Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Miten se meni - vakava vuosikatsaus

Vuosi sitten Suomessa ja Euroopassa elettiin myllertävän muutoksen aikoja. Saksan maahanmuuttovirasto oli 25. elokuuta 2015 julkaissut Twitterissä viestin, jonka mukaan Syyriasta tulevien turvapaikanhakijoiden kohdalla Saksa ei enää soveltaisi Dublinin sopimuksen turvapaikkasääntöä. Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijan anomus olisi käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu. Brittilehti The Guardian arvioi viime viikolla, että juuri tämä viesti olisi laukaissut suuret joukot liikkeelle turvapaikan toivossa. Twiitin tarkoitus ei ilmeisesti ollut linjata uutta politiikkaa. Viraston sisäinen käytäntöjä koskeva muistio oli vain vuotanut lehdistölle, ja virasto sai osakseen painetta, joutuen tarkentamaan viestiään. Viesti alkoi elää omaa elämäänsä, synnytti vetovoimatekijän ja loppu on historiaa. Uusi Suomi uutisoi twiitistä ensimmäisenä Suomessa. 

Helsingin Sanomissa ulkomaantoimittaja Suvi Turtiainen tuo esiin toisen käänteen, joka tapahtui reilua viikkoa myöhemmin. Tuhansia turvapaikanhakijoita oli lähtenyt liikkeelle ja pysähtynyt Budapestin rautatieasemalle. Unkarin hallitus halusi noudattaa EU:n sääntöjä eikä Dublinin asetuksen nojalla katsonut voivansa päästää turvapaikanhakijoita eteenpäin. Iso joukko ratkaisi asian lähtemällä kävelemään kohti Itävallan rajaa. Neljäs syyskuuta kello 20.15 Merkel teki Itävallan liittokansleri Faymannin kanssa päätöksen, että kävelijät on päästettävä Itävallan kautta Saksaan. Ovet ovat auki, Merkel ottaa vastaan. 

Seuraavana aamuna 5. syyskuuta pääministeri Juha Sipilä lupasi television Ykkösaamussa antaa Kempeleen-kotinsa parinkymmenen turvapaikanhakijan käyttöön, ja vahvisti lupauksensa Helsingin Sanomille. Sipilä peräänkuulutti vapaaehtoisia toimia mieluummin kuin komission kaavailemaa pakkojakamista. 

Asunnon lupaaminen sai kiitosta vihreiden Ville Niinistöltä mutta muuten tuli moitetta. Niinistö katsoi Suomen jarruttavan EU:n yhteistä linjaa ja piti Dublinin sopimukseen vetoamista byrokraattisena.

Tuliko kaikki yllätyksenä ja puun takaa? 

Ei tullut. Suomen kannalta oli epäonnekasta, että hallituksen vaihdos sattui niin kriittiseen aikaan ja ongelma putosi kokemattomiin käsiin. Se saattoi olla vahinko myös Euroopan kannalta. Päätös luopua siihenastisista käytännöistä tehtiin kaaoksessa, ja tuloksena oli lisää kaaosta. 

Edellinen sisäministeri Päivi Räsänen oli varoittanut asiasta jo pitkään. Yksi esimerkki löytyy Radion Ykkösaamusta, jossa Räsänen arvosteli komission suunnitelmia muuttaa EU:n turvapaikkapolitiikan periaatteita turvapaikanhakijoiden pakkojakamisen suuntaan. Räsänen sanoi, että siihen asti jäsenmaiden kesken oli vallinnut hyvin selkeä linja, ettei pakkojakamiseen mentäisi: ”Koska sehän muodostaa vetovoimatekijän, jos jostakin maasta aletaan turvapaikanhakijoita jakamaan muihin maihin niin herkästi sitten siihen maahan kohdistuu vielä nykyistä kovempi paine esimerkiksi laittomaan ihmissalakuljetukseen.”Kysymyksessä on erittäin kannattava bisnes, josta kuluttajansuoja tyystin puuttuu. Räsänen korosti, että Suomi olisi hyvin voinut lisätä kiintiöpakolaisten määrää tuntuvasti. Tällöin olisi voitu varmistaa, että resurssit kohdennetaan paremmin. 

Voi kysyä, mihin yhdessä sovittu linja hävisi. Paineensietokyvyn puutteeseenko? Se ei olisi ihme some-politiikan aikana – mutta juuri some tekee politiikasta niin vaarallista, kuten kirjoitin vuosi sitten blogissa Jos edes puhuttaisiin oikeilla sanoilla“Nyt pää kylmäksi poliitikot, jotka vietätte aikaanne somessa. Jos pitkällekantavia päätöksiä tehdään sosiaalisessa mediassa kiehuneiden tunteiden pohjalta, mitäs sitten kun tunne muuttuu ja yhden totuuden hetki on ohi ja vaihtunut toiseksi totuudeksi? “ 

Somen paineet sai niskaansa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka suurlähettiläspäivillä 25.8.2015 totesi Euroopan vetävän puoleensa niin vainottuja kuin parempaa elämää etsiviä, ja näiden välillä olisi kyettävä tekemään ero. Hän toivoi päättäjiltä harkintaa ja kohautti myös mainitsemalla, että “Eurooppaan tulijoiden joukossa on myös valitettavasti joitain niitäkin, joilla on pahat mielessään. Tätäkään ei voi kiistää vain siksi, ettei joku kenties halua sitä kuulla.” Niinistö sai kritiikkiä pelottelusta, kylmyydestä ja huonosta arvojohtamisesta. Kehotan lukemaan koko puheen ja arvioimaan sitä kuluneen vuoden valossa. Luulen, että harva äänessä olleista kehtaa enää haukkua häntä.

Olisiko vaihtoehtoja ollut? Muutama ajatus tulee mieleen. 

Nykytilanne osoittaa, että ilmeisesti olisi ollut. EU-maat ovat joutuneet ottamaan taka-askeleita ja tiukentumista on tapahtunut kautta linjan niin rajavalvonnassa kuin maastakarkoituksessa. Merkel on kannatuskriisissä, Faymann on joutunut eroamaan, Britannia sai huonosti hoidetusta kriisistä pontta Brexitiin. Meille alkoi hyvin pian selvitä, ettei valitulla strategialla apu välttämättä kohdennukaan niihin, jotka sitä olisivat eniten tarvinneet: Eurooppaan syntyi kallis ralli. Itse kannoin huolta siitä, ettei väärillä poliittisilla toimilla turhauteta sitä arvokasta auttamisen halua, joka suomalaisilla on. Se on arvokas pääoma, jota ei tulisi hukata. Kannoin myös huolta siitä, ettemme kulttuurien kohdatessa luovuttaisi pois sitä arvokasta, mitä olemme ihmisarvossa, ihmisoikeuksissa ja yksilönvapaudessa Euroopassa saavuttaneet. Poliittisesta islamista ja jihadismista on voitava niin ikään puhua, sillä kyseessä on vaarallinen totalitarismin muoto. Ihmisen uskonnollista vakaumusta ja oikeutta siihen tulee sen sijaan kunnioittaa.

Meillä ei olisi mitään hätää, jos maailma olisi sellainen paikka kuin vasemmistopoliitikot tai kirkonmiehet yleensä uskovat, rajaton resurssipankki ja ehtymätön runsaudensarvi. Korkea pohjoismainen sosiaaliturva ei ole mahdollinen kaikille, koska se perustui ideaan, jossa osallistujat myös maksavat sen. Kun resurssien rajallisuus on ankea tosiasia, siitä seuraa, että on tehtävä valintoja. On huolehdittava, suuntautuvatko niukat resurssit niille, jotka tarvitsevat apua eniten. On käsitettävä, ettei valtion ensisijainen tehtävä ole rakastaa – vaikka se onkin kaikkien meidän ihmisten tehtävä. Valtion tehtävä on suojella rauhaa, pitää yllä järjestystä ja turvallisuutta sekä huolehtia oikeudenmukaisuuden toteutumisesta. 

Minun on edelleen vaikea uskoa, että suomalaiset olisivat niin rasistisia kuin kuluneen vuoden aikana on ehditty syyttämään. Meitä on monia, jotka osaavat tehdä eron turvapaikanhakijan ja poliitikon välillä. Me olemme vihaisia politiikalle, emme kovia kokeneille ihmisille, jotka joutuvat huonon politiikan pelinappuloiksi. Siinä on iso ero. 

On silti hyvä kysyä itseltään, mitä sisälleni kuuluu. Olenko päästänyt sydämeni kovettumaan uutisia lukiessa? Olenko luovuttanut oman vastuuni toisille? Ei ennakkoluuloille missään maailmassa ole mitään muuta vastalääkettä kuin kasvotusten kohtaaminen ja katsominen toisen silmin. 

Toivon, että tietoisesti varjelemme myötätunnon ja kunnioituksen ilmapiiriä. Se tekee ensinnäkin elämästä arvokkaan. Emmekä voi koskaan tietää, milloin me olemme niitä, jotka tarvitsevat apua ja suojaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Meitä on monia, jotka osaavat tehdä eron turvapaikanhakijan ja poliitikon välillä."
Joskus tuntuu että Suomen valtio pitää yhtä hyvin huolta molemmista.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kun blogistin pitkän ajanjakson kirjoituksia ja ajatuksia prosessoi vaikka jonkun äärettömän impulssivasteen omaavan suodattimen läpi, ei voi välttyä ajatukselta, että hänessä, jos kenessä, on vahvaa ainesta nostaa Suomi suosta.

Suomi tarvitsee enemmän Eija-Riittoja, vähemmän (name your most disliked - own pocket is the closest - farts in the parliament).

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Hyvin tiivistetty kuvaus, miten pakolaiskysymyksen hoidossa on tultu tähän päivään. Suomessa Sipilä teki kardinaalimunauksen kutsumalla pakolaiset kotiinsa. Ei tainnut muuten toteutua. Joka puolella Eurooppaa on jouduttu kääntämään kelkka toiseen suuntaan. Rajat menevät kiinni. Nyt on käytäntö, että paperittomia ei päästetä maahan. Vuosi sitten kaikki otettiin sisään.

Korhola toteáa aivan oikein, että poliitikot menivät some-ansaan. Eivät rajoille tulleet pakolaiset ole niitä eniten apua tarvitsevia. Ne ovat hyvin suurella todennäköisyydellä Lähi-idän pakolaisleireillä. Mielenkiintoista on myös se seikka, että voisimme ottaa sieltä hallitusti perheitä (ei potentiaalisia Isis-taistelijoita), joissa osataan lukea ja kirjoittaa ja joissa on valmiiksi ammattitaitoista väkeä. Paljon parempi tapa hoitaa pakolaiskysymystä olisi ollut ja on edelleen olemassa. Meidän ei tarvitse ottaa yhtään pakolaista raja-asemilta sisään, koska kyseiset pakolaiset tulevat turvallisesta maasta. Tätä käytäntöä näyttävät nyt noudattavan Ruotsi, Tanska, Ranska, Sveitsi jne.

Kuten presidentti Niinistökin on todennut, EU ei pysty tekemään päätöksiä eikä myöskään toteuttamaan niitä. Pystyyn kuollut organisaatio. Vallan on ottanut Merkel ja hän näyttää joutuneen nyt ahdinkoon. Tosin hän on pesunkestävä poliitikko. Kun tie näyttää menevän tukkoon, valitaan toinen tie.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Meidän ei tarvitse ottaa yhtään pakolaista raja-asemilta sisään, koska kyseiset pakolaiset tulevat turvallisesta maasta.
Harmi vaan Kreikalle ja Italialle.
Miten käy kun sopimus pakolaisten pysäyttämisestä Venäjän kanssa päättyy?
Miten pakolaiset sitten estetään jos Suomi liittyy Natoon, auttaako Venäjä?

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Keijo Lindgren. Silloin mennään pakolaiskysymyksen alkusyihin eli miksi Syyriasta tulee pakolaisia. Syyrian kriisi pitää ratkaista ulkopuolisten toimesta. Miksi Isis on saanut merkittävän aseman Syyriassa ja Irakissa? Siksi, että USA pani alueen sekaisin, ajoi pois pirun ja sijalle tuli Belsebub. Heillä ei ollut mitään hajua tuon maanosan väestöstä ja sen tilanteesta. Bush Jr. sanoi, että irakilaiset pystyvät hallitsemaan itseään demokratian keinoin. Eivät ole pystyneet, kun se maa on niin jakaantunut.

USA:n, EU:N ja Venäjän pitää YK:n johdolla vallata maa, pistää Isis matalaksi (pahempia kuin natsit) ja ottaa maa komentoon. Samalla Irak pitää jakaa kolmeen osaan eli kurdit, sunnit ja shiiat. YK voi hallinoida öljytuloja ja jakaa rahat, jos osapuolet pysyvät rajojensa sisällä. Siihen on täydet perustelut olemassa.

Jos Venäjältä tulee paperittomia, niin heitä ei oteta sisään. Näin tekee mm. Sveitsi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Venäjän toimet Syyriassa ovat pitkittäneet ja julmentaneet konfliktia. Viimeksi Turkki on ryhtynyt avoimeen sotaan Pohjois-Syyriassa. Kohteena ovat kurdit ja toisaalta Isisin joukot. Syyriassa, Irakissa ja Libyassa käydään samaan aikaisesti monia sotia monen eri ryhmittymän välillä. Sen seurauksena kasvavat sekä uhrien että pakolaisten määrät. Rauhan tilaan pääsemisestä ei missään tämän suuren alueen kolkassa merkkejä ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Samaisessa Syyriassa vastakkaisella puolella kapinallisia auttamassa häärii USA ja britit joten sodalle ei ole loppua näkymässä.

Käyttäjän RamiErnen kuva
Rami Eränen

Jos alueelta karanneet sotilaskarkurit ja miliisi sekä poliisikoulutuksen saaneet olisivat tehneet tehtävänsä niin ISIS :illä olisi viime vuonna ja edellisvuonna ollut paljon vaikeampaa. Lisäksi ne nuoret miehet jotka eivät kerenneet saada sotilaskoulutusta Syyriassa tai Irakissa välttelevät armeijapalvelusta. Nytkin kurdit ovat joutuneet perustamaan naisille omat sotajoukot taistellessaan Syyrian sosialistidiktaattoria ja ISISiä vastaan.
Suomalaiset kouluttavat Irakissa kansainvälisessä operaatiossa kurdien paikallisjoukkoja eli niitä miehiä ja naisia jotka eivät ole lähteneet karkuun vastuutaan ja velvollisuuttaan.
Mielestäni on vastuutontaa että palvelukseen kykenevät pakenevat maasta ja jättävät naiset ja lapset suojatta kotimaahansa. Samoin on täysin sinisilmäistä luulla että ongelmat ratkeavat ottamalla nämä velvollisuutensa välttelijät vastaan ensinnä turvapaikanhakijoina ja sitten pakolaisina tai toissijaisen turvapaikan saaneina.

Käyttäjän PerttiKari kuva
Pertti Kari

Katselin pari päivää sitten saksalaista dokumenttia Pegidasta ja AfDsta Saksan tvsta. Eri puolilla Saksaa järjestetään äänettömiä mielenosoituksia, joissa vastustetaan islamisaatiota ja sitä, että maahantulleet pakolaiset edustavat aivan eri kulttuuria mikä Saksassa on.

Itsekin ihmettelen samaa asiaa. Pakolaiset tulevat täysin eri kulttuurista, mikä meillä on Suomessa. Kulttuuriin katson liittyvän mm. maamme historian, kielen, uskonnon, perinteet, koulutuksen, tavat ja säännöt. Meidän ja tulleiden pakolaisten kulttuurin välillä on suuri kuilu, jonka yli ei rakenneta siltaa lyhyellä tähtäimellä.

Mielestäni ongelmaa tulee ratkaista ensisijaisesti Suomen näkökulmasta, näin tehdään monessa muussakin maassa. Pakolaisen koulutuksen ja kielitaidon tulee olla sillä tasolla, että hän voisi olla hyödyksi Suomelle esim. ulkomaankaupassa. Kouluttamaton pakolainen on Suomelle monessa tapauksessa elinikäinen kustannus.

Ymmärrän sen, että pakolaisten joukossa on myös henkilöitä, joita kuuluu auttaa. Hyväksyn sen. Vaikea on kuitenkin ymmärtää suurta nuorten miesten joukkoa, joka taitaa olla enemmistönä pakolaisista.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Angela Merkelillä oli linjauksiinsa maailmapoliittiset perusteet: Saksa kantaa vastuuta maailmasta, erityisesti lähialueista ja aivan erityisesti Balkanin alueesta, jonka vakauteen ja turvallisuuteen se oli panostanut paljon. Obama on kehunut Saksan linjaa turvapaikkakysymyksessä. Tämäkin on tärkeätä. Ihmiset usein luulevat Saksaa heikommaksi kuin mitä se tosiasiassa on, joten Merkelin ”kyllä me siitä selviämme” oli osaltaan myös järkevää realismia esittämisaikanaan.

Toisaalta esimerkiksi saksalais-syyrialainen kansainvälisen politiikan professori emeritus Bassam Tibi haukkuu Alice Schwarzerin tänä vuonna julkaistuun teokseen Der Schock – Die Silvesternacht von Köln sisältyvässä kirjoituksessaan ”Syrien und Deutschland” Merkelin ja suunnilleen kaikki muutkin täydellisen tietämättömyyden vuoksi lyttyyn.

Olen suomentanut esseen ja suomennokseen on myös julkaisuoikeus prof. Tibiltä Alice Schwarzerin toimiston kautta, mutta sitä ei suostuta (Uudessa) Suomessa prof. Tibin blogikirjoituksena julkaisemaan. Näin muodoin laitoin täten otteita suomennoksesta kirjallisella luvalla – ”Lieber Ilari Kiema, Prof. Tibi hat sich jetzt bei uns zurückgemeldet. Er ist mit der Veröffentlichung des übersetzten Textes in Finnland einverstanden. Mit herzlichen Grüßen xx Büro Alice Schwarzer”:

”Damaskoksesta lähtöisin olevana syyrialaisena hämmästelen Saksan liittokanslerin ja puolustusministerin tietämättömyyttä ja naiiviutta, kun nämä uskovat, että Geneven ja Münchenin kokoukset voisivat lopettaa sodan. Kyseessä on kuitenkin niin kutsuttu ”protracted conflict”, joka on seuranamme vielä vuosia. Tämä on sotatyyppi, jota nimitän epäsäännölliseksi ei-valtiolliseksi sodaksi, ”irregulärer nichtstaattlicher Krieg”.

Sodan aiheuttamien pakolaisten joukossa on paitsi väkivallan uhreja myös monia väkivallan tekijöitä ja jopa lukuisia islamisteja. Tämän lisäksi nämä pääasiassa 14-20 –vuotiaat nuoret miehet tuovat väkivallan kulttuurin, myös naisiin kohdistuvan väkivallan, mukanaan Lähi-idästä Saksaan. Kölnin uudenvuodenyön tapahtumat ovat vain yksi osoitus tästä, eikä kyseessä ollut mikään yksittäistapaus, kuten poliitikot haluavat vedättää meidät uskomaan tapahtumien merkitystä vähätelläkseen.

Sodasta riippumatta arabialais-orientaalisen kulttuurin naiskuva on patriarkaalinen ja paljossa ihmistä halveksuva. Tätä naiskuvaa ei saa Euroopassa oikeuttaa tai edes sietää muita kulttuureja kohtaan tunnetun kunnioituksen verukkeella. Arabimiehelle seksuaalisessa väkivallassa ei ole kyse ainoastaan eurooppalaisen naisen ”seksuaalisesta viehätysvoimasta” vaan myös eurooppalaisesta miehestä, jonka kunnian orientaalinen toimija haluaa tahrata. Näin tapahtui myös Kölnissä.

Köln oli vain pelkkä alku. Kun Saksa ottaa vastaan yli miljoona ihmistä islamin maailmasta eikä täytä heidän odotuksiaan, täytyy varautua seurauksiin. Mainosten perusteella nämä nuoret miehet luulevat tietävänsä, että kaikilla eurooppalaisilla on luksusasunto, auto ja ”kaunis blondi”. Luulevat, että myös he saavat tämän ja pääsevät osaksi hyvinvoinnista. Kun nämä miehet sen sijaan joutuvatkin hätämajoitukseen kouluihin ja urheiluhalleihin, he tuntevat itsensä petetyiksi ja syrjityiksi. Tästä kehittyy kostonhalu eurooppalaisia miehiä kohtaan. Pettyneet ja raivoavat arabimiehet suuntaavat nyt kostonsa Kölnissä ja Hampurissa saksalaisiin miehiin, joita heidän naisensa ja vaimonsa edustavat.

Minä olen syyrialainen, minä edustan valistunutta islamia ja takaan kunnioittavani naisia, ja minä sanon: Kölnin ja Hampurin tapahtumissa oli kyseessä kulttuurisesti ankkuroitunut kostotoimi, joka kytkeytyy laajempaan kontekstiin. Se mitä tässä yhteydessä täytyy kritisoida, ei ole niinkään usein mainittu väärä suvaitsevaisuus vaan myös tietämättömyys muista kulttuureista.” [--]

”Liittokansleri Merkel osallistui Pariisin joukkomurhan jälkeen alkuvuodesta 2015 Berliinissä julkiseen mielenosoitukseen yhteisrintamassa islam-toimihenkilöiden kanssa, jotka kamppailevat kiivaasti eurooppalaista islamia vastaan – eikä hän edes tiedä, mitä hän siellä tekee. Merkelin Syyrian politiikka ja pakolaispolitiikka on näillä samoilla linjoilla. Kun saksalaiset poliitikot ja paremmat ihmiset (”deutsche Gutmenschen”) puhuvat saksalaisen ”absoluutin paatoksen” hengessä (”in einem deutschen Pathos des Absoluten”, Adorno) suvaitsevaisuudesta ja pakolaisten kurjuudesta, monet islamistit nauravat ylenkatseellisesti ja nimittävät tätä keskustelua ”bysanttilaiseksi pulinaksi” (”byzantinisches Geschwätz”). Käsitteen alkuperä on paljastava: Vuonna 1453 Bysantin pääkaupunki Konstantinopoli joutui islamilais-osmanialaisen armeijan piirittämäksi. Piirityksen aikana ja tilanteen vakavuudesta huolimatta bysanttilaiset sekä kristityt munkit uuvuttivat itsensä väittelyllä maagisten ja uskonnollisten kaavojen eroista. Samana vuonna 1453 islamilainen sulttaani Mehmed II valtasi joukkoineen Konstantinopolin ja muutti kaupungin islamilaiseksi Istanbuliksi. Tämän vuoksi islamilaiset historioitsijat ovat tuosta lähtien nimittäneet tällaisia keskusteluja ”bysanttilaiseksi pulinaksi”.

Minä olen syyrialainen Damaskoksesta lähtöisin ja olen elänyt Saksassa vuodesta 1962, ja minä tiedän: Naisvihamielisestä kulttuurista lähtöisin olevat patriarkaaliseen mielenlaatuun taipuvaiset miehet eivät suostu integroitumaan. Vaihtoehto olisi eurooppalainen sivilisoitunut islam, jonka islam-toimihenkilöt Saksassa torjuvat euro-islamina. Tällä hetkellä tuolla suuntauksella ei ole mitään mahdollisuuksia. Opettajani Max Horkheimer kuvasi Eurooppaa ”Vapauden saareksi väkivaltaherruuden valtameressä” (”Insel der Freiheit im Ozean der Gewaltherrschaft”). Nyt tämä vapaus on minun nähdäkseni vaarassa.”

Tibi, Bassam (2016): ”Syrien und Deutschland”. Teoksessa Schwarzer, Alice (2016): Der Schock – Die Silvesternacht von Köln. Kiepenhauer & Witsch, Köln. Alkuteoksesta suomentanut Ilari Kiema.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Tämän blogin kommenteissa on jotain outoa. Itse asiassa outoa on se joukko kommentteja, jotka puutttuvat. Eikö löydy ketään, joka perustelee Suomen toimenpiteitä pakolaiskysymyksessä? Eikö kukaan osaa selittää tai puolustaa, miksi esimerkiksi Ruotsi ja Tanska ovat lähes täysin kääntäneet takkinsa nurin? Täytyyhän siihen selitys olla eikö vain? Mitä tapahtui Euroopassa vuosi sitten ja mitä nyt on meneillään? Missä mennään ja mitä tapahtuu seuraavaksi? Tilanne on vähintään hämmentävä.Ehkä EU tietää, miksi näin kävi ja mitä se tekee seuraavaksi? Sieltähän kaikki viisaus tulee joidenkin mielestä.

Minä tässä tietenkin irvailen vakavalla asialla, mutta EU:n toimet asiassa osoittavat, että pallo on hukassa. Käsitykseni on, että Euroopan todellinen johtaja Merkel on joutunut pakolaispolitiikassaan kiipeliin kotimaassaan ja siksi tämä suuri hämminki ja linjattomuus.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Pakolaispolitiikassa mättää moni kohta. Vastaanottokeskuksia suljetaan. Puhutaan ja kirjoitellaan, että Suomeen tulee ensi vuonna enintään 10 000 pakolaista. Jo tällä olevia palautellaan oikein urakalla maihin, joissa he joutuvat ilmeiseen hengen vaaraan.

Millään tavoin ei oteta huomioon, että uusi pakolaisaalto on tulossa. Suurin osa heistä on nyt Italiassa, jonne heitä saapuu henkensä kaupalla. Määrästä en ole varma. Onkohan kukaan? Valistunut arvioni on yli 200 000.

Entä sitten, kun heitä alkaa purkautua Turkista, jossa jo käytännössä käydään sisällissotaa Turkin armeijan ja kurdien välillä sekä toisaalta Erdoganin kannattajien ja vastustajien välillä. Kun tähän lisätään Ustbegistanin tulenarka tilanne, odotettavisa on uusi myös Suomeen ulottuva pakolaistulva.

Yksinkertainen ratkaisu on olevinaan rajat kiinni -politiikka. Se on populistista ja epäreaalista. Paljon kirjoitellaan myös siitä, että Suomen pitäisi valikoida tänne otettavat; valita heistä sopivimmat. Kun iso joukko ihmisiä on liikkeellä, ei millään maalla, jonne he pyrkivät ja ennen pitkää myös pääsevät, ole mahdollisuutta valikointiin.

On toisenlaisiakin ajatuksia. Kehittyäkseen Suomi tarvitsee vuosittain noin 30 000 maahan muuttajaa. Kaikkein tuloksellisinta olisi, keskittyä täällä jo olevien kotouttamiseen ja samalla valmistautua tämän hetkista paljon suurempaan tulijoiden määrään. Palautukset pitäisi keskittää rikollisiin, ei summassa kaikkiin, jotka ovat joutuneet asemaan, jossa he ovat Suomessa luvatta asuvia.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Mistä otetaan rahat tähän pakolaisten kotouttamiseen ? Alkaako EKP ostaa tähän tarkoitukseen tehtyjä liikepankkien kehittämiä joukkovelkakirjoja tai muita vastaavia finanssiteollisuuden innovaatioita ?

Käyttäjän RamiErnen kuva
Rami Eränen

Suomi tarvitsee työperäistä laillista siirtolaisuutta eikä laitonta siirtolaisuutta eli sellaisia turvapaikanhakijoita joilla ei ole perustetta pakolaisstatukseen eikä toissijaiseen oleskelulupaan ja joilla ei ole sellaista osaamista kuin työmarkkinoilla tarvitaan. Suomessa oli heinäkuussa tilastokeskuksen mukaan työttömiä 214000 (18000 vähemmän kuin viimevuonna) joten yli 30000 tulijaa lisää työmarkkinoille on siis enemmän kuin vuodessa pystytään työllistämään (huomaathan virhemarginaalin suuruuden).
"Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2016 heinäkuussa 214 000 (virhemarginaali ±18 000), mikä oli 18 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Miehiä ja naisia oli molempia työttömänä 107 000 henkeä."

Lisäksi lukuisat suomalaiset ja pohjoismaalaiset tutkimukset osoittavat että pakolaisten työllistyminen on erittäin heikkoa verrattuna työperäiseen muuttoon sekä kantaväestöön. Eli he eivät tule nykysäännöillä työllistymään kun on entuudestaan suurtyöttömyys.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä pakolaisten kotoutuskulut kerätään kansalaisilta veroina ja maksuina. On kuitenkin huomattava, että onnistuneella kotoutuksella alkuajan kulut jäävät piememmäksi ja pakolaiset muuttuvat ennen pitkää veroja maksaviksi kansalaisiksi.

Pakolaisten kotoutus maksaa vähemmän kuin uusien suomalaisten kasvatus vauvasta aikuisiksi. Onnistumisen edellytyksenä kuitenkin on, että tulijat ohjataan mahdollisimman nopeasti työelämään. Nykyinen työlupakäytäntö on aikansa elänyt ja pitää kumota mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyllä pakolaisten kotoutuskulut kerätään kansalaisilta veroina ja maksuina."

Ruotsia voi käyttää vertailukohteena maahanmuuttajien työllistymisessä ei ole onnistunut sielläkään. Aasiasta kotoisiin olevia ei juuri tarvitse opastaa työn perään.

Käyttäjän RamiErnen kuva
Rami Eränen

Valtio kerää kaiken kuluttamansa rahan jollain tapaa veronmaksajilta - se ei tule yllätyksenä.

Onnistuneen kotoutuksen edellytys on se että osaa lukea ja kirjoittaa. Edes omalla äidinkielellään. Jos peruskoulua ei ole käyty se ei lupaa hyvää kotouttamisprosessille. Kun ei osaa kieltä, ei osaa lukea eikä kirjoittaa suomea ja/tai ruotsia on ehdottomasti heikko ehdokas työmarkkinoille kun siellä on entuudestaan 214.000 työtöntä (tilastokeskus).

Nykyinen työlupakäytäntö on erittäin hyvä. Sitä pitää noudattaa. Ja mitään ohituskaistaa pakolaisstatuksen saaneille ei saa rakentaa eli ns. positiivinen syrjintä on äärimmäisen vaarallinen tie. Samoin vain turvapaikanhakijoille/pakolaisille suunnatut työmarkkinat joissa he ottavat systeemiperusteisesti pienempää palkkaa kuin kantaväestö on syrjintää monessakin mielessä (vrt. USA etelävaltiot ennen 1970-lukua ja Etelä-Afrikan Apartheid). Kaikkien työttömien on oltava samalla viivalla työtä hakiessaan ja paras hakija saa paikan. Siten resurssit kohdentuvat oikein.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Työlupakäytännössä on hyviäkin puolia. Monimutkaisessa teknologisessa maailmassa on täydellinen seinä vastassa ilman tutkintoja ja työlupia. Itse epäilen eniten talouskasvun jatkumista, jota tarvittaisiin lisäväestön elättämiseen.

Alla väkilukudata ja vuoteen 1925 (100%) indeksoitu BKT. Usein esitetään, että lineaarinen väestönkasvu (2.2M / 100 v) ja eksponentiaalinen talouskasvu
(n. 3% / vuosi ) voisivat jatkua iäti. Itse epäilen, että poikkeuksellinen kasvun aika on ohi, ja jatkossa enintään symbolitalous ja automatisoitu tuotanto kasvavat. Jälkimmäistä rajoittaa tosin kysyntä, jota rajoittaa automaation luoma työttömyys.

vuosi M BKT
1850 1.6 20
1900 2.7 52
1950 4.0 200
2000 5.2 1300
2050 6.3 3900 (800)

On mahdollista, että talous jopa kääntyy pysyvään laskuun. Nyt vuonna 2016 olemme "talousvuodessa" 2006, ja "talouskalenterin" jättämä v. 2050 voi olla vuosilukeman 1970 kohdalla. Tässä mielessä meitä voi jo nyt olla liikaa.

Ylimääräisestä väestöstä voisi tulla uusi vasemmmistoa ja oikeistoa yhdistävä tunnussävel. Vasemmisto huolehtisi massoista kuten aina, ja oikeisto katsoisi pitkälle talousajatteluun nojaten, kuten aina. Vasemmisto voisi kiristää oikesitoa eräänlaisella syrjäytyneiden zombivallankumouksella ja oikeisto vasemmistoa yrittämällä ajaa läpi esim. A- ja B- kansalaisuuden erilaisine etuineen ja velvollisuuksineeen. Vihreisiin voisi vedota liikakansoituksen teema. Ylivoimainen enemmistö ihmiskunnasta on jo nyt suomalaisia (omien leveysasteidemme sisällä), ja tulevat ilmaston ja maailmanpolitiikan ja -kaupan muutokset voivat vakavasti rajoittaa kykyämme asuttaa tätä maata.

Tarvitaan uusi yhtenäinen poliittinen rintama: Suomi Pieneksi - Viina Vapaaksi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset