Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Sopivan hankala nainen

Ikävä häiritä, kun juuri päästiin vaaleista, mutta minkäs teet. Jo kuukauden päästä alkaa eurovaalien ennakkoäänestys ja vaali huipentuu 26. toukokuuta äänestyspäivään.

Nyt tarvitaan parviälyn apua. Keksi minulle vaalislogan. Tuo otsikon lause Sopivan hankala nainen toimii hyvin somessa, jokainen blogejani lukenut ymmärtää sen oikein. Mutta entä maantiellä, jos sinne asti päästään? Ei ehkä. Mikä teksti vakuuttaisi ladon seinällä tällaisen hymyilevän kuvan kanssa? 

Ongelmani on, että ystäväpiirissäni on liikaa välkkyjä sananikkareita, jotka harrastavat palindromeja ja sananmuunnoksia kaikin herkuin. Vuosien varrella olemme keksineet toinen toistaan fiksumpia vaalilauseita. Mutta ne ovat yleensä vähän liian hassuja, sisäpiirikamaa. Olikohan se vuonna 2004 kun vaalipaidassani luki Vuosikertameppi – kypsytetty Brysselissä, ei tynnyrissä.

Ja oliko samana vuonna vaalikolikossani teksti Kreisi ERK – joka tietenkin oli palindromi, eli toimi takaperinkin. Mutta kukahan vakuuttui? 

Kerran mietimme avustajani kanssa, saisimmeko apua filosofiasta. Kun emme päässeet sopuun täydellisistä, omista sloganeista, aloin muokata sellaisia kuuluisille ajattelijoille. Idea on alunperin Amerikasta, kuinka muuten.
Herakleitos: Muutosta varten!
Parmenides – yksi ja jakamaton!
Älä ole houkka, äänestä Anselm Canterburylaista
Ajattelen, siis äänestän: Descartes
Vapaassa valtiossa rajoittamaton vapaus äänestää ketä haluat! Valitse Spinoza
Leibniz, parasta mahdollista maailmaa varten!
Hegel, hänessä on Henkeä!
Valitse Locke, ja voit aloittaa puhtaalta pöydältä!
Tee hyppy uudelle poliittiselle tasolle! Kierkegaard!
Schopenhauer: Hänellä on Tahtoa!
Wittgenstein: Johtajuus ei ole vain peliä.

Kaksikymmentä vuotta sitten ensimmäisissä eurovaaleissa minulla ei sloganongelmaa ollut. Tunnettu suomalainen mainosalan guru ja monilahjakkuus Martti Kirsitie otti yhteyttä vaalien alla: hän oli tutustunut henkilööni ja halusi lahjoittaa kampanjaan kaksi slogania:
Sydän paikallaan, järki juoksee.
Ajattele hänet Brysseliin.

Nehän olivat nerokkaita kumpikin. Tykkäsin niistä kovasti, vaikka muuten kuvien paljous tuntui julkisuuteen tottumattomalle niin pelottavalta, että kun ensimmäisen kerran näin isoja kuviani kadun varrella, menin vessaan oksentamaan. Kirsitie on se legendaarinen lausenikkari, joka on jättänyt suomen kieleen monia ytimekkäitä sanontoja, esimerkiksi Lue enemmän – luulet vähemmän

Eräänä vuonna otsikkoni oli Ymmärrettävää politiikkaa. Sen kampanjan oheistuotteena jaoin EU:n perusoikeuksia suomalaisille murteille käännettynä, tässä esimerkki Oikeudesta hyvään hallintoon savon murteella: Sitä ei potalletakkaan kun siat pottuhalameessa, mitä tähän hallintopuoleen tulloo, vuan jokkaesella on oekeus suaha asiasa reilaan oekpelissä ja sikseennii joutuin, eikä kuppaella niihen kanssa kun Ieva saanassa. Tässä kohen pittää erittäen maenita se, että omia paperijjaan suap viskaalilta kysyä tutierattavaks, eikä ne sua niitä iliman kunnon syytä pimittee. Näitä ja muita löytyy kotisivuiltani www.korhola.fi runsain mitoin. 

Yksi parhaista sloganeista koskaan on ollut Lasse Lehtisen käytössä. Sinulla on ääni, minä saan sen kuulumaan, hän julisti vuoden 2004 vaaleissa. 

Ei tiedä vaikka sinulla olisi se seuraava älynväläys. Kirjoita parhaat aatoksesi osoitteeseen vaalit@korhola.fi tai keskustele alla. Kuten huomaat, tykkään myös keskeneräisistä ajatuksista, joten älä epäröi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sopivan hankala nainen kääntyy suomeksi parhaiten sanayhdistelmällä vittumainen akka.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vaikkapa tällainen keskeneräinen ajatus:
"Järkinainen pohjoisesta: ehdoton ei Ranskan transferunionille!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Ilmasto on aina muuttunut. Ennen ja nyt

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kauneus on totuuden hymy

Orig: ”Beauty is truth's smile when she beholds her own face in a perfect mirror.” (Rabindranath Tagore)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Onneksi olen jo äänestänyt eurovaaleissa ... vuonna 1994 sanoin EI.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Jaa vaalilause. -- Kuinka olisi "pysäytä ilmastodontti"!

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Ja tuo Mastodonttihan on komiteatyönä (IPCC) suunniteltu Ronsu.

https://www.google.com/search?q=mastodontti&rlz=1C...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

ERK Esittää Raikkaat Kysymykset

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Energi för Realistiskt Klimatskydd -
Energiaa Realistiseen Kestävyyteen

Käyttäjän HarriNissinen kuva
Harri Nissinen

Maija Mehiläinen

Pohdin hetken järkiperäisiä ehdotuksia sloganiksi ja sitten käänsin asian päälaelleen, että tarvitseeko sen ehdotuksen oikeastaan liittyä mihinkään. Voisiko vastaus kysymykseen sloganista olla tasoa wee-tee-äf. Ensimmäinen asia, joka tuli mieleen oli siis Maija Mehiläinen, hah. Selkeästi assosioin luonnon lukemani pohjalta suhun, koska tää jostain alitajunnasta pulpahti mieleeni. Kieli poskellahan tää on heitetty, mutta ehkä tämän ajatusprosessin jakaminen kantaa pidemmälle ja parempiin ehdotuksiin.

Löytyisihän tästäkin osuvia teemoja:

-Positiivinen
-Luonto lähellä
-Piikki löytyy tarvittaessa jne.

Hauskuutta ja hyvää mieltä omaan kampanjaan varmaan saisi, mutta kantaako se tosikkojen maailmassa, niin siihen en osaa vastata. :)

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

CO2-Good4You
tai
Climate Change-Its the Sun stupid!
saa lainata.

Ehkä sanaleikkejä parempi olisi kuitenkin ilmaista että tulet ajamaan EUssa suomalaisen tuotannon etua ja pitämään muutenkin suomalaisten puolta. Toisin kuin useimmat muut mepit ehkä paria lukuunottamatta. "Järki edellä Suomen ja luonnon puolesta"

Mitähän muuten luonnonsuojeluliiton edustaja teki EU kokouksessa jossa arvioitiin Suomen hiilinieluja? Mistä ne ovat saaneet mandaatin edustaa Suomea EU tasolla?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

ERK - Eurooppa Rakennetava Kestäväksi

(-; Eurooppa raatamaan kaikille veisi ääniä jostain, jos ehkä toisi vähän toisaalta ;-)

Korhola mepiksi, asiat valmiiksi!

EU ilman Eija-Riittaa on kuin kuiva päivä.

EU ilman Eija-Riittaa on kuin kuiva orava.

Kaikki ehdotukseni ovat vapaasti käytettäviä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Luottamukseni Korholan sanomisiin tipahti kyllä, kun oikaisin hänen väitteitään koskien metsien uhalalaisuutta, mutta hän ei piitannut siitä mitään. Montako muuta asiaa se koskee?

http://petranyqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27354...

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kiitos viestistäsi, en ollut huomannut koko kirjoitusta. Minulla on kaksien vaalien takia ollut hirveä meno päällä. Palaan asiaan kun saan sen luettua. yst ER

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Nyt pääsen vastaamaan Amsterdamin lentokentältä. Suosittelen siis kiinnostuneita kohta katsomaan vastauksiani.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kysyisin vielä Petra missä sinä reklamoit tästä asiasta. Tämä on ensimmäinen viesti jonka aiheesta näin. Luuletko oikeasti että väijyn US blogeilla katsomassa mitä minusta on mahdollisesti kirjoitettu? Oletko jossain muussa postauksessani keskustellut asiasta?

Laitan nyt varmuuden vuoksi vastaukseni tähänkin.

Tässä kommenttejani kohta kohdalta.
"Korhola nimittäin väittää, ettei uhanalaisuusraportin mukaan metsäluonto ole heikkenemässä. Väitteessään hän viittaa Metsäyhdistyksen artikkeliin, eikä suinkaan uhanalaisuusraporttiin."
- Muistaakseni väite oli, että uhanalaistilanne ei ole heikkenemässä. Se on täysin eri asia kuin ”metsäluonto”. Uhanalaistilanne on yksi, mutta vain yksi metsäluonnon tilan indikaattori. Esimerkiksi ne nosti Emma Kari ja Sanna Marin. forest.fi-artikkelin lähteenä taas oli uhanalaisraportti ja sen tekijöiden lausunnot raportin julkistamistilaisuudessa. Ne kaikki on tarkistettavissa tilaisuudesta tehdyssä striimissä, joka löytyy ympäristöhallinnon verkkosivuilta. Toistaiseksi kukaan ei ole edes väittänyt, saati osoittanut, että artikkelissa olisi ollut virheitä.

"Luontotyyppien uhanalaisuusraportin mukaan Suomen metsät ovat menettäneet luontaisia ominaispiirteitään. Niistä puuttuvat esimerkiksi monesti vanhat ja kuolleet puut, jotka ovat monimuotoisuuden ehdoton edellytys. Monen metsäluontotyypin pinta-ala on supistunut. Tästä seuraten Suomen metsäluontotyypeistä 76 % on uhanalaisia. Silmälläpidettäviksi metsäluontotyypeistä arvioitiin 21 %."
-Heikentyminen pitää paikkansa, joskaan luontotyyppien uhanalaisarviota (LuTU) ei ainakaan ympäristöviranomaisten mukaan voi käyttää tuolla tavalla. Arvion mukaan luontotyypit ovat heikentyneet kahtena ajanjaksona, 1750-luvulta tähän päivään ja viime 50 vuoden ajalta. Jatkossakin ne heikentyvät, ellei mitään tehdä. Se on ihmisen käsissä.
Kuitenkaan Suomen metsät eivät ole menettäneet ainuttakaan luontaista ominaispiirrettään, eivät edes luontotyyppiä. Tätä arvion tehneet tutkijat korostivat julkistamistilaisuudessa moneen kertaan. Esimerkiksi vanhojen ja kuolleiden puiden osuudet ja määrät ovat talousmetsissä päinvastoin kasvussa. Metsäluontotyypeistä tosiaankin 76 prosenttia on tutkimuksen kriteerien mukaan uhanalaisia, mutta tämä ei tarkoita pinta-alaa vaan luontotyyppien lukumäärää. Arvion perusteissa luontotyyppi katsotaan uhanalaiseksi, jos se on uhanalainen yhdessäkään paikassa Suomessa. Tutkijoiden mukaan yksittäisen metsikön uhanalaisuudesta ei tämän tutkimuksen perusteella voi sanoa mitään.

"Uhanalaisista lajeista 31% on metsän lajeja. Metsät ovat tärkein myös uhanalaisten lajien toissijaisena elinympäristönä. Ne ovat yhtenä elinympäristönä lähes puolelle uhanalaisista (43 %)."
-Näin on ja niinkin voisi sanoa, että määrä on suhteellisesti ottaen pieni, koska metsiä kuitenkin on valtaosa, jopa kolme neljäsosaa Suomesta. Uhanalaistutkijoiden mukaan metsäuhanalaisten osuus kaikista uhanalaisista on suuri vain siksi, että Suomessa on metsiä niin paljon. Muuten ei voisi ollakaan.

"Myönteistä kehitystä on tapahtunut 109 metsälajilla, jotka ovat pääosin meille epätavallisia perhosia ja kovakuoriaisia, jotka liittyvät jaloihin lehtipuihin, jotka taas ovat menestyneet paremmin ilmaston lämmetessä. Tällä on siis suora yhteys ilmastonmuutokseen.
140 ensisijaisesti metsissä elävän lajin tilanne on merkittävästi heikentynyt. Suurin osa on jäkäliä, perhosia ja kovakuoriaisia. 10 metsälinnun tilanne on vakavasti heikentynyt."
- Ennen vuoden 2010 uhanalaisraporttia kaikki arvioivat uhanalaisuuden kehitystä kokonaisuutena käyttämällä mittarina uhanalaisten lajien osuutta tutkituista lajeista. Kun tämä mittari säilyi samana vuoden 2010 raportissa verrattuna edelliseen, kriitikot hylkäsivät mittarin ja alkoivat yllä olevalla tavalla mitata luokkamuutoksia. Ne ovat kuitenkin siitä hankala mittari, että kukaan ei ole koskaan asettanut niille tavoitetta eikä kukaan ole esittänyt mitään siitä, millä luvuilla tämä mittari voisi näyttää positiivista tulosta. Kaikki johtuu siitä, että luokkamuutokset eivät ole samanarvoisia. Niissä verrataan omenia ja päärynöitä.
Niinpä tutkijat kehittivät uhanalaisindeksin, joka mittaa uhanalaisuuden kehitystä kokonaisuutena. Se nimenomaan ottaa huomioon kaikki uhanalaisuudessa tapahtuvat muutokset ja on tehty sitä varten, että esimerkiksi ylläolevan kaltaisia luokkamuutoksia ei tarvitsisi alkaa laskeskella. Ja metsien osalta tämä indeksi näyttää 0,2 prosentin heikennystä, mikä on niin pieni muutos, että se moninkertaisenakin hukkuisi epävarmuusväleihin. Muutoksen pienuuden ehkä ymmärtää, jos laskee, mitä 90 senttiä maksava maitopurkki maksaa, kun se hinta alenee 0,2 prosenttia: 89,82 senttiä.

"Neljäsosa kaikista maailman hömötiaisista elää Suomessa. Niiden kanta on meillä romahtanut kymmenessä vuodessa miljoonasta pesimäparista reiluun 400 000 pariin joten hömötiainen sai luokituksen erittäin uhanalainen. Se ei tunnu pärjäävän talousmetsässä, jossa ei ole sille kunnolla ruokaa, lahopuuta eikä naavoja tai luppoja."
-On myös erittäin mahdollista, että hömötiaisen uhanalaistuminen johtuu ilmastonmuutoksesta. Samaan aikaan sen kanssa kilpaileva sinitiainen on kasvattanut kantaansa. Mutta tästä ei ehkä kannata alkaa inttää, tai ainakin se vaatii parempia perusteita.

"Vaikka on totta, että Suomessa osataan paljon ja tehdään paljon hyvää, on selvää ettei kaikkia seuraamuksia olla voitu ymmärtää etukäteen. Vaikka metsäluonnon suojelussa on paljon onnistumisiakin, on harhaanjohtavaa väittää ettei metsäluonto olisi köyhtymässä. Lajikadon kiihtyminen on saatu metsissä suitsittua, mutta köyhtyminen jatkuu edelleen. Toivon, että Korhola tarkistaa nämä faktat."
-Ensinnäkään, mistään lajikadon kiihtymisestä ei ole näyttöä, että sitä olisi nyt tai olisi joskus ollut. Tällaista tutkimusta ei yksinkertaisesti ole. Mutta myös lajikato on pysähtynyt, se on uhanalaisraportin selvä tulos. Kukaan ei kuitenkaan ajattele eikä ole väittänyt, että metsäluonnon suojelu ei tarvitsisi tehokkaampia toimia. Metsäala kehittää niitä jatkuvasti ja aivan viime aikoinakin tästä on tullut paitsi uutta, metsäteollisuuden kustantamaa tutkimusta ja uusia keinoja on myös tutkijoiden suositusten mukaisesti otettu käyttöön.

Toivottavasti tuot asianmukaisesti esiin, että olen kommentoinut huomioitasi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos että huomioit bloggaukseni. Uskoin että olit noteerannut sen, sillä samaan aikaan kun postasin sen blogiisi olit vielä kommentoimassa siellä ja vieläpä penäsit lukijalta osoituksia, onko blogissa virheitä. Minä tulin tätä virhettä oikomaan.

Lajikadon kiihtymisestä on näyttöä pelkästään seuraamalla uhanalaisraporttien muutoksia. Se on päivänselvä muutos. En oikein ymmärrä miksi kieltäydyt näkemästä päivänselvyyttä. Lajikato ei ole pysähtynyt. Olen selannut/lukenut kaikki julkaistut uhanalaisuusraportit tähän mennssä eikä siellä ole mitään viitettä siitä, että metsälajien lajikato olisi pysähtynyt.

Tätä korostavat myös monimuotoisuustutkijat vuoden 2016 jutussa: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/tutk...

Toivottavasti huomio on tarpeeksi tuore, jotta se vakuuttaa sinut.

Mutta kutem sanottu, kiitos että päätit tarttua tähän kysymykseen ja perehtyä siihen.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #26

Lämmin kiitos sinulle, näinhän se ymmärrys lisääntyy ja kasvaa. Hyvää pääsiäistä!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #26

Asiahan ei minulle juuri kuulu, mutta globaalisti lajikato on varmaan menossa oleva prosessi, mutta jos tarkastellaan jotain pohjoista aluetta (Suomikin käynee), niin useissa on lajimäärä lisääntymässä, koska etelästä vaeltaa lisää lajeja. Niitä toki kutsutaan tuoreeltaan vieraslajeiksi, mutta ...

Järki tässä on siinä, että päiväntasaaja on lajirikkaampi kuin pohjoisnapa, tai etelänapa. Kun ilmastovyöhykkeet laajenvat kohti pohjoista, siinä samalla lajirunsaus tod. näk. lisääntyy pohjoisella vyöhykkeellä.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Iskulause: on ilimoja pidelly

Käyttäjän SeijaSiskoHakkanen kuva
Seija-Sisko Häkkänen

Ääni Eija-Riitalle, järjen valoa EU:lle!

Se Oikea - Eija-Riitta!

Mika Aarnio

"Pysyn suomessa, en lennä, välitän ilmastosta" :O)

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Kun koko parlamenttivaalien äänestys % on jäänyt alle 40 niin onkohan läpimeno kiinni sloganista?
Jollain on varmaan tietoa äänestäjäkunnasta.
Käykö uurnilla ns. perehtyneempi porukka joka ei sloganista ja vaalimakkarasta niin kovin välitä vai hiukan vähemään perehtyneet joita voi tavoittaa vielä tälläisillä perinteisimmillä konsteilla?

Jottei tää miun juttu lähe röntyilemään niin heitetään omakin ehdotus ilmoille.
Vanhaa itäautomainosta mukaillen
Lujaa laatua Korhola.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Otsikosta adjektiivi pois ja se on siinä, se slogan:

Hankala nainen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset