Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Käänteiset ilmastovaalit

Kun puhuttiin, että näistä vaaleista olisi tulossa ilmastovaalit, harva odotti, että ne olisivat sitä käänteisellä tavalla. Nyt kuitenkin näyttää siltä. Torstaina julkaistua Ylen gallupia voi tulkita siinä valossa, että ne puolueet, jotka ovat vetäneet ilmastotiukinta linjaa, ovat kaikki laskussa. Perussuomalaiset saattavat saada ilmastopoliittisesta kritiikistään suorastaan nosteen. Sunnuntaina tiedämme enemmän. 

Voi olla, että tiettyjä ulostuloja jo kadutaan, koska ne antoivat tarjottimella persuille aseen. Yhtenä sellaisena pidän WWF:n huonosti perusteltuja kuusi kananmunaa kuukaudessa –ohjeita

Kannattaa silti pitää pää kylmänä. Nykyisessä keskustelussa on kaksi ongelmallista leiriä. En väitä, että Jussi Halla-aho olisi itse sanonut niin, mutta moneen kertaan on somessa sanottu, ettei Suomen päästöillä ole merkitystä, koska Kiina ja Intia kasvattavat päästöjään joka tapauksessa. Se on virhepäätelmä.

Niillä on merkitystä sen oman osuutemme verran. On selvää, ettei meillä ole varaa vaatia muilta sitä mitä emme vaadi itseltämme. Se saattaa johtaa meitä myös väärään politiikkaan. Suomessa on tehty pitkään työtä ja merkittäviä investointeja päästöjen vähentämiseksi. On tärkeää, että poliittinen signaali sen jatkumiseksi pysyy voimassa. Puhdas tuotanto on ainoa järkevä suunta. 

Vihreä leirin ongelma puolestaan on, että he kohtelevat Suomea epäreilusti. Suomi-neitoa selkäänpuukotetaan noissa piireissä ahkerasti. He systemaattisesti kuvaavat Suomen huonompana suoriutujana kuin se todellisuudessa on. Juuri tähän viistouteen useat suomalaiset ovat läpeensä kyllästyneet. Eihän se ole kannustavaa, kun tehdään parhaamme, ja silti haukutaan ja kannellaan EU:lle. Jos lukee esimerkiksi Oras Tynkkysen argumentit aiheesta, niissä on selkeä taustaoletus, että Suomi on maa, joka ei ole alkuunkaan tehnyt omaa osuuttaan. Näinhän ei suinkaan ole. Tynkkynen tuo esiin, että suomalaisten päästöt asukasta kohti ovat selvästi keskiarvoa suuremmat, ja tarkoitushakuisesti hän vertaa meitä maailman köyhimpiin maihin. Sekö se ihanne todella olisi? Olisi aika myöntää sekin, että Kiinan päästöt per capita ovat jo vuosia sitten ohittaneet EU:n keskiarvon. Milloinkaan ei oteta huomioon kylmää ilmanalaamme tai pitkiä välimatkojamme tai sitä, että energiaintensiivinen vientiteollisuutemme on maailman puhtainta tuotatantotonnia kohden. Tämä seikka puolustaa päästöjämme, sillä tuottamamme teräs olisi muualla tuotettuna huomattavasti suurempipäästöistä. Emme tee vain itsellemme vaan vastaamme maailman tarpeisiin puhtaalla teknologialla. 

Vihreiden argumentti on, että meillä tuotetaan vääriä tuotteita ja olisi parempi että lopettaisimme tehdasteollisuuden Suomesta. Tämä on aivan järkyttävä ajatus, jos yritämme ratkaista ilmastokysymyksen. Lisäksi se olisi väärin suomalaista osaamista kohtaan. Perussuomalaiset ovat oikeassa siinä, että jokainen tehtaanpiippu Suomessa on ilmastoteko. Lause ei ole kuitenkaan puoluepoliittista yksityisomaisuutta: myös minä kokoomuslainen olen sanonut niin paljon ennen persuja katsottuani vuosikausia läheltä EU:n ilmastopolitiikkaa. 

Myös Suomen kehittyvä energiajärjestelmä on huipputasoa monella mittarilla, kuten energiantuotannon puhtaudessa ja monimuotoisuudessa sekä erilaisissa älykkäissä energiaratkaisuissa. Energiantuotannon päästöt (sähkö+kaukolämpö) ovat nyt suunnilleen puolittuneet kymmenessä vuodessa ja tulevat enemmän kuin puolittumaan taas seuraavan kymmenen vuoden aikana, ja 2030-luvulla painumaan aivan marginaaliin. Nollaan se ei tietysti mene koskaan, koska sellainen olisi aivan järjetön tavoite tai ajatus, sillä viimeiset päästövähennystonnit maksavat valtavasti. Jos nopeutamme sitä kohtuuttuomasti, yhtiöt alkavat kaataa metsää energiaksi, koska vielä ei ole muita käytännön vaihtoehtoja tuottaa lämpöä kuin polttaa jotain. 

Usein ihannoitu tuulivoimaan ja aurinkoon investoinut Saksa sen sijaan tuottaa energiansa Suomeen verrattuna noin viisinkertaisin päästöin tuotettua kilowattituntia kohden. Saksan päästöt olivat noin 500 g / kWh vuonna 2017, Suomen noin 100 g / kWh. Kuvissa näkyy lähde. Tämä blogitekstini Miksi uusiutuva energia ei vastaa odotuksiin selittää, miksi on näin, ja miksi mittava tuuleen ja aurinkoon investoiminen ei ole sittenkään laskenut energiantuotannon päästöjä Saksassa. 

Vertailut Suomen hiilijalanjäljestä kautta vuosien ovat olleet erittäin politisoituneita. Tätä epäsuhtaa olen kuvannut edellisessä blogikirjoituksessani sekä aiemmassa ilmastoindeksin ruumiinavauksessa. Hyvä esimerkki oudosta vertailusta on, että Suomea on sakotettu ydinvoimakantansa takia, jota on pidetty vääränä politiikkana. Päästöjen kannaltahan tämä on vain hyvä, mutta vertailua tehnyt ympäristöjärjestö päätti rokottaa vääräoppisesta sähköstä. 

Siitä tässä usein onkin kyse. Ei tuloksista vaan oikeaoppisuudesta. Ei ihme, että jengi kyllästyy. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"On selvää, ettei meillä ole varaa vaatia muilta sitä mitä emme vaadi itseltämme."

Eikä meillä ole varaa toteuttaa sellaista mitä muillakaan ei ole varaa tai halua toteuttaa.

"Suomessa on tehty pitkään työtä ja merkittäviä investointeja päästöjen vähentämiseksi. On tärkeää, että poliittinen signaali sen jatkumiseksi pysyy voimassa. Puhdas tuotanto on ainoa järkevä suunta."

Näin on, mutta hiilidioksidi on kyllä puhdasta.

Rikkipäästöistä, fosforipäästöistä ja vaikkapa typenoksideista on jo pitkälti päästy eroon, samoin otsonikatoa aiheuttaneista freoneista.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Vihreät voisivat lopettaa Aasiassa tehtyjen vaatteiden ja tavaroiden oston niin saisivat Kiinankin mukaan talkoisiin, myös muutkin huolestuneet.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Järki pitää säilyttää eikä istuta kopeissa ja keksitä miten ihmisiä pystytään parhaiten rangaisemaan joillakin ilmastoveroilla.

Ne uudet systeemit pitää ensin kehittää eikä aleta siitä miten niillä pystytään eniten rahastamaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On aivan selvä, että ihmiset turhautuvat poliitikkojen visiointiin ja veroinnostokseen, jos täällä tehdään töitä päästöjen minimoinniksi ja muualla toimitaan tietoisesti aivan toisin.

YLE uutisoi taannoin raportista, jossa todettiin, että Kiina on lisäämässä rajusti edelleen kivihiilenkäyttöä v. 2030 mennessä. Lisäystä nykyiseen kivihiilen polttoon tulee 30 %.

Ei tämä naurata ei.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Vaikka Saksassa on rakennettu uusiutuvia, ei ruskohiilen polttamista ole mitenkään suitsittu vaan päinvastoin paikalliset 'perussaksalaiset' ovat korostaneet sen merkitystä työllisyydelle ja huoltovarmuudelle - sehän on Saksassa kotimainen polttoaine. Saksa on myös muuttunut sähkön nettotuojasta sen nettoviejäksi vaikka kotimainen kulutus on kasvanut. Kaikki tämä tietenkin näkyy päästötilastoissa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt en ehdi juuri kuin kiittää blogisti Korholaa jälleen kerran asiallisesta kirjoituksestaan. Ylilyöntejä on varmaan joka suunnalla, mutta myös mittareiden valinnalla saadaan haluttuja mielikuvia aikaiseksi. Siksikin oma esitykseni ihmistekoisista CO2-päästöistä maittain neliökilometriä kohti on havainnollistava. Suomi asettuu ihan eri kohtaan kuin nuppia kohti lasketuissa päästöissä. Tasapuolisuus on oikeasti vaikea asia, kun ilmasto on meillä kylmempi kuin vaikkapa Saksassa jne.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, tuon Ylen arvion mukaan vihreät ja demarit ovat saamassa kumpikin 11 lisäpaikkaa ja vasemmistoliittokin 4. Persut taas menettävät 9 paikkaa. Vaikea nähdä "käänteistä ilmastovaalia" taitaa olla enemmänkin silmänkääntötemppu :D

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...mutta moneen kertaan on somessa sanottu, ettei Suomen päästöillä ole merkitystä, koska Kiina ja Intia kasvattavat päästöjään joka tapauksessa. Se on virhepäätelmä.

Niillä on merkitystä sen oman osuutemme verran. On selvää, ettei meillä ole varaa vaatia muilta sitä mitä emme vaadi itseltämme. "

Tässä kohtaa olen eri mieltä. On aivan sama mitä me teemme tai vaadimme, sillä ei ole mitään merkitystä siellä jossa asialla on oikeasti merkitystä. Suomen antama esimerkki on yhtä tyhjän kanssa.

Kauppalehti uutisoi tänään Intian uudesta 1600 MW:n hiilivoimalasta:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hiilesta-haluta...

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Lopputuloksen kannalta olet oikeassa. Poliittisen prosessin kannalta on tärkeää että teemme oman osamme. Sen sijaan en hyväksy sitä, että kiristämme yksipuolisesti tavoitettamme.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tämä vihreiden ajama oman kansan ja talouden kuristaminen on suoranaista petosta.
Vieraiden valtioiden ja kansojen etujen ajoa.
Tätä karkeaa tulkintaani tohtori Korholan jälleen niin osuva kirjoitus tukee - tahtomattaankin.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #10

Maanpetoksellista, sanoisin. Sitrasta kuuluu samoja äänenpainoja, eduskunnan piikkiin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #12

Metkaa että kun joku julkaisee edes hiemankin skeptisen jutun ilmastosta ja sen muuttumisesta niin heti hyökätään ihmisen koulutuksen jne. kimppuun.
Kun Sitrasta huutelee Dj Muna niin samat ihmiset kuuntelee polvillaan kunnioituksesta mykkänä eikä ihmettele lainkaan että millä lihaksilla tiskijukka sieltä huutelee.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) ja saksalaisen Energy Watch Groupin (EWG) tutkimusprojektin mukaan maailmanlaajuinen siirtyminen uusiutuvaan energiaan on paitsi mahdollista niin myös turvallista ja edullisempaa kuin fossiilisiin polttoaineisiin ja ydinvoimaan nojaava energiajärjestelmä."

Kyllä taas on tutkittu, että ne uusiutuvat ovat sittenkin ratkaisu, siis tuolla https://yle.fi/uutiset/3-10734977 . Kuinkahan turvallisia ne uusiutuvat mahtavatkaan olla kylmänä tuulettomana tammikuisena yönä.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

"on selvää ettei meillä ole varaa vaatia muilta sitä mitä emme vaadi itseltämme"
Tottahan tuo.

Kuitenkin miestäni meillä on varaa vaatia muilta sitä mitä me itse ollaan toteutettu ja toteutetaan edelleen.
Olen kuullut argumentteja siihen suuntaan että "pitäähän näillä kehitysmailla olla mahdollisuus järjestää elintasonsa samalle viivalle kuin lännessä.
Miksi?
Tasaarvo?

Mielestäni kuitenkin pitää ottaa huomioon että kehitys teollisuusmaissa on suurelta osin syntynyt ennen kuin tiedettiin juuri mitään hiilidioxiidista.
Nyt tilanne on toinen. Ainakin luullaan tietävämme.

Jos Suomi haluaa toimia hyvänä esimerkkinä, niin luulisi sen menevän paremmin perille että asetamme vaatimuksia samalla kun esitämme omat toimemme.
Se että me hyväksymme sokeasti kaikki ilmastokokouksien sopimukset, tuskin huomataan edes muualla.

Ruotsiksi tätä sanotaan "sila mygg och svälja kameler".

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Se että me hyväksymme sokeasti kaikki ilmastokokouksien sopimukset, tuskin huomataan edes muualla."

En nyt aivan noinkaan sanoisi, mutta se mitä ne muut meistä ajattelevat saattaakin olla jotain muuta kuin me kuvittelemme...

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Juuri nyt, klo 13:04, tuulivoimaa vain 75 MW. Ei tuule nyt Suomessa :(

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjest...

Onneksi ydin- ja vesivoimaa tuotetaan yli 4000 MW. Valitettavasti joudumme ostamaan nytkin vielä yli 2000 MW Ruotsista, Venäjältä ja Norjasta....

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olen samaa mieltä, että persuja lukuunottamatta muut puolueet menivät ansaan ryhtyessään kilpalaulamaan ilmastoteoillaan. Nyt näyttää siltä, että nuo puolueet eivät edes vielä tajua, mihin ansaan lankesivat. Selityksiä tulemme kuulemaan, mutta en ole vielä tavannut poliitikkoa, joka myöntäisi olleensa jossakin asiassa joskus väärässä. He tekevät kuten natsi-Saksan armeija: suuntaa vaihdetaan 180 astetta ja edetään jälleen.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Alkaa vaikuttaa siltä että Eija-Riittaa on lähes pakko äänestää Eurovaaleissa, vaikka ääni taitaakin mennä lopulta Sirpa Pietikäisen hyväksi.

Voiko olla kahta enemmän eri mieltä olevaa saman puolueen jäsentä Suomessa kuin Korhola ja Pietikäinen?

Vain Pietikäinen ymmärtää miksi hän on kokoomuksessa.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kannattaa ottaa riski. Voit saada jopa kaksoisvoiton.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Näistä TV:n tentin puolueiden puheenjohtajista vain Halla--Aholla on tohtorin tutkinto, filosofian tohtori. Ei kâikki ole saaneet tohtorin tutkintoansa läpi, osa hylätään

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

JOHDANTO (käänteisiin ilmastovaaleihin)

”ArvoPohja-puolueet” laativat ”persuille” ansan: Puhutaan jatkuvasti ”kunnianhimoisista” ilmastoteoista, joita teemme kun pääsemme valtaan. Kun pidämme jatkuvasti yllä ihmisten ilmastoahdistusta, persut näyttävät äänestäjien silmissä ”ilmastovihollisilta”!

PIELEEN MENI kuten persujen jatkuvasti kiihtyvä kannatus osoittaa. Sanalla sanoen, kun muiden puolueiden vaaliehdokkaat puhuivat ”jatkuvasti kiihtyvästä ilmaston lämpenemisestä” ja sen pysäyttämisestä 1,5 asteeseen, kiihtyivät vain ja ainoastaan äänestäjät!

KATSO (tätäkin aihetta eli ”persu-ansaa” käsittelevä) VIDEO:

https://twitter.com/LauraHuhtasaari/status/1114889...

SUORAAN VIDEOON

https://www.facebook.com/laura.huhtasaari/videos/1...

ILMASTOVAALIEN LYHYT HISTORIA

https://www.tapionajatukset.com/37267

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset