Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Puhukaa totta

  •  Kuvassa keskellä näkyy Alavieskan kirkko. Kuvan on ottanut Esa Suorsa Ylivieskan viljavaraston katolta.
    Kuvassa keskellä näkyy Alavieskan kirkko. Kuvan on ottanut Esa Suorsa Ylivieskan viljavaraston katolta.

 

Vihreät esittelivät pari päivää sitten Helsingin Sanomissa energiaohjelmaansa, ja kiinnitin huomiota siihen, että tuulivoimaa ei mainittu sanallakaan. Kuinka tässä näin kävi? 

Puolue olisi voinut reilusti todeta, että olemme tehneet tuulivoiman suhteen melkoisen arviointivirheen. Kiusallinen tilanne ohitetaan kuitenkin hiljaa – siinä toivossako, että äänestäjä unohtaa? 

Tuulivoima on vastatuulessa maailmalla. Monessa maassa luontojärjestöt ja paikoin jopa vihreät ovat alkaneet vastustaa sitä meluhaittojen, maisemahaittojen ja mm. linnustolle koituvan vahingon vuoksi. Saksalainen luontokuvaaja ja aktivisti kuvasi olevansa tuulivoimalle ”niin raivoissaan, että voisi oksentaa”.  Jopa meillä Luonnonsuojeluliitto ärähti taannoin tuulimyllysijoittelun karanneen käsistä ja myllyjen pirstovan luonnon. 

Ongelmat eivät rajoitu tähän. Tuulivoima on epäluotettavaa ja kallista. Tuotannon epätasaisuus aiheuttaa ongelmia niin sähkönsiirrossa kuin verkkojen ylikuormituksessa. Kiina keskeytti lisärakentamisen tuulisilla alueilla, koska puuttuvien sähkönsiirtoyhteyksien takia yli neljännes tuotannosta hukkaantui. Australiassa joudutaan turvautumaan uudelleen hiileen, kun tuulivoima on osoittautunut kalliiksi ja epäluotettavaksi. The New York Times tuo esiin sen kiusallisen seikan, että käytännössä uusiutuviin panostaminen kasvattaa päästöjä, kun varavoima kumoaa päästösäästöt. Saksassa jarrutetaan Energiewenden askelia, sillä tuulivoimajättien sähkölasku kuluttajille on EU:n kalleinNorja ilmoitti tuulivoimahankkeen perumisesta viime viikolla luontoarvoihin vedoten. Tanskassa tuulivoimaloiden rakentaminen on pysähdyksissä, kunnes niiden haitoista tehtävä tutkimus valmistuu. Pari päivää sitten uutisoitiin, että entiset tuulivoimateollisuuden käyttämät mallimaat kuten Espanja, Portugali ja Italia ovat kadonneet tuulivoimateollisuuden lobbareiden puheista. Kun tukijärjestelmiä pienennettiin, myös asennetun tuulivoimakapasiteetin määrä pysähtyi. Perustelu siitä, että tuen tarve olisi väliaikainen ja potkaisisi muutoksen vain liikkeelle, saattoi olla toiveajattelua. 

Suomeen sen sijaan rakennetaan kiivaasti kooltaan 3–5 kertaa suurempia voimaloita näihin maihin verrattuna. Meillä tehdään ihmiskoetta ja eläinkoetta sen lisäksi että satsaus ei kannata taloudellisesti eikä vähennä olennaisesti päästöjä. 

On hyvä, että vihreätkin ovat tähän ilmeisesti heränneet. Ratkaisu vaieta on kuitenkin nolo. Toivon avointa rehellisyyttä. Puolue, joka on vuosikausia ajanut nimenomaisesti tuulivoimaa ja puolustanut sen tukiaisia voimakkaasti, voisi nyt reilusti tunnustaa virhearvionsa: pysähdytään ja katsotaan. Muuten tuulivoimakiima maassamme ei laannu.

Seitsemän  vuotta sitten kirjoitin täällä  blogissani Ideologista sähköä erityisehdoin: ”Mutta eihän tämä normaali energiamuoto olekaan. Tämä on ideologista, maailmankatsomuksellista sähköä. Kun haitat joskus tulevat ilmeisemmiksi, nykyiset kannattajat ovat ehtineet kääntää takkinsa ja niin sanotusti tajunneet, etteivät itse asiassa koskaan tuulivoimaa kannattaneetkaan. Mutta se on jo toinen juttu.”

Nyt taitaa olla se aika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Uskomatonta, että vihreät, jotka koko ajan huutavat avoimuuden puolesta, vaikenevat näin tärkeästä asiasta.

Tuulivoiman kalleus ja haitat ovat olleet tiedossa vihreilläkin jo vuosia. Tosiasioiden tunnustaminen vain näyttää olevan vaikeaa.

Mm. eduskunnan talousvaliokunnassa 6-7 vuotta sitten haitat todettiin. Melu, maisema, linnut, puolustusvoimien tutkat, kiinteä ja vapaa-ajan asuminen, natura-alueet. Näihin törmätään "parhailla" sijoituspaikoilla. Rajut ahtojäät estävät tai tekevät järkyttävän kalliiksi avomerelle rakentamisen. Lisäksi tuo epäluotettavuus.

Odotan kuten E-RK:kin vihreiltä (ja eräiltä muiltakin) rehellistä ulostuloa!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Uskomaton mutta lie totta että Vihreät ja vasemmisto Sdp vie kepu ,kok hallituksia kuin litranmittaa mielensä mukaan eikä porvarienemmistö eduskunta voi sille mitään.

Tuon logiikan mukaan PS on mitä mainoin paikka viedä läpi vaalilupauksensa ,ohi kepun ja kokoomuksen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuulivoima on kalleinta mahdollista energiaa. Jotta se yleensä toimisi, sitä varten pitää rakentaa riittävästi varavoimaa. Edullisempaa olisi rakentaa vain niitä "varavoimaloita". Silloin sähkön tuotantoon ei tarvittaisi kaksinkertaista organisointia, eivätkä raskaat betoni/terästornit pilaisi maisemaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Minusta aurinko- ja tuulivoimabisnekseen voisi sisältyä vastuu tarvittavan varavoiman ja sähkönsiirtokapasiteetin muutosjärjestelyjen kustannuksista. Nythän tuulituen lisäksi nämä ovat piilossa olevia kuluja, jotka menee sähkölaitosten asiakkaiden tai veronmaksajien pussista.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimalierot ovat kaivautumassa maahan odottamaan uutta tukipottia jota tultaisiin ahneesti syömään jos vaan annetaan mahdollisuus. (syöttötariffi a´la Pekkarinen ja vihreät lierot kimpassa) Rahaa kuluu katastrofissa arviolta kymmeniä miljardeja (kymmenen tuhatta miljoonaa koko vahingon kulut, ehkä ei edes riitä)

Katsokaa nyt hyvät ihmiset mitä nämä lierot tekivät Suomen Luonnolle, eivätkä nyt sitten enää tunnusta tekojaan omikseen.

Kyseessä on Alavieska Kirkon torni, kuvattu Ylivieskasta rakennuksen katolta keväällä. Näkyy ilmeisesti Mustilankankaan tuulipuistoa vielä teon alla.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=6556411245...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pollari, odotetaan nyt puolueveljesi Seppo Leskisen kommenttia Haukiputaalta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei vihreät yksin olisi saaneet tuulivoimatukea läpi, siinä tarvittiin tukea niin kokoomukselta kuin keskustaltakin.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Vanhasen hallituksessa energia kuului M. Pekkariselle. Hänen erityisneuvonantajanaan (nimitettynä, mutta palkatta) oli kansanedustaja Oras Tynkkynen, vihr. Kokoomusministerit olivat hiljaisina "takuumiehinä" valtiovarainministeri Kataisen johdolla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Koska kepu alkaa "vastustaa" tuulivoimaloita ("tukia")?
Saako muiden puolueiden kannattajat yhtiöt tuista hyötyä?

-08-14

Puolueet jotka nämä on hyväksynyt oli valiokunnassa mitkä? Hallituksissa mitkä puolueet?(enemmistönä eduskunnassa)

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/22/motn-selvi...

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Muistaakseni yritysten tuulivoimatukeen Vanhasen II hallitus sitoutui vuoteen 2020 asti.

Ei siis loputtomasti kuten Kataisen hallitus Jutta Urpilaisen johdolla sitoi Suomen veronmaksajat EVM:n rahoittamiseen.

Tuulituen summat ovat sadoissa miljoonissa, EVM:ssä yli 12 mrde.

Molemmat sitoumukset sitovat nykyistä eduskuntaa ja EVM tuleviakin maailman tappiin asti.

Pieni lohtu on se, että tuulituki sentään jää suurelta osin kotimaahan. EVM-miljardit, kun lankeavat maksettaviksi, huuhtoutuvat Välimeren rannoille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

EVM tiedät itsekkin sovittiin jo Kiviniemen hallituspuolueet ja suurivaliokunta,toukokuussa-11
Vastaus sopimuksen hyväksymiselle piti olla Brysselissä 16.5-11 mennessä.
Jonka kiikutti Brysseliin Kiviniemeä tuurannut VM Katainen 17.5 Bysselin huippukokoukseen.(Kiviniemellä oli "menoja" rökäletappion jälkeen.

Haluatko taas kuvan kera valtioneuvosto tiedoitteen tuosta (O.Rehn/Katainen)?
VM Urpilaisesta tuli 22.6-11

Pääministeri Kiviniemi:
25.3.2011 KL
Saksa runnoi muutoksen kriisirahastoon.

Saksa runnoi myöhään torstaina EU:n huippukokouksessa muutoksen pysyvään vakausmekanismiin (EVM),
-vaikka muita EU-maita ärsytti
-jo sovitun asian avaaminen.

Suomen osuus pääomasta on 1,44 miljardia ja
- takauksista 11,14 miljardia,
-eivätkä summat torstain kokouksessa muuttuneet mihinkään.
(Korot unohtui summista)

Pääministeri Mari Kiviniemi kertoi torstain huippukokouksen jälkeen STT:lle, että
Kokonaisuudessaan vakausmekanismi vaatii 700 miljardin pääomat ja
-takaukset, jotta se pystyy lainaamaan kriisimaille enimmillään 500 miljardia euroa.

Plikka sopi myös kikysopimuksen (leikkaukset tuolloin)

-Pysyvä vakausmekanismi on osa suurta talouspakettia,
- josta EU:n päämiesten on määrä sopia lopullisesti perjantaina kaksipäiväisen huippukokouksen päätteeksi. Talouspakettiin kuuluu myös talouspolitiikan tiivistämiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävä
-Euro Plus -sopimus. Euromaiden lisäksi kuusi euron ulkopuolista maata on ilmoittanut lähtevänsä mukaan sopimukseen.

-Ulkopuolelle jäävät britit ja ruotsalaiset sekä Tsekki ja Unkari.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Muistaakseni maakaapelointi ja Carunan myynnin hyväksyi Lapin sähköltä Perus-kepu-kok kesällä-15 .Sopimus allekirjoitettiin joulukuussa -15
"Sähköministeri" Olli Rehn.
Talousvaliokunnan Pj Kaj Turunen Ps

Eli miten nuo toimi nyt jotka syytti Kataisen hallitusta ?

Se syytön heittäköön ensimmäisen kiven. Vihreät ei 12 edustajalla saa läpi mitään eduskunnassa ellei kepu,kok ,rkp ole takana.(hallituspuolueet)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Käsittääkseni kyseessä ei ollut mikään 'energiaohjelma' vaan kannanotto pienimuotoisen energiantuotannon puolesta. Kun puhutaan pientuotannosta silloin ei tietenkään puhuta tuulivoimasta, joka edellyttää suuria yksiköitä. Vaan en tuosta löydä tukea väitteelle, että vihreät olisivat hylänneet tuulivoiman.

https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/08/vihrea-ed...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suomi on täynnä pienkoskia, ottamalla vanhalla myllytekniikalla puolet virtaamasta sähköntuotantoon, niin puolet virtaamasta jää kalannousulle vapaaksi, sirtoverkot ovat jo olemassa ja virtaa tulee tuulettominakin päivinä, onko maalaisjärjenkäyttö jo kadonnut täysin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

En halua yleisesti ottaen puolustella vääristeleviä, poissulkevia ja vähemmistövastaisia, piiloaggressiivisia vihreitä, mutta blogistin tarkoittamassa Vihreän eduskuntaryhmän asiakirjassa ”Vauhtia energian pientuotantoon” lukee sanatarkasti seuraavaa:

”Esimerkiksi tuulivoima on Suomessa lähtenyt hyvään kasvuun ja synnyttänyt yrittäjyyttä ja osaamista, jota ei kannata menettää. Ennätysvuonna 2013 tuulivoimakapasiteetti kasvoi yli puolella, ja vuonna 2015 ylitimme tuhannen megawatin rajan.

VTT on arvioinut, että tuulivoimapotentiaalia on Suomessa jopa yli seitsemänkertaisesti nykytuotantoon verrattuna.3
Tuotamme sähköstämme tuulella vasta 3,5 %. Esimerkiksi Tanskassa luku on jo 40 %. Kasvunvaraa siis on.”
https://www.vihreat.fi/sites/default/files/vauhtia...
¨
Asiakirjaan pääsee myös ensimmäisestä linkistä jutussa ”Vihreä eduskuntaryhmä Kalajoella: Sipilän hallitus on unohtanut maatilojen ja kotien energiantuotannon mahdollisuudet” 16.8.2016, https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/08/vihrea-ed...

Korholan blogikirjoitus edustaa tällä kertaa juuri Vihreiden vääristelevää tyylilajia, jossa kieltäydytään lukemasta, mitä toinen on kirjoittanut , ja vaan väitetään ihmisten sanoneen tai kirjoittaneen sellaista mitä eivät ole sanoneet tai kirjoittaneet.

Tuulivoiman ongelmat on sinänsä asiallinen asia: kyllä sen pitää toimia myös talvella, energian varastointiongelmat on ratkaistava ja luonnonympäristölle aiheutuvat haitat on arvioitava pätevin ekologisin perustein.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Minä en viitannutkaan vihreiden ohjelmaan vaan HS-haastatteluun. Suurelle yleisölle annettavat painotukset on hyvä panna merkille. Tiedän että vihreät kannattavat edelleen tuulivoimaa mutta tässä on nyt ensimmäiset merkit ilmassa siitä että se energiamuoto pian "unohdetaan".

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Pientuulivoima ei oikein lyö leiville maatilojen yhteydessä. Pitää olla tuulta ainakin 8 m/s suht koht säännöllisesti, sisämaassa matalalla harvoin on. Tutkittiin opinnäytetyönä, löytyy netistä.
Tämän Vihreätkin todennäköisesti tiedostaneet, eivät korosta.

Tuo aioittu kapasiteetti v. 2020 mennessä rakennettaneen, muualle kuin maatiloille, jatko riippuu tukipolitiikasta. Ehkä tämänkin tiedostaneet.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten Pa...kaivo laki? Jota ei vaan saada korjattua-04 jälkeen kun se astui voimaan .

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jätevesiuudistus on esimerkki siitä, kuinka ihmisten ympäristömyönteisyys häviää kun napsahtaa omalle kohdalle. Vaikkakin vesistön saasteet aika lailla maataloudesta peräisin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vaikkakin vesistön saasteet aika lailla maataloudesta peräisin."

Maalaisten vessoistako?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

Kyse oli:

"Jätevesiuudistus on esimerkki siitä, kuinka ihmisten ympäristömyönteisyys häviää kun napsahtaa omalle kohdalle."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ympäristöministeri Lehtomäen perustama SYKE on loistoesimerkki siitä kuinka sertfikaatit panospuhditamoille myönnettiin.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Saharan aurinko-energia ei kiinnosta ketään, sillä öljy-yhtiöt rulettaa. Eli ihmiset ovat tyhmiä, varsinkin Vihreät ja muut asianosaiset vallassa... Maailmalla.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Taitaa enään Pekkarinen ja hän perhedynastia tukea tuulivoimaa valtion tukien toivossa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Taitaa enään Pekkarinen ja hän perhedynastia tukea tuulivoimaa valtion tukien toivossa.

Käyttäjän HannuKestil kuva
Hannu Kestilä

Vuotos ym. vesivoimahankkeet työnalle. Allas järkevin ja saasteettomin varavoima kulutuspiikkien tasamiseen.Tämän kesän ohijuoksutkella olis korvannu kaikki tuulivoimalat moneen kertaan,eikä tarvis valtion tukea.
Tuuli ja aurinkoenergia ei sovi suomeen, Pakkasella ei tuule, eikä aurinko lämmitä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Juuri tuulivoiman käyttö aiheuttaa ohijuoksutuksia. Ei niinkään sateinen kesä.

Vesivoima on tuulivoiman säätävoima. Tuulivoimalla on sen lisäksi prioroteetti kaikkiin muihin energialähtesiin nähden. Kun tuulee, laitetaan patoluukkuja kiinni ja patoaltaat ja vesivarastot täyttyvät. Sen jälkeen on pakko ohijuoksuttaa.

Tämä on käsittämätöntä energiapolitiikkaa. Kun patoaltaat täyttyvät halpaa energiaa ohijuoksutetaan ja sitten, kun jälleen tuulee, niin maksetaan tuulivoimalle kolminkertainen hinta vesivoimaan verrattuna.

Vuotoksen teho olisi vain noin 35 MW. Se ei ratkaise Suomen energiaongelmia.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kopioin Tapani Lahnakosken hyvän kommentin fb: puolelta tänne:

"Miksi pitäisi rakentaa kaksi rinnakkaista, lähes päästötöntä energiajärjestelmää hirveillä kustannuksilla?

https://planeetta.wordpress.com/2014/11/03/saksan-...

Varoittavaan Saksan esimerkkiin voisi vielä lisätä, että tämän esimerkin mukainen systeemi toimii meillä vielä paljon huonommin kuin Saksassa.

Koko touhu lähti liikkeelle, kun keksittiin, että hiilidioksidipäästöjä pitää vähentää maapallon pelastamiseksi ja tämän edistämiseksi peloteltiin ihmiset hyväksymään verovaroin kustannettavat systeemit tämän toteuttamiseksi.

Yksi oli päästökauppa, joka lipsahti heti rikollisten käsiin ja maksajat löytyvät lähes kokonaan EU:n alueelta. Myytäviä päästöoikeuksia saa sekä suojelemalla omistamiaan sademetsiä että muuttamalla niitä palmuviljelmiksi. Lisäksi köyhien maiden peltoja on otettu biopolttoaineiden viljelyyn. Ruoan hinta nousee siellä ja syyksi väitetään ilmastonmuutosta, vaikka hehtaarisadot ovat jatkaneet tukevaa kasvuaan ympäri palloamme.

Kun rahaa oli (on) tarjolla, käynnistyi hirveä bisnes yhteiskuntien tuilla touhuun, jolla ei mitään päästövähennyksiä saavuteta. Tuulimyllyjen pystytystä jopa perustellaan sillä, että kohta keksitään erinomainen energian varastointitapa, jolla uusiutuvaa sähköä voidaan varastoida.

Tätä uskoa on julistettu vuosikausia, mutta mitään ratkaisua sinnepäinkään ei ole näköpiirissä. On siis menty latvasta puuhun. On rakennettu käyttökelvotonta tuotantoa valtavilla summilla ja meillä lähes kaikki tuontitavaraa, kun olisi pitänyt kokonaan keskittyä varastointitekniikoiden kehittämiseen tai sitten thoriumvoimaloiden, mikä olisi vielä paljon järkevämpää.

Kiire on siis kova tuhlata valtioiden rahoja suoraan veroparatiiseihin.

Miksi kiire sitten on niin kova, vaikka niillä panoksilla ei edes mennä siihen suuntaa kuin oli tarkoitus? Kiire on vain lisääntynyt, kun pallomme keskimääräinen ilmasto ei ole suostunut lämpiämään pitkään aikaan, vaikka päästöt ovat jatkaneet kasvuaan. Jos tätä vielä jatkuu muutaman vuoden, yhä useammat huomaavat, että keisarilla ei ole vaatteita.

Holoseenin aikana lämpötilanmuutokset eivät ole korreloineet hiilidioksidipitoisuuden kanssa kuin satunnaisesti. Korkeimmat lämpötilat ovat olleet vajaat 8000 vuotta sitten, kun hiilidioksidipitoisuus oli alimmillaan eli reilusti alle 300 ppm:n."

Käyttäjän juhanieilola kuva
Juhani Eilola

En ota kantaa itse aiheeseen, mutta minun huomioni kiinnitti se että et maininnut tekstissäsi sanallakaan ydinvoimaa ;-) Jos se jotakin todistaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset