Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Parivaljakko Sanna Marin ja Emma Kari ei elä Suomessa

Oli piinallista katsella eilen YLEn ilmastotenttiä, jossa eduskuntapuolueiden ehdokkaat esittelivät ilmastokantojaan. Onko tämä mahdollista aikuisten kesken, kysyin mielessäni. Missä maassa vaikkapa parivaljakko Sanna Marin ja Emma Kari kuvittelee elävänsä? Sen täytyy olla maa, joka on hoitanut ilmastopolitiikkansa todella huonosti, hävittänyt metsää vuosikymmenten ajan, tuhonnut luonnonvaroja peruuttamattomasti, romahduttanut biodiversiteetin ja jättänyt vähentämättä päästöjään. Itseruoskinta oli armotonta, nyt on tehtävä parannus.

Se maa ei todellakaan ole Suomi. Herätkää suomalaiset, ja pudottakaa kädestänne se piikkiruoska, jolla huidotte. Suomi on oikeasti lähempänä sitä luokan hiljaista kunnollista tyttöä kuin kuritonta poikaa. 

Emma Kari sanoi: ”Viime vuonna hakattiin metsiä enemmän tässä maassa kuin koskaan aikaisemmin, samaan aikaan kun meidän luonnon monimuotoisuus on kääntynyt selkeästi huonompaan kehitykseen – juuri tuli uudet uhanalaisuusarviot, jotka näyttää että Suomen luonnolla menee aikaisempaakin huonommin.” Kuvitella, aikaisempaakin huonommin! Kari vaati vähentämään hakkuita ja kasvattamaan hiilinielua. 

Suomessa hakattiin kyllä enemmän kuin koskaan, mutta metsä on myös kasvanut enemmän kuin koskaan, ja puuta on enemmän kuin milloinkaan 1800-luvun alun jälkeen. Jokaisella hehtaarilla kasvaa enemmän puuta, ja siksi hakkuiden pinta-ala ei ole kasvanut samassa suhteessa kuin hakattu kuutiomäärä, minkä luulisi olevan monimuotoisuuden kannalta merkittävää. Puuvaranto on siis kasvanut 1950-luvulta paljon, mutta siitä huolimatta tai siksi metsästä on viety vielä enemmän puuta teollisuuden käyttöön. Hyvin hoidetut hakkuut ovat osaltaan lisänneet metsien puumäärää. (Kaikki puuvarannon kasvu ei johdu hakkuista, myös hiilidioksidin lisääntyminen tekee sen.) 

Hiilinielumme on siis edelleen maailman huippua ja voi olla, että se ei ole edes pienentynyt – mutta tätä ei voi tietää, kun kasvutiedot saadaan vasta jälkikäteen. Siinä missä EU:n keskiarvo oli 10 %, Suomi nieli vuonna 2015 47% kokonaispäästöistä. EU:n ulkopuolella esim. Venäjällä nielu oli 2014 noin 19 % ja USA:n 11 %. Toisessa isossa metsämaassa, Kanadassa, hiilinielua ei ollut 2014 lainkaan, vaan metsäsektori oli noin 10 %:n suuruinen lisäpäästö muiden sektoreiden päälle. ”Arvostelijoiden mielestä nämä erot voi sivuuttaa, ja Suomen on kasvatettava nieluaan seurauksista riippumatta”, kuvasi Suomen ilmastopääneuvottelijana toiminut Harri Laurikka sitä epäsuhtaa, että arvostelijat käyttäytyvät kuin koko ilmastotavoite olisi pienen Suomen harteilla.

Ja tämä uhanalaisuusraportti: Juuri metsissä monimuotoisuus ei ole ainakaan tuon uhanalaisraportin mukaan heikkenemässä, vaikka muualla onkin. Metsäluonnon hoito kannattaa myös ympäristömielessä

Miksi tämä on niin tärkeää? Siksi, että jos me oikeasti haluamme, että ilmastonmuutosta torjutaan ja maailman tuotantoa kehitetään ilmastoystävällisemmäksi, se ei todellakaan tapahdu sillä, että Suomi jättää metsänsä koskemattomiksi. Metsänhoito, metsätalous ja sen uudet innovaatiot ovat avainasemassa. Juuri metsiensä tähden Suomi on ympäristöystävällisten kemikaalien johtava suurvalta, juuri meillä tuotanto on puhtainta. Kuten professori Petri Parvinen toi esiin, hakkuurajojen alentaminen olisi teollisuudelle signaali ja sokki: älkää investoiko tähän maahan. Juuri metsiensä avulla Suomi voi kehittää ratkaisuja, joita isot päästäjät voivat hyödyntää omien päästöjensä vähentämiseen.

Jos metsät jätetään hoitamatta, niiden hiilivarasto kyllä kasvaa jonkin aikaa, mutta lopulta kasvu hyytyy. Pahimmassa tapauksessa nämä suuren hiilivaraston metsät syttyvät palamaan ja varasto karkaa ilmakehään ilman, että metsien sitomalla hiilellä olisi lainkaan korvattu fossiilisten raaka-aineiden käyttöä, muistutti taannoin Suomessa vieraillut kanadalainen metsäntutkija Werner Kurz. Tästä on nähty viime vuosina muistutuksia esimerkiksi Portugalissa, jossa käyttämättömät ja siksi hoitamattomat metsät ovat aiheuttaneet suurmetsäpaloja, jotka ovat lopulta pysähtyneet vasta kestävästi hoidettuihin metsiin.

Oli outoa kuulla eilen uudelleen ja uudelleen viittausta 1,5 asteen lämpenemiseen, ikään kuin Suomi voisi sen asian ratkaista. Me voimme tehdä vain oman osuutemme. Marin ja Kari tekevät suuren virheen uskotellessaan suomalaisille, ettemme muka olisi näin tekemässä. Me emme voi elää kuin pellossa emmekä ole muuten niin tehneetkään. Juuri Suomi on ollut esimerkillinen sekä varhaisissa toimissa että viime aikojen päästövähennyksissä ja metsänsä hoidossa. Tärkeintä olisi nyt, että meidän annettaisiin tehdä vielä enemmän: mutta se ei tapahdu tappamalla metsätaloutta vaan antamalla siihen tulevaisuudennäkymiä. Vain sillä tavoin voimme toimia referenssinä isoille päästäjille hyvästä ympäristö- ja ilmastopolitiikasta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

52Suosittele

52 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Suomessa hoidetaan parhaiten metsiä, vaikkei niitä hakattaisi. Eivät ne sillä hoidolla palaisi poroksi, ja mehän osaamme käyttää haravaa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Järjen valo on sammumassa ilmastokeskustelussa. Näitä Marineja ja Kareja vaivaa joko joukkopsykoosi tai kollektiivinen aivovamma (vertauskuvallisesti)

Onneksi on niitäkin jotka puhuu järkeä, Kuten esim. Sinä Eeva ja vaikkapa se Demoni Jussi ( Halla-Aho)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"
Näitä Marineja ja Kareja vaivaa joko joukkopsykoosi tai kollektiivinen aivovamma (vertauskuvallisesti)
"

Tai he pyrkivät vain innokkaasti valtaan, ja ovat löytäneet uuden sopivan pelottelukeinon valtapyrkimyksilleen. Se lienee todennäköisin selitys elleivät ole tyhmiä. Enkä mieluusti aliarvioisi heitä mitenkään tyhmiksi.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Marine ajaa karille. sitähän tämä on. Etenkään karilla ei ole esittää mitään vaihtoehtoja, kunhan vain huutaa 1,5 ja pakko ja ilmastonmuutos.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

Valitettavasti se voi riittää monille, koska ei useimmilla kansalaisilla ole aikaa perehtyä asioihin. Ja osa niistäkin joilla on.... haluavat pysyä kivoissa omissa piireissään, joissa ei kannata olla vastarannan kiiski.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #13

Se on juuri sitä paniikkia, mihin nyt ei ole varaa kellään.
Nyt jos koskaan on syytä vetää käsijarru päälle.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kannattaa tää nimi opetella oikein, sitä voi vielä kopissa tarvita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Halla-ahosta tulee mieleen että ymmärsivätköhän persut itsekään mihin kultasuoneen iskivät kun ryhtyivät ainoana puolueena tarjoamaan vaihtoehdon tälle ilmastohumpalle?

Ohikiitävän hetken itsekin harkitsin mutta persujen muu käytös painaa sittenkin vaa'assa enemmän.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Muut puolueet jättivät tosiaan ilmastonmuutoksenkin osalta perussuomalaisille kelpo kortit.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei ole pakko äänestää, mutta sekin riittää, kun kykenee ajattelemaan omilla aivoilla ja toimii sen mukaisesti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Pitäisikö kohta ruveta harkitsemaan, kun yhden asian liike on kehittynyt kahden asian liikkeeksi.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Sanna MArin on varmaan käynyt siellä demarien teltan Tarotkorteista vaiko kristallipallosta ennustavan puheilla, kun osasi niin tarkkaan pelotella sillä katastrofaalisella tilanteella mikä meillä on edessä 30 vuoden päästä.

Käyttäjän JuhaniIivari kuva
Juhani Iivari

En ole kyllä mikään ilmastomuutoksen torjunnan asiantuntija, mutta olen kyllä taipuvainen uskomaan Eija-Riitta Korholaa sitä koskevissa asioissa, jota hän tuo esille puheenvuorossaan.

Mutta Sanna Marinin ja Emma Karin niputtaminen yhteen on kyllä outoa, koska Marin ei esimerkiksi antanut mitään määrällistä kattoa, että kuinka paljon Suomen metsiä voi hakata vaan peräsi lisää tutkimusta. Korholan lainauksetkin näyttävät olevan yksinomaan Emma Karin suusta. Missä on lainaukset Marinilta, jota tukevat Korholan tekemää niputusta?

Joten kyseisellä rinnastuksella on vahva kokoomuslainen propagandatarkoitus: hämätä ihmisiä ja äänestäjiä. Harmi, että asiantuntijatkin sortuvat sellaiseen.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Sanna Marinin puolustukseksi(?) on tosiaan sanottava, että hakkuiden suhten hänestä ei saanut irti mitään johdonmukaista, ja se onkin ainoa asia, mikä demareiden ilmastopuheissa on ollut johdonmukaista.

Käyttäjän JuhaniIivari kuva
Juhani Iivari

Näin (entisenä) yliopistoihmisenä minua kyllä viehättää, että Sanna Marin peräsi enemmän tutkimusta koskien hakkuumääriä ja suusien polttomoottoriautojen myynnin kieltämistä. Ei siinä ole mitään epäjohdonmukaista.

Nythän usein viitataan ilmastoraportteihin, joiden perusteella päätellään hyväksyttäviä hakkuumääriä Suomessa. Jos ne raportit ovat tutkijoiden tekemiä, en usko, että he ovat niin yksikertaisia, että tarkastelevat Suomea täysin irrallaan muusta maailmasta ja globaalista ilmakehästä. On itsestään selvää, että jos puusta jalostettavilla tuotteilla on maailmalla kysyntää ja Suomi rajoittaa metsien hakkuita, hakkuita tehdään muualla ja todennäköisesti ilmakehän ja ympäristön kannalta kielteisemmällä tavalla kuin Suomessa.

Jotenkin tuntuu, että näillä ihmisillä on asenne kuin ääriuskovaisilla "menköön maailma (ilmakehä) päin helvettiä, kunhan meillä on hyvä omatunto (hiilineutraalisuus tai -negatiivisuus)". En tiedä, että minne he aikovat pelastautua siinä tapauksessa.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kyllä minä suu auki kuuntelin myös Marinia, etenkin juuri siksi että tiedämme ykköspaikan haasteet. Demarien olisi annettava duunareille viesti, jota ei kyllä nyt kuultu. Luulen että moni siirtyi siinä Putkosen leiriin. Kokoomuslainen olen mutta en niin propagandisti, että esittäisin muuta teoriaa.

Marinilla oli sama kyvyttömyys nähdä kontekstia ja isoa kuvaa kuin Karilla. En liene ainoa joka koki että he lauloivat kuorossa. Mitään irtiottoa ei ainakaan ollut havaittavissa. Olisin kyllä suonut niin olevan.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tohtori Korholalla on sydäntälämittävän samanlaiset näkemykset jälleen kerran kanssani. Omat jorinani ovat hieman kulmikkaita, mutta tavoite varsin samankaltainen.
Kiitokseni.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Kovin tuntuu unohtuvan, että talouden suhdanteet vaikuttaa suoraan hakkuumääriin. Silti metsä kasvaa tasaisen varmasti jokaikinen vuosi.

Kannattaa käydä katsomassa hakkuu määriä historiasta.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kari on hyvä esimerkki vihreistä. Tietoa vähän tai ei ollenkaan, mutta itsevarmuutta riittää kertomaan mikä on totuus.

Onneksi piraattipuolue ja Pennanen ovat saaneet pienydinreaktorit mukaan Helsingin kaupungin energiastrategiaan.

Itse veronmaksajana suosin ydinvoimaa hiilivoiman korvaamisessa. Kari (vihreät) väisti tämän kysymyksen, että "tekniikka ei ole valmista" joten tästä ei voida puhua.

Vihreille on äärettömän noloa ydinvoiman vastustaminen ja sen kielteiset puolet kuten saksassa on todettu. Vuosi sitten talvella siellä tehtiin uusi hiilenpolttamisen kuukausiennätys kiitos vihreän energiapolitiikan.

Jokaisen äänestäjän kannattaa muistaa, että vihreät ovat pohjimmiltaan stalinistinen ja sosialismiin tähtäävä puolue.

Siksi kari ponnekkaasti puhui miten "hakkuita on vähennettävä", vaikka valtaosa metsistä on yksityisten omistuksessa.

Kaikkien kannattaa lukea Sauli Niinistön kirja ja se, miten painokkaasti Niinistö ja Kokoomus tukivat yksityistä metsänomistusta vihreää sosialismia vastaan (oli verhottu Naturaan).

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Juuri täysin epäonnistuneen Energiewenden takia Vihreät on pudonnut Saksassa mitättömäksi pikkupuolueeksi.

Luoja varjelkoon suomalaisia Vihreiltä!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreät on ollut jo lähes vuoden Saksan selkeästi toiseksi suurin puolue 18-20%:n kannatuksella kaikissa gallupeissa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Asian voi nähdä monella tavalla. Jos uskomme, että perussuomalainen x pääsee eduskuntaan vain kun pelottelee yhdellä asialla, maahanmuuttajamöröllä, niin tähänkin nähden perussuomalainen x maalailee paljon pienemmällä pensselillä kuin vaikka Marin ja Kari jotka ratsastavat vauhkoontuneilla lapsilla, maailmanlopulla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Teki mieli panna toosa eilen kiinni näitä kahta kuunnellessa. En tiedä missä maailmassa ne elää. Menkööt Kiinaan, Intiaan tai jenkkeihin puhumaan tällaisia. Meidän päästöt 0,14 prosenttia maailman päästöistä. Come on Emma Kari ja Sanna Marin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Toisaalta minua kävi vähän sääliksi, kun muuten ihan hyvä Sanna Marinkin astui tässä loppumetreillä miinaan ja yhtyi Emma Karin kiihkoisaan tyyliin. Karin kohdalla se on jo kyllä ennestäänkin tuttua tyyliä "minä kyllä tiedän tämän" ja päälle jäätävä katse vääräuskoisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Juontajat johdattelivat selkeästi ilmastonmuutoksen puolesta ja sen minkä itse katselin niin Emma Kari ja Sannna Marin saivat puhua vapaasti ja pitkään kun taas vastakkaisen näkemyksen esittäviä keskeytettiin jatkuvasti.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Niin, ERK, siinäpä sitä pelottelua sinulta - yhden politiikan lohkon kautta. Mitä Vihreisiin tulee, itse olen monin tavoin perin vihreä eikä siksikään, monen muun syyn ohessa tulisi mieleenikään äänestää Vihreitä.

Mitä Sanna Mariniin tulee, jokaisella ehdokkaalla on käsityksiä mitä erilaisimmista asioista, kuten olla tuleekin. Sanna Marinin käsityksiä monella muulla politiikan lohkolla arvostan - kokonaisuus ratkaisee.

Olin IPU:n ehdokkaana 2015 (lyhyt vuoden kestänyt poliittinen aktiivisuuteni). IPU on hyvinvointipuolue. Niinpä näissä vaaleissa harkitsin kahden välillä, joiden kummankin kanssa jaan jotakin, vaan en kaikkea. Vasemmistoliitto on itseäni lähempänä perustulon ja luotettavammin oman linjansa vuoksi, mutta SDP tarvitaan voittoon, jotta neljän vuoden järjettömyydelle, kyykytykselle, tietoiselle yhteiskunnan repimiselle ja ääripäiden korostamiselle (kaikkea tätä edellä mainittua on aktiivmalli, kiky, hallintarekisteri, terveydenhuollon yksityistäminen eli ns. "valinnanvapaus" kuten viikunanlehden nimi on, vanhuspalveluiden yksityistäminen mallia esperit, attendot, mehiläiset) saadaan stoppi ja edes joissakin asioissa muutosta kohti terveempää. SDP:n johdolla myös Vasemmistoliitto parhaimmassa tapauksessa voi olla hallituksessa (ja kernaasti Keskusta).

Annoin ääneni Sanna Marinille.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Nyt alkaisi olla aika tulla energia asiantuntijoiden esille. Kaksi karmeaa esimerkkiä on jo koettu. Ensimmäinen oli autojen päästö huijaukset. Eihän se voi olla tekniikan kehittäjien vika jos ei pystytä fysiikan lainalaisuuksia muuttamaan. Ei poliitikot voi määrittää miten fysiikan lait toimii. Toinen vielä silmille tulematon tapaus on kivihiili kielto, ilman että on korvaavaa vaihtoehtoa. HERÄTYS!

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

En usko, että millään niin sanotulla "järkevällä" politiikalla asioita saadaan kuntoon. Nykymenon jatkamisessa, muodossa tai toisessa, on kyse aivan liian suurista rahoista. Näin sekä Suomessa että maailmalla.

Tässähän täytyy yllättäen siteerata persujen puheenjohtajaa eli Jussi Halla-ahoa. Hänhän on kommentoinut, tosin hieman toisilla sanoilla, että vain nykymenon maksimointi voi johtaa tuhoon vapauttavaan. Tämä Ylen jutussa https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/02/28/jussi-hal...

Pidän hyvin masentavana sitä, että Halla-ahon näkemys on loogisesti uskottavin.

Muissa asioissa minulla on merkittäviä erimielisyyksiä persujen kanssa, mutta ympäristöasioissa olen kyllä taipuvainen samaan pessimismiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä on syntynyt epäilys, että joutuminen hallitusvastuuseen pääministeripuoleaana on alkanut pelottamaan heitä aivan tosissaan. Niinpä he yrittävät epätoivoisesti ruuvata kannatuslukuja alaspäin niin, että Rinne puhuu sekavia, Marin päättömiä ja Harakka ... no kaikkihan tietävät miltä harakka kuulostaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Viikon parhaan kommentin palkinto menee Jaakko Aallolle.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ei kai nyt sentään, enneminkin hurmos tila kaikki voipaisuudesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minä ainakin toivon, että Emma Karista tulisi uusi Vihreiden puheenjohtaja.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Jos, aikoo vaikuttaa puheenjohtajanvaaliin, kannattaa liittyä vihreisiin. Ei mene toiveet ja kannatukset hukkaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nyt politiikko Eija-Riitta Korhola kirjoittelee täyttä pötyä. Marin ei missään keskustelun vaiheessa vaatinut Karin tapaan hakkuiden vähentämistä,kuten Korhola antaa ymmärtää vaan vaati tarkkoja tutkimustuloksia siitä mikä on todellinen Suomen metsien tilanne ja sen mukaan hakkuut mitoitetaan, järkevä vaatimus. Olisiko syytä laittaa hieman rehellisyyttä kehiin Korhola!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Blogisti Korholalta odotan älyllistä rehellisyyttä: se on kaiken keskustelun perusta. Jos sitä on, keskustelu on mahdollista, jos sitä ei ole, on vain vedätystä.

Niin yksinkertaista se on.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Sanotko blogissani tarkemmin kohdan jossa kuvaan Marinia väärin? Missä on täyttä pötyä?

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen
Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #63

Selitän sen tekstissä, vaikutelma on vahva, eikä se ole vain minun.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #65

ERK: "Selitän sen tekstissä, vaikutelma on vahva, eikä se ole vain minun."

Niin sinä selität. Ja tietenkin vaikutelma tulee useiden muidenkin vaikutelmaksi - taitava sanankäyttäjähän sinä olet. Tunnet varmasti tarinan Hamelnin pillipiiparista - kyllä sinä seuraajia saat.

Harjoitat mielikuvamanipulointia - annat ymmärtää.

Lopputulema: kokoomuslainen poliitikko.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oli outoa kuulla eilen uudelleen ja uudelleen viittausta 1,5 asteen lämpenemiseen, ikään kuin Suomi voisi sen asian ratkaista."

Tämä on oleellista tässä blokissa ja yleensä ilmastonmuutoskeskusteluissa. Lihansyönnillä tai puunkaadolla ei ilmastoa muuteta, viedään vain keskustelu järjettömyyksiin, ehkä se on tarkoituskin.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

On mukava huomata että joku muukin on huomasi Emma Karin ja Sanna Marinin ilmastokäsitykset. Marinilla vielä se vika että huuti jatkuvasti toisten päälle.
Putkonen yritti jotain asiaa väliin mutta ei onnistunut hyvin hänkään asian esiin tuonnissa. Yleensä siinä muut puhuivat vähemmän kun eivät saaneet puheenvuoroa. KD:n Ruotsala onnistui parhaiten. Hyvin onnistui myös RKP:n edustaja.

Muuten en täysin usko että hiilidioksidi on yksin syypää lämpenemiseen. Kuun keskilämpö on noussut 50 vuodessa 3,5 astetta ja onko sielläkin ihminen poltellut öljyjä. Minulla on käsitys että siellä ei ole hiilidioksidia. Auringolla on osuutensa.

Mutta ilman muun saastumisen kannalta fossiiliset polttoaineet on saatava kuriin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lämpö on minusta mukavaa, jos Suomessa pari astetta nousee ei ole vielä katastrofi, mutta kun on globaali asia kyseessä, uskoisi keinotkin olevan globaaleja. Marin ja Kari höykyttivät vain suomalaisia. Ei ihme että tässä lämpenee itse kuinkin!!!

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Oulussa voi olla varaa. Täällä pääkaupunkiseudulla ei enää loskaisempia talvia, kiitos.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #43

Luuleeko Olli, että minä huvikseni Ouluun muutin, sinullakin on mahdollisuus muuttaa pois loskasta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #47

Ei aavistustakaan sinun muuttosi syistä; itse en voi muuttaa, kun venyisi työmatkat vähän liian pitkiksi. Mutta eiköhän tämä mene nyt vähän liian kauaksi aiheesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tavoistani poiketen Korhola horisee nyt omiaan.

Ne metsät ja varsinkin vanhat metsät 1960-luvulta muisoissa olivat kuitenkin metsiä nykyisiin taimikohin verraten.

Metsissä saattoi tavata tuolloin jopa elämääkin esimerkiksi lintujen suhteen.

Vanhempia muutaman hehtaarin yhtenäisiä vanhoja metsälöitä on nyt liki mahdotonta löytää.

No. Kiina lisää kivihiilenkäyttöä 30 % lähivuosina, joten se sitten siitä.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Sanopa sinäkin väärä lause tuossa tekstissä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Metsäkuviot ovat satoja hehtaareja, joten mistä Lauri nyt puhuu? Kun minä lähden tuosta koirien kanssa kotiportilta metsään on seuraava asutus noin 40 kilometrin päässä.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Kyllä niitä vanhojakin metsiä löytyy. Itä ja Pohjois-Suomesta. Runkojen keskikoko on aivan varmasti suurempi kuin 60-luvun harsituista metsistä. Ikäjakauma on tasaisempi ja lähempänä tavoitteita talousmetsissä. Hiilinieluina metsät ovat parhaimmillaan noin 20-65 vuotisina.

Harventamattomat ikimetsät ovat erittäin alttiita tulipaloille. Siinä vasta päästöjä tuleekin kun kerralla kärähtää, mutta sekin on luontoon kuuluvaa.

Suojelualueet ovat mallina millaiseksi metsä menee kun ei hakata.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Suojelualueet ovat mallina millaiseksi metsä menee kun ei hakata.

Todellakin!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Väite vai viittaus?

Täsmennys, 12.3.2019: Lause ”Jopa 30 lajia on voitu tästä syystä siirtää lievempään uhanalaisluokkaan” muutettiin muotoon ”Jopa 30 lajia on voitu tästä syystä poistaa uhanalaisluokista”.

Korjaus 14.3., otsikkoa muutettu: sanat ”Metsälajien osuus uhanalaisista lajeista on pysynyt ennallaan” on muutettu muotoon ”Uhanalaisten osuus tutkituista metsälajeista on pysynyt ennallaan”.

Tommi Mäkinen

Ei vastaa Petrat ei. Mitäpä siihin sanomaan, kun jäänyt kiinni törkeästä valehtelusta..

Tommi Mäkinen

http://maarittuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273462...

Petra, sinä ja Vehkoo olette valehtelijoita, miksi et vastaa kommenttini? Blokkasit minut sivultasi koska "puhun asoista joista en tiedä mitään".
Tiesin totuuden aikoja sitten.

Miksi valehtelette??

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt

Marin ja Kari haluavat siis ajaa alas monta, monta teollisuuslaitosta Suomessa. Saisivat kertoa mitkä ajetaan alas! Äänekoski? Raahen terästehdas? Tornio? Ilman alennettua sähköveroa nämä suljetaan. Nimittäin, Outukumpu joutuu kilpailemaan kiinalaisten tehtaiden kanssa, jotka käyttävät kivihiiltä ja eivät tunne mitään hiilijalanjälkeä!

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ei pelkästään Emmakari ja Sannamarin. Näitä neropatteja vihervasemmisto on väärällään. Kirjoitin aiemmin Katjuarosta sun muistakin komppaajista aiemmin tänään. ERK arvostettuna ajattelijana ja kirjoittajana lausuu sivistyneen ja ajatellun muodon meidän kynnettömien puolesta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

En katsonut koko keskustelua, joka perustui näköjään taas ”papukaija-ajatteluun.” Se on tätä 1,5 asteen hokemista, jossa ei ole perehdytty faktoihin. Ilmastonmuutokseen liittyvä menneisyys löytyy puun vuosilustokalenterista.

”Suomalainen lustosarja on ajanjaksoltaan koko maailman toiseksi pisin havupuulustokalenteri. Se ulottuu vuoteen 5634 eKr., ja siitä nykyhetkeen saakka on kerätty tiedot metsänrajamännyn vuosikasvuista joka ikiseltä vuodelta.”
Oheinen juttu on jo 10 vuoden takaa, mutta edelleen ajankohtainen.

https://www.suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/...

Tulevaisuutta ilmastonmuutokseen tuo Parker-aurinkoluotain, jolla tutkitaan Aurinkoa seuraavat seitsemän vuotta. Se kävi nyt toista kertaa lähellä Aurinkoa eilen.

https://www.nasa.gov/content/goddard/parker-solar-...

IPCC:lle tämä tärkeä puiden vuosilustotutkimus yhdistettynä Auringon aktiivisuusvaihteluihin tuntuu olevan vaikea pala hyväksyä. Se vaietaan ”kuoliaaksi.”

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Voi voi sentään. Kyllä nyt Sanna Marin ja muut on niin väärässä. Voi ollakin, mutta en ymmärrä täystyrmäystä. Ok, se se on politiikan lieveiliöitä kun yritetään haalia ääniä. Mikä on omalla tavallaan vastenmielistä.
Politiikka ei ole vastenmielistä, mutta ihmiset mitkä pyrkivät hoitamaan ihmisten yhteisiä asioita ovat usein sitä. Enkä nyt tarkoita välttämättä blogistia. Kunnioitan sellaista poliitiikkoa jotka kertoo mitä haluavat tehdä meidän puolestamme, en sellaista mikä märisee muitten sanomisista. Siitä ei ole mitään hyötyä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voi voi sentään. Kyllä nyt Sanna Marin ja muut on niin väärässä."

Ongelma on todellisuus joka ei vastaa ideologiaa, idealistilla saa tässä todellisuus väistyä.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Mulla ei ole mitään ideologiaa. En edes tiedä mitä se tarkoittaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Trump pisti terästullit, suojaamaan amerikkalaista tuotantoa, ja tullit iskivät saman tein Euroopan teräsmarkkinoihin. Aasialaiset terästuottajat dumppasivat Eurooppaan, halpuutetuin hinnoin

Meikäläinen huippupuhdasta terästä tekevä Outokummun Tornion terästehdas joutui puristuksiin. Jatko on vielä brutaalimpi:

Indonesiaan avautuva Outokummun kilpailijan jättisulatto toimii HIILIVOIMALLA ja on rakennettu keskelle trooppista metsää. Tehtaan HIILIJALANJÄLKI on kuusinkertainen (x 6) Tornioon verrattuna.

Eivöt nämä hämärvihreät tämänkaltaisista puhu. Ja kuitenkin tämä on reaalista tätä päivää - ja lisää seuraa!

(Casen asiatiedot: Talouselämä/Emilia Kullas, 5.4.2019, Eli tänään)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hiilidioksidilla mitään merkitystä ole. Pääasia, että saadaan fossiilisten polttoaineiden käyttö lopetettua. Syytä ei vain ole kerrottu. Ilmaston muuttuminen se ei ole.

Mietin vain, että millä sähköautojen ja fillareiden vaatimat kadut päällystetään, kun öljynjalostus on lopetettu. Tai jos jalostusta jatketaan raskaiden jakeiden talteen ottamiseksi, niin mihin keveymmät jakeet kuten bensiini/ löpö dumpataan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Blogissaan Eija-Riitta Korholasta, ilmastomuutoksesta mielnkiintoisia ja perusteltuja bolgeja kirjoittavasta tohtorista, joita itsekin olen jakanut omalla FB-sivuulla, paljastui kuitenkin blogin myötä täysiverinen kokoomuslainen politiikko joka tarpeen tullen osaa vääristellä ja vihjailla toisten sanomisia.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Valittettavasti näin on. Ilmeisesti loikkaus kristillisdemokraateista kokoomukseen pyhittää keinot? Ei millään pahalla mutta tämä taitaa olla puoluetoimiston linja tänään. Unohdetaan että on oltu vallassa ja moititaan toisia.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

E-RK on elonkehälle vaarallinen lajitoveri. Hän edustaa markkinafundalistista liikettä, joka edellyttää kaiken päätöksenteon lähtevän rahapohjaisesta taloudesta, ei ihmisistä.

Tuo ajattelutapa ei, sloganeita enempää, välitä lintukadosta, hyönteiskadosta, tai metsäkadosta. Metsiä on maa-planeetalla jäljellä 23% alkuperäisestä määrästä ja loppujenkin osalta kato kiihtyy, erityisesti Siperiassa.

E-RK:n ajatteluun vaikuttaa outo segregaatio, vaikkapa metsien suhteen; meidän metsät, muiden metsät, eihän me, vaan muut. Jos hakkuiden määrä on joku pointti, niin E-RK:n edustama minarkistinen järjestelmä hakkaa, vaikka viimeisen puun. Viime vuonna Etelä-Karjalassa ensimmäisenä maakuntana hakattiin yli sen kuuluisan vuotuisen kasvun, johon kirjoittajakin ihaillen viittaa. Eikä jää viimeiseksi. Se siitäkin mantrasta.

E-R Korholan kaltaiset ihmiset ovat feikkejä. Kumpi on tärkeämpää, sotaan varustautuminen, vai ilmastonmuutoksen torjunta? E-RK:n edustama viiteryhmä, johon hänkin on sitoutunut, haluaa laittaa muutaman kymmen miljardia aseisiin tässä maailmantilanteessa. Jos ja kun sellaisen hyväksyy, ei pitäisi kehdata puhua ilmastotoimista Suomessa yhtään mitään. Muualla ei senkään vertaa. On siinä sen verran suuri dilemma puheiden ja puheiden välillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset