalis

Äiti ja kolme sisarpuolta ovat paenneet kodeistaan. Isä haastattelussa:

"In an interview earlier this week with Expressen Tomas Remaining Hill told him about his feelings after the terrorist attack.
- How could he stand there and kill as many innocent people and just seem to think that what he did was in order. That it would be so. He should have taken his own life also, that he should have done.
If you had the opportunity to speak to Bob, what would you say then?
- (Long silence.) I do not know. And I do not know if he would listen because he must live in another world. I do not think he would understand. He should think of all the sorrow and suffering he has caused, he has ruined so many lives. He must think of the consequences, says Jens David Breivik."

http://translate.googleusercontent.com/translate_c...

Kaisa Jalis

Hänellä oli 'hypnoottinen vaikututus' muihin.

Temppeliritarien joukkoa kuulemma on olemassa.

http://translate.googleusercontent.com/translate_c...

Jan Gustafsson

Hulluus ja pahuus eivät tietenkään ole toisensa poissulkevia ominaisuuksia. Jotta kysymykseen voisi vastata, täytyisi ensin määritellä hulluus ja pahuus, ja se voi itsessään olla aika vaikea tehtävä. Breivik ei ole hullu siinä mielessä, että hänen ajatuksensa olisivat niin levällään ettei hän kykene toimimaan yhteiskunnassa. Päinvastoin hän on kykenevä suunnittelemaan ja toteuttamaan monimutkaisen operaation, mutta samalla on ilmeistä että hän on erittäin kylmäverinen ja harkitseva tappaja, ja siinä mielessä poikkeava ja vaarallinen yksilö.

Mitä tulee hänen isänsä kommentteihin, niin ne ovat kyllä hieman erikoisia. Toisaalta emme tiedä mitkä syyt ovat kauan sitten tapahtuneen välirikon takana, mutta epäilemättä siihenkin asiaan yritetään saada selvyys tutkinnan kuluessa.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Pahaa ei ole, on vääristynyttä todellisuuskäsitystä, tunteettomuutta ja itsekkyyttä jotka voivat johtaa pahoihin tekoihin.

Poliitikot ovat vastuussa kun itsekkäästi omaa etuaan ajaessaan vääristävät faktoja tuntematta tästä huonoa omaatuntoa.

Esimerkiksi keskiluokkaiset vasemmistopoliitikot ratsastavat köyhän asialla jopa heidän asemaansa kärjistäen luoden samalla turhaa katkeruutta antamatta suoraa apua sitä tarvitseville. Ergo Perussuomalaiset.

Jorma Jumppanen

Oletteko huomanneet, miten äärimmäisen omahyväinen ihminen Breivik on? Hän on niin täynnä länsimaisen kultuurin ylivertaisuutta, että on valmis tappamaan norjalaisveljiään. Breiviikin pahuus näyttäisi olevan siinä, ettei hän kykene näkemään sitä itsessään. Pahuus on jotain ulkopuolista: islamin uhka, huonot johtajat, sosialidemokratia, muttei missään nimessä Breivik itse. Tämä tekee Breivikistä aikamoisen minkin norjalaisessa lintukodossa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jorma Jumppanen, se on oikeistolainen
luonneominaisuus.

Veli Pekka Nousiainen

olsiko kenties aseellinen vallankumous vaikkapa Ranskan tai kenties itänaapurin tyyliin oikeus vastaus tähän? poistetaan paha oikeistolainen luonneominaisuus kontrolloimalla ajatuksia tai jopa poistamalla toisnajattelevat yksilöt?
Olisiko tämä sitten se vasemmistolainen luonneominaisuus?

(lisätköön kukin oman sobeltuvan hymiönsä)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Hullu vai paha?"

Molemmat selitykset ovat yhtä pelkurimaisia. Jos kyse on "pahuudesta" - mitä se sitten tarkoittaakin - tulee sitä soveltaa kaikkeen väkivaltakäyttäytymiseen, kohteesta, ajasta ja paikasta riippumatta. Näin sotia käydään vain, koska ollaan "pahoja", kapakoissa ja kadulla tapellaan, koska ollaan "pahoja" jne. Ranskan vallankumous ja Talvisota olivat vain "hullujen tai pahojen" tekosia.

Koko Breivik-tapauksen keskeinen anti näyttääkin olevan, että asiasta ei haluta keskustella. Tekijän poliittisia motiiveja ei oteta vakavissaan. Tämä takaa sen, että mihinkään ei tarvitse puuttua, mitään ei tarvitse muuttaa ja kaikki, mitä on tehty tähän asti, on tehty oikein.

Millainen on "hullu vai paha"? No, sellainen, joka ei tyydy puhumiseen, vaan tekee jotain - ja kehtaa vielä olla eri mieltä kuin "enemmistö".

En voi missään nimessä hyväksyä Breivikin tekoja, mutta ymmärrän ne. Asioiden ymmärtäminen, tosiasioiden hyväksyminen, on ensimmäinen askel muutoksen tiellä, kuten Paasikivi totesi. Ymmärtäminen EI ole hyväksymistä.

Vai haluaako poliittinen eliittimme tosiaan, että tällaisia tapauksia tulee vielä lisää, ennen kuin asioista aletaan tosissaan keskustella? "Hulluus ja/tai pahuus" ei selitä yhtään mitään.

Enni Kulovaara

Kumma juttu, että Huusko ei ole poistanut tätä blogia. Tässä jo otsikossa näkyy solvaus.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Te Kokoomuslaiset voisitte vähän puolustaa yhteisessä hallituksessa istuvia SDP- ja vasemmistokollegoitanne, kun tyytymättömät ja sopeutumattomat pitävät hirveää hälinää, että demarit ja vihervasurit vetävät mattoa heidän altaan.

Mutta - ettehän te sitä tietenkään tee. Olette kylmistä kylmin taktikoija. Ratsastatte toisten maineilla ja kun tilanne tulee otolliseksi, käännytte vastaan. Te kokoomuslaiset hyödytte siitä, että hallituskumppaneitanne vastaan känistään, mutta että teistä vaietaan. Se tuo teille - brandya.

Veli Pekka Nousiainen

Onko pahuus tai hulluus kokoomuslaisissa?

Jouko Koskinen

Hilkalle:

Dawkinsia löytyy kirjastosta myös suomeksi - Jumalharha:

http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C%7CRb1811...

Dawkinsin mukaan uskonto on todellakin opiumia - ei kansalle niinkään
vaan yksilölle joka ottaa messiaanisen roolin ja siten saa aikaan
pahinta pahuutta.

Veli Pekka Nousiainen

Tämä kertoo mitä selkeimmin Antikristuksen olemassaolosta! Kiitos, Houko Koskinen! dawkins todella elää itse Jumalharhassa!

Veli Pekka Nousiainen

Mielenkiintoista lukea kannanottoja sosiaalipsykologian näkökulmasta lisäten mausteeksi politiikan, uskonnon, jne. Tilastollisesti merkittävä otanta: yksi norjalainen...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, vain yksi norjalainen.. Mutta hän on
kohonnut nyt median ja ihmisten mielestä yhdeksi
suurimmista tuskan ja kärsimyksen aiheuttajaksi.

Pelkona on, että jälleem kerran hän saa suuren
julkisuuden tähden seuraajia, jotka haluavat
sairaassa mielessään yltää samaan, tai jopa ylittää sen.

Juuri siksi pitäisi edes yrittää selvittää se,
että miksi ja miten nämä teot ja sairas "ihannointi"
voitaisiin estää. Vai onko meillä siihen mitään keinoja?

Veli Pekka Nousiainen

lukuisiakin eri keinoja, mutta pitkällä tähtäimellä (in the long run) lähtisin lasten kasvatuksesta. Osan vastuusta kantavat myös koulut. Ainoastaan kasvatus todelliseen Jumalan tuntemukseen voi poistaa murhanhimon ihmisen sydämestä. Ainakin aikuisena uskoontulleena eli uudestisyntyneenä voin sanoa että vaikeinta oli "Rakastaa vihollista". Vasta ymmärrykseni kasvettua riittävästi lopulta kykenin tähänkin. AIVAN MAHTAVA KOKEMUS! Suosittelen jokaiselle ateistille lääkkeeksi Jeesusta.

Yhteiskunnallisesti ajatellen - kun nyt emme elä utopiassa - niin totean seuraavaa:
Japanissa ei yksityishenkilö voi esimerkiksi omistaa urheilupistoolia
Tämä ei ole estänyt rikollisia hankkimasta automaattiaseita
tai yksityisiä kansalaisia murhaamasta

On paljon nuoria ja nuoria aikuisia, jotka pelaavat väkivaltapelejä, mutta vain juuri nämä poikkeusyksilöt tekevät murhia => johtopäätös: väkivaltapeli ei ymmärrettävästi ole hyväksi kenellekään, mutta norjalainen murhaaja olisi tehnyt tekonsa ilman ko. pelejäkin, sillä ensimmäinen murhaaja oli Kain eikä näitä pelejä ollut esim. 1970-luvulla

Äärioikeistolainen tai äärikristitty nimikkeenä voisi ajatella olevan henkilön, joka on jo "ulkona" kummastakin.
Maahanmuuttajavihamielisyys oli yksi teon motiiveista ja onkin haettava sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, joka ei aseta maahanmuuttajia väkivallalle alttiiksi. Hehän yleensä pakenevat sotaa ja väkivaltaa. Tosin he myös tekevät suhteellisesti monikertaisen määrän väkivaltarikoksia kantaväestöön verrattuna. Ehkä sotatila on raa'istanut, mutta ei se silti ole oikein!

Kyse oli myös muslimiongelmasta. Kaikki eivät ymmärrä, että KUN (ei siis jos) muslimijohto käskee (oman perheesi surmaamisen uhalla) totella "Pyhää Sotaa" vääräuskoisia vastaan, niin kapinaan on noustava ja valloitettava vääräuskoisten (ei-islamilaisten) maa. Eli tietyssä määrin pelot ovat aiheellisia, mutta niin kauan kuin väestöpohja ei sisällä minkään suuntauksen väkivalta-aineksia kuin yksinumeroisin prosenttiluvuin (ellei ole kyse erityisestä solutuksesta), vaikuttaa huoli aiheettomalta.

TÄSTÄ VOISI KIRJOITTAA ENEMMÄNKIN - valitan referenssien puutetta - googettakaa itse, päätelkää itse onko uhka todellinen - ainakin siihen on varauduttava. Emme ymmärrä Islamia. Ei pidä luulla että ajattelutapa on automaattisesti sama. Peli ei ole "reilua" kun on kyse Jihadista.
EDELLEKIRJOITETTU TULLA TAATUSTI YMMÄRTÄMÄÄN jonkun taholta väärin.
pahoittelen jo etukäteen täysin valmistelematonta kirjoitustani, joka on kirjoitettu muistinvaraisiin tarkistamattomiin tietoihin perustuen. Parempaan ei nyt aika riitä, joten kehoitan sekä puolesta- että vastaanolevia itse tutustumaan aiheeseen paremmin ja esittämään tarvittaessa faktoihin pitäytyvät oikaisut. Saa myös kritisoida ILMAN näitä faktoja. Sana olkoon vapaa!

Netissä uhkailu. Poliisilla ei ole resursseja edes "normaalien" rikosten selvittelyyn kunnolla. Nytkin yli puolet rikoksenuusijoista ovat syyttömiä siihen rikokseen, josta heidät on tuomittu, mutta ovat varsin usein tehneet lukuisia muita rikoksia. Tiedot on saatu uskoon tulleilta vangeilta, eikä niitä ole syytä epäillä. Tuomioistuimet ovat siis tehottomia. Poliisi itse valittaa usein voimavarojen ja budjettinsa riittämättömyyttä.
Taas saa kritisoida vapaasti. En vastusta
====================================================================
Kohdistaisin jälleen huomion Suomen maailman opetustuloksellisesti parhaaseen koululaitokseen.
ELI
koska läheskään kaikki vanhemmat eivät kykenen tai halua kasvattaa lapsiaan, niin sekä koulujen että SEURAKUNTIEN on osallistuttava kasvatukseen. (Seurakuntien osuuden jätän Pyhän Hengen johdettavaksi)
=====================================================================
Koska Suomi on yhä ainakin nimellisesti kristitty maa vetoankin
KOKOOMUKSEEN [huom. blogi]
Koti, uskonto ja isänmaa

Jos yhä uskonto pitää paikkansa, niin näyttäkää oma rakkautenne Jeesukseen Kristukseen KAIKESSA toiminnassa! Edes osa teistä! Ei vähiten lasten kasvatuksessa. Muistakaa köyhiä myös esim. vaatimalla tuhannen (1000) euron korotusta toimeentulotukeen ja pääomatulojen liittämistä yhdeksänkymmenen (90) maksimiprogression piiriin yhdessä palkkatulojen kanssa (osin vasemmistoliiton, siis ateisti, kerskuri Arhippasen vaientamiseksi): Tällöin rahat riittävät myös lääkäri- ja hoitajapulaan (muikaan lukien mielenterveyshoito) helpottamiseen, tuomioistuinten ja poliisilaitosten määrän ja henkilökunnan kolminkertaistamiseen ja tiestön hoitoon - vain joita kuita rappiokohteita mainitakseni.

Muistakaa se koululaitos ja siis kristillisen kasvatuksen palauttaminen kouluihin! Toteutus jääköön kouluviranomaisten ja itse kunkin opettajan omaan harkintavaltaan.

PYSYVÄ SUURTYÖTTÖMYYS - tässä on eräs vaikea asia. Sitä ei voi hoitaa muutoin kuin luopumalla rahan himosta. Työllisyyden hoito tulisi olla "maallinen" kohde numero yksi. kekkosen aikan tällainen ei olisi tullut kuuloonkaan vaan hän olisi toiminut kuten historiasta tiedämme: nimittänyt virkamieshallituksen. Nuorilla ei ole tulevaisuutta eikä toivoa ja ennustankin väkivallantekojen ja jopa murhien jyrkkää lisääntymistä vielä tämän vuosikymmenen aikana. Eikä sittenkään uskota. Ei kai edes silloin vaikka joku uhreista tai jopa surmaaja olisi jonkun poliitikon oma lapsi.
Niinpä siis kehoitankin tässä ja nyt kaikkia Suomen uskovia rukoilemaan esivallan ja kansan puolesta ja jos olet kansanedustaja, niin käytä puheenvuorosi Herran Jeesuksen saarnaamiseen!
-----------------------------------------------------------------
Otaksun myös tulevan herra tasavallan presidentti Sauli Niinistön ulkopolitiikan olevan hengellisesti äärimmäisen Israel-myönteistä, jopa silloinkin, jos hän joutuu pahoittelemaan jotakin Israelin johdon tai sen toimielimen tekemiä virheitä.

Haluaisin nähdä kokoomuksen saattavan kristillis-demokraatit häpeään korostamalla iskulausettaan käytännössä myös lainsäädäntövallan suhteen eli pitäytymällä tiukasti hallitussopimuksen takana vihreiden ateistien hyökkäyksiä vastaan.
Kaikki tämä tulisi näkyä myös europarlamentikoissa ja heidän omassa elämässään jälleen kerran niin, että tuo USKONTO alleviivaa kristillis-demokraattien nykyistä heikkoutta varsinkin mitä tulee lähimmäisenrakkauden ja auttamishalujen suhteen.

Parempi olisikin ollut, jos tämänkin olisi kirjoittanut joku kokoomuslainen, mieluiten tuleva herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Olkoon hän Suomen hengellinen apostoli. Rukoilen häntä samaan kääntymykseen kuin myös Paavaliksi sanottua apostoli Saulia.
Jos jaksat edes vähän rukoilla, niin rukoile ihmettä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset