Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Peilikuva kovaan hintaan

Kun olin nuori lukiolainen 1970-luvun jälkipuoliskolla, kävin aina kuuntelemassa, jos joku kiinnostava poliitikko sattui vierailemaan kotikaupungissani Lahdessa. Sen ajan valtapoliitikkoja, suomettuneita kekkoslaisen politiikan toistajia en pitänyt kovinkaan merkittävinä – eihän vaatinut rohkeutta laulaa kilpaa kuorossa samaa säveltä. Mutta näitä muutamia suomettumisen kriitikkoja ihailin: Kullervo RainiotaTuure JunnilaaGeorg C. Ehrnroothia. Hehän eivät hyötyneet siitä henkilökohtaisesti mitään, päinvastoin saivat paljon kiusaamista ja pilkkaa osakseen. Vasta kun Neuvostoliitto romahti ja suomalaisten itsesensuuri alkoi näyttää selkärangattomuudelta ja pelkuruudelta, kiusaaminen loppui. Rainio, Junnila ja Ehrnrooth olivat olleet oikeassa kritiikissään, historia osoitti sen. Oli eletty kansallisen häpeän vuosia. 

Kun parikymmentä vuotta myöhemmin, 1997-98, juonsin Ylähuone-nimistä poliittista keskusteluohjelmaa, sain mahdollisuuden kuunnella näitä henkilöitä uudelleen. Ohjelman keskustelijat olivat päivänpolitiikan jättäneitä suorasuita, ja myös nämä kolme vierailivat ohjelmassa muistellen menneitä aikoja. ”Te olitte oikeassa”, sanoin kerran Junnilalle syvään kumartaen. Mutta paljonkohan se enää lohdutti, mietin mielessäni. Peiliin oli voitu koko ajan katsoa, mutta kovaan hintaan. 

Kiusaaminen oli ollut systemaattista. Hyvä esimerkki siitä tuli muutama vuosi sitten vastaani Verkkouutisista: artikkelin mukaan oikeistopoliitikon pilkkaaminen oli kansanhuvia, johon osallistui myös verovaroin rahoitettu Yleisradio. Politiikan toimittaja Marianne Lydén tunnusti, että he jopa muuttivat Georg C. Ehrnroothin ääntä: ”kun editoimme kasaan raportin, nopeutimme hänen puhettaan vastuuttomista poliitikoista niin, että ääni nousi pari oktaavia korkeammalle ja kuulosti siltä kuin hän olisi vihainen, säksättävä oravanpoikanen”, Lydén kertoo. Artikkelissa mainitaan myös tapaus, jossa Ylen toimittajien tehtäväksi annettiin nimenomaisesti Ehrnroothin näyttäminen televisiolähetyksessä mahdollisimman huonossa valossa.

Jälkeenpäin ajatellen noin toimineille olisi tietenkin pitänyt antaa potkut, ja kyseiset YLEn pomot erottaa. On järkyttävää, mitä journalismin nimissä tehtiin. Paljon on toimittajien omallatunnolla.

Elämmekö me nyt parempia aikoja? En tiedä. Tuntuu helpottavalta, että 70-luvun stalinismin iso varjo on väistynyt, mutta se ei saa erehdyttää kuvittelemaan, etteikö journalismi voisi mennä yhtä pahasti metsään. 

Pari asiaa tulee mieleeni. Jos jotakin asiaa ei enää tarvitse perustella, on syytä huolestua. Jos joistakin totuuksista tulee niin ilmeisiä, että riittää kun heittää vain taikasanan, olisi kunnollisen yhteiskunnallisen keskustelun paikka. Noihin aikoihin tuo taikasana oli ollut ”neuvostovastainen”. Riitti kun se sanottiin ihmisestä, eikä häntä enää tarvinnut ottaa vakavasti. Hän oli ääliö ja idiootti. Historian ironiaa on, että näin ei ollutkaan – hän oli totuudenpuhuja, kalliiseen henkilökohtaiseen hintaan. 

Itse olen pitkään aistinut ilmastonmuutoskeskustelussa 70-lukulaisia ahdistavia piirteitä. On outoa, että näin monimutkaisessa fysikaalisessa asiassa esiinnytään aivan kuin siinä ei olisi epävarmuustekijöitä ja useita vaihtoehtoja – siinä missä muualla tieteessä epävarmuus on normi. Tiedämme edelleen melko vähän, ja kun taannoin IPCC lievensi ennusteitaan ja arvioitaan hiilidioksidin lämmitysvaikutuksesta, seikka on lähes vaiettu – aivan kuin siitä ei saisi puhua. Hyvä kysymys on, miksi. Politiikkatoimien kustannuksia on arvioitava tässä valossa.
—-
Vaalikamppailu on nyt ohi, ja huomenna on demokratian juhlaa. Suomi valitsee 13 ministeritason vaikuttajaa, ja se on vakava paikka. Oma kampanjani lähti liikkeelle takamatkalta ja pienellä budjetilla, mutta ihmisten apu on häkellyttänyt. Yksi ällistyttäjä oli pianisti Olli Mustonen, joka lähetti minulle alkuviikosta sähköpostia. Hän tunnusti pitkään lukeneensa blogiani ja halusi antaa panoksensa kampanjaani soittamalla jossakin tilaisuudessa. Tuijotin sähköpostia epäuskoisena – onko tämä se Olli Mustonen? Mutta niinpä me järjestimme ikimuistoisen hetken Narinkkatorilla: koskaan siellä ei liene soitettu flyygeliä. Samassa tilaisuudessa esiintyi Ritva Oksanen, tässä linkki

Kun näitä kuuntelin, oikein ihmettelin voivatko vaalit tosiaan olla näin kaunis juttu. Kyllä voivat. Sydämellinen kiitos kaikille rohkaisusta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Saako huomenna ojentaa äänen uurnaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hämäläinen ojensi jo tiistaina.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Huomenna puku päällä ja vaimo kainalossa Ylikiiminkiin äänestämään herra 47+1;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

Luuletkos hämääväsi ketään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Kirjoitan vain summan enkä koko yhtälöä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Kysy sitten varmuuden vuoksi Tiinalta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Edesmennyt Marianne (entinen Carlsson, 1953-2017) oli hyvä ja hieno tuttavani Emmauksen ajoilta, 1970-luvun alussa, joka soitti muun muassa upeasti haitaria! Hienot muistot. Silti, kyseinen Ehrnrooth-käsittely on ollut uskomattoman törkeätä ja ylimielistä, joskin annan Mariannelle täydet pisteet siitä, että hän sentään tunnusti. Postuumi kunnia hänelle!

Nykytoimittajien kannattaisi ottaa siitä mallia, koska sama meno (eli "puolueettoman" toimittajan oman, "tärkeän" mielipiteen esille tuominen) jatkuu yhä....vai mitä, Seija Vaaherkumpu ja Jaakko Loikkanen (näin vain muutamina, onnettomina esimerkkeinä viime eduskuntavaalikeskusteluista)?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minun piti esitellä EU-vaalien ilmastoehdokkaita ilmastoblogissani. Tässä tulos:
https://roskasaitti.wordpress.com/2019/05/25/eu-pa...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Esittelystä puuttuu 3 kirjainta, t..

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisi mitä suotavinta, että tänäkin aikana edes muutama poliitikko jaksaisi kantaa oikeudentunnossaan ja lahjomattomuudessaan sellaista viittaa, jota mm. Rainio, Ehrnrooth ja Junnila aikoinaan pilkattuina kantoivat.
Ikäpolveni odottaa sitä etenkin tänä päivänä vastuullisesssa asemassa olevilta henkilöiltä, sillä monet meitä vaivaavat ongelmat ovat sen luonteisia, että ne vaativat sekä osaamista, älyä, yksilön rohkeutta että integriteettiä.
Niistä on huutava puute koko Euroopassa. Eikä yksin ilmastokeskustelun tiimoilla. Vaikkei aika sellaista suosisi, niin toivottavasti he astuvat esille nyt - ei vasta 20 vuoden kuluttua.

"Ne, jotka ovat aikaansa edellä, joutuvat odottamaan muita kerrassaan epämukavissa paikoissa." (Lec)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”On outoa, että näin monimutkaisessa fysikaalisessa asiassa esiinnytään aivan kuin siinä ei olisi epävarmuustekijöitä ja useita vaihtoehtoja ”

Minun mielestäni taas on outoa, että ilmastopolitiikkaan profiloituva henkilö antaa lähteeksi Seura-lehden.

Tottakai ilmastonmuutokseen liittyy epävarmuustekijöitä. Ja mitä suuremmaksi kasvavat päästöt, sitä suurempi on myös epävarmuus. Epävarmuuksia voi toisaalta kutsua peruuttamattomiksi riskeiksi. Iso kuva, ihmistoiminnan aiheuttama ilmaston lämpeneminen, on taas jo pitkään tunnettu tosiasia.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Ajattelin, että siinä se on kansantajuisesti kerrottu, ja silti oikein. IPCC:n raporttia harva olisi lukenut. Asiasta kirjoitti hyvin myös uusin Nykypäivä, mutta siitä on verkkoversio vasta ensi perjantaina.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Lätkämaila on ns kovaa tiedettä ja MOT-Virtasen referoiminen on noloa. Näin kansantajuisesti asiasta sanoo Seurankin viittaama Carbonbrief:

”Because the world is already most of the way to 1.5C of warming, the remaining budget is relatively small and, therefore, quite sensitive to the approach used.
...
Despite this large shift, however, the key message from this research remains the same: global CO2 emissions need to fall to net-zero by mid-century to avoid 1.5C of warming.”

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Eija-Riitalla on nähdäkseni siinä pointtinsa, että epävarmuustekijöitä todellakin on liikaa ainakin siinä mielessä, että voitaisiin lämpötila-asteikon puolikkaan saati kymmenyksen(!) tarkkuudella ennusteita tuottaa.

Tiedekenttä - no, en osaa sanoa pitäisikö käyttää sanaa 'lehdistötiedekenttä' tms. - on ajanut itseään hankalaan tilanteeseen, kun on jumiutunut lähestulkoon yhteen parametriin eli CO2-pitoisuuteen lähestulkoon ainoana selittävänä tekijänä, ja on jatkanut noinkin tarkkojen ennusteiden tuottamista huikean paljon epävarmuustekijöitä sisältävässä asiassa.

Olen jokseenkin tuttu CFD-mallintamisen kanssa, ja kun yksinkertaisetkin virtaus- sekä lämmönsiirtomallinnukset tai niiden tulokset sisältävät verraten paljon epävarmuutta, voi vain ekstrapoloida, kuinka vaikeaa on tarkasti, tavalla tai toisella mallintaa huikean kompleksista ilmakehä-elonkehä systeemiämme.

Ihmistoimien vaikutuksen suunnasta olen itsekin hyvin samaa mieltä kuin esim. IPCC, mutta julkisuuteen tarjottujen argumenttien taustalla on nähdäkseni sitä piirrettä, että ihminen tykkää ulkoistaa vastuuta mieluummin näkymättömille, jopa abstrakteille uhkille kuin osoittaa suoraan syyttävää sormeaan kanssaeläjilleen. Vrt. CO2 ja kansalaiset, äänestäjistä puhumattakaan.

Fakta-argumenteille lojaalilta linjalta poikkeaminen ja yksisilmäiselle mediavaikuttamiselle sijan antaminen kusee aina - ennemmin tai myöhemmin - omaan nilkkaan. E-R Korholan toiminnan vaikuttimista en osaa sanoa, mutta validit pointit esim. taakanjaon oikeudenmukaisuuden ja tässäkin blogissa mainittujen epävarmuustekijöiden suhteen hänenkin argumentaatiosta on tunnustettava. Sen sijaan pidän häneltä joko tietämättömyytenä tai huonommassa tapauksessa älyllisenä epärehellisyytenä sitä, että poliittisena toimijana hänen viestintänsä efektiivisesti kokonaan keskittyy vakavista ilmastoseurauksista varoittelevan linjan alas ampumiseen. Siinä on omiaan menemään lapsi pesuveden mukana.

Paljon, paljon enemmän päätöksenteon taustalla tulisi yksinkertaisesti olla varovaisuusperiaatteen soveltaminen. CO2-pitoisuuden ohella meillä on lisäksi lukuisia muitakin vaikuttavia tekijöitä kuten endotermisen vihreän pinta-alan väistyminen kuolleen pinnan (infrarakentaminen) leviämisen tieltä sekä suorien lämmönlähteiden eli pienten ja suurten sekä siltä väliltä olevien nuotioiden (fossiiliset voimalaitokset, ydinvoimalaitokset, fossiilinen liikenne jne.) määrän huima kasvu.

Jos oikein muistan, edellä suluissa mainittujen lämmitysteho on nykyisellään jo yli 10% Maapallon yhteyttävän biomassan lämpöä sitovasta tehosta. Sen kertaluokan lisätermi ei voisi enää olla näkymättä onnistuneesti rakennetuissa CFD-simulaatioissakaan.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Kansan mielipide asiasta selviää, kun vaalitulos on saatu. Palataan asiaan sen jälkeen. Härkösen ei tarvitse torille tulla, jos ei miellytä, vaan jäädä betonipunkkeriinsa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Miksi kinata kuka on ilmastonmuutoksessa oikeassa ? Kysykää lapsilta. Kyllä 6-7-vuotiaat lapset tietävät, että ilmastotekoja tarvitaan heti. Katsokaa vaikka uutisista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vastustatko edelleen rikkidirektiiviä? Onko kyseessä kuvaamasilainen katastrofi ja vastaavatko direktiivin toteutuneet kustannukset esittämiäsi?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Emme elä tippaakan erillaisia aikoja nytkään. Edelleen ylellä on aina jokin hampaissa ja ne hampaissa olijat joutuvat maksamaan sen tilanteen jatkumisesta.

Nykypäivänä taikasana on talous. Sen kun sanoo joku mielestään fiksusti pukeutunut niin painoarvo menee kaiken muun ohi. Tätä et oletettavasti näe valitsemasi puolueen johdosta.

Jäin kuitenkin miettimään mieltymyksiäsi kritisoijiin. Olet itsekin sellainen..mutta tarjosiko nämä ihailemasi kritisoijat ratkaisuja ja näin jälkikäteen onko ne heidän tarjoamat ratkaisut onnistuneet sekä kestäneet?

Olet nimittäin nyt itse sillä paikalla missä sinun pitäisi esittää niitä kestäviä ratkaisuja.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Todettakoon, että kahden oktaavin nosto tarkoittaa nopeuden nelinkertaistamista, joten jos noin tehtiin, kyse oli ilmeisestä pilasta.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä
Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Jari Räihän lailla oletan että sanojalla oli väärä termi. Tietenkin oli kyse sävelaskelista. En kuitenkaan lähtenyt muuttamaan Verkkouutisten tekstiä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"..mutta se ei saa erehdyttää kuvittelemaan, etteikö journalismi voisi mennä yhtä pahasti metsään."

Mutta lehdistönvapaus, pyhä juttu, turvasana.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kehittyneiltä eurovaaliehdokkailta on edellytettävä, että he ovat henkisesti edistyneitä ja kehittäneet voimakkaan intuition, oikeudenmukaisuuden tunteen itsessään ja maailmankaikkeudessa olematta halujen ja rajoittavien sääntöjen alaisia (teoksesta Kohn, Livia (2014): Johdatus taolaisuuteen).

Heksagrammi xu (”vaalituloksen odotus”) koostuu trigrammeista kan ja qian eli ”vedestä” ”taivaan” päällä:

”Pilvet kohoavat taivaalle, odotuksen mielikuva. Näin ollen ylivertainen ihminen syö ja juo, on iloinen ja hyvällä tuulella.”

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Ilmastoskeptikko on tosiaan nykyajan neuvostovastainen. Poliitikot ja virkamiehet ovat ajaneet itsensä niin syvälle ilmaston vastaisen taistelun suohon etteivät voi enää perääntyä asemiaan menettämättä. Siksi olikin pieni hämmästys kun Kokoomuksen nykypäivä lehti oli antanut tilaa Eija-Riitan kriittiselle puheenvuorolle ja haastatellut ihan asiallisesti Matti Virtasta. Alkaako ääni kellossa muuttua nyt kun Kokoomus on jäämässä oppositioon?
No samassa lehdessä Orpo puolestaan kaipasi kunnianhimoisempia päästötavoitteita... samaa sisällöltäön tyhjää liturgiaa kuin yya sopimuksen aikaan lueteltiin joka välissä. btw, Kokoomuksen Verkkouutiset on bannannut minut ilmeisen pysyvästi keskustelupalstaltaan todennäköisesti siksi että olen kritisoinut EUn ilmastotoimia.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

IPCC:n ”korttitalo” on alkanut huojumaan ja huvittavaa tässä on se, että huojuntaa ei voida IPCC:n taholta lainkaan estää. Siitä pitää huolen Aurinko. Itsekin Auringon aktiivisuusvaihteluja lähes 30 vuotta seuranneena on todettava, että nyt elämme täysin poikkeuksellisia aikoja Auringon aktiivisuuden suhteen.

”Juustopalloilmiö” näyttää olevan tänäänkin linkistä päätellen Auringossa. Ei pilkun pilkkua Auringon pinnalla ja aurinkotuuli on erittäin heikkoa. Siinä on pitkä matka punaiselle, kuten linkistä näkyy.

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Olemme matkalla minimiin, jonka venäläinen astrofyysikko Khabibullo Abdussamatov ennusti jo tämän vuosikymmenen alussa. Maunderin minimi on tunnettu asia ja tulevalle minimille sopisi hyvin nimeksi Abdussamatovin minimi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Khabibullo_Abdussamatov

Hannu Rainesto

Eivät he mistään olleet oikeassa, nämä Junnila ja kumppanit, eivät he edes käsittäneet mistä oli kyse Neuvostoliitosta ja Suomen suhteista siihen.
Oikeassa ovat edelleen vain he, jotka käsittävät tuotantotapojen kehityksen ketjuuntumisen. Kuten nyt kuten Karl Marx, F.Engels, Lenin, Stalin, Trotski, tuhannet materialisti filosofit ja muut valistuneet tiedemiehet ja minä..

Kehitys kehittyy, Neuvostoliitto oli vain oire siitä, mutta liian varhainen toteutuakseen. EU, ei sekään ole kuin oire, mutta oire siitä miten tuotantotavat monopolisoituvat ja sitten romahtavat uuden astuessa esiin. Me elämme juuri tätä vaihetta, kun tuotantotapa kuolee ja toinen marssii pian esiin. Tämän muutoksen takuumiehenä on tarve, tarve se ajaa meidät kohti parempaa, eikä sitä ole monopolisoituva kapitalismi!

Pitää osata nähdä se mitä on menossa ja mitä tulossa, jos aikoo osallistua kokonaisuuden kulkuun, kuten nyt kaikki vouhot tämän EU:n touhuun osallistuvat. Käsittämättä, että he juuri ovat etunenässä tuomassa meille kapitalismin yksilökeskeisyyden tilalle yhteisöllisyyttä, jonka tunnemme teorioista sosialismista ja kommunismista!

Jos emme näe kokonaisuuksia, emme me tiedä minne olemme menossa ja juuri tätä politiikka on ideologian sijaan. Ideologia asettaa reimareita, merkkipaaluja joita seurata, politiikka ei tee muuta kuin jauhaa vallanpitäjien soopaa kansan huiputtamiseksi luulemaan mustaa valkoiseksi!

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Artikkelissa mainitaan myös tapaus, jossa Ylen toimittajien tehtäväksi annettiin nimenomaisesti Ehrnroothin näyttäminen televisiolähetyksessä mahdollisimman huonossa valossa."

Nyt jo vanhat korvani vieläkin kuulevat toimittaja Antero Kekkosen tavutusta voimakkaasti painotttaen laukovan vaalitentissä "JORISEE ÄÄRNRUUT."

Muistan hymyilleeni , hävettää.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Ilmastokeskustelussa sain näpeilleni Kokoomuksen ympäristöfoorumilla, kun tein kardinaalimunauksen kertoessani, mitä on kirjoitettuna Kokoomuksen pää-äänenkannattajalehdessä Nykypäivä , o tempora o mores.

https://www.facebook.com/groups/1124587910950231/

"Keskustelu alkaa kääntyä siihen suuntaan, että terävimmät huomiot on varmaan päästy jo esittämään. Kiitän keskustelusta ja suljen kommentoinnin tästä aiheesta. Kokoomuksella on selkeä, tieteeseen pohjautuva kanta ilmastokysymykseen. Ympäristöverkoston ryhmässä saa keskustella erilaisista näkökulmista varsin joustavasti, mutta ilmastodenialismi ei tähän ryhmään kuulu. Seppo Viljakainen toivottavasti huomioit tämän jatkossa. Terveisin YP."

(Kunnioitan vaalisalaisuutta, joten jätän kertomatta , että sait ääneni, rouvani myös.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset