Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Kiitoskirje

Sydämellinen kiitos kaikille, jotka kannustivat minua kampanjassa. On todella syytä kiittää hienosta kampanjasta ja yhteisestä ponnistuksesta. Kiitos rohkaisusta, joka tuli sekä poliittisen kodin sisältä että ulkoa. Kun sähköpostikirjeeni ei ehkä yllä joka koloon, laitan kiitokseni myös näin julkisesti. 

Vaalitulos oli hieno, suorastaan hämmästyttävä. Lähdin ehdolle takamatkalta, emme ehtineet tehdä kattavaa kampanjasuunnitelmaa, en saanut tv-näkyvyyttä tai näkyvyyttä lehdissä, en alkuunkaan ehtinyt vierailla kaikkialla missä pitäisi, budjettini oli vain kymmenesosa eniten ääniä saaneen ehdokkaamme kampanjasta, ja ajankohta oli minulle muutenkin haastava läheisen poismenon vuoksi. Silti äänimäärä nousi viime vaaleista yli 15000, ja tuolloin olin sentään meppi. Saimme ensimmäisen varapaikan, ja uskon, että tämä voi vielä muuttua meppipaikaksi. Ns. brexit-paikalta eli 14. paikalta putosin, mutta toisaalta se ei haittaa, sillä luulen – ja toivon – , ettei brexitiä koskaan toteuteta.

Tietenkin olisin todella tahtonut voittaa, ja suoraan eikä odotushuoneen kautta. Teidän takianne, kaikkien niiden vuoksi jotka pyysivät minua ehdolle, antoivat tukeaan ja aikaansa. En ole koskaan kokenut näin suurta innostusta. Minua todella tahdottiin ehdolle. Ja niin moni sanoi, että sydämestään toivoo voittoa.

Totta kai olen kriittinen sille, että meppipaikat hankitaan nykyään niin kalliilla rahoilla. Olen vuosikaudet peräänkuuluttanut jotakin kohtuullista kampanjakattoa ja vaalirahoituksen parempaa valvontaa. Olen tehnyt sen myös silloin kun olen voittanut itse vaaleissa. Isoimmat kampanjat olivat jälleen kerran 300 000 euron luokkaa. Se ei ole terveellistä demokratialle. Edelleen haluaisin uskoa siihen, että vaalit voitetaan argumenteilla, ei rahalla.

Olin valmis vastuuseen ja ottamaan Euroopan ja maailman murheita kannettavaksi. Ja olen yhä. Nyt kuitenkin kannan niitä kirjoittamalla loppuun kirjan, joka ilmestyy ensi syksynä Tammen kustantamana. Se on kirja Eurooppa-politikasta ja ns. ilkeistä ongelmista: Ilkeitä ongelmia – tarinoita politiikasta. 

Kun olen nähnyt joitakin äänestystuloksia, niissä hämmästyttää se, miten selvästi tukijoiden apu näkyy. Siellä missä esitteitä on luukutettu, olen ollut aivan samalla viivalla voittaneiden kanssa. Kiitän lämpimästi niitä vapaaehtoisia, jotka tulivat auttamaan, myös vapaaehtoisia videontekijöitä. Puhumattakaan teistä, jotka keksitte minulle upeita vaalilauseita – jotkut olivat tappavan hauskoja. 

Tuntuu että tein parhaani, sen minkä ehdin ja pystyin. Valtavan kiitollinen olen ollut siitä, etten jäänyt yksin. Olette kantaneet minua. Lähdin heti maanantaina torpalle maalle, jonne en ollut ehtinyt yli kuukauteen. Nuuhkin siellä kieloja, syreeneitä, saunoin ja kaivoin lapiolla pihaa. Sain heti ilon ja innostuksen takaisin.

Jos et ole nähnyt, tässä muutama mainio linkki kampanjani ajalta.
.be">Pianisti Olli Mustosen esitys Narinkkatorilla
Ritva Oksasen esitys Narinkkatorilla
Siitä tulikin mieleeni, että kyllä ovat asenteet tulehtuneet. Joku tulkitsi tämän Aino Suholankauniin runon puheenvuoroksi maahanmuuttokeskusteluun, ja ärsyyntyi perin pohjin. No ei se varmaan ollut. 

Lisäksi haluan linkittää myös blogitekstin Kaunein lause politiikassa monen vuoden takaa: se on yhä tavattoman totta. ”Kevyt olo jatkaa, hävisi tai voitti. Sillä sen jälkeen kaikki on lahjaa. Eikä sisäisesti vapaa ihminen menetä koskaan mitään, sillä niin on hyvä kuin käy.” 

Tänään menen Senaatintorille Stadin suvivirsi -tapahtumaan kuuntelemaan tytärtäni Reeta Vestmania ja Osmo Ikosta. Suloista kesää kaikille! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Melkein läpi kokoomuksessakin ilman valtavaa kampanjaa, loistava suoritus. Olen aina ollut tietoinen puolueiden välisistä eroista, mutta nyt kun tuli tarkastettua faktat, niin tosiaan mielenkiintoista. Jotkut puolueet tukevat jollain summilla kampanjaa, toiset eivät. Summat ovat jotenkin järjellisiä joillain toisilla valtavat rahasummat käytössä. Kun nykysiä vaalirahoitusilmoituksia ei julkisesti ole esillä voi todeta vaikka vuoden 2014 eurovaaleista Halla-ahon käyttämän 4055€ jonka sai puolueelta ja Alexander Stubbin 126 000€ joka tuli yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä jolloin voisi sanoa, että hänet ostettiin eu - parlamenttiin joka ei ole sentään USA:n menoa mutta jotain sinne päin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuloksia tarkastellessani huomasin, ettei oma ehdokkaani mennyt läpi, mutta en chekannut varalla olijoita ... ;)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen äänestänyt kaikissa vaaleissa 80-luvun puolivälistä lähtien ja yhtä kuntavaalia lukuunottamatta (jolloin äänestin itseäni) ehdokkaani ei ole koskaan päässyt läpi. Näin tälläkin kertaa.

Olis varmaan pitänyt antaa ääni Pietikäiselle, Hakkaraiselle tai Huhtasaarelle koska se tuntuu torppaavan läpimenon.

Eija-Riitalla oli hyvä kamppis kun sitä seurasin aktiivisest. Mutta resurssit varmaankin rajoittivat niin että ei sitä täälläpäin näkynyt jos ei osaa vartavasten etsiä. 26 ääntä Kemiönsaarelta kuitenkin.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Paljon ääniä! Ja enhän ehtinyt tehdä paljon vaalityötä kun Kokoomus ei ensin ottanut ehdolle.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Suoraan läpimenoon jäi jonkin verran matkaa, mutta brexit-paikka oli melkoisen lähellä. Olisin jopa sillä paikalla nähnyt mieluummin Sinut kuin kilpailijan, joka ilmoittaa Greta Thunbergin poliittiseksi esikuvakseen. Ja ilmeisesti ainakin 42773 äänestäjää jakaa tämän mielipiteen kanssani.

Toivottavasti jatkat linjallasi.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Kiitos Eija-Riitta Korhola,

meidän perheestä lähti äänet tohtorisnaiselle (sinulle) ja professorismiehelle. Kumpikaan ei päässyt läpi, mikä oli harmi.

Monen järkevän persun äänestäminen saattaa olla vaikeaa viiteryhmään liitetyn mielikuvan vuoksi, mutta valitettavasti sama pätee sinuun: ei ne kokoomuksestakaan fiksuimmat läpi pääse.

Kauhulla nyt odotellaan vihreiden "kovia esityksiä", jotka tarkoittavat matkaa Pohjois-Korealaiseen elintasoon Pohjois-Korealaistyyppisen totalitarismin pakottamana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Iloitsen suuresti, että äänestin läpimennyttä.

Sinun ehdokkuutesi johdosta, Eija-Riitta, en voinut antaa ääntäni tällä kertaa Kokoomukselle. Ehkäpä taas ensi kerralla...?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä olisin tällä kertaa voinut äänestää äänikuningasta, kun vaalikone ehdotti minulle yhtenä vaihtoehtona Eero Heinäluomaa.

Vaalikoneen mielestä minun piti kuitenkin äänestää RKP:n edustajaa ja valinta piti tehdä kahdesta ennestään minulle tuntemattomasta RKP:n miesehdokkaasta.

Tiesin kyllä että eiväthän nämä nyt tietenkään läpi voisi mennä, mutta kun olen omille ajatuksilleni uskollinen ja luotan niihin, niin piti äänestää niinkuin vaalikone sanoi.

Tällä kertaa vaalikone antoi minulle kokoomuksen vasta toisena vaihtoehtona, yhdessä demarien kanssa. Eduskuntavaaleissa ekana oli kokoomus ja äänestin sitä, tosin vaalikoneen suositusten mukaisesti erästä tuntematonta mies-ehdokasta, joka ei mennyt läpi.

Näissä vaaleissa minulle tarjottiin vain yhtä kokoomusmeppiä, joka oli nuori nainen.

Olen kerran nähnyt blogistin kamppanjatilaisuudessa, missä painettiin jotain kolikoita ja minäkin sain yhden. Tulin siinä tilaisuudessa vakuuttuneeksi blogistin hienosta persoonallisuudesta, enkä epäilisi äänestää, jos ajatukset politiikassa sopisivat vähän paremmin yhteen, eli jos vaalikone suosittelisi minulle kokoomusta ja blogistia.

Käyttäjän matimon1 kuva
Mauri Timonen

Lämpimät Onnittelut Eija!

Huomioiden sen, että edustat realistista näkemystä asiassa kuin asiassa, pienellä panostuksella aikaan saamasi tuloksesi oli erinomainen tässä valtamedian ylläpitämässä valeuutisten maassa! Ilmastoasiat tietysti kulkevat tässäkin kategoriassa aivan omassa ulottuvuudessaan. No onneksi sinulla on myös vakituinen kannattajajoukkosi! :)

Meillä, vielä aitoon luonnontieteeseen luottavilla tieteentekijöillä, on entistä vähemmän vaikutusvaltaa poliittisessa päätöksenteossa. Ja varmaan kohta liikkumavaraakin, jos kehitteillä oleva laajennettu vihapuhelainsäädäntö ja sen valvojina toimivat vihapuhepoliisit tulkitsevat tervehenkisen tieteellisen ilmastoajattelunkin yhteiskuntavastaiseksi!

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Tämä on yksi teema, josta kirjoitan tulevassa kirjassani. Tieteen politisoituminen. Elämme häpeällisiä aikoja tieteen historiassa.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Haluaisitko avata jo nyt vähän mitä tarkoitat?

Yleisesti pidän hieman ongelmallisena jos poliitikko ottaa kantaan tieteen sisällöllisiin asioihin, oli ne sitten politisoitumista tai jotain muuta. Jos tieteessä on ongelmia olisi kritiikin hyvä tulla tiedeyhteisön sisältä. Jos poliitikko lähtee antamaan mielipiteitä tieteen tilasta ja pyrkii muuttamaan sitä mieleisekseen, ollaan menossa vaaralliseen suuntaan.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #11

Kyseisessä casessa se on täysin aiheellista ja ansaittua.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala Vastaus kommenttiin #11

Määrittele tiedeyhteisö?

Olisihan se nyt ihme papisto, jonka tekemisiä ei saisi arvioida kuin ko. papiston jäsenet?

Eija-Riitta lienee pätevä ottamaan kantaa ihan mihin haluaa.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #15

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tiedeyhteisö

Saahan sitä kuka vain arvioida ihan mitä kukin haluaa, mutta jos haluaa tavoitella parempaa lopputulosta, on aika paljon merkitystä sillä kuka arvioi ja mitä arvioi. Ja tähän halusinkin tarkennusta. Olen aika varma siitä, että ainakaan tieteen mahdolliseen politisoitumiseen ei auta se, että poliitikko puuttuu asiaan.

Luulen, ettei Eija-Riittakaan ole samaa mieltä siitä, mitä sanot lopuksi. Meillä kaikilla on kuitenkin loppujen lopuksi aika kapea pätevyysalue.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala Vastaus kommenttiin #17

On kyllä hyvin erikoinen ja elitistinen ajatus, että käyttämäsi viitteenkin mukaan epämuodollisella ja rajoiltaan epämääräisellä "tiedeyhteisöllä" olisi yksinoikeus itsensä arviointiin.

Mikäs tähän yhteisöön toimii pääsylippuna? Opiskelija tutkii tieteellistä metodia käyttäen kandidaatin tutkielmaa tekiessään, pitääkö olla valmista vai piisaako jos jo tutkii kuitenkin? Vai tarvitaanko gradu, väitös vai ihan professorin asema?

Ja kapeista pätevyysalueista puhuen, kuka voi sanoa mitään tieteen politisoitumisesta, ellei ole itse tutkinut aihetta? Ei kai maitohygienian ja nautaterveydenhuollon professori ole pätevä aihetta arvioimaan, vaikka tiedeyhteisön jäsen kiistämättä lienee? Nyt äkkiä tieteen politisoitumisen tutkimuslaitosta perustamaan - ja senhän työn arvioi tietenkin se itse...

Kuule, tieteen politisoituminen on asia, jonka näkee ilman affiliaatiota, tutkijakoulutusta tai -statusta. Mielipiteesi on samaa tasoa kuin ainoastaan maalarit saisivat sanoa minkä värisiä talot ovat.

Ei tiede missään pullossa asu. Esim. yliopistolain mukaan "Tehtäviään hoitaessaan yliopistojen tulee tarjota mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen, toimia vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä edistää tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta."

Tässä vuorovaikutuksessa tiede ei kanna omaa kulmaansa, ellei sen tuottama informaatio täytä tieteellisen tiedon kriteereitä. Politisoutunutta tiedettä arvioidaan poliittisesti, eikä sitä tiedettä kukaan muu pysty politisoimaan, kuin tieteentekijät itse.

On myös kaksi eri asiaa arvioida itse tutkimustuloksia ja niiden vaikutuksia yhteiskuntaan - jälkimmäinen on aina poliittista arviointia.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #18

En ajattele asiasta niin mustavalkoisesti kun nyt tunnut tulkitsevan. Ei tiedeyhteisöllä mitään yksinoikeutta ole, mutta ehkä heillä on kuitenkin paras käsitys heitä koskevasta asiasta. Talon väriasiassa luottaisin enemmän maalarin mielipiteeseen kuin jonkun, joka on vain nähnyt talon värin tietyssä valaistuksessa tai jopa värillisten lasien läpi.

Kun poliitikko puhuu tieteen politisoitumisesta, on hyvinkin todennäköistä, että politiikka vaikuttaa enemmänkin poliitikon mielipiteeseen kuin oikeasti tieteeseen.

Edelleenkin kaipaisin tarkenpaa tietoa mistä tässä asiassa on nyt kyse. Turha tästä on näin yleisellä tasolla sen tarkemmin yrittää keskustella.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #11

Samaa mieltä kanssasi. Mutta minä olen filosofi, ja tieteenfilosofiaa harjoittanut, kyseistä aihetta myös väitöskirjani käsitellyt.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #20

Kyllä, ja siinä mielessä olet varmasti pätevämpi ottamaan asiaan kantaa kuin moni muu poliitikko. Ylipäätänsä tämä asia riippuu nyt aika paljon siitä, mitä tuolla yllä olevalla kommentilla tarkoitit ja olisin mielelläni kuullut asiasta lisää. Se, että koet nykyisen tieteen tilan jotenkin "häpeällisenä" ei ole mikään kevyehkö väite. Minä en kuitenkaan itse koe tutkijana enkä näe täällä yliopisto/tutkimusmaailmassa ympärilläni mitään sellaista, jota olisi syytä hävetä. Tästä syystä epäilen alustavasti vahvasti, että kommentillasi oli jonkinlaista poliittista latausta. Tai sitten en ole vain itse huomannut ympärilläni jotain oleellista. Siinäkin tilanteessa mielelläni kuulisin siitä nyt.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä Vastaus kommenttiin #21

Vaikkapa sellainen seikka että tutkimukselle ei saa rahoitusta mutta kun lisäät hakemukseen taikasanan "ilmastonmuutos" niin johan menee läpi vaikka sisältö sama. Tietokonemallien ennustuksiin uskotaan vahvemmin kuin empiirisiin mittaustuloksiin. Ilmastotutkijoilla on poliittinen agenda.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #22

Kiitos vaan, mutta näistä kolmesta asiasta yksikään ei ole totta, joten tämä nyt ei ihan hirveästi tarjonnut mitään tähän keskusteluun.

Käyttäjän matimon1 kuva
Mauri Timonen

Anteeksi, piti kirjoittamani Eija-Riitta! :)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Eija-Riitalle annoin ääneni, kun hän on yksi harvoista, kenellä on järkeä päässä ja on oma itsensä eikä hurahda johonkin ideologiaan. Tämän lisäksi Eiri on harvoja poliitikkoja, ketkä osallistuvat vuorovaikutukseen kommentoijien kanssa aidosti. Näitä henkilöitä soisi olevan enemmän politiikassa.

En kadu mitään vaikka ei puolue ole mieleeni mutta puolueella ei ole väliä vaan henkilöllä.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Jospa sieltä vielä paikka löytyisi jatkossa kyvykkäälle varahenkilölle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset