Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Karmea vitsi

Mikä on saksalaisen selviytymisraamatun ensimmäinen lause, arvuutteli minulle viime viikolla eräs suomalainen yritysjohtaja. Oikea vastaus oli “Saksa on teollisuusvaltio.” Siitä lähdetään.
-Entä mikä on suomalaisen selviytymisraamatun ensimmäinen lause, hän jatkoi. Aloin aavistaa sinne päin mutta vastaus oli vielä karmeampi: “Suomi on hyvinvointivaltio.”

Tätä ei tarvinne selittää. Se kuvaa erinomaisesti poliittisen ilmapiirimme perusongelman. Alamme jakaa kakkua ennen kuin se on leivottu. Osa poliitikoistamme lisäksi uskoo, että kakku tulee taivaasta tai että se on aina ollut eikä koskaan lopu. Mikään muu ei voi selittää harjoitetun politiikan laatua. Kansanedustaja Eero Lehti kuvasi tilannetta varsin osuvasti taannoisessa haastattelussaan

Tilannetta pahentaa se, että poliittista keskustelua ei oikeastaan enää käydä – sillä infotulvassa sitä käydään kaikkialla koko ajan. Me kaikki huudamme tuuleen. Oikeastaan vain enää presidentti voi olla varma siitä, että viesti tulee kuulluksi ja noteeratuksi ja että siitä keskustellaankin noin vartti. 

Kun tilanne on tämä, poliitikot ovat varsin välinpitämättömiä korjaamaan politiikan linjaa. Karkeitakaan virheitä ei tarvitse hätkähtää, sillä varmasti jostain löytyy pitkä keskusteluketju myös niiden tueksi. 

Silti pitää yrittää. Yritän repiä itseni irti siitä postmodernista tahmasta, jossa kaikki olemme. Totuudella on joskus edelleen väliä, ja se on kestävämpi pohja kuin pelkkä näkökulmien kilpailu.

Viime viikolla kuulemani arvoitus liittyi kohtaamiseen, jonka Ulkoministeriö järjesti suomalaisyrityksille ja Intian energiaministerille. Hallitukselle on annettava kiitosta siitä, että pääministeri itse lähti vetämään kaupallista valtuuskuntaa Intiaan viime helmikuussa. Nyt se poiki arvovaltaisen vastavierailun. Tämä kertoo siitä, että tahtotila on kohdallaan. 

Mutta keinojenkin tulisi olla. Kuten viime viikolla kirjoitin, satsaamme helposti vääriin asioihin. Kivihiilikielto oli yksi sellainen julkisuustemppu, jolla halutaan aplodeja ilmastokokouksessa, mutta jolla ei ole mitään tekemistä viisaan ja varautuvan politiikan kanssa. Tuulen ja auringon osuus energiastamme on yhä noin 1 prosenttia. On huoltovarmuudella pelattua uhkapeliä tehdä politiikkaa käsittämättä mittasuhteita ja kuvitella luku noin 20-kertaiseksi. Tuulituet ovat toinen hulluus. Suomen tariffijärjestelmästä tuli 2012-2015 Euroopan kannattavin bisnes, joka aiheutti meille varsinaisen tuuliryntäyksen, sillä tariffi lupasi omalle pääomalle tuottoa jopa 50 prosenttia vuodessa. Edistikö se suomalaista tuulivoimaosaamista? Ei. Valitettavan suuri osa sadoista mijoonista on karannut pois Suomesta veroparatiiseihin. Edistikö se teknologiaa? Pikemminkin se lukitsee kehityksen. Kun tuki tulee automaattisesti, kannattavuutta ei tarvitse hakea paremmasta teknologiasta. 

Veronmaksajien resurssit ovat rajalliset, ja ne tulisi käyttää vastuullisesti työllisyyttä edistämään ja maailmaa parantamaan. Meidän tulisi varmistaa, että Suomi saa osansa globaalien energiatrendien valtavista liiketoimintamahdollisuuksista esimerkiksi älykkäissä energiaverkoissa ja sähköisessä liikenteessä. 

Intian energiaministerin vierailulla potentiaalisten vientiyritystemme tarinoita kuunnellessa tuli monta kertaa mieleen, että nuo 300 miljoonaa vuodessa jaettavaksi investointi- ja kehitystukena olisivat jo ihan toisen luokan panostus kuin tuuleen tuhlattuna. Suomen tulisi edistää innovaatioita, tuotekehitystä ja yritysten uusien teknologioiden ja palvelujen kokeiluja Se auttaisi monta teknologiayritystämme ns. kuolemanlaakson yli maailmalle. 

Voisimme peräti olla teknologiavaltio?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Tilannetta kuvaa juuri tämä seikka. Poliittikko, joka on hyvin perillä ympäristöasioista, on huolissaan Suomen teollisuuspolitiikasta. Suomen poliitikot menevät Some-edellä puuhun. Vain harva on asioista perillä ja vielä harvempi uskaltaa tulla esiin kestävien ratkaisujen kanssa energiapolitiikassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eero Lehden uskottavuutta (, jopa vaikka olisikin oikeassa) nakertaa kyllä kohtuullisen löysä suhtautuminen yhteisiin pelisääntöihin:

http://www.rakennuslehti.fi/2016/10/sipoon-sanomat...

Sinänsä pikku yksityiskohta mutta toisaalta, jos puhuu suulla suuremmalla, kannattaisi hoitaa ensin oma tontti kuntoon...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Saksalla on strategia "teollisuusvaltio". Suomella on visio "hyvinvointivaltio", mutta ei strategiaa miten se saavutetaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Suomessa valmistettiin ennen 90-luvun lamaa kaikenlaista... sitten tehtiin kännyköitä ja sekin loppui...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Pekkarinen ym. tuulentukijat halusivat tukea markkinataloutta, mutta joutuivat politiikallaan markkinoiden palvelijaksi. Isännän roolin ottikin tuettu tuulivoima, nyt mennään minne tuuli kuljettaa.

Erikoisen tilanteesta tekee se kun nykyiset poliitikot ovat alistuneet palvelijan asemaan, ja tekevät sen mitä käsketään. On vaan unohdettu kokonaan että "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta".

Tuulivoiman syöttötariffi/takuuhinta on kansanedustajilta ala-arvoinen esimerkki. "Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä"

"Väärin saatu ei ole saatua" on vanha tuomarinohje. Tuulisähkölle maksetaan tukea hyvällä tuulella jopa miljoona euroa päivässä? Suomalaisen kansanperinteen mukaan: "Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan."

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kun tuet ja avustukset määrää mitä me teemme ollaan holhouksessa oleva valtio.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Nyt ollaan tultu jo siihen, että hyvinvointivaltiota pidetään karmeana vitsinä. Minusta ihmisillä pitää olla jokin perustulo vaikka olisi työtön tai sairas. Minusta ei ole karmea vitsi jos valtio pyrkii olemaan sellainen jossa asukkaat voivat hyvin, tai edes säällisesti.
Toki nykyisen oikeistovallan aikana tätä ehkä pidetään epäoikeudenmukaisena joidenkin mielestä. Jos ei leipää tienaa työllään, olkoon syömättä.

Juha Hämäläinen

Entinen hyvinvointivaltio Saksa ja miten siitä tehtiin teollisuusvaltio....

https://www.youtube.com/watch?v=CXEOwFjrT2c

Ps. juuri uin paikallisesta mediasta, että teolllisuusvaltiossa on 16,1 miljoonaa ihmistä jotka tienaavat alle 60% keskivertopalkasta, eli ovat YK-sääntöjen mukaan persauksia köyhiä!

Tähän voisi loppukevennykseksi heittää yhden tapaukseen Merkelin puhetilaisuudesta, jossa rautaromurouva kehui tehneensä 100.000 työpaikkaa hallintoaikanaan.
Tähän vastasi eräs herra yleisöstä, että: "Joo, minulla on kolme niistä, enkä silti tule toimeen!" ja yleisö hurrasi........

Kummalle voitte päätellä itse!

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Toi vitsi oli Reaganista 30 vuotta sitten.
Saksassa asuu yli 80 miljoonaa ihmistä ja jos heistä 16 saa alle keskipalkan niin selvä.
Meillä yli 500000 viidestä miljoonasta ei saa palkkaa ollenkaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomi ei tule koskaan maksamaan velkaansa, korkoja kylläkin.

Käyttäjän MattiValo kuva
Matti Valo

Hyvä kuvaus henkisestä ilmapiiristä sekä meillä että yleisemminkin "postmodernissa" maailmassa. Onneksi ei enää jatkuvasti toistella olevamme maailman parhaita erilaisilla mittareilla mitattuna, minkä tarkoituksena oli ilmeisesti vain veltton henkisen asenteen oikeuttaminen. Tosin edellenkin kohtalaisen suuri osa kansasta uskoo saavutettuihin etuihin ja muuhun tyhjästä nyhjäisemiseen. Suomikin voisi julistautua nykyaikaiseksi "teollisuusvaltioksi", sillä se edellyttää tutkimusta, osaamista ja jatkuvaa kehittämistä. Hallituksen tutkimuspanosten karsiminen toisin ei vie tähän suuntaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset