Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Nizza, islam ja väkivalta

”Ei mitään tekemistä islamin kanssa”, on jo ehditty kuulla Nizzan iskujen jälkeen. Uskon sanojaa. Se mitä nyt tapahtuu, loukkaa ja kauhistuttaa maailman muslimienemmistöä. On erittäin tärkeää, että ymmärrämme sen. 

Ikävä käytännön tosiasia silti on, että islamin tulkinta ruokkii kerta toisensa jälkeen epätoivoisia nuoria ihmisiä näihin tekoihin. Se toimii kehyksenä, jolla teot perustellaan itselle. 

Tätä kirjoitettaessa Nizzan joukkomurhan taustasta tiedetään vielä varsin vähän. Emme vielä tiedä varmuudella, oliko iskun tekijä osa ISIS-organisaatiota vai oliko ISIS toiminut lähinnä innoittajana. Jälkimmäinen vaihtoehto on mielestäni pelottavampi, sillä edes se, että tämä islamilaisen kalifaatin puolesta taisteleva armeija kukistettaisiin, ei välttämättä lopettaisi ongelmaa. 

Yhtälö on hankala. Islamissa itsemurha on kielletty synti, mutta jos sen laajentaa koskemaan epäuskoisia, palkka onkin suuri. 

Tiedotusvälineet myös ruokkivat ilmiötä joka kerta, kun ne puhuvat islamisteista marttyyreina. Marttyyri on se, joka kuolee uskonsa vuoksi. Ei se, joka tappaa uskonsa vuoksi. 

Muutama vuosi sitten tosin puhuttiin siitä, että legenda paratiisin 72 neitsyestä, jotka odottavat palkintona uskonsa puolesta taistellutta soturia, on käännösvirhe, sillä koraanin sana (huuri) ei ole aivan yksiselitteinen. Itsemurhaiskun tehneen palkinto ei olisikaan joukko runsasmuotoisia ja suurisilmäisiä kaunottaria vaan tuhti kourallinen rusinoita. Voi vain kuvitella antikliimaksia, jos odotuksesta jähmettynyt soturi irrottaa sokan, syöksyy paratiisiin ja saakin palkaksi rusinasoppaa. Tämä teoria oli kuitenkin kömpelö yritys siistiä mielikuvitusta, sillä koraanin asiayhteys (esim. 56: 22-24, 34-36, 78:31-34) puhuu selvästi naisista. Mielikuvitusta täydentävät muut islamilaiset lähteet, jotka tietävät neitsyiden lukumäärän ja kuvaavat heitä hyvinkin tarkkaan. 

En halua ottaa kantaa islamin käsitykseen kuolemanjälkeisestä elämästä, mutta on erittäin murheellista, jos islamin opettajat eivät kykene katkaisemaan kausaaliyhteyttä siviileihin kohdistuvien julmien terroritekojen ja paratiisillisen palkinnon välillä. Jos nämä opettajat eivät sitä yksiselitteisen selväsanaisesti tee, ei auta vaikka he vakuuttaisivatkin tiedotusvälineille kerta toisensa jälkeen, ettei terroriteoilla ole mitään tekemistä oikean islamin kanssa. Ja valitettavasti julmuuteen yllyttävää opetusta tarjotaan myös pohjoismaissa, kuten muutamat tv-dokumentit ovat paljastaneet. Juuri imaameilla ja islamin opettajilla on keskeinen vastuu uskon tulkinnassa ja väärien oppien karsimisessa. 

Olen puheenjohtaja kriisinhallintajärjestössä, joka keskittyy uskonnollisten jännitteiden aiheuttamiin konflikteihin ja uskonnonvapauskysymyksiin. Tärkeimmät kumppanimme ovat merkittäviä islamilaisia auktoriteetteja, jotka ovat oivaltaneet poliittisen islamin väkivallan juuret. Nämä johtajat ovat myös ehdottaneet että länsimaat tekisivät yhteistyötä perustamalla median väkivallan vastaiselle islamille. Heidän mielestään on valitettavaa, että väkivaltaa ruokkivan uskontulkinnan annetaan jatkua. Niin kauan kuin se jatkuu, jatkuu myös terrorismi. Islamilla ei ole paavia, joka voisi nyt jyrähtää, mutta sen merkittävimpien sunni- ja shiiajohtajien olisi nyt astuttava esiin ja katkaistava yhteys luuloilta, että heidän Jumalansa palkitsee eilisen kaltaiset hirmuteot. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (128 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onko Sinulla Eija-Riitta muuten tietoa siitä, mitä koraanista poistetut ns. saatanalliset säkeet olivat? Kuulin, että niissäkin olisi puhuttu naisista ei palkintoneitsyinä vaan jotenkin islamistisovinistisesta näkökulmasta katsoen sopimattomaan tapaan 'pyhinä'. Vahvistatko vai onko tuokin urbaanilegendaa eikä turbaanitotta?

Valitettavasti Nizzan iskun tekotapa ja epäillyn mahdollisesti myöhemmin vahvistettava tausta antavat viitteellistä aihetta pelätä, että kyseessä saattaisi jälleen kerran olla sairaalloisella tavalla uskonnolliseen fanatismiin ja sen äkkiradikalisoitumiskehityksen kautta omaksuttavaan tartuntaan liittyvä tapaus. - Joko muuten oikeasti saatanallisimmat säkeet voitaisiin puhdistaa kaikkien suurten kulttuurien pyhistä kirjoista, jottei uskontoa enää voisi käyttää silmittömän väkivallan pyhittäjänä? Ks. lähemmin http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220010-j...

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

En tiedä. Ehkäpä neuvon sinua kääntymään WikiIslamin puoleen

Käyttäjän MariHakkala kuva
Mari Mattila

Suosittelen Salman Rushdien kirjaa nimeltä Saatanalliset säkeet.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen

Ettå juuri Ranskassa. Mitä luulet vaikuttavan Ranskan siirtomaamenneisyyden? Muistatko halvan "ranskalaisen" punkun vin rouge d´algerie" tai jotain sinnepäin? Algeriahan vapautui Ranskasta sotimalla ja silloin saattoi jäädä jotain hampaankoloon.

Toiseksi mitä vaikuttaa Ranskan aktiivinen rooli demokratian edistämisessä islamilaisia maita pommittamalla? Ihan kaikki siellä eivät hurranneet pelkästä ilosta. Onko Libyassa nyt asiat paremmin kuin Gaddafin aikana?

Sieltä se väkivalta ja terrorismi kumpuaa. En tarkoita, että hyväksyisin terroristiset teot, mutta pysyvää rauhaa tuskin saadaan pommittamalla. Vihaa kannetaan kauan, jopa niin kauan, että alkaa unohtua miksi? Näin meillä Suomessakin kapinan/sisällissodan jälkeen, vaikkei Nizzan kaltaisiin tekoihin ryhdyttykään.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

En väitä että kaikki muslimit ovat terroristeja tai muuta tuubaa vaan esimerkiksi, jos valtaosa terroristeista perustaisi tekonsa, rekrytointinsa ja ideologiansa kieroituneeseen näkemykseen kristinuskosta, emme kiirehtisi vähättelemään kristinuskon osuutta vaan vaatisimme yhteisöltämme syvällistä peiliin katsomista.

Islam-yhteyden kieltäminen ei palvele ketään, vähiten niitä joiden lapset tämän vääristymän pauloihin joutuu ja päätyvät tuhoamaan itsensä ja kymmeniä tai satoja muita. Suomenkin kuuluisi keskittää tukensa maltillisten islamilaisten yhteisöjen taakse ja nähdä että näiden ääni kaikuu kovempaa islamiin uskovien korviin kuin ääriryhmittymien.

Pekka Heliste

ISIS taistelijoiden päämotiivi on raha.
ISIS maksaa palkkaa,bonuksia,tarjoaa ylöspidon naisia ja osuuden ryöstösaaliista

Edut ovat samaa luokkaa kuin USA n armeijalla

Kyllä ne Suomen Sossun 500 eurosen voittaa

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Suurin osa maailman muslimeista tuomitsee nämä teot, jos vaan jaksaa katsoa oman sosiaalisen median kuplan ulkopuolelle. Siitä ei ole kyse.

Kyse on voimasta, vallasta, rahasta ja seksistä. Näitä ne nuoret, vihaiset tappajat kaipaa. Näitä Daesh kaipaa. Näistä on kysymys ja niiden saamiseksi on valjastettu tässä historian vaiheessa tämä uskonto. Aiemmin historiassa muita asioita.

Jarmo Hussi

Haluan katsoa kuplan ulkopuolelle, mutta tutkimustulokseen perustuen.
Laitapa linkki joka osoittaa että "Suurin osa maailman muslimeista tuomitsee nämä teot"

Vaikka enemmistö tuomitsisikin niin suuri vähemmistö aiheuttaa silti mittavia ongelmia.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Vaikka terroristit ovatkin "prosenttijengi" niin yksi prosentti miljardista on sata miljoona.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #7

Prosentti miljardista on kymmenen miljoonaa.

The 615-page survey found that more than 100,000 British Muslims sympathize with suicide bombers and people who commit other terrorist acts. Moreover, only one in three British Muslims (34%) would contact the police if they believed that somebody close to them had become involved with jihadists.

In addition, 23% of British Muslims said Islamic Sharia law should replace British law in areas with large Muslim populations.

On social issues, 52% of the Muslims surveyed said they believe homosexuality should be illegal, compared to 22% of non-Muslim Britons. Nearly half believe it is unacceptable for a gay or lesbian to teach their children. At the same time, almost a third (31%) of British Muslims think polygamy should be legalized. Among 18-to-24-year-olds, 35% think it is acceptable to have more than one wife.

Thirty-nine percent of Muslims surveyed believe women should always obey their husbands, compared to 5% for non-Muslims. One in three British Muslims refuse completely to condemn the stoning of women accused of adultery.

The poll also found that a fifth of British Muslims have not entered the home of a non-Muslim in the past year.

Of the British Muslims surveyed, 35% believe Jewish people have too much power in the UK, compared to 8% of non-Muslims.

http://www.gatestoneinstitute.org/7861/british-mus...

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #22

Muutkin kuin ISIS tekee terroritekoja.

Sinulle ei ilmeisesti ole mikään ongelma se että joka kolmas muslimi Britanniassa jättäisi poliisille ilmoittamatta jos tietäisi jostain jihadiin kuuluvasta teosta sillä perusteella että eihän tuo ole vielä enemmistö.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #25

Missä kohdin sanoin, ettei se ole minulle ongelma? Laitoin linkin ISIS-järjestön sympatioista muslimivaltioissa. En kirjoittanut tai kommentoinut sanaakaan. Oletko selvänäkijä?

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #54

Olenko minä väittänyt sinun niin sanoneen?
Pyysinkö minä sinulta linkkiä?
Jos en niin kenenkähän kommenttiin silloin viittaan?
En ole selvänäkijä. En nähnyt etukäteen että joku tulee tunkemaan linkkejä yllättäen ja pyytämättä, ja se jolta niitä pyytää ei niin tee. En nähnyt edes edeltä sitä että tältä tunkijalta jää huomaamatta kenen kommenttiin myöhemmin viittaan.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #57

Viestissäsi 25, jonka osoitat vastaukseksi minun viestiini 22, kirjoitat: "Sinulle ei ilmeisesti ole mikään ongelma..." Joten kyllä sinä väitit minun sanoneen, ettei ko. asia ole minulle ongelma.

Toisessa viestissäsi (6) kirjoitit: "Laitapa linkki joka osoittaa että "Suurin osa maailman muslimeista tuomitsee nämä teot". Et tietenkään pyytänyt linkkiä kirjaimellisesti minulta, mutta kyseistä linkkiä olit vailla. Sekö sinua harmittaa, ettei linkki tullut toivomaltasi henkilöltä? Ehkä sinun olisi hyvä oivaltaa, että tämä on julkinen (keskustelu)palsta.

Ja ehkä sinun olisi syytä lukea myös omat tekstisi. Nyt näyttää siltä, että olet ne jo unohtanut. Tai sitten suomen kielen ymmärtämisesi - myös omasi - on perin vajavaista.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #61

Viestiä 25 en osittanut kokonaan vaan vain osin siunulle ja loput viestin 4 kirjoittajalle samassa ketjussa kun mentiin. Ehkä sinun olisi myös hyvä oivaltaa, että tämä on julkinen (keskustelu)palsta.

Olisi edes postaamasi linkki ollut sellainen kuin pyysin, mutta kun ei edes sitäkään...
Johtuiko se mahdollisesti huonosta suomen kielen ymmärryksestä?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #62

Aika vaikea on tietää, että minun viestiini antamasi vastaus ei olekaan minulle. MINÄ en ole selvänäkijä.

Tuskinpa yksikään lukija oletti sinun tarkoittavan "Sinulle ei ilmeisesti ole mikään ongelma.." - kommentillasi viestin 4 kirjoittajaa. Lukijatkaan eivät ole selvänäkijöitä. Eikä viestin 4 kirjoittaja (Kilpiäinen) ilmaise väheksyvänsä englantilaisten muslimien haluttomuutta ilmoittaa jihad-suunnitelmista yhtään minua enempää. Väitteesi on siis joka tapauksessa perusteeton - ja edellyttää selvänäkijän kykyjä.

Olen hirveän pahoillani, jos välittämäni linkki ei ollut sellainen kuin toivoit. Suomen.. anteeksi englannin kieltä ymmärtävälle se kyllä osoittaa, että enemmistö muslimeista ei tue ISIS:tä - siis tuomitsee sen teot. Ja sekös sinua harmittaa.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #63

Etkö sinäkään ole selvänäkijä. On se sitten kumma kun muita sellaisiksi epäilet.

"Olen hirveän pahoillani, jos välittämäni linkki ei ollut sellainen kuin toivoit. Suomen.. anteeksi englannin kieltä ymmärtävälle se kyllä osoittaa, että enemmistö muslimeista ei tue ISIS:tä - siis tuomitsee sen teot."

Kommentissani sanoin seuraavaa: Laitapa linkki joka osoittaa että "Suurin osa maailman muslimeista tuomitsee nämä teot"

Suomen kieltä ymmärtävä olisi ymmärtänyt että en kysynyt moniko muslimi tuomitsee ISIS:in vaan ylipäätään terrorismin.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #85

Jarmo Hussi, saivartelusi on säälittävää. Kun pyysit tilastoa, joka osoittaisi, että enemmistö muslimeista tuomitsee "nämä teot", niin kontekstissaan se voi tarkoittaa joko (ensisijaisesti) Nizzan iskuja tai (toissijaisesti) terrorismia ylipäätään. Vaihtoehtoja on siis kaksi, lukija joutuu arvailemaan mitä tarkoitat. Minun tulkintani oli, että tarkoitat Nizzan iskua, jolla on todennäköinen yhteys ISIS:iin. Jakamani linkki osoittaa, että ylivoimainen enemmistö muslimeista ei hyväksy ISIS:in toimia. Miten tämä voi olla sinulle niin vaikeaa?

"Suomen kieltä ymmärtävä olisi ymmärtänyt että en kysynyt moniko muslimi tuomitsee ISIS:in vaan ylipäätään terrorismin."

Luuletko tosiaan, että ylivoimainen enemmistö muslimeista tuomitsee ISIS:in toimet mutta samalla hyväksyy jonkin muun järjestön terrorismin tai terrorismin ylipäätään? Voi yksinkertaisuuden määrää.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #99

Tulkitse miten haluat mutta älä tule minulle kertomaan mitä minä olen tarkoittanut, kun kerran et ole selvänäkijäkään.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #103

Jonkun pitää yrittää tulkita ja kertoa, kun sinun äidinkielentaitosi ei siihen riitä.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #114

Muutama poiminta vastauksistasi kommentteihini.

#Viestissäsi 25, jonka osoitat vastaukseksi minun viestiini 22, kirjoitat: "Sinulle ei ilmeisesti ole mikään ongelma..." Joten kyllä sinä väitit minun sanoneen, ettei ko. asia ole minulle ongelma."

Jarmo Hussi, saivartelusi on säälittävää.

Ja ehkä sinun olisi syytä lukea myös omat tekstisi. Nyt näyttää siltä, että olet ne jo unohtanut. Tai sitten suomen kielen ymmärtämisesi - myös omasi - on perin vajavaista.

Luuletko tosiaan, että ylivoimainen enemmistö muslimeista tuomitsee ISIS:in toimet mutta samalla hyväksyy jonkin muun järjestön terrorismin tai terrorismin ylipäätään? Voi yksinkertaisuuden määrää.

Noin, jokainen joka vähänkin suomea ymmärtää kuka tässä saivartaa, ei muisti riitä eikä ymmärrä mitä on tullut kirjoitetuksi.
Ensin otetaan itkupotkuraivarit ja sitten seuraavaksi myönnetään että hei, mä oon sitä mieltä. Tuohan on aikuismainen tapa keskustella vai mitä Panu?

Toimitetaan linkki muslimien suhtautmisesta johonkin terroristiryhmään kun pitäisi tarkastella muslimien suhtautumista ylipäätään terrorismiin.

Se on sama kuin tutkisi konservatiivisesti ajattelevien suhtautumista esimerkiksi britannian konservatiiveihin ja siitä vetää yleisiä johtopäätöksiä.
Brittikonservatiivit ovat aivan eri porukkaa kuin vaikkapa Unkarin vastaavat.
Samon toimintatavat, Boko Haram on eri liike kuin ISIS, Hamas on eri liike kuin ISIS, PLO:n kannattajat saattavat hyväksyä oman porukkansa teot mutta tuomita ISIS:in.
Kuka tässä on yksinkertainen?

"Jonkun pitää yrittää tulkita ja kertoa, kun sinun äidinkielentaitosi ei siihen riitä."

Ja lopuksi syytetään toista kun oman saavin laudat ovat liian lyhyet. Ihan tosi, älä yritä enää, näyttöjä tulkinnoistasi on jo riittävästi.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #115

Kirjoitin aiemmin: "Jarmo Hussi, saivartelusi on säälittävää. Kun pyysit tilastoa, joka osoittaisi, että enemmistö muslimeista tuomitsee "nämä teot", niin kontekstissaan se voi tarkoittaa joko (ensisijaisesti) Nizzan iskuja tai (toissijaisesti) terrorismia ylipäätään. Vaihtoehtoja on siis kaksi, lukija joutuu arvailemaan mitä tarkoitat. Minun tulkintani oli, että tarkoitat Nizzan iskua, jolla on todennäköinen yhteys ISIS:iin. Jakamani linkki osoittaa, että ylivoimainen enemmistö muslimeista ei hyväksy ISIS:in toimia. Miten tämä voi olla sinulle niin vaikeaa?"

Viestisi sisällön perusteella pyysit tilastoa, jonka perusteella enemmistö muslimeista tuomitsee "nämä teot". Kontekstissaan se oli (vähintäänkin) tulkittavissa tarkoittavan Nizzan iskua, jolla taas on ilmeinen kytkös ISIS:iin. Joten jakamani tilasto oli juuri sellainen, mitä olit vailla. Jälkeenpäin voit tietenkin selittää tarkoittaneesi vaikka tilastoa muslimeista, jotka hyväksyvät juopottelun. Minä reagoin kuitenkin siihen, mitä tekstissäsi luki.

Esimerkkisi konservatiiveista ja eri terroristijärjestöistä olisivat mielekkäitä vain jos tekstisi olisi ollut tulkittavissa vain niin, että tarkoitat yleistä suhtautumista terrorismiin (et Nizzan iskua). Opettele siis kirjoittamaan ymmärrettävää ja yksiselitteistä suomea. Äläkä käy muiden kimppuun, jos he eivät ymmärrä epämääräistä tekstiäsi toivomallasi tavalla. Vieläkö tarvitset lisää rautalankaa?

Aikuismaiseen keskusteluun tässä ei ole päässyt syyllistymään kumpikaan osapuoli.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #116
Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #22

Turkin väkiluku on noin 78 miljoonaa, eli Turkissa on siis 6,24 miljoonaa ISIStä tukevaa ihmistä? Laskinko oikein?

Pakistanissa olisi siis 17,66 miljoonaa ISIStä tukevaa ihmistä.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #45

Ei näytä eräille olevan ongelma kun ei ole enemmistönä.
Millainen ongelma näille samoille ihmisille olisi se että Saksassa (suunnilleen myös 78 miljoonaa asukasta) olisi rapiat kuusi miljoonaa uusnatsia? Entäpä medialle? IS:lle, IL:lle jne... Olisiko huolestuminen, huuto ja messuaminen toisenlaista ja vaaditut keinot radikaalimpia?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niinpä niin. Islam on käynyt Muhammedin kuoleman jälkeen tuollaiset 1400 vuotta erilaisia kolonialistisia uskonsotia. Ja itä ja länsi kohtasivat vasta ensimmäisen ristiretken aikoihin, tätähän se historiankirjoitus yrittää selittää. Tuo ensimmäinen asia lienee kokonaan unohtunut.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Mikä on länsi? Jos se tarkoittaa lännen eli Rooman patriarkaattia, niin kyllähän se kohtasi itää koko ajan. Ja kohtasi myös muslimeita, mutta hepä tulivatkin pääasiassa Maghrebista eli lännestä. Ja myöhemmin Pyreneiden niemimaalta, joka niin ikään on Roomasta katsottuna lännessä. Siis länsi kohtasi lännen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Maallista rahaa ja orgaanisten elämänmuotojen seksiä tuskin kukaan kuvittelee saavuttavansa itsemurhaiskulla.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.K:"Kyse on voimasta, vallasta, rahasta ja seksistä. Näitä ne nuoret, vihaiset tappajat kaipaa. "

Itseäni enempi lukeneena ja varmastikin viisaampana ihmisenä voinet kertoa minulle, kun ei oikein oma ymmärrys riitä. Mitä siis noista mainitsemistasi tarkalleen esim. tämä Nizzan kuorma-autokuski sai osakseen ja miten se ilmeni? (okei, ne neissyet siellä taivaassa?)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Nizzan kuskin motiiveista en tiedä, mutta jos vaikkapa katsoo Daeshin alueella taistelevia sotilaita niin aika selkeät ne motiivit ovat.

Valetta ne ovat ne naiset siellä paratiisissa. Ei niitä ole. Ei siellä ole ikuista onnea, rahaa, ruokaa tai muutakaan.

Se joka tappaa itsensä jonkun lupauksen takia tappaa itsensä turhaan. Ei ole paratiisia, taivasta tm. Sen sijaan on vahvoja valheita ja niitä, jotka näiden valheiden avulla saavat voimaa, valtaa, seksiä ja rahaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kannatusta tällä toiminnalla on paljon. Jos suomesta on lähtenyt satakunta sotimaan terroristien riveihin voi vain miettiä moniako myötämielisiä tukijoita on. Maassa on kuitenkin vain 40000 islamilaisista kulttuureista peräisin olevaa ihmistä. Osa on varmaankin sopeutuneita. Sitten on naisia, lapsia ja vanhuksia. Silti pystytään rekrytoimaan tällainen määrä toiselle puolelle maailmaa lähtijöitä.

On se sinänsä aika pelottavaa. Aika fanaattista joukkoa on paljon.

Veikkaampa, että tässä touhussa on nähty vasta alku.

Pekka Heliste

Suurin syy on raha. ISIS maksaa rekrytointipalkkiota n 15000 euroa ja kk- palkkaa.

Päälle tulevat bonukset taisteluista, vapaasti naisia ja ryöstösaaliista osuudet

Kyllä se Sossun 500 voittaa

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Europpa on historiassa miehittänyt islamistisia alueita sääntöineen.
Irakin sodassa kuoli tietojen mukaan aiheettomasti 160 000 irakilaista vääräuskoista joita kukaan ei sure europassa vaan lähetetään lentotukialus lisäämään tappamista.

Suomalaisilla on aikalailla antipatiaa venäläisiä kohtaan mutta ruotsalaisilla on ihan samanlainen asenne venäläisiin vaikka eivät ole sotineet vuosisatoihin.
Jäljet ovat pitkät

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Europpa on historiassa miehittänyt islamistisia alueita sääntöineen."

Ei ole Eurooppa miehittänyt mitään mutta pari Euroopan maata ovat kyllä olleet aktiivisia tässä toiminnassa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Lähi-idän ja pohjoisafrikan islamistit tuskin ajattelevat noin suurella tarkkuudella kun kaikki katsotaan kristityiksi ilman rajoja jotka europpalaiset ovat luoneet myös europan ulkopuolella.
Nämä pommittajat tulevat islamin alueelta yllättävän monelta europpalaisten luomista maista.
USA erillisenä valtiona on päässyt tekemisillään ensimmäiseksi ja europpa liittolaisena on helpompi kohde.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

"Lähi-idän ja pohjoisafrikan islamistit tuskin ajattelevat noin suurella tarkkuudella"

Senverran tarkkoja ovat olleet että iskut ovat kohdistuneet maihin jotka ovat olleet aktiivisesti hyökkäämässä lähi-idässä eli USA, Englanti ja Ranska. Espanjakin oli alunperin mukana (Madridin junaisku) mutta ovat nyt jättäneet rauhaan kun Espanja jätti lähi-idän rauhaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #24

Ruotsissa oli yksi vaan onnistui Tukholmassa vain rajäyttämään osan räjähteistä ja itsensä jolloin sitä ei tietenkään lasketa.
Yksi ruotsalainen islaminuskoinen oli Guantanamossa saakka mutta hänellä on suomalainen äiti ja siten ei huomioida.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän Syyria oli aikoinaan Ranskan alusmaa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #49

Ranska oli Syyriassa tosiaan pitämässä valtaa kymmeniä vuosia sitten. Emmekä tiedä, kunnioittiko Ranskan hallinto paikallisia. Jos Ranska toimi, kuten muut aikalaisensa länsimaat, on hallinto ollut paikallisia monin tavoin julmastikin alistavaa.

Syyriassa jopa sodittiin 1920-luvulla.

Miksi tällä on merkitystä?

Vaikuttaa siltä, että jonkin maan historiassa 100-150 vuoden sisällä koettu laajempi väkivalta jää helposti yhteiskuntaan kiertämään. Mekanismeja on useita.

Tämän asiantuntijan mukaan sotatraumat näkyvät edelleen suomalaisissakin.

Sata vuotta ei välttämättä riitä, että yhteiskunta korjaantuu, niin, että väkivallan kierre ei jatkuisi.
Jos yhteiskunta ja sen ihmiset on rikottu, kuten sodissa usein käy.

Näemme sen Afrikastakin.

Kun nykyisin katsotaan, että missä päin Afrikkaa on väkivaltaisinta, niin yllätys yllätys. Entisiä siirtomaita. Joissa siirtomaissa oli runsaasti väkivaltaa:

Kongo (Belgia)
Ruanda (Saksa, Belgia)
Somalia (Jemen, Oman, Italia)
Sudan (Turkki, Britannia)

Ja niin edelleen...

Juuri niillä seuduilla, jossa on ollut monenlaista hirmutekoa valloittajien toimesta. Vuosikymmeniä sitten.

Ja se tappamisen kierre tapahtuu edelleen. Vuonna 2016.

Aika selkeästi näyttää siltä, että kaikenlainen ihmisten kaltoinkohtelu jatkuu vuosikymmenistä toiseen.

Synnyttääkö sellainen Katkeruutta? Kyllä vain synnyttää.
Saako se aikaan hajonneita mieliä ihmisillä? Kyllä saa.
Tekevätkö epätoivoiset ja rikkinäiset ihmiset äärimmäisiä tekoja? Kyllä tekevät.

Enkä mitenkään puolustele hirmutekoja tekeviä. Päin vastoin.

Näimme vihan kierteen myös Pohjois-Irlannissa. Euroopassa. Vielä vuonna 1972. Kun Derry:ssä tapahtui joukkomurha. Näimme sen Bosniassa. Keskellä Eurooppaa siis. Ja 1990-luvulla.

Yhteiskunnan korjaantuminen on hitaampaa, varsinkin jos on systeemisiä tekijöitä, tai vaikutusvaltaisia toimijoita, jotka tekevät aktiivisesti tekoja, jotka heikentävät yhteiskunnan perustuksia.

Tai auttavat ylläpitämään rakenteita, jotka sortavat osaa kansasta.

Leffoissa on tästä myös tarinoita: Yhtenä esim. "Lord of War".

Toinen esimerkki: "Blood Diamond"

Emme mitenkään pääse paikan päälle. Emmekä tiedä tarkkaan, mitä tapahtui.

Ja nuo leffat ovat dramatisoituja, kyllä. Mutta ne kertovat jotain niistä voimista, jotka repivät yhteiskuntia hajalle. Jos ne yhteiskunnat pääsevät liian repaleisiksi. Vaikkapa sitten ulkomaisten miehittäjien toimesta.

Eritrea. Ja Italia Eritreassa. Ja sitten soppaan vielä paikalliset valtapyrkimykset.

Ja seurauksena on valtava määrä pakolaisia Somaliasta. Ja lisää pakolaisia, joita pakenee Somaliasta vielä vuonna 2016.

Kauanko kestää, että Ukraina pääsee tolpilleen? Vaikka sota päättyisi juuri nyt. Kauanko Ukrainassa mahtaakaan esiintyä voimakkaitakin sisäisiä jännitteitä ja silmitöntäkin väkivaltaa tämän hetkisten sotatoimien seurauksena?

Suomessa me olemme onnekkaita. Vaan silti täällä Suomessakin saamme olla tarkkana, että emme lipsahda takaisin vuoden 1917 tapahtumiin.

Suomi vuonna 2016: Uutisointia yhteiskunnan jakautumisesta. Check.

Taloudellinen epätasa-arvoisuus lisääntyy uutisten mukaan. Check.

Käsityksiä, että Suomessa on voittajia ja häviäjiä. Check.
Jne. jne. jne.

Yksi syy on, että Suomessakin ovat hyvin samankaltaiset "kovat asenteet" lähes muuttumattomina vallalla. Edelleen, vuonna 2016. Kuten tuo Jyväskylän yliopiston väitöskirjatasoinen tutkimus kertoo.

Asenteiden muuttuminen vie paljon aikaa.

Isommassa populaatiossa asenteiden muuttuminen vie vielä paljon pidemmän aikaa. Ja Suomen kansakunta on jo kohtalaisen suuri populaatio.

(Edit: Pitkähkö kommentti. Kokosin tähän myös useampia kommenttejani toisaaltakin. Päättelyketju vaikuttaa loogiselta. Johtopäätökset ovat sikäli todennäköisesti oikealla suunnalla. Aihe on mietityttänyt minua aina vuodesta 2009 saakka. Kirjoitin silloin pienimuotoisen "konfliktien lopettamisen käsikirjan" luonnoksen. En ole sitä julkistanut. Tarkistutin sen päätelmät eräällä puolustusvoimien esikuntaupseerilla ja eräällä lasten- ja nuortenpsykiatrian erikoislääkärillä. Kommenttien mukaan se on hyvin oikean suuntainen johtopäätöksissään. Tähän on koottu myös osa niistä päätelmistä päivitettyinä tuoreemmilla tiedoilla.)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #52

Kyllä Syyrian presidentit ovat asevoimallaan kohdelleet Hamasia verisesti ilman ulkomaiden apua.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #65

Jos niin on, niin syyrian presidenttien omiin asenteisiin on vaikuttanut kaikki se, mitä heidän kansakuntansa on kohdannut vuosikymmeniä aikaisemmin.

Aivan varmasti on vaikuttanut. Esim. asenteina saattaa olla, että "laitetaan kova kovaa vastaan". Tai asenteena voi olla, että "me ei mitään neuvotella, me laitetaan rautaa rajalle". Tms.

Ne Syyrian presidentitkin ovat ihmisiä. Ja heihin väistämättä vaikuttaa se, millaisia asioita koko Syyrian kansakunta on kokenut aikaisempina vuosikymmeninä.

Sillä lailla kulttuuri jossain maassa muodostuu. Suomessakin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #65

Sama asia oli Irakissakin onneksi USA tuli pelastajaksi?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #88

Baltiassakin vallansiirto tehtin järkevämmin.Vanhat kommunistit saivat jäädä hallintoon ja he ovat ajan kanssa poistuneet organisaatiosta luonollisen poistuman kautta

Kommunistihallinto oli ainoa hallinto eikä sitä tuhottu, kuten kävi Saddamin hallinnolle Irakissa

Mutta mitään korvaavaa ei ollut antaa tilalle

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #89

Kyllä ainakin Virossa Viljandissa on entinen Komsomolijohtaja siirtynyt Isamaa liidun jäseneksi.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #95

Entä sitten? Eivät ne KGB kulttuurit mihinkään katoa puoluetta vaihtamalla

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #95

Entä sitten? Eivät ne KGB kulttuurit mihinkään katoa puoluetta vaihtamalla

Niko Sillanpää

"Se mitä nyt tapahtuu, loukkaa ja kauhistuttaa maailman muslimienemmistöä."

Ongelma onkin, että toistetuissa tutkimuksissa prosenttiosuudeltaan kaksinumeroinen vähemmistö islaminuskoisista hyväksyy islamilaisen terrorismin:

http://nikosillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214415...

Tämä vähemmistö on vahvuudeltaan satoja miljoonia ihmisiä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

http://www.nicematin.com/faits-divers/une-perquisi...

Nice Matin julkaisun mukaan tekijä ei ollut erityisen uskovainen, väkivaltainen kylläkin.

Avioero meneillään ja kärsi masennuksesta.
Vähemmästäkin radikalisoituu.

Eivät Abdelsam veljekset erityisen uskovaisia olleet, möivät huumeita ja viihtyivät diskoissa.
Virranomaiset sulkivat heidän baarinsa ja he radikalisoituivat.

Yhteistä on että he olivat kahden kulttuuri kasvatteja, epäonnistuminen eskaloitui hyökkäyksenä synnyinmaata vastaan, joka he kokivat toimivansa heitä vastaan.

Jarmo Hussi

"Avioero meneillään ja kärsi masennuksesta.
Vähemmästäkin radikalisoituu."

Suomessa noin puolet avioliitoista päättyy eroon, ja masennus on täällä tunnetusti kansantauti. Miksi täällä ei pommit pauku eikä
Itsenäisyyspäivänä jyräytellä kuorma-autoilla väkijoukkoon?

Risto Laine

Olisi hyvä saada näille väitteille jotain kättäpidempää, jota nyt lehdistö haluaa tuoda esille ja esittää syyksi. Tuskin islami maissa ole sellaista nähty, että masennuksen ja avioeron takia lähdetään tappamaan joukolla ihmisiä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #32

Ei kait islamilaisissa maissa ole avioeroja, vaimo syytettään aviorikoksesta ja yhteisö hoitaa loput.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #38

Syytät siis ranskalaista yhteiskuntaa joka sallii avioerot?
Ja kyllä, islamilaisessa maailmassakin on avioeroja.
http://www.helsinginmuslimit.fi/index.php/2-uncate...

Freddyltä vain jäi vastaamatta kysymykseeni miksi Suomessa ei pauku ja niin edelleen...

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #43

Se on ajan kysymys, enemmin tai myöhemmin näin käy, täällä jo kauhistellaan ihmisoikeuksien loukkaus kun poliisi kysy joltain henkilötodistus.

Ilmeisesti täällä ohjekirjan mukaan poliisi pitäisi huutaa kolme kertaa seis, ampuu pari kolme kertaa ilmaan, ennen kun voi yrittää haavoittaa tuollaista kuski.

Tappaa nyt ei ainakaan saa, se loukkaisi terroristin ihmisoikeuksia.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ostin Hampurissa feministi Alice Schwarzerin toimittaman tuoreen teoksen Der Schock - Die Silvesternacht in Köln, 2016, 7,99 euroa (omalla rahalla).

Teoksessa tunnetut arabimaista lähtöisin olevat kirjoittajat, kuten professori Bassam Tibi ja kirjailija Necla Kelik, kirjoittavat erittäin kriittisesti islamista ja esittävät, että länsimainen älymystö ei yleensä ollenkaan ymmärrä sitä miten nämä joukkoahdistelut todellakin liittyvät arabimaiden naiskuvaan, jota islam ylläpitää. Vaikka ihminen ylittää valtiorajat, hän ei sen myötä luovu näistä ajatusmalleista.

Joukko ahdistelujen todellisena kohteena eivät ole naiset, joita ei pidetä ollenkaan ihmisinä, vaan ne miehet, joille naisten oletetaan kuuluvan. Vastaavasti voi olettaa, että lasten ja tyttöjen joukkomurhaamisen kohteena eivät ole nämä itse, vaan ne miehet, joille heidän oletetaan kuuluvan - ettepäs pysty puolustamaan.

Schwarzerin kirja ei ole juuri nyt maatilalla mukana, mutta esimerkiksi Tibin artikkelin voisi suomentaa vaikka Puheenvuoroon, jos siihen saa oikeudet.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

I.K: "...kriittisesti islamista ja esittävät, että länsimainen älymystö ei yleensä ollenkaan ymmärrä sitä miten nämä joukkoahdistelut todellakin liittyvät arabimaiden naiskuvaan, jota islam ylläpitää. Vaikka ihminen ylittää valtiorajat, hän ei sen myötä luovu näistä ajatusmalleista."

Tämä on monilla tiedossa, mutta opillinen, valtavirtaistettu kulttuurirelativismin vaatimus hyväksyy implisiittisesti tämän ongelman.

Islam on hierarkinen alistususkonto ja uudet, diskriminaatiota ja väkivaltaa kieltävät ohjeet tulisikin lähteä imaameista käsin. Demokrattisissa järjestelmissähän suunta on päinvastainen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Iltalehdessä on vierekkäin tämä kirjoituksesi ja Alan Salehzadehin. Tämä kirjoitus on itsesensuurin kautta tuotettu, jälkimmäinen ei.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kiinnostava väite. Mitä tarkoitat?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yksinkertaisimmillaan olisin toivonut, että Alan Salehzadehin kirjoitus olisi ollut sinun tekemäsi. Tällöin voisi oikeasti sanoa, että elämme avoimessa demokratiassa, jossa asioista ei vaieta, niihin etsitään ratkaisuja. Aivan varmasti olet niitä miettinyt ja aivan varmasti tiedät aiheesta enemmän kuin esimerkiksi minä.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #36

Itse asiassa kirjoitin samansisältöisen tekstin mutta vajaa vuosi sitten. Useammankin. Kirjoitin samat ohjeet pakolaispolitiikasta ( http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/201... ja http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/201...), varoitin rikollisten suunnitelmiin suostumisesta http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/201..., kirjoitin poliittisesta islamista, todeten sen yhtä vaarallisesi aatteeksi kuin natsismin ( http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/201... ).

Mieleeni ei edes tullut, että minun tarvitsisi sensuroida yhtään mitään. Minähän olen vapaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #39

Ok. Siis minä luen blogisi. Se on jo kohteliaisuus. Kunhan tuli vaikutelma tästä ei niin onnistuneesta (IMO) plokaisusta, että jäit täysin Alan Salehzadehin jalkoihin. Kun valitsit aiheeksesi neitsyet ja hän meni suoraan konkretiaan. Ehket seuraavalla kertaa, ehkei kovin iso juttu mitä mieltä minä olen, ehkä kannattaa siirtyä pohtimaan hieman tärkeämpiä juttuja ja kun julkaiset sen luen sen.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Poliitikoilla on kansan mandaatti ja velvollisuus selvitttää, kuten Donald Trump kysyi, että millä asialla nämä islamistit ovat länsimaissa. Voitte esittää johtajille yksinkertaisia kysyksiä ihmisarvosta ja vähemmistöjen kohtelusta ja nämä vastaukset kirjataan ja näytetään julkisuudessa. Jos vastaukset uskonnon päämiehiltä olisivat niin suvaitsevia kuin annetaan ymmärtää, niin moni epäluulo ja viha karistuisi. Jostain syystä näin ei ole toimittu? Itse veikkaan, että uskonoppineiden vastaukset teille ovat erilaisia kuin mitä he suostuvat julkisesti ilmaisemaan. Vaikka hekin henk. koht. voisivat olla suvaitsevia, niin uskonnon oppien tulkiseminen ei taida olla mahdollista ja vanhat suvaitsemattomat opit jäävät pohjaksi.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Oheinen artikkeli esittää tutkimuspohjaisesti ISIS-sympatioiden määrän eri muslimimaissa. Jordaniaa lukuun ottamatta prosentit eivät nouse missään yli 15:n, vaihteluväli Iranin nollan ja Nigerian 14 prosentin välillä. Neljässä maassa tukijoita on yli 10 prosenttia, toisaalta kahdeksassa maassa alle viiden prosentin. Satoja miljoonia tukijoita ei millään muodostu näistä luvuista.

http://metrocosm.com/support-isis-muslim-world-per...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.S:"Oheinen artikkeli esittää tutkimuspohjaisesti ISIS-sympatioiden määrän eri muslimimaissa.
Satoja miljoonia tukijoita ei millään muodostu näistä luvuista."

Itselläni ei ole mitään käsitystä siitä miten luotettava tutkimus on, mutta vaikka sitä sellaisena pidettäisiinkin, niin (pikaisen laskelmani tuloksena) luku olisi noin 75milj., joka mielestäni on melkoinen luku kuitenkin.
Lisäksi kun otetaan huomioon että pallollamme lienee reilut 200 valtiota, niin niiden mukaan ottaminen taitaa lisätä tuota saamaani lukemaa.
Jos siis Panu ei ole huolissaan, "kun ei satoja miljoonia muodostu millään", niin itselleni huolestumiseen riittää toki tuo lähelle sataa miljoonaakin oleva.

Jarmo Hussi

Ja tutkimus koski vain ISIS:tä.
On aivan sama kuin jos 80-luvulla olisi tutkittu IRA:n harjoittamaa terrorismia ja jäettty huomioimatta Baader-Meinhof ja RAF sekä Punaistern prikaatien ym. harjoittama terrori.
Että noin vähän kannatusta IRA.lla, kaikki kunnossa Euroopassa ja se on pölhöpopulisti joka muuta väittää.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Kuka sanoi, etten ole huolissani? Siihen riittäisi kymmenenkin kannattajaa. Kaikkien muslimien syyllistäminen on silti yksiselitteisesti väärin. Ja johtaa vain juuri siihen mihin ISIS pyrkii. Oikaisin täällä esitetyn väitteen sadoista miljoonista tukijoista. Samoin täällä vaadittiin tutkimusta, joka osoittaisi ettei ENEMMISTÖ muslimeista tue ISIS:tä. Linkin jakaminenko tarkoittaa, ettei ISIS huoleta minua? Näyttää siltä, että tosiasiat - ja niiden jakaminen - kismittävät joitakin vallan mahdottomasti.

Jarmo Hussi Vastaus kommenttiin #53

"Samoin täällä vaadittiin tutkimusta, joka osoittaisi ettei ENEMMISTÖ muslimeista tue ISIS:tä."
Kuka tuollaista linkkiä on täällä vaatinut?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #53

P.S:" Kaikkien muslimien syyllistäminen on silti yksiselitteisesti väärin.
..Oikaisin täällä esitetyn väitteen sadoista miljoonista tukijoista."

Ei taida olla sellaista kommenttia jossa kaikki muslimit syyllistettäisiin.

Mitä sitten tulee tuohon sinun "oikaisuusi", niin se taitaa olla vailla pohjaa. Muslimeja on satoja miljoonia noiden linkittämiesi maiden ulkopuolellakin ja heidän mahdolliset sympatiat olisi kanssa hyvä laskea mukaan.
Meitä "rasisteja"(ainakaan minua itseäni) ei kismitä jos/kun joku jotain faktoja linkittää..väärän tiedon jakaminen vaan hieman ottaa välillä pattiin. En myöskään ymmärrä mitä merkitystä on sillä, onko sympatiseeraajia sata, vai sata miljoonaa..yksikin teko lienee liikaa.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #112

Monet´(rasistit) syyllistävät niin islamin uskontona kuin kaikki muslimit terrori-iskuista. Ei pitäisi olla mikään uutinen sosiaalista mediaa tai mediaa ylipäätään seuraavalle. Sillä ei ole merkitystä onko joku tällä palstalla näin suoranaisesti tehnyt.

Mistä päin maailmaa löydät satoja miljoonia muslimeja ko. kartassa olevien maiden lisäksi? Ja vaikka löytäisitkin, niin mikä saa sinut olettamaan, että juuri ne muualla olevat muslimit suhtautuisivat ISIS:iin selvästi myönteisemmin? Otos on joka tapauksessa edustava, 20 muslimivaltiota.

Jos viittaat sinua kismittävän väärän tiedon jakamisella minuun, niin voisit perustella mikä ko. kartassa tai viestissäni on "väärää tietoa".

Kirjoitat: "En myöskään ymmärrä mitä merkitystä on sillä, onko sympatiseeraajia sata, vai sata miljoonaa..yksikin teko lienee liikaa."

Rinnastuksesi on virheellinen, sympatiseeraajat ja iskut ovat eri asioita (vaikka toisiinsa liittyvätkin). Ja jos väitetään tai uskotaan muslimien enemmistön tukevan ISIS:iä, niin oikean tiedon jakamisella - varsinkin teille rasisteille - on merkitystä. (Esimerkiksi yhdysvaltalaisista 58 % uskoo, että enemmistö muslimeista tukee ISIS:tä.) Ja se ei tarkoita yhdenkään iskun hyväksymistä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #119

P.S:"Monet´(rasistit) syyllistävät niin islamin uskontona kuin kaikki muslimit terrori-iskuista."

Islam on jollain lailla ollut yhdistävänä tekijänä..sitä en tiedä onko ainut "syyllinen".
Harvassa taitaa olla sellaiset kommentit jossa syyllistettäisiin kaikki muslimit näistä terroriteoista.

P.S:"Mistä päin maailmaa.."
Jos nyt ei suuntia aleta viittilöidä, niin laitetaan nimiä. Intia, Bangladesh, Marokko, Algeria, varmasti jotain muitakin Afrikan valtioita ja ymmärtääkseni muslimeita on melkoisesti ihan länsimaissakin. Kyllä noista jo joku sata miljoonaa tulee.

P.S:".. niin mikä saa sinut olettamaan, että juuri ne muualla olevat muslimit suhtautuisivat ISIS:iin selvästi myönteisemmin?"

En minä olekaan olettanut..jos viitsit lukea kommentit ihan ajatuksen kanssa, niin totesin tuolla aiemmin, että; "ja heidän _mahdolliset_ sympatiat olisi kanssa hyvä laskea mukaan."
Jos siis 20stä valtiosta löytyy jo lähes satamiljoonaa "isis-sympatiseeraajaa", niin tällä elämänkokemuksella ja ymmärryksellä uskon että kun otetaan mukaan kaikki pallomme valtiot(reilut 200), niin lukumäärä kasvaa.

P.S:".., niin oikean tiedon jakamisella - varsinkin teille rasisteille - on merkitystä."

Vaikka nyt itse itseäni "nimittelinkin", niin käytin kuitenkin tuota rasistia sitaateissa, enkä ihan äkkiä toivoisi kenenkään itseäni sellaiseksi nimittävän. Ainakin toivoisin että esitettäisiin jotain perusteltua faktaa syytöksen tueksi.

"Oikean" tiedon jakamisella ei liene merkitystä, jos jotkut amerikkalaiset uskovat jotain prosenttilukua ja se sitten onkin jotain toista.
Voit itse naivisti todeta, että luku ei ole 58, vaan 26, tahi 17, tahi vaikka 10..mutta se tuskin oleellista. Yksikään ihminen ei voi tuotakaan lukua oikeaksi todistaa..kaikki on vaan jotain spekulointia jostain gallupista, tahi "huutoäänestyksestä".

Ja mitä sitten tulee muuten tuohon virheellisen tiedon jakamiseen, niin " Sillä ei ole merkitystä onko joku tällä palstalla näin suoranaisesti tehnyt ©PanuSaarela"

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #123

KN: "Islam on jollain lailla ollut yhdistävänä tekijänä..sitä en tiedä onko ainut "syyllinen".
Harvassa taitaa olla sellaiset kommentit jossa syyllistettäisiin kaikki muslimit näistä terroriteoista."

Islam liittyy moniin viime aikojen iskuihin, kokonaan toinen kysymys on aiheuttaako se niitä. Jankkaat edelleen, ettei monikaan syyllistä kaikkia muslimeja. Käypä Rajat kiinni -liikkeen sivuilla, vain yhden esimerkin mainitakseni.

KN: "En minä olekaan olettanut..jos viitsit lukea kommentit ihan ajatuksen kanssa, niin totesin tuolla aiemmin, että; "ja heidän _mahdolliset_ sympatiat olisi kanssa hyvä laskea mukaan."
Jos siis 20stä valtiosta löytyy jo lähes satamiljoonaa "isis-sympatiseeraajaa", niin tällä elämänkokemuksella ja ymmärryksellä uskon että kun otetaan mukaan kaikki pallomme valtiot(reilut 200), niin lukumäärä kasvaa."

Muslimeja on maailmassa korkeintaan 1700 miljoonaa. Tutkituissa maissa ISIS-sympatisoijien määrä jää selvästi alle kymmenen prosentin. "Satoja miljoonia" on siis selvää liioittelua, kun todellinen luku lienee 100 ja 200 miljoonan välillä.

KN: "Vaikka nyt itse itseäni "nimittelinkin", niin käytin kuitenkin tuota rasistia sitaateissa, enkä ihan äkkiä toivoisi kenenkään itseäni sellaiseksi nimittävän. Ainakin toivoisin että esitettäisiin jotain perusteltua faktaa syytöksen tueksi."

Kun käytän asianomaisen itse itsestään käyttämää nimitystä, en katso sen enempää syyttäväni kuin olevani velvollinen nimitystä perustelemaan.

KN: ""Oikean" tiedon jakamisella ei liene merkitystä, jos jotkut amerikkalaiset uskovat jotain prosenttilukua ja se sitten onkin jotain toista.
Voit itse naivisti todeta, että luku ei ole 58, vaan 26, tahi 17, tahi vaikka 10..mutta se tuskin oleellista. Yksikään ihminen ei voi tuotakaan lukua oikeaksi todistaa..kaikki on vaan jotain spekulointia jostain gallupista, tahi "huutoäänestyksestä". "

Nyt en ymmärrä mahdollista ajatustasi ollenkaan. Tuo luku 58 % on tutkimuksen tulos, ei liittyne minun mahdolliseen naiiviuteeni millään tavalla. Kiistät myös käsittämättömällä tavalla oikean tiedon jakamisen merkityksen. Jos suurin osa suomalaisista uskoisi, että kaikki muslimit (100 %) tukevat ISIS:iä, niin oikean tiedon jakamisellako ei ole merkitystä? Miten luulet ihmisten suhtautuvan ISIS:in kannattajiksi luulemiinsa maahanmuuttajiin Suomessa (tai Yhdysvalloissa tai missä tahansa)? Pakko kysyä: leikitkö tyhmää vai etkö tosiaan ymmärrä?

KN: "Ja mitä sitten tulee muuten tuohon virheellisen tiedon jakamiseen, niin " Sillä ei ole merkitystä onko joku tällä palstalla näin suoranaisesti tehnyt ©PanuSaarela""

En taas ymmärrä yhtään mitä mahdollisesti tarkoitat, sama kuin kirjoittaisit kiinan kieltä. Olenko jossain kohti väittänyt jonkun tällä palstalla syyllistäneen kaikki muslimit terrori-iskuista? Jos mielestäsi olen, niin laittanet lainauksen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Oman henkensä uhraaminen on myös länsimaissa ylin urheuden osoitus. Ihminen peräti luonnostaan saattaa pahan paikan tullen uhrata itsensä ainakin perheensä tai sukunsa tähden, tai muun liittoutuman.

Kun kyse on vastustajaryhmästä, heidän vastaavaa urheuttaan täytyy tietenkin kaikin keinoin vähätellä. Tässä islamistikonfliktissa se onkin ehkä ainoa mielekäs tapa suhtautua, mutta ongelma on, että vähättely helposti vääristää käsitystämme konfliktin todellisista syistä. Ei, he eivät ole vain hulluja, jotka tekevät iskuja saadakseen 72 neitsyttä, vaikka sen kaltaiset ajatukset saattavatkin heitä rohkaista.

Kyse tässä uskonnollisessa terrorismissa ei sinällään ole uskonnosta vaan myös ja jopa ensisijaisesti etnisestä konfliktista, jossa uskonto on etnisiä ryhmiä yhdistävän identiteetin keskeisin tekijä.

Muslimit kuuluvat Euroopassa pääosin varsin moninaisiin etnisiin ryhmiin, joista käytännössä kaikki ovat sosioekonomisesti alisteisessa asemassa verrattuna pääväestöön. Syyt ovat moninaisia, lähtien itseään vahvistavasta köyhyydestä ja kulttuurisista syistä aina syrjintään. Alisteisessa asemassa olevien ryhmien toimettomilla nuorilla miehillä on aina hyvä keino saada arvovaltaa – ryhtyminen kapinallissoturiksi. Kuten länsimaisestakin tarinaperinteestä olemme oppineet, se on myyttisen hyvä tapa saada ihan eläviä neitsyitä.

Kun uskonto on ryhmän tärkein identiteettisymboli, sen puolustaminen on sama kuin ryhmän puolesta taisteleminen. Uskonsoturiksi ryhtyminen on keino saada arvovaltaa, yhtä lailla kun täällä Suomessakin uskonnollisten yhteisöjen moraalinvartijat paasaavat homoseksuaalisuutta ja muuta sellaista vastaan. Eivät toki väkivaltaisesti. Euroopassa tunnetuin islamististen terroristien vastine on tietenkin Anders Breivik.

Taustalla on myös valtapyrkimyksiä yhdistää varsin erilaisia etnisiä ryhmiä edustavat muslimit islamistisen auktoriteetin vallan alle. Niitä on monia. Daesh on tällä hetkellä toimintaa kaipaavien nuorten miesten suosiossa, vaikka se on tappanut muslimeja satoja kertoja enemmän kuin Eurooppalaisia ei-muslimeja. Jos Ranskan terrori-iskujen vastareaktiot osuvat syyttömiin muslimeihin, on Daesh voittanut.

Etnisten ja uskonnollisten tekijöiden lisäksi kannattaa muistaa, että Ranska on sotaa käyvä maa, eikä sen vihollinen noudata samoja sodan sääntöjä. Olisi ihme, jos sodassa ei kärsisi tappioita. Ranskalla on vahvat kädet, joita vastaan Daeshilla ei ole mahdollisuuksia, mutta sen oman maan mullassa seisovat jalat ovat paljaana.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tämän väitöskirjatutkimuksen kirjoittajan mukaan, oman henkensä uhraaminen on ainakin soturikulttuurissa esille tuleva ilmiö.

Aiheeseen liittyvä pääkirjoitustason vieraskynäkirjoitus vuodelta 2009.

Kirjoittajan mukaan meillä Suomessa esiintyy erityisen vahvana soturikulttuuria. Ilmeisesti johtuen historiastamme, vapauttamme on jouduttu puolustamaan asein.

Tämän soturikulttuurin olemassa olon vahvistaa entinen puolustusvoimien komentaja amiraali Kaskeala eräässä puheessaan, jota Ville Sarkamo lainaa kirjoituksessaan.

Esimerkkinä soturikulttuurista, joka ilmenee monin tavoin: Esim. nuorilla miehillä on viikonloppuiltaisin käsin kosketeltava väkivallan uhka liikkuessaan esim. nakkikioskien lähellä. (Kirjoittajan mukaan)

Itsekin olen sitä väkivaltaa nakkarin nurkilla nähnyt.

Soturikulttuuri ilmenee myös siinä, että kun elämä on oikein solmussa ja epätoivo on ainoa tunne, on jonkinlainen "hetkellisen kunnian tuottava lopullinen ratkaisu" monen nuoren miehen elämää päättämässä. Ihan turhaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Vugt (2006, jne) on muotoillut miessoturihypoteesin, jonka mukaan miehillä on ryhmäkonflikteissa erityinen luontainen soturirooli, aivan kuten lähisukulaisillamme simpansseilla.

Hypoteesi selittää miesten luontaista roolia ryhmien välisen väkivallan toimeenpanijana. Väkivallan sukupuolittuneisuus aiheutuu miesten erityisestä intressistä paitsi yksilötason, myös ryhmien välisessä kilpailussa naisista. Miesten soturirooli tarjoaa tietenkin myös ryhmän naisille turvallisuutta.

Epäilemättä ilmiössä on kulttuurista vaihtelua, oletettavasti siinä miten kannattavaa tuon soturiroolin omaksuminen on yhteiskunnassa ja siinä, miten roolin mukainen käyttäytyminen aktivoituu ryhmien välisissä konfliktitilanteissa.

On kuitenkin mielenkiintoista ja edellä mainitun kanssa ensikatsomalta ristiriitaista, miksi sekä islamistiset terroristit että maahanmuuttovastustajat ovat ammatillisesti differentioituneet teknisiin rooleihin, sen sijaan että olisivat korostuneesti urheilijoita tai sotilaita.

Vaikuttaisikin, että rauhanomainen maahanmuutto ei muodosta sellaista ryhmäkonfliktia, joka aktivoisi soturiroolin varsinaisissa sotureissa. Vaihtoehtona on, että tilanteessa on merkittävämpää eri sosiaaliryhmien välinen seksuaalinen kilpailu. Ehkä varsinaiset soturit ovat seksuaalisessa kilpailussa niin hyvässä asemassa, ettei heidän tarvitse pelätä maahanmuuttajien aiheuttamaa kilpailua.

Kyse vaikuttaisikin olevan enemmänkin sotureiksi kelpaamattomien hylkiöiden pyrkimyksestä esiintyä tuossa miehisessä roolissa. Pienet koirat haukkuvat kovemmin.

Suomessakin on hieman pistänyt silmään, että monet eturivin maahanmuuttokriitikot, kuten Halla-Aho ja Immonen, eivät ole suorittaneet asepalvelusta.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #55

Kiitos myös Vugt:in linkistä! Tarkastelen sitä lähemmin ja ajan kanssa.

Juuri keskustelimme erään tuttavan kanssa, että aiheeseen liittyy monenlaisia paradoksaalisilta vaikuttavia ilmiöitä:

Osa näistä paradokseista liittyy siihen, että joillain ihmisillä vaikuttaa olevan jatkuvaa pyristelyä irti auktoriteeteista. (Eu yhtenä auktoriteettina, jota koetaan tarpeelliseksi vastustaa, suomalainen "valtamedia" yhtenä mahdollisena auktoriteettina, joillain on poliisivastaisuutta tai jatkuvaa viranomaisvastaisuutta jne.)

Tämä viittaisi monella mahdolliseen häiriöön joko varhaislapsuuden persoonan vanhemmista irrottautumisen vaiheessa tai murrosiän itsenäistymisen vaiheessa.

Ja samaan aikaan on kohtalaisen usealla paradoksaalisesti toiveena löytää vahva johtaja. Johtaja, joka toisi kurin ja järjestyksen takaisin. Usealla vaikuttaa olevan myös korostuneen vahva käsitys kovien rangaistusten välttämättömyydestä tai siitä, että "kovaan tulisi vastata kovalla".

Viittaisi mahdollisesti siihen, että monella on ollut lapsuudessaan erityisesti ongelmia rakkauden ja rajojen kanssa.

Eli esimerkiksi: Kuri on saattanut olla satunnaisesti mielivaltaisen kovaa tai se on ollut suunnattu mielivaltaisesti. Tai kuri on saattanut olla liian kovaa. Välillä kasvatus onkin ollut satunnaisesti mielivaltaisen välinpitämätöntä. Ja ehkä rakkauden osoitukset ovat saattaneet olla vain palkkioita, joilla lasta on manipuloitu tekemään, kuten aikuiset tahtovat.

Seurauksena vaikuttaa toisinaan näkyvän sellaista "jatkuvaa murrosikää" tai "jatkuvaa uhmaikää", jossa haetaan koko ajan jotakuta auktoriteettia, tai turvallisen aikuisen hahmoa, joka voisi tarjota sitä lapsuudesta tai nuoruudesta puuttunutta turvallista aikuista, josta turvallisesti irrottautua.

Myönnän, että en ole saanut varsinaisesti psykiatrian tai psykologian koulutusta (paitsi työpsykan ja ilmailulääketieteen perusteista). Koulutukseni liittyy enemmän teknologiaan ja jonkin verran johtamiseen. Asia on kiinnostanut monella tasolla pitkään, mm. ihmisten johtamisen näkökulmasta ja emotionaalisen kulttuurin johtamisen ja oppimisen ja kasvatuksen näkökulmasta. Lisäksi joitain erikoisia sattumuksia ja yhteensattumiakin elämän aikana on saanut ottamaan laajemmin selvää erinäisistä asioista. Ja toki myös itsereflektiota on tullut tehtyä, ihan oppimisen ja oivaltamisen ja itsetuntemuksen ilosta. Olen saanut "tieteellisen tutkimuksen tekemiseen" maisteritason koulutuksen. Eli suomeksi: Ymmärrän, että moni näistä esilletuomistani asioista on hypoteeseja. Ja ymmärrän myös sen, että joiltain osin peruskäsitteistössäni saattaa olla korjattavia tai oikaistavia asioita. Looginen puoli ja päätelmät tai ainakin osa päätelmistä vaikuttaisivat mielestäni olevan oikean suuntaisia.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #56

Perinteisen kehityspsykologian sinällään intuitiivisiin käsityksiin kasvatuksen merkityksestä lasten persoonallisuuden kehitykselle kannattaa suhtautua varauksella. Kovalla kurinpidolla (tai rakkaudella) on vaikutusta lähinnä lasten ja vanhempien väliseen suhteeseen, ei lasten väkivaltaisuuteen. (Esim. Gunnoe & Mariner 1997). Lasten väkivaltaisuuteen vaikuttavat nähtävästi enemmän perinnölliset syyt ja ympäröivän kulttuurin asenteet; lapset omaksuvat jälkimmäiset ennemmin vanhemmilta lapsilta kuin aikuisilta.

Yhtä kaikki, kulttuuri epäilemättä vaikuttaa väkivaltaisiin asenteisiin. Terrorismi ei kuitenkaan ole kulttuurin yhteistä taistelua, eikä kulttuuri selitä sitä, miksi islamistiseksi terroristiksi tai äärioikeistolaiseksi ajautumista tapahtuu erityisesti hylkiöillä. Miksi hylkiöt ryhtyvät tavoittelemaan asemaa äärimmäisen väkivallan kautta? Onko kyseessä hylkiöiden pyrkimyksestä "vielä joskus näyttää" pätevyytensä?

Vahvan johtajan ihannointi äärioikeistopiireissä on mielenkiintoinen piirre. En aivan tiedä, miten sovittaisin sen edellä argumentoimaani hypoteesiin äärioikeistosta sosiaalisten hylkiöiden liikkeenä. Hylkiöiden ottama soturirooli vaikuttaisi olevan luonteeltaan toisenlainen kuin varsinaisilla sotureilla. Kenties autoritäärisen rakenteen koetaan hallitsevan kykyyn perustuvaa soturihierarkiaa, mikä tarjoaa hylkiöille mahdollisuuden kykyään korkeampaan asemaan soturihierarkiassa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #60

Toki toki. Olet oikeassa. Ja ymmärrän täysin, että osa näistä hyvinkin tarvitsee laajempaa tutkimusta.

Ja ymmärrän, että vaikka olen peilannut monia kokemuksia monien erilaisten ihmisten kanssa ja saattaa olla, että osa hypoteeseista voivat olla vahvistusvinouman tai monen muunkin vinouman värittämiä.

Silti on ihan yhtä lailla mahdollista, että nämä voivat olla hyvin oikean suuntaisia. Yllättävän monilla suomalaisilla on samanlaisia "kulttuurisia" ja terveyteenkin liittyviä asioita, joiden loogiset selitykset saattavat olla kuvatun kaltaisia.

Ja olen aika lailla vakuuttunut siitä, että tarvitaan eri tutkimusalojen rajat ylittävää laajempaa näkemystä. Pelkästään psykologia ei näitä ilmiöitä selitä. Eikä pelkästään neurotieteet. Eikä pelkästään sosiologia. Eikä pelkästään biologia tai genetiikka. Tarivtaan monien näiden alojen rajat ylittävää kokonaisvaltaisempaa käsitystä, holistisempaa ihmiskäsitystä ja ehkäpä myös holistisempaa käsitystä siitä, kuinka ihmisyhteisöt toimivat.

Tämä on mielenkiintoinen mekanismi: Hypoteesi epigeneettisestä periytymisestä.
Nykyään on alkanut vahvistua myös sellainen käsitys, että esimerkiksi sodista johtuvat voimakkaat traumat tai voimakkaat stressitilanteet myös periytyvät. Referenssinä hakusanoilla löytyy "dutch hunger winter" termillä kuvattu ilmiö, jossa voimakas stressitilanne, kuten nälänhätä raskauden aikana, saa aikaan elimellisiä sairauksia lapsella.

Sairauksia, kuten diabetes, korkea verenpaine, sydänsairaudet, metabolinen oireyhtymä ym. Joita äidillä tai aikaisemmilla sukupolvilla ei esiintynyt lainkaan. Joka sota-ajan lasten jälkeen näyttää alkavan periytyä myös monilla heidän lapsillaan. Joita sairauksia ei siis ollut yleisesti havaittu sota-ajan äitien tai heidän vanhempiensa keskuudessa.

Yllättäen juuri tuon kaltaiset sairaudet ovat hyvin yleisiä Suomessa. Käytetään ihan termiä "kansansairaudet". Ja kansakuntamme on käynyt läpi monenlaisia vaiheita, joihin on liittynyt nälänhätä. Ja Suomessakin on lapsia saatu myös nälänhädän aikaan. Ja kansakuntamme on kokenut sotia, joissa on koettu voimakastakin stressiä, on traumatisoiduttu jne. Talvisota. Jatkosota. Veljessota. Espanjantauti. Nälkävuodet. Jne. Niiden vaikutukset näkyvät edelleen kansakuntamme terveydessä ja kulttuurissamme. Jota siis voidaan alan tutkijan mukaan kuvata soturikulttuuriksi.

Ja lisäksi asenteet ja uskomukset ja tunteet, kuten vihan tunne, siirtyvät yhteisöissä. Transferenssi on ilmiönä tunnustettu, eli tunteiden siirtyminen yksilöltä toiselle. Puhutaan peilineuronihypoteeseistä ym. joilla on haettu neurotieteellistä selitystä aiheeseen. On alettu löytää myös evidenssiä siihen, että tunteet siirtyvät yhteisöissä.

Tämän lisäksi arkikokemus osoittaa, että on ihmisiä, jotka pitävät vihaansa kymmeniä vuosia. Itsekin tunnen eräitä tällaisia ihmisiä.
Ja kuten tiedämme, katkeruus ja viha saattavat vaikuttaa kymmeniä vuosia.

Ja tunteet ja asenteet ja reagointimallit siis siirtyvät yhteisöissä. Jopa sukupolvelta toiselle. Myös vihan tunne.

Yksi tällainen mekanismi, jolla tunteet ja asenteet ja reagointimallit siirtyvät yhteisöissä on sosiaalinen mallioppiminen.

Eli vaikka se, kun joku faari kertoo pienelle pojalle, kuinka se
"ryssä on sellaanen, että se kuules poika, se sotketaan suaahon".

Ja siihen tilanteeseen silmät ymmyrkäisinä kuunnellut ja malliopitut tunnereaktiot. Asenteet ja tunteet ja reagointitavat yms. siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Tätä on arabimaissa. Tätä on USA:ssa. Tätä on Venäjällä. Tätä on Japanissa. Tätä on Kiinassa. Josta esimerkkinä japanin vastaisille tunteille löytyy hyvin vahva kasvupohja Kiinassa. Jota jotkut tahot saattavat jopa ylläpitää edelleen tänä päivänä. Tätä on Chilessä. Jne jne jne. Näihin on historiasta johtuvat syynsä.

Käytännössä tätä on siis lähes kaikkialla. Siitä(kin) on vaikea päästä eroon, se saattaa viedä sukupolvia aikaa.

Tai sitten prosessi voi olla nopeakin. Se tosin riippuu.

Se riippuu lähinnä siitä, että sopiiko esim. tällainen "anteeksiannon prosessi" kyseisen maan kulttuuriin. Etelä-Afrikassa tämä toimi. Siellä on käsite ja tapa ajatella ja toimia nimeltä "ubuntu". Eli anteeksianto sopi täysin heidän kulttuuriinsa. Kaikki kunnioitus Desmond Tutu:lle ja hänen kanssaan anteeksiannon puolesta työskennelleille. Ja Nobel-palkinnonhan hän työstään ansioista saikin.

Ja hyvä muistaa:

Anteeksianto ei todellakaan korjaa yhteiskunnallisia ongelmia. Kuten vaikkapa Etelä-Afrikasta näemme.

Siihen tarvitaan ihan toisenlaisia tekoja ja strategioita.

Jussi Säntti Vastaus kommenttiin #73

"Pelkästään psykologia ei näitä ilmiöitä selitä. Eikä pelkästään neurotieteet. Eikä pelkästään sosiologia. Eikä pelkästään biologia tai genetiikka. Tarivtaan monien näiden alojen rajat ylittävää kokonaisvaltaisempaa käsitystä, holistisempaa ihmiskäsitystä ja ehkäpä myös holistisempaa käsitystä siitä, kuinka ihmisyhteisöt toimivat."

Mistä tiedät? Eihän nuo kyllä riitä mihinkään. Sosiologiaa ei voi soveltaa ollenkaan, ei ole ainakaan ollut esillä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #60

Vielä yksi asia:

Stressin vaikutus persoonallisuuteen.

Ihmisten käyttäytyminen ja peräti aivot muuttuvat pitkäaikaisen kovan stressin seurauksena.

Ja pitkään jatkuneessa stressitilassa ihminen saattaa toimia hyvin irrationaalisesti.

Pitkittynyttä stressiä aiheuttaa mm. huono psykososiaalinen status.

Pitkittynyt ja kova stressi vaikuttaa myös fysiologisesti.

Ja kuten tiedetään ihmiset tekevät stressaantuneina päätöksensä eri tavalla. Jopa niitä päätöksiä ryhtyä radikaaleihin tekoihin.

Köyhyys on yksi iso stressitekijä.

Köyhyyttä on Suomessakin.

Lisäksi on oletettavaa, että miehiseen soturikulttuuriin liittyvä näyttämisen, pärjäämisen ja voittamisen eetos aiheuttaa myös kovaa ajoittaista stressiä. Joka voi löytää purkautumiskanavakseen vaikka ne äärimmäiset teot.

Koska yhtä lailla kuin tutkimusten mukaan stressillä on vaikutus naisiin, on sillä myös vaikutus miehiin.

Ja stressireaktioihin vaikuttaa tietenkin myös kulttuuriset artefaktit ja opitut toimintamallit ja reagointitavat.

Pitkittynyt köyhyys aiheuttaa muutoksia siihen, miten ihmiset toimivat. Se aiheuttaa pitkittyessään myös aivoihin pysyvänoloisia muutoksia.

Suuri lupaus näihin kaikkiin on aivojemme neuroplastisuus. Eli mikään, mitä olemme kokeneet, ei ole "kohtaloksi" kenellekään.

Meillä kaikilla säilyy kyky oppia uusia asioita ja tapoja ja asenteita jne. koko elämämme loppuun saakka.

Painotan tässä, että en hyväksy mitenkään Nizzan tapahtumia. Haen käsitystä, että miksi tällaista tapahtuu. Tarkoitukseni on löytää keinoja, että nämä voidaan estää ennakolta.

Kuten Nizzasta näemme, mitkään aseet eivät näitä tekoja voi estää. Tarvitaan toisenlaisia keinoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #83

Miten pystyy kirjoittamaan noin pitkiä kommentteja sanomatta mitään?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #100
Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Olipa jälleen mielenkiintoinen palaute yhdeltä maamme poliitikolta. Ei keretty edes Ranskalaisille esittää surunvalittelua tai osanotottoa kun keretään heti puolustamaan koko maailman musliyhteisöä kertomalla kuinka myös heiltä riittää surua kristittyjen surmaamiseen. Häpeän syvästi Suomalaisuuttani näin kanssa eurooppalaisena. Tekisi Korholallekin hyvää elää muslimimaassa jotta suomut putoaisivat silmiltä. Kysynkin keitä nämä euroopan terroristit ovat vai eikö sitä kyseinen kirjoittaja vielä tiedä? Onko tämäkin terroristi ollut jotenkin syrjäytynyt kun on saanut työn ja turvapaikan kristittyjen keskuudesta? Millä muulla syyllä kuin uskonnollisilla hän tekonsa teki?

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Jukka Mattson, hämmästelen miten huonosti ymmärrät kirjoitettua tekstiä. Luitko vain ensimmäisen kappaleen? Minähän en niele sitä väitettä, että tällä ei ole mitään tekemistä islamin kanssa. Olen ollut erittäin paöjon tekemisissä muslimien kanssa ja valitettavan hyvin perehtynyt ko maiden ihmisoikeustilanteeseen ja shariaan. Se selviäisi lukaisemalla aihetta käsittelevät blogini.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"tällä ei ole mitään tekemistä islamin kanssa."

Pakko lainata Kataisen viisautta 2008. Ei koske Suomea.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

No jos kerran olet puheenjohtajana kriisinhallintajärjestössä joka on keskittynyt uskonnollisten jännitteiden aiheuttamiin konflikteihin ja uskonnonvapauskysymyksiin niin voisitko yrittää löytää edes yhdet sunni- ja shiiajohtajat jotka puhuisivat muslimiyhteisölle että jumala ei hyväksy eilisen kaltaisia veritekoja? Sinulla on naisena tähän jo heti alussa huonot eväät ja olen varma että pyyntöni on sinulle, anteeksi vaan vaikka ole oikein kriisinhallintajärjestön puheenjohtaja, edessäsi mahdoton tehtävä. Toivotan sinulle kyllä kaikkea onnea ja menestystä tehtävässäsi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tietääkseni ei ainakaan vielä ole osoitettu että tekijän motiivina olisi islam, ja vaikka olisikin, en ymmärrä sitä hysteriaan nousevaa tarvetta sovittaa tällaiset teot johonkin selkeäpiirteiseen lokeroon – mieluiten islamiin, koska se on julistettu käytännössä (ei tietenkään virallisesti) "pahikseksi" tässä median suuressa tarinassa, joka pohjautuu lapselliseen hyvä-paha -asetelmaan ja joka pyritään pitämään eheänä ja ristiriidattomana – toisin kuin elämä itse.

Todennäköisesti kyse on jälleen mieleltään suistuneen ihmisen teosta, niin kuin Suomen kouluampumiset tai Breivikin teurastukset olivat. Kaikissa niissä kaivettiin yhteys johonkin tuomittavaksi katsottuun ideologiaan, mutta tulimmeko siitä hullua hurskaammaksi? Rauhoittiko se meidät?

Pekka Heliste

Islamin ongelma on, että vallalla on erittäin vanhoillinen islam

Läsni on kaikin keinoin vielä tukenut tämän vanhoillisen suunnan leviämistä

Saudi-Arabia edustaa tuota vanhoillisinta ja kirjaimellisinta islam suuntausta. Saidien wahhabismi on isalmin äärimuoto.Ongelma on, että länsi on jo liki 100 vuotta pitänyt pystyssä tuota vanhoillista hallintoa

Ongelmaa lisää se, että Saudi-Arabia on rikas valtio, vaikka kansa onkin köyhä
Saudit levittävät suurella rahalla tuota vanhoillista oppia

Kun suurin osa islamilaisita maista on köyhiä niin saudit tarjoavat opetuksen tueksi koraanikouluja näille köyhille maille

Se takaa vanhoillisen muodon leviämisen

Saudien rahoilla vanhoillisten sanomaa levitetään netissä ja satelliittikanavilla

Länne vastaus on ollut dikdatuurien ylläpitäminen j niinpä esim Libyan ja Egyptin vallankumoukset epäonnistuivat, kosa näissä maissa ei ole syntynyt poliittista oppositiota. Saudien levittämä vanhoillinne islam elää , sillä dikdatuuritkaan eivät uskala nousta islamia vastaan ja niinpä ainoa vasta voima on vanhoillinen islam

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pekka Heliste, sinun kannattaisi lukea vaikkapa yksi artikkeli Suomen Kuvalehdestä selventääksesi käsitykisiäsi islamilaisista maista !

Mikä ihmeen vanhoillinen islamilaisuus ?

Shiiat ja sunnit ovat tapelleet keskenään jo 1500 vuotta täysin tyhjästä - vallankäytöstä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Islam

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Mikä ihmeen vanhoillinen islamilaisuus?"

Koita vaikka lukea tuosta itse linkkaamastasi artikkelista linkki, joka kertoo mitä on wahhabismi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wahhabismi

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #69

Hannu Ala-Olla, koita nyt itse lukea linkistä Islamin eriäviä taustoja kiinnittämättä huomiota juuri wahhabismiin.

Enemmistö islamilaisista asuu ja elää kuitenkin arabimaiden ulkopuolella.

Voisit lukea aluksi Suomen Kuvalehden asiallisen artikkelin: Aika monta islamia.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #70

Näin on, islamia on aika moneksi.Mutta kuten aina, joku suuntaus on muodissa ja tällä hetkellä islamissa muotia on sen alkuperäinen vanhoillinen islam jota edustaa tuo wahhabismi

Ja saudien rahoilla tuota oppia levitetään koraanikouluissa ympäri maailman.

Ja länsi tukee tuota levitystä tukemlla saudeja ja heidän liittolaisiaan

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #74

Muoti-ilmiöitä usein markkinoidaankin, erityisen usein tästä on kyse pidempiaikaisissa muoti-ilmiöissä.

On toki "viraalisiakin" ilmiöitä. Ne ovat tulleet helpommin mahdollisiksi internetin myötä.

Viraaliset ilmiöt eivät useinkaan paljoa asenteita hetkauta. Koska asenteiden muuttaminen on hidas ja pitkäjänteinen prosessi.

Toki jokin viraalivideo saattaa osua paikallisten käsityksiin enemmänkin, jos sille on olemassa kasvupohjaa. Esimerkiksi kymmeniä vuosia jatkuneesta sorrosta johtuvaa katkeruutta tms.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

1500 vuotta tapelleet keskenään ja Korhola yrittää saada muslimijohtajat kieltämään kristittyjen tappamisen?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #72

Aivan kuten kristitytkin ovat tapelleet liki 2000 vuotta keskenään. Ja tappaneet muslimeja siinä sivussa

Nytkin länsi , USA, Ranska, Saksa, etec jopa Suomikin mukana pommittaa syyrialaisia, irakialisia, kurdeja, afgaaneja etc siviilejä hengiltä

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #72

Pohjois-Irlannissa jatkui kahina kymmeniä vuosia.

Kristityt tappoivat toisia kristittyjä. Ja vihanpidolle oli satojen vuosien takaiset syyt.

Ja yhtä lailla on totta, että nykyään myös muslimit tappavat muslimeja.

Tappaminen saatiin loppumaan Pohjois-Irlannissakin. Kymmeniä vuosia jatkunut tappaminen ja vihanpito.
Kyllä tappaminen ja vihanpito saadaan loppumaan muuallakin.

Aceh on hyvä esimerkki tästä. Ymmärtääkseni valtaosin islamilaista seutua.
Uskonto ei siis ole se oikea sotimisen syy.

Ainakaan uskonto ei estä rauhanprosessia.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #72

Aivan hullu kärjistys.

Muistan joskus noin vvuoden 2000 paikkeilla kun Indonesiassa oli Ambonin kriisi jossa kristittyjä tapettiin paljon. Tuolloin minua tuli tapaamaan europarlamenttiin Ambonilta kristitty piispa ja muslimien imaami, yhdessä. He vetosivat meihin että käsittäisimme tilanteen. Muslimit ja kritityt ovat eläneet alueella vuosisatoja rauhallisesti rinnakkain, mutta nyt valtaan haluavan Suharton joukot olivat tuleet tekemään molempiin yhteisöihin iskuja toisen nimissä ja väkivaltaisuudet olivat leimahtaneet. Ymmärrettävästi.

Mutta syy ei ollut islamin tai kristinuskon vaan vallanhaluisen poliitikon joka käytti uskonnoliisia jännitteitä hyväkseen. T'ämän vuoksi minä sen järjestönkin perustamiseen lähdin mukaan. Uskonnollisia jännitteitä käytetään kyynisesti hyväksi. Ihmiset keskimäärin haluavat rauhaa ja normaalia elämää, voin vakuuttaa sen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Turkki on hieno maa! Siellä pannaan toimeksi, eikä kysellä!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eija-Riitalta hyvä ja asiallinen teksti, jota voisi lukea kahteenkin kertaan.

Käyttäjän TeijoLahtinen kuva
Teijo Lahtinen

Islamin uskonoppineet ei tee mitään, koska he hyväksyvät nämä toimet...ei siinä sen ihmeempää ole. Onko muuten muslimimaissa ikinä osoitettu mieltä terrorismia vastaan?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Sekin on mahdollista, että näistä länsimaiden asioista ei juurikaan uutisoida muslimimaissa. Uskonoppineet ovat nimenomaanuskonoppineita. Ei heillä ole välttämättä samaa yleissivistystä, jota jokaisella Suomen peruskoulun käyneellä on. Ei ole välttämättä historian tuntemusta. Ei mitään käsitystä yhteiskuntaopista. Jne.

Ja yhtä lailla on mahdollista, että monet islamin uskonoppineet käyttävät aikaansa ihan muihin asioihin, kuin länsimaiden politiikan tai länsimaisten asioiden miettimiseen. Heilläkin on vain 24 tuntia vuorokaudessaan aikaa. Luultavasti heidän työnsä on opettaa sitä uskontoa työkseen.

Ja tiedonvälitys ei välttämättä ole lainkaan yhtä vapaata, kuin meillä Suomessa. Eli eivät välttämättä edes tiedä, mitä länsimaissa tapahtuu.

On toki niin, että löytyy täysin toisenlaisiakin uskonoppineita. Ovat vain selkeä vähemmistö.

Olen asunut eräässä muslimimaassa.
Olin eräänä aurinkoisena perjantaina uimassa eräässä muslimimaassa, meren rannalla. Ja kun en kiinnittänyt huomiota pojankoltiaisiin, jotka riekkuivat rannalla, eivät muuta keksineet huomion hakemiseen, kuin alkaa nakella kiviä minua kohti merelle.

Kiipesin rannalle, ja menin läheisen valkoiseksi kalkitun moskeijan luo, jossa paikallinen "jumalanpalvelus" juuri päättyi.

Kerroin siitä, mitä rannalla tapahtui. Siis kalpea länsimaalainen, ja menin englanninkielellä kertomaan tilanteesta.

Ja kyllä muuten koltiaiset saivat huutia. Maassa maan tavalla.

Pekka Heliste

Tilanne monessa islamialisessa valtiossa on sma kuin Suomessa 1500-1700-luvulla

Papisto edustaa sivistystä ja kirkko/moskeija vastaa suurimmasta osasta kansakunnan hyvinvointia

Kirkko/moskeija ylläpitää kouluja ja muokkaa uskonnolisia asenteita.Kirkko/moskeija vastaa sosiaalihuollosta, orvoista, köyhistä, vanhoista, sairaista, vammaisista

Kun kirkon/moskeijan vaikutus on näin laaja niin se kykenee ohjailemaan kansaa paremmin kuin maallinen hallinto

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #87

Hyvin mahdollista on tuo.

Ja nykyaikaan siirtymisessä ei menekään välttämättä pitkääkään aikaa. Koska netti.

Pekka Heliste

Nizzakin on kaikesta loistostaan huolimtta kaksijakoinen. Toinen puoli rikas ja vauras, toinen puoli on köyhä ja kurja

Kun poikkesin vähän syrjemmälle niin mummot ryntäsivät käsi ojossa kerjäämään ruokarahaa.

Ilmeiseti eläkkeet ovat huonoja, sillä mummot kulkivat rääsyissä, ei näkynyt ranskalaisten muotitalojen luomuksia

Ja lähiöissä mamut ja paikalliset istuivat joutilaana.

Rantabulevardilta katsottuna tätä ei näe

Kahtiajako on valtava Ranskassa ja se tekee siitä epävakaan valtion, ei siihen islamia tarvita

Petri Hämäläinen

"Väkivaltaa ruokkiva [islamilainen] uskontulkinta" on merkittävä käsite.

Kuinka monta attentaattia vielä tarvitaan ennen kuin kyseinen uskonnollinen toiminta kielletään?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Olisiko Pohjois-Irlannissa pitänyt kieltää protestanttisuus vai katolisuus? Vai olisiko pitänyt kieltää brittiarmeija?

Syyt Pohjois-Irlannin tappamisen kierteeseen ja sotatilanteeseen olivat satojen vuosien takaa.

Uskonnon kieltäminen ei olisi poistanut juurisyitä siihen, että mistä väkivalta johtui.

Vertauskuva:
Uskonnon kielto olisi ollut aspiriinia päänsärkyyn, kun oikeasti olisi tarvittu uusia silmälaseja. Kun se päänsärky johtuikin siitä, että näkö oli heikentynyt ja ihminen joutui kumartamaan kohti läppärin näyttöä huomaamattaan.

Aspiriini olisi antanut hetken helpotuksen. Ja vaiva olisi toistunut. Ja toistunut. Ja toistunut. Koska vaivan oikealle juurisyylle ei olisikaan tehty mitään. Aspiriinikauppiaalle hyvä bisnes, eikö vain?

Käyttäjän JouniKivel kuva
Jouni Kivelä

Richard Dawkins totesi että nuorten miesten vietti lisääntymiseen on niin vahva, että heitä voidaan "höynätä" lupauksilla 72 neitsyeestä räjäyttämään itsensä.

Sen lisäksi että marttyyri saa neitsyet hänellä on oikeus nimetä n. 70 ihmistä jotka pääsevät paratiisiin jonon ohi. Nuoren ajatellaan nimeävän tietysti perheensä ja muita sukulaisia, näin ollen tosiuskovaisessa perheessä kannattaa yllyttää ainakin yhtä lapsista marttyyriksi.

Pekka Heliste

Kyllä taustalla on raadollisemmat jutut.

Itsemurhapommittajan perhe saa rahaa . Köyhissä maissa se voi olla ainoa pelastus perheen ahdingossa

Sama koskee taistelijoiden rekrytointia.Kun suomalainen muslimi saa allekirjoituspalkkiota 15000-25000 euroa ja 1500 euron kk-palkan niin se on paljon enemmän kuin sossun jakama 450 euroa

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Islamilainen valtio on ottanut vastuun Nizzan iskusta, niin kuin sillä on tapana silloin kun sen ohjaistama isku jossain päin maailmalla onnistuu riittävän hyvin sen julkisuus- ja tuhokriteerein mitattuna.

Lehtitietojen mukaan yksi islaminuskoinen naisuhri on ollut ns. vääräuskoinen muslimi eli ei jihadin kannattaja ja näin oikeaoppisten kuten Isisin kannalta ihan yhtä sopiva uhri kuin ranskalaislapset ja vaikka suomalaiset nizzalaiseläkeläiset. Mikäli hän kuitenkin olisi ollut sisimmässään jihadin kannattaja, hän onkin nyt marttyyri ja paratiisissa. Siellä ei taida kyllä olla naismarttyyreille luvassa samanlaisia hekumallisia palkintoja kuin miehille eli 'tusinoittain meheviä rusinoita' etc.

Onko Eija-Riitalla tarkempaa tietoa naismarttyyrien asemasta paratiisissa miesurhoihin verraten - ja onko pääsyproseduureissa sinänsä olemassa jonkinlaista ilmeistä tai piilevää käytännön lasikattoa?

Käyttäjän JouniKivel kuva
Jouni Kivelä

Nizzan uhreista monet olivat lapsia, tyyppi ajoi siksakkia tiellä tappaakseen mahdollisimman monta ihmistä raskaalla kuorma-autolla. Hän siis tähtäsi autoa myös naisiin ja lapsiin.

Millähän tavalla tämä vaikuttaa keskusteluun islamofobiasta. Fobiahan tarkoittaa perusteetonta pelkoa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ikävä tosiasia on myös, ettei tekijän motiiveja vielä tiedetä. Siinä suhtessa EU-parlamentaarikko Korhola johtoäätöksineen on haaskalintu.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ikävä tosiasia on myös, ettei tekijän motiiveja vielä tiedetä."

Ehkä ollut ankea lapsuus, järkevämpiä ja perustelluimpiakin motiiveja on kyllä esitetty.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Parempiakin olkiukkoja on kyllä esitetty.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Parempiakin olkiukkoja on kyllä esitetty."

Mitä hyötyä on höpistä tyhjää, tuomio on jo annettu tekijälle ja perusteltuja syitä tekoon näyttäisi olevan aika vähän. Useammat samankaltaiset teot Ranskassa lyhyellä aikavälillä eivät juuri anna realistisia vaihtoehtoja motiiville.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tässä mallia Tanskasta.

Nuoret saatiin Tansakssa suuntaamaan pois ääriliikkeestä.

Mallin nimi on "Aarhus model". Toimiva malli, vaikuttaa hyvin kiinnostavalta.

Usean tahon yhteistyötä tarvittiin. Ja kotoutuminen onnistuu myöskin.

Lainaus:
Link and Aarslev are crime prevention officers. They usually deal with locals who are drawn to right-wing extremism, or gangs. The landscape of global terrorism was completely new to them. But they decided to take it on. And once they did, they wound up creating an unusual — and unusually successful — approach to combating radicalization.

Lainaus:
"Aarhus is the first, to my knowledge, to grapple with [extremism] based on sound social psychology evidence and principles,"

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa on jo yksi sukupolvi somaleja elänyt opiskellen kansantansseja, matonkudontaa, jalkapalloa ja muita virikkeellisiä ajantappohommia. Töitä ei ole eikä tule joten tulevatkin mamut saavat virikkeitä lähinnä harrastuksista.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Syyriassa on esimerkiksi käynnistymässä startup toimintaa. Juuri tänään tuli tieto.
Vaikka olosuhteet ovat takuuvarmasti maailman kurjimmasta päästä.

Tekijöinä on Suomessakin vaikuttaneita Syyrialaisia startup-asiantuntijoita.

Mikä estää samanlaisen toistumisen Somaliassa? Ei mikään.

Totta kai sillä on vaikutusta, jos somalialaisia kohdeltaisiin huonosti Suomessa. Somalian jälleenrakennus alkaa jokin kaunis päivä. Ja silloin on tarjolla runsaasti työllistäviä jälleenrakennusprojekteja ja paljon muutakin työllistävää.

Työllistyykö silloin suomalaisia? Se on meistä kiinni.

Yleensä somalialaisetkin ihmiset tuppaavat ostamaan ja tilaamaan projekteja sieltä, jossa heitä on kohdeltu hyvin. Sinne ne työpaikat menee.

Ehkä ei kannatakaan kuseksia omiin muroihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yleensä somalialaisetkin ihmiset tuppaavat ostamaan ja tilaamaan projekteja sieltä, jossa heitä on kohdeltu hyvin."

Somaliassa on Suomen tulevaisuus:)

Pekka Heliste

Somalia on yrittäjyyden huippua maailmassa. Ei sääntelyä ja työllisistä 60 % on yrittäjiä

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Meidän länsimaisten demokratioiden kannattaisi ottaa oppia Australiasta. Siellä on valtion kustantama radiopalvelu SBS maahanmuuttajakielillä. Noita kieliä on nykyään peräti 74. Australian väestöstä onkin neljännes ulkomailla syntyneitä. Näissä ohjelmissa maahantulijoita opastetaan sivistyneille demokraattisille tavoille heidän omilla kielillään. Näin esimerkiksi arabiankieliset tulokkaat saavat eväät sivistyneeseen elämään omalla kielellään eivätkä jää kaiken maailman imaamien varaan.

Tässä on esimerkiki SBS:n arabiankielinen lähetys kuunneltavissa:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/arabic

Tunnen hyvin tämän palvelun, koska olen avustanut sitä Suomi-raporteillani jo neljännesvuosisadan asuttuani Australiassa kolmisen vuotta.
Tästä voitte tutustua SBS:n suomenkieliseen lähetykseen:

Tietokoneella ja kännykällä voi kuunnella maailman suurimman
maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen.
Australian parlamenttivaalit olivat heinäkuun 2. päivänä. Tulokset
alkavat selvitä pari viikkoa vaalien jälkeen. Keskustaoikeistolainen
koalitio voi jatkaa pääministeri Malcolm Turnbullin johdolla hyvin
niukalla enemmistöllä.
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/
Ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas, joka on tällä hetkellä
lomalla Suomessa. Kesätoimittajana Sydneyssä on Michaela Lauren. Tässä
on Timo Uotilan tuorein raportti SBS:lle:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...
Aikaisempia raportteja löytyy SBS Radion suomenkielisen ohjelman
sivuilta osastosta Audio Highlights klikkaamalla:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Suomessakin tarvittaisiin vastaavanlainen palvelu. Meillä on kyllä venäjänkielinen radio- ja tv-palvelu, jota olin aikoinaan panemassa alulle. Näille maahanmuuttajaradiolähetyksille pitäisi saada kunnollinen rahoitus valtion budjetista. Ylen nykyinen budjetti ei riitä lainkaan tällaiseen palveluun. Tällainen satsaus olisi erinomainen ja maksaisi taatusti itsensä takaisin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Meidän länsimaisten demokratioiden kannattaisi ottaa oppia Australiasta. Siellä on valtion kustantama radiopalvelu SBS maahanmuuttajakielillä. Noita kieliä on nykyään peräti 74. Australian väestöstä onkin neljännes ulkomailla syntyneitä. Näissä ohjelmissa maahantulijoita opastetaan sivistyneille demokraattisille tavoille heidän omilla kielillään. Näin esimerkiksi arabiankieliset tulokkaat saavat eväät sivistyneeseen elämään omalla kielellään eivätkä jää kaiken maailman imaamien varaan.

Tässä on esimerkiki SBS:n arabiankielinen lähetys kuunneltavissa:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/arabic

Tunnen hyvin tämän palvelun, koska olen avustanut sitä Suomi-raporteillani jo neljännesvuosisadan asuttuani Australiassa kolmisen vuotta.
Tästä voitte tutustua SBS:n suomenkieliseen lähetykseen:

Tietokoneella ja kännykällä voi kuunnella maailman suurimman
maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen.
Australian parlamenttivaalit olivat heinäkuun 2. päivänä. Tulokset
alkavat selvitä pari viikkoa vaalien jälkeen. Keskustaoikeistolainen
koalitio voi jatkaa pääministeri Malcolm Turnbullin johdolla hyvin
niukalla enemmistöllä.
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/
Ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas, joka on tällä hetkellä
lomalla Suomessa. Kesätoimittajana Sydneyssä on Michaela Lauren. Tässä
on Timo Uotilan tuorein raportti SBS:lle:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...
Aikaisempia raportteja löytyy SBS Radion suomenkielisen ohjelman
sivuilta osastosta Audio Highlights klikkaamalla:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Suomessakin tarvittaisiin vastaavanlainen palvelu. Meillä on kyllä venäjänkielinen radio- ja tv-palvelu, jota olin aikoinaan panemassa alulle. Näille maahanmuuttajaradiolähetyksille pitäisi saada kunnollinen rahoitus valtion budjetista. Ylen nykyinen budjetti ei riitä lainkaan tällaiseen palveluun. Tällainen satsaus olisi erinomainen ja maksaisi taatusti itsensä takaisin.

Juuso Hämäläinen

Olen 45 vuoden aikana oleskellut paljon islamilaisissa maissa. Ääri-islamilaisuus on pitkään vahvistunut ilmiö, joka alkoi näkymään länsimaille vasta terrori-iskujen kautta. Ilmiötä ei oikein vieläkään tajuta lännessä, ei edes asiaa tutkineiden keskuudessa. Uskotaan vahvasti valistukseen ja tiedottamiseen. Jopa koulutuksen uskotaan auttavan. Kaikki tämä on kuitenkin harmi kyllä harhaa. Kerron nyt miksi.

Islamilainen maailma ei luota läntisiin maihin eikä kristittyihin. Heidän faktiset kokemuksensa lännestä eivät anna mitään aihetta luottaa. Lista USAn, Englannin ja Ranskan teoista on niin pitkä ja loppupäästään tuore, ettei sitä voi tässä toistaa. Epäluottamus on toki molemminpuolinen.

Muslimit on saatettu tuntemaan, että he ovat kaikessa länttä vähemmän kehittyneitä. Emme arvosta heidän kulttuuriaan ja vielä vähemmän uskontoaan. Muslimien kunniaa loukkaa tämä ja selvä näyttö lännen kehittyneemmästä taloudesta, yhteiskunnasta ja tekniikasta. Lännen asevoima on täysin ylivoimainen. Tämä syö muslimimiestä ja erityisesti kunnianhimoisia johtajiaan. Muslimin on vaikea päteä millään kotikutoisella asialla paitsi uskonnollaan.

Hyvin erilaisia maita ja kansoja, jotka kaikki ovat jollain tavoin kehitysmaita, yhdistää uskonto.

Siksi uskonnosta on tullut yhteinen puolustuksen kohde Indonesiasta ja Malesiasta aina Iraniin, Marokkoon ja Nigeriaan asti. Yli mantereiden ja rotujen. Länsimainen kulttuuri nähdään rappiollisena ja uhkana islamilaiselle perinteelle. Aivan tarkalleen kuten me lännessä näemme islamin uhkana.

On erittäin vaikea nähdä miten nämä kaksi kulttuuria saadaan sulautettua sovussa siellä missä molempia asuu toistensa naapureina ja molemmat ovat valmiiksi puolustuskannalla ja oikeassa.

Meille tarjotaan malliksi multikulti-maita. Yhtään onnistunutta kokeilua ei vielä ole. Esimerkiksi piskuista Singaporea pidetään toimivana multikultialueena. Se ei sitä kuitenkaan syvemmin ole muslimien osalta. Maan tiukka urkintasysteemi ja teleliikenteen valvonta sekä ilmiantosysteemi tehokkaan turvallisuuspoliisin johtamana on pitänyt ääri-islamismin kurissa. Se ei tarkoita, etteikö sitä olisi.

Vuosia sitten luin kotonani Singaporessa aamulehteä. Sen keskiaukeamalla oli juttuna juuri paljastettu Al-qaeda solu Singaporessa ja kuvat solun johtajista. Yksi oli kovin tuttu, taloni puutarhureiden esimies. Mukava hiljainen 50-vuotias mies. Terroristisolu paljastui aivan viimetipassa ennen iskujen suorittamista.

Lännen ja islamin törmäyskurssi ei johdu pelkästään yleisesti tunnetuista syistä vaan lännen ja islamin miehen egojen törmäyksestä. Siinä ovat liikkeellä hyvin alkukantaiset voimat, jotka vievät äärimmäisyyksiin molemmin puolin. Muistamme hyvin presidentti Bushin eläimelliset uhoamiset Irakin sodan aikaan. Hän ei edes yrittänyt pidätellä maskuliinista uhoaan.

Harras muslimi ja vanhempi puutarhuri rikkaassa suurkaupungissa oli loukattu joutuessaan palvelemaan nuoria koppavia lännen juppeja, joiden uskonto oli raha, jota he tienaavat 30 kertaa puutarhurin palkan. Puutarhuri poistui työstään vanhalla pyörällään kaukaiseen lähiöslummiin ja jupit ajelivat loistoautoillaan parin kilometrin työmatkansa. Sellainen syö ketä vain miestä missä vain kulttuurissa tai uskonnossa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tervävää pohdintaa. Vahvistaa tavallaan tässäkin ketjussa esille tuotua "male warrior hypothesis:iä". Eli sitä, että on olemassa tällainen "soturikulttuuri", jossa miehinen päteminen vaatii tiettyjä elementtejä. Ja jos niitä ei ole saatavissa, koetaan liian helposti nöyryytyksen tunteita, ja siitä kumpuaa katkeruus, joka voi purkautua monenlaisilla, joskus hyvin traagisillakin tavoilla.

Olen eri mieltä lähinnä siitä, että eikö eri kulttuuripiirien ihmiset pysty elämään sovussa. Kyllä pystyvät.

Tästä on esimerkkejä vaikka kuinka paljon.

Kuinka lisätään todennäköisyyttä sille, että "miehinen uho" ja "egon tarve päteä" tai "soturikulttuuri" löytää fiksumpia väyliä ihmisten elämässä ?

Pekka Heliste

Tuo on osittain totta. Olen itsekin asunut muslimimaissa mm Malesiassa ja Indonesiassa

Muslimit ovat olleet näissä miassa enemmistönä ja määräävässä asemassa eikä vastaavia elintasoeroja ole ollut, sillä valkoisen miehen osuus näissä maissa on olematon

Malesiassa poliittinen valta on malaijeilla, sillä he ovat enemmistö, mutta taloudellista valtaa käyttävät kiinalaiset

Malesiassa ei kyetä samanlaiseen salaisen poliisin dikdatuuriin kuin Singaporessa ja niinpä malaijien, kiinalisten ja inkkareidne välille on jouduttu rakentamaan valtatasapainoa , joka takaa kaikille ryhmille hyvinvointia.

Silti aina joskus tasapino horjuu ja seurauksena on levottomuuksia, mutta jan kanssa nämä on onnistuttu ratkomaan nopsaan ja ääriliikkeitä onpisttety kuriin

Indonesia on toisenlainen valtio, muslimit ovat ehdoton enemmistö ja kiinalaiset ja kristityt vähemmistö

Silti sielläkin on pyritty rakentamaan yhteiskuntaa, jossa kaikki voivat elää ja hankkia hyvinvointia. Alueelliset erot ovat suuret ja on umpimuslimialueita , joissa ääri-ilmiöt elävät.

Kokonaisuutena maa on kuitenbkin suvaitsevainen, kirrkojakin löytyy maasta n 60000 eli niitä on lähes joka kolkassa.

Naapurina asui suomalaisia lähetyssaarnaajia, Manu saarnaaja jo neljännessä sukupolvessa.Heidän mukaansa he saivat toimia pääosin vapaasti.Tiettyjä alueita pitää varoa, mutta niitä varovat valtion viranomaisetkin.
Indonesia on koottu sadoista heimokulttuureista, joten erot ovat jo alkuaan suuret

Huolestuttavinta islamialisessa maailamssa on vanhoillisten suuntausten saam jalansija. Tätä suuntaa tukevat lähi-Idän rikkaat öljyvaltiot, saudit etunenenässä ja länsi tukee näitä ääri-islam maita avoimesti

Köyhät maat kuten Pakistan, Bangladesh , Afganistan etc saavat mittavaa tukea koraanikoulujen ylläpitoon saudeilta ja samalla levitetään tehokkaasti kaikkein vanhoillisinta islamia ja syrjäytetään modernia

On aivan uskomatonta, että länsi tukee tällaista kehitystä avoimesti

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Kyllä sitä vanhoillisuutta markkinoidaan. Se on ihan selvä. Ihan monenlaisen markkinoinnin keinoin. Sitä vastaankaan eivät toimi aseet tms.

Olen nähnyt esim. Oman -nimisestä arabimaasta valokuvia ja videoita 1980-luvulta. Paikallisia näkee farkuissa ja T-paidoissaan hengailemassa.

Sitten sitä vanhoillisuutta markkinoitiin oikein urakalla. Ja ilmeisesti jotain valtiosopimuksiakin tehtiin. (Ja ilmeisesti saatiin myös rahaa vastalahjaksi.)

Nykyään kaikilla on miehillä on dishdashat ja naisilla abayat. Ja miehillä päässä kuma tai perinteinen turbaani.

Myös niitä ääriasioiden markkinointikampanjoita näkyi TV:ssä. Jo vuonna 2007. On ihan varma, että sitäkin markkinointia on netin myötä monessa arabimaassa. Ja monenlaisia ihmisvastaisia foorumeita. Ihan kuin Suomessakin.

Ja sellaisten maailmankuva on yhtä synkkä ja mustavalkoinen kuin tämän eräänkin Suomessa jukaistavan espanjassa toimitetun julkaisun. Joka siis on poliisitutkinnassa. Josta kerrotaan, että se mahdollisesti saisi ulkomailta rahaa.

On siis todistetusti tahoja, jotka haluavat nakertaa toisten valtioiden yhtenäisyyttä. Siihen netti tarjoaa melkoisen välineen.Ainakin on esitetty vahvaa näyttöä, että Venäjä rahoittaa EU:n vastaisia tahoja EU:ssa.

Sellaista toimintaa vastaan toimii medialukutaito ja moni muu asia. Kuten esimerkiksi lehdistön vapaus. Jotka eivät ole mitään pikaratkaisuja. Vaan vaativat vuosikymmenten ponnistelua ja jatkuvaa työtä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset