Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Kolmannen valtakunnan testi

Olen ollut viikonloppuna Kirkkopäivillä, ja monet kirkkopäivät kolunneena voin sanoa, että ei tuo keskustelufoorumi ainakaan väljähtämässä ole. Ehkä päinvastoin, ja ehkä siihen on tietoisesti pyritty, että Saksan malliin kirkkopäivät olisivat se paikka, jossa yhteiskunnallinen keskustelu näkyy ja kuuluu. Miksi se jätettäisiin vain Suomi-Areenan varaan? Siksi myös vastustin etukäteen näitä boikotteja, ketä saa kutsua ja ketä ei. On sitten eri kysymys arvioida, onnistuivatko kulloisetkin isännät haastamaan jututettavansa maailmankuvan vai oliko kyseessä pikemminkin viihdyttävä sanailu. 

Olin itse pohtimassa lapsiperheköyhyyttä samassa paneelissa kuin mm. Jussi Halla-ahoTouko Aalto ja Li Andersson. Sitten kävin kuuntelemassa kuinka piispa Jari Jolkkonenjututti elinkautisvanki Late Johanssonia syyllisyydestä, anteeksiannosta ja rikoksen sovittamisesta, kuinka emerituspiispa Eero Huovinen puhutti Nalle Wahlroosia rahan vallasta ja kuinka piispa Teemu Laajasalo keskusteli sananvapaudesta ja huumorista someaikana Jussi Halla-ahon ja koomikko Joonas Nordmanin kanssa. 

Kirkkopäivien ennakkokohussa minua vaivasi se, että se oli niin yksisuuntaista ja arvattavaa. Miksi populismina nostetaan esiin vain se yksi suunta, eivätkä ne populismit, jotka ovat tätä viime vuosikymmeninä merkittävästi ruokkineet, vihreä populismi ja vasemmistopopulismi? Eikö historian pitäisi muistuttaa karmaisevalla tavalla, että olemme eläneet kahden tappavan totalitarismin varjossa? Juurikaan en silti ole kuullut äänenpainoja, että kommunistia ei saisi kutsua kirkkopäiville keskustelemaan. Vain äärioikeisto on kirosana (ja peljättävä paikka istuntosalissa), äärivasemmisto ei niinkään. Itse asiassa kommunismi tappoi vieläkin enemmän. Eikä ihmiskunnalla ole kommunismista yhtään kaunista ja onnistunutta esimerkkiä. Uhrien määrä on konkreettisesti laskematon, ja kulttuuriympäristöstä huolimatta tulos on ollut aina verinen.

Varoitukset pahuudesta ja sen kavalasta arkipäiväisyydestä ovat tänään yhä tärkeämpiä. Saksanjuutalainen, Yhdysvaltoihin paennut filosofi Hannah Arendt (1906–1975) seurasi natsijohtaja Adolf Eichmannin oikeudenkäyntiä Israelissa 1961. Aihetta koskevassa kirjassaan hän totesi, ettei kansanmurhasta vastuussa olleita rikollisia luonnehtinut mikään poikkeuksellinen pahuus. He vetosivat yksinkertaisesti käskytysketjuun ja irtisanoutuivat vastuustaan. Pahuuden ongelma olikin juuri siinä, että kyseessä olivat aivan tavalliset ihmiset, jotka sortuivat hirmutekoihin noudattaessaan sääntöjä. Arendtin mukaan Eichmannin ongelma oli moraalisen mielikuvituksen puute, kykenemättömyys kyseenalaistaa ylhäältä annettuja ohjeita. Siksi itse asiassa esimerkiksi byrokratia on polku, joka voi johtaa tragedioihin. 

Kun me yhteiskuntana puhumme siitä, ettemme saa unohtaa mitä tuolloin tapahtui, mitä me tarkoitamme? Eikö meidän pidä tunnistaa juuri niitä asenteita ja ajatusmalleja, jotka mahdollistivat sen kaiken, vaikka ne olisivat kuinka arkisia ja banaaleja? 

Poliitikkoja tarkkaillessani teen usein kolmannen valtakunnan testin: mietin kuka näistä olisi ollut siellä takuuvarma menestyjä, kuka puolestaan olisi joutunut vaikeuksiin. Ja mistä se ero johtuu? 

Kun kysyn näin, huomaan etten ollenkaan ajattele vain yhtä tai kahta poliittista suuntaa. On pakko ajatella ihmistä. On pakko tunnistaa se hirveä kuilu ja se lahous, joka jokaisessa ihmisyksilössä potentiaalisesti vallitsee – ja taas kerran otettava käsiinsä Goldingin teos Kärpästen herra. Tai Jonathan Gloverin Ihmisyys

Tänään liput liehuvat kaatuneitten muistopäivän vuoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Erinomainen kirjoitus Eija-Riitta Korholalta. Havainto siitä, että nykyinen populismi (tarkoitetaan epäilemättä perussuomalaisia) syntyi vastavoimaksi vihreälle ja vasemmistopopulismille. Vihreä ja vasemmistopopulismi synnyttivät normiston, jota ilkeästi kutsuisin liberaalifasismiksi, jo silloin kun perussuomalaisia oli kaksin kappalein eduskunnassa. Arrogantti, ylhäältä sanellut säännöt, joita toimittajat ja yliopistojen pikkutytöt ja -pojat levittivät, määräsivät millä sanoilla ja mistä Suomessa saa puhua.
Tilanne on sama kuin Yhdysvalloissa. Ei Trump jakanut maata, sen tekivät Obaman joukot ja nyt Trump on vaan syventänyt jakoa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Populismi on sitä, että on vain musta ja valkoinen. Harmaansävyt sivuutetaan. Juuri nyt pahinta on kansallismielisyys (puolueet) ja Putin. Tälläiseen populismiin liittyy historiattomuus sekä täydellinen laput silmillä meno. Tämänpäivän matroja on ihmiarvo, ihmisoikeudet, vihapuhe, rasismi, suvaitsevaisuus joita ei määritellä jotka vain kokeataan. Ja kokijana on tietysti länsimainen ihminen joka ei suostu ymmärtämään kuinka eri tavalla nyt vaikka Kiinalaiset maailmaa katsovat*.

*länsimainen ns. sokea individualismi näkyy jopa kaikissa Hollywood elokuvissa vs. vaikka uusi kiinalainen tieteisspektaakkeli Wandering Earth (vaikka Netflix) jossa yksi Rambo ei pelasta planeettaa vaan sankarit yhdessä (joista suurin osa kuolee)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olen taas samoilla linjoilla Eija-Riitan kanssa, siksipä kävinkin jo raapustamassa äänestyslappuun luvun 48.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Ehdollistaminen on turvallisuudentunteen reunaehtojen täyttämistä, vaikka se perustuisi virheelliselle tulkinnalle todellisuudesta. Välillä olen miettinyt, kumpi on tärkeämpää: totuus vai tunteet? Perussuomalaisten Dystopia-vaalivideo on älykäs pyrkimys sivuuttaa tosiasioita huumorilla, jossa pelotellaan erilaisilla näkymillä vaikkapa liittovaltiokehityksestä, mutta sivuutetaan aihetodisteet kustannustehokkuudesta. On toki Euroopan unionissa ongelmia liittyen elinkustannusten välisiin kuiluihin, jotka aiheuttavat tarpeetonta - ehkä osin jopa suorastaan aattellista vapaan liikkuvuuden ihannetta vailla totuuspohjaa ihmisten erilaisista tarpeista, mutta yksipuolinen tarkastelu vain vahingollisista kehityksistä aiheuttaa myös sen mukaisen näkemyksen todellisuudesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Se Dystopia on kyllä noloin video mitä olen ikinä nähnyt. "Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. Ne tekevät sen itse." (Paavo Haavikko)

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Sitran 1,5 asteen elämäntavat -raportin vastaanotto on hyvä esimerkki Eija-Riitan kuvailemasta kykenemättömyydestä ajatella itse ja toimia sen mukaisesti. Yksilöinä älykkäät ihmiset käsittelevät asiaa ja kirjoittelevat pääkirjoituksia (esim. HS tänään 19.5.) ihan kuin Sitran paperin tavoitteet olisivat etäisestikään toteuttamiskelpoisia (tästä kirjoitan erikseen).

Koulutusjärjestelmämme on selkeästi epäonnistunut, kun mittaluokista, mittakaavoista, taloudesta tai nykyisenkään kokoisen populaation olemassaolon perusedellytyksistä ei näytä olevan mitään hajua.

Kun on ensin kritiikittä omaksuttu olemukseltaan lähinnä uskonnollinen CO2-doktriini, sitten näennäinen auktoriteetti (Sitra) laatii paperin, niin ihmisten omat aivot lakkaavat näemmä toimimasta.

Testatakseen Eija-Riitan mainitsemaa Eichmanin väitettä pelkästä käskyjen tottelusta, Stanley Milgram järjesti 1961 kokeen, jossa tavalliset ihmiset antoivat valekokeessa kohdehenkilöille kovenevia sähköshokkirangaistuksia ohjeiden mukaisesti, aina kuolettaviin shokkeihin asti. Auktoriteettia toteltiin.

Fasistisia ja kommunistisia totalitarismeja seuraa ympäristötotalitarismi.

Pahinta ympäristön pelastamisen kannalta on, että valitessamme väärän vihollisen, oikea tappaa meidät. Jos tästä selvitään, tätä aikaa tullaan ällistelemään yhtenä maailmanhistorian pahimmista joukkopsykooseista.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Ympäristöfanaatikkojen ansiosta olemme saaneet lapsillemme ja lapsenmielisille uuden, hoidettavan ahdistuksen - ympäristöahdistuksen. Ja ettei se vielä riitä, terästettiin ahdistuneisuutta ”eliöahdistuksella”. Uutiset suolsivat monta kertaa päivässä kuinka monta sataatuhatta eliötä on kuolemassa sukupuuttoon. Samalla pyöritettiin kuvamateriaalia söpöistä pörröisistä nisäkkäistä. Unohdettiin kertoa, että suurin osa vaaranalaisista eliöistä on erilaisia hyönteisiä ja kasveja.
Pääasia oli, että lapset saadaan parkumaan sitä kun aikuiset tappavat ympäristötuhoilla heiltä puput ja kauniinvalkoiset naatit.

Eipä silti, ei väheksytä häviäviä hyönteisiä ja kasveja, mutta järki se pitäisi olla tässä ihmisten pelottelussakin vaikka kuinka kokee olevansa oikeassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Persujen Dystopia-video on kyllä hieno esimerkki siitä mitä tulee kun järki laitetaan narikkaan ja ruvetaan pelkillä pelottteluilla ratsastamaan. Kumma että joku tuota voi nauramatta katsoa. Tai itkemättä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Kalvinilainenhan ajattelee niin, että jos Jumala antaa ihmiselle maallista menestystä, se on merkki siitä, että ihminen kuuluu valittujen ja taivaaseen pääsevien joukkoon. Mutta kuten sanottua, se on pakanallinen oppi", Huovinen nauratti juhlateltan täyttä yleisöä.

Huvoinen on kyllä fiksu tyyppi.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Koeta, Mika, sanoa itse asiasta jotain niin, ettet syyllisty johonkin argumentaatiovirheeseen.

Toistaiseksi osumisprosenttisi on 100.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Ympäristö "hysterialla" on pointtinsakin . Ja jos hysteriaa käännetään hyödyksi jotta Suomes kehiteltäs uusia energia muotoja yms joita ei ole vielä keksittykkään maailmassa .

Toisaalta näkökulmana "kolmanne valtakunnan testi" aiheeeseen . Nurinpäin käännettynä ehkä 2060 luvul kauhistellaan kuinka yhteiskunta ennen piiskasi kansalaisiaan kerska kulutus hysteriaan . Tavoiteltu Hyvä menestyvä ihminen oli joka omisti paljon .Länsimaissa yksilö materiaa ympärille kerää jotta muutama gramma aivosolujaan yksilö narsisti ihmisen aivoissa saisi "orgasmeja" .

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Päädyin siihen, että monille tieto ja tieto oikeasta ja väärästä perustuu muotiin. Poliittiseen korrektiuteen, median tapaan kertoa ja dramatisoida ajatuksia, vääristelyyn jne. Moni ei edes pyri 'absoluuttiseen totuuteen'. Vaan olemaan trendikäs. Ja on trendikästä olla samaa mieltä kuin media. Ja on voimaannuttavaa olla muotipoliisi ja hivelee omaanarvon tuntoa kun saa kertoa muille miten pitää toimia ja kieltää asoita. Vaikka sensuroida. Vaikka ilman substanssia.

Tässä puhetta johtaa media ja karrikoiden toimittajien mielipide, arvomaailma, tavoite dramatisoida asiat ja saada myytyä itseään ja teostaan. Vaihtoehto olisi olla työtön. On paljon helpompi saada palkkaa kun sopeutuu valtavirtaan eikä ole vastakarvaan tai peräti omaa omia ajatuksia. Ja noudattaa mahdollisesti palkan tai palkkioiden maksajien toivomuksia.

Monilla tiedonvälitys on ylittänyt tiedon käsittelykyvyn. Uskotaan helposti mitä media väittää.

Hajota ja hallitse. Se on nykyajan agenda murtaa kansallinen yhteinäisyys, kristillinen yhteystyö ja muu yhtenäinen ajattelu. Se sotii EUn keskusvallan toimintaa vastaan. Ja niitä, jotka haluaisivat hallita. Siksi isänmaallisuus ja yhteisöllisyys on myrkkyä heille. Siksi siirretään ja luodaan kriiseja ja riitoja. Yksi tapa on kohdella eri tavalla, kaksoisstandardeilla ihmisiä. Toisille jaetaan runsaskätisesti, annetaan etuja ja toisille murusia ja sensuroidaan kritiikki ja vihanpito on valmis. Kuin juonimisen oppikirjasta.

Asiaan sotketan vielä ilmastokin. Sillä kerätäään rahaa kansalta ja syyllistetään ja aiheutetaan riitoja. Asiasta puhutaan vähän, vaikka olisi aineksi kritisoida olemattomia faktoja. Syyllistämiseen laitetaan tuhat miljardia vuodessa. Neutraaleihin faktoihin vähän. Tieto on hävinnyt. Kun alkaa väittelemään se on kuin taistelu kaivinkonetta tai tankkia vastaan. Media, politiikot, avustus- ja tutkimusyritykset ja energian myynti hyötyvät kaikki kriisistä.

Suomen puunvienti on suurempi kuin liikenteen hiilijalanjälki. Samoin on soiden sitomiskyky- Suomi sitoo muidenkin päästöt, mutta joutuu maksamaan. koska on niin juonittu ja neuvoteltu. On haluttu kyykyttää ja työntää Suomelle enemmän taakkaa. Kun kansalla on paljon taakkaa, se ei ehdi valittaa. Kaikki aika menee töissä ja selviytymisessä. Tai tutkia median väitteitä. Kunnes kansaa alkaa ketuttamaan ja tapahtuu rekyyli.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomessa leikattiin viime hallituksen aikana yliopistoilta, mutta pahimmin leikkaukset taisivat kuitenkin kohdistua ammatilliseen koulutukseen. Toivottavasti nyt koittaisi paremmat ajat! Vaan onko jollain jo jotain numeroa tai dataa? tai mistä kannattaisi lukea, jos haluaisi tietää tarkemmin, minkälaista jälkeä nuo ammatillisen puolen leikkaukset ovat tuottaneet?

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Nämä eivät ole dataa tai kokonaiskuva, vaan ensikäden kommentteja opiskelijoilta ja yrittäjiltä.

Opiskelijoilta: "5% oppilaista menee heittämällä ohi opettajista, ja opettaa ja vertaistukee läpi ne 20%, joita kiinnostaa. Loput ovat päivähoidossa."

Yrittäjiltä: "Amiksesta valmistuneet eivät osaa mitään käyttökelpoista. Yhdellä kymmenestä on asenne, joka mahdollistaa ottaa töihin oppimaan."

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eli tällaista saadaan kun koulutuksesta säästetään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset