Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Onko tuulisairas luulosairas?

 

Leimaisitko homeallergikon luulosairaaksi? Vielä 1990-luvulla oireilevia ei uskottu, sillä homeen vaikutuksesta ei katsottu olevan riittävää ja aukotonta tieteellistä näyttöä. Moni terveytensä menettänyt joutui kestämään vaivojensa lisäksi sen vähättelyn, että kaikki johtuu korvien välistä. Vieläkään homeen kaikkia vaikutusmekanismeja ei tunneta, mutta sen aiheuttamia haittoja ei ole enää varaa kieltää. Ymmärrämme jo, että olisi rikollista pakottaa vaikkapa lapset käymään homekoulua, sillä se voi altistaa elinikäiselle sairaudelle. Silti emme tiedä, miksi joku sairastuu ja toinen ei.

Samankaltaista taistelua joudutaan nyt käymään tuulivoimaloiden aiheuttamien terveyshaittojen kohdalla. Paitsi että kaikki on vielä vaikeampaa, sillä tuulivoima on ideologista vihreää maailmanparannussähköä, jota ei saa arvostella.

Jokin aika sitten minuun otti yhteyttä perheenisä, joka on joutunut jättämään kotinsa ja asettumaan vuokralle kymmenhenkisen perheensä kanssa. Sen jälkeen kun puolentoista kilometrin päähän pystytettiin 140 metrin korkuiset 3,3 MW voimalat viime kesänä, fyysisiä oireita kuten pahoinvointia, päänsärkyä, tajuttomuutta, unihäiriöitä, pulssin ja verenpaineen nousua, korvakipuja ja huimausta alkoi tulla kaikille perheenjäsenille. Nyt naapurustosta on muuttanut pois jo neljä perhettä samanlaisten oireiden vuoksi. Eikä vain naapurustosta: kun hän alkoi muutaman fyysikkokaverinsa kanssa tutkia asiaa, vastaan tuli satoja tapauksia. Joka viikko tulee yhteydenottoja, ja mies sanoo, että kyseessä on aikapommi. Suomeen rakennetaan tänä vuonna noin 1000 megawattia tuulivoimaa lisää, yhteiskunnan kalliisti tukemana. Hän uskoo, että se tietää uusia sairastumisia ja lisää koteja, joissa ei voi elää.

Tämä perheenisä sanoi, että jos hän olisi ollut fiksusti itsekäs, hän olisi myynyt talonsa vähin äänin ja muuttanut pois kertomatta syytä. Mutta omatunto ei antanut periksi ajatukselle, että joku toinen saisi osakseen samat kärsimykset. Hän alkoi tutkia, etsiä tietoa tuulivoiman infraäänistä ja taistella oikeuksistaan arvaten, että häntä pidettäisiin tuulivoimapiireissä hulluna.

Sitä hän ei arvannut, että oikeutta ei saa mistään. Hän koki törmäävänsä korruption muuriin. Poliitikot eivät uskalla reagoida ja virkamiehet edellyttävät aukotonta näyttöä, ennen kuin mihinkään toimiin ollaan valmiit. Mutta saammeko me aukotonta näyttöä ajoissa? Homeongelmasta sitä ei ole vieläkään. Voiko aukotonta näyttöä ihmisterveyden ollessa kyseessä edes saada, sillä olemme erilaisia ja reagoimme ympäristöön eri tavoin?

Eniten olen ihmetellyt sitä kaksinaismoralismia, joka on vallannut ympäristöväen. Juuri he lanseerasivat ympäristöpolitiikkaan käsitteen “varovaisuusperiaate”, jonka mukaan täyttä tieteellistä varmuutta ei tarvitse edellyttää, jotta ympäristöä ja terveyttä suojeleviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä. Mieluummin siis piti jarruttaa hankkeet kuin vaarantaa terveys tai ympäristön tila. Mutta nyt, kun kyseessä on vihreiden suosikkienergia, tämä periaate on heitetty romukoppaan. Taloudelliset intressit ovat niin ilmeiset niissäkin piireissä. Tuulivoimalobbyn epäpyhää allianssia ei jostain syystä nosteta esiin. Yritysjohtajat ovat liittoutuneet poliitikkojen ja tutkijoiden kylkeen vaatimaan nopeita toimia ilmaston lämpenemistä vastaan. Tällainen lobbaus ei totisesti ole intressejä vailla, varsinkaan tapauksissa, joissa poliitikoilla ja professoreilla itsellään on omistusosuus uusiutuvan energian yhtiöistä. Ei pitäisi hämmästyä siitä, että ne jotka saavat eniten voittoa, ovat juuri niitä, jotka kovimpaan ääneen vaativat poliitikoilta toimia uusiutuvien lisäämisessä.

En ole koskaan ennen kirjoittanut tuulivoiman terveysvaikutuksista, sillä en ole asiantuntija alalla. Olen kirjoittanut tuon energiamuodon taloudellisesta järjettömyydestäyhteiskunnallisesta eriarvoisuudestasen haitallisuudesta energiamarkkinoihinsen älyttömistä syöttötariffeista, sen kokonaispäästöjä lisäävästä vaikutuksesta säätövoiman tarpeen vuoksi ja sen tehottomuudesta. Mutta nyt en voi olla nostamatta tätä esiin, kun minulta on pyydetty apua ja kun yhä kasvava määrä suomalaisia kokee, että maassamme ei enää saa oikeutta. Pienen joukon taloudellinen hyöty koetaan tärkeämmäksi kuin ihmisten huoli terveydestään.

Kun nyt olen alkanut lukea aiheesta, huomaan, että maailmalla on runsaasti vertaisarvioitua tutkimusta tuulivoiman aiheuttamista äänistä ja niiden vaikutuksista ihmisiin ja eläimiin. Riittävän paljon, jotta hankkeita olisi syytä jarruttaa varovaisuusperiaatteen nojalla ja odottaa, kunnes asiaa on riittävästi tutkittu.

Jos kyseessä olisi jokin toinen energiamuoto, kansalaisten oikeuksia ja luontoarvoja olisivat puolustamassa myös ympäristöjärjestöt, ja pari Greenpeacen hyvin palkattua stunttiakin olisi kai jo ehtinyt järjestää jonkin performanssin.

Mutta eihän tämä normaali energiamuoto olekaan. Tämä on ideologista, maailmankatsomuksellista sähköä. Kun haitat joskus tulevat ilmeisemmiksi, nykyiset kannattajat ovat ehtineet kääntää takkinsa ja niin sanotusti tajunneet, etteivät itse asiassa koskaan tuulivoimaa kannattaneetkaan. Mutta se on jo toinen juttu.

Jälkikirjoitus:  Kyseisen Jäneskeitaan tuulivoimalat, joiden lähistöltä perheitä on muuttanut pois, saivat 2015 viimeisenä vuosineljänneksenä 2 miljoonaa € yritystukea veronmaksajilta 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Reijo Jokela

Kummallista, että tällainen ei ole ihmisoikeuskysymys sairastuneen kannalta. Pitäisi varmaan asuttaa vähemmistöjä noihin tyhjilleen jääneisiin asuntoihin, niin sairaus saisi ihmisoikeusnäkökulman, joten tutkimuksen rahoitus järjestyisi pikavauhtia.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Eräässä mielessä vertaus homeongelmaan hieman ontuu. Ihmisen kun on täällä Suomen maassa jossain asuttava, oli hometta tai ei, mutta tuulivoimalla tuotettu sähkö ei taas missään mielessä ole korvaamatonta, niin paitsi niille "tuuliparoneille".

ps. En vähättele homeongelmaa.

Reijo Jokela

Homeongelma on siinäkin suhteessa erilainen, että se harvoin aiheuttaa ulkopuolisille terveysongelmia tai kiinteistön arvon romahtamista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvä kirjoitus aiheesta. Yksittäisistä tuulivoimaloista lähteviä infraääniä on tutkittu maailmalla ja kun on kyseessä valtiovallan edustaja tai tuulivoima-alalla toimija, mielipide on aina sama, tuulivoimalasta ei lähde niin voimakasta infraääntä, että siitä voisi olla ihmiselle terveydellistä haittaa niiltä etäisyyksiltä minne ne nyt yleensä sijoittuvat asutuksesta. Viimeksi näin on todennut Baden-Württembergin ympäristöministeriö, kts. linkki https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/press...

No tämä ei ole ensimmäinen kerta, eikä varmasti viimeinenkään, kun tällaista esitetään viralliselta taholta infraääniä koskien. Jokainen asiaan perehtynyt tietää, että tällaistakin mielipidettä voidaan esittää.

Kun asiaan perehtyneet puhuvat matalataajuisen äänen paineiskusta ja kun sitä mitataan tarkoituksenmukaisia instrumentteja käyttäen, saadaan näyttöä sellaisesta infraäänestä, josta voi olla haittaa ihmiselle ja eläimille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuli tässä mieleen (kun kissa änki syliin) että luin jostain kerran kissän keräyhksen tuottavan infraääniä ja että se muuttaa sydämmen lyöntitahtia mikä aiheuttaa mielihyvän tunteen kehräyksen kuulijalle. En kuitenkaan tiedä onko kissan kehräyksen aiheutamia haittoja kuitenkaan tutkittu, mielihyvän tunne kun ei aina tarkoita hyvää asiaa esim koofeiini ja nikotiini. Kotikissan kehräyksen lisäksi myös koneellinen ilmastointikin tuottaa muistaakseeni jonkin sortin infra ääniä ja ainakin aiheuttaa joillekkin unettomuutta.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Tuskin haittoja tarvitsee tutkia kun niitä selvästikään ei ole. Ihmiset kokevat kissan kehräyksen miellyttäväksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #13

Eihän siinä haittaa olisi paitsi että me ihmiset satumme omemaan mielihyvä narkkareita eli sorrumme kaikkeen mistä syntyy mielihyvää oli s sitten rentouttava sauna ilta tai haitallinen roskaruuan syönti, tämä voi johtaa siihen että kissa ottaa omistajastaan yliotteen ja ylentää itsensä talon isännäksi. Ovelasti kissat osaavat käyttää ihmistä hyväkseenvaikkeivat ihan psykopaatteja sentäs ole.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suurten dieselmoottorien käyntiäänessä olisi myös infraääntä, olisiko samanlaista kun kissalla, nimittäin olen kuullut joskus väitettävän, että laivoilla dieselmoottorien hyrinässä olisi hyvä nukkua.

Dieselmoottoreiden käyntiääntä on saatu parannettua infraäänitutkimuksen avulla. Samoin auto- ja rengasteollisuus on pitkään USA:ssa tehnyt infraäänitutkimusta. Sieltä mm. tuulivoimaan kriittisesti suhtautuva taho on saanut konsultoivaa asiantuntemusta.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Minulle on haittaa sekä sisäisestä lähes ultraäänestä että ulkoisesta infraäänestä, sekä kaikesta silä väliltä.
Tarkoitan tinnitustani, joka on kovin häiritsevää, ja vinkuu luokkaa 11kHz taajuudella, no ei ihan ultraäänellä mutta häiritsee kyllä ja *tuttaa 24/7.
Entisinehmolle kaikki vilahdukset ja valopuutokset sekä mikävaan tavallisuudesta poikkeava tärähdys aiheutti pako/pelkoreaktion.
Ei me tästä olla pois päästy, stressireaktioita jos syntyy luokkaa joka kymmenes sekunti ei moinen voi olla hermostolle kovin nastaa.

Mutta jos aiheen päättäjät haluaisivat asua ko. alueella voisimme jotenkin todistella toisinkin.
Esimerkkejä päättäjiemme asumisesta tuulivoimaloiden lähistöllä, tuulennuolijoista nyt pian esimerkkejä halusta altistukseen:
antakaa tulla vaikka kansanedustajista alkaen noita nimiä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kyllä tuulivoimalat ovat vaarallisia ei siitä kukaan mitään muuta voi sanoa, esim. hirvien lentolaskenta nyt keväällä näyttää ettei hirviä ole tuulivoimaloiden lähimaillakaan enää. Tuulifirmojen sponsoroimat hirvitornit ovat tyhjän panttina tyhjäksi hakattujen tuulivoimala-alueiden reunoilla. "Ääni on mekaanisesta värähtelystä syntynyttä energiaa, sykkivää paineaaltoa, joka edetäkseen tarvitsee "väliainetta". Se etenee eri nopeudella ja myös vaimenee erilaisesti eri materiaaleissa. Ilmassa ääni etenee n.343 m/s ja vedessä runsas neljä kertaa nopeammin. Ääni ei etene tyhjiössä", ja kun n. 70 m pitkät siivet vatkaavat ilmaa n. 1,5 hehtaarin alalla n. 150 metrin korkeudessa yötä/päivää, niin ongelma on itse aiheutettu tekninen töppäys, tuulivoimaloiden suunnittelussa ei ole otettu huomioon näitä ympäristön terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia.

Suomen naapuruussuhdelaki on jostain 1920 luvulta, ja silloin tuulimyllyissä jauhettiin jauhoja, niiden rakentamisohjeita tämänpäiväiset iiliskotit käyttävät nyt hyväkseen, ilman omaatuntoa aiheuttamistaan terveys- ja ympäristöhaitoista. Ja hallitus antaa ympäristörikoksiin syyllistyneiden vapaasti toimia vanhentuneilla säädöksillä, kaiken lisäksi kannustaa näitä maksamalla takuuhintaa sekunda tuotteesta.

"Valtioneuvoston asetus koneiden turvallisuudesta"
5 § Valmistajan tai tämän valtuutetun edustajan velvoitteet

Valmistajan tai tämän valtuutetun edustajan on ennen koneen markkinoille saattamista tai käyttöönottoa:

1) varmistettava, että kone täyttää liitteessä I esitetyt sitä koskevat olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset";

Hyvät määräykset on mutta valvonta ei toimi.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Energiamuodoista, Tuulivoimasta, infraäänestä ja muustakin
http://kanerva.eu/fi/?p=814

Matalataajuinen värinä on siis Suomessa vaivannut kuuroja. Ei ole kyse pelkästä ääniongelmasta.

Asiaa voisi käytännössä kokeilla laittamalla PA-kaiuttimet 2000 W vahvistimella ja signaalilähteellä sopivaan virastoon ja mitata äänenvoimakkuus täyttämään raja-arvot. Äänenpaine voi olla mitä tahansa alle 20 Hz:n , koska A-painotus ei mittaa standardin mukaan ollenkaan matalampaa jytkettä. A-painotuksen historia on jossain 1930-luvulla.

Henkilökunta voisi aistia asian kahvikupin värinänä, pöytien ja ikkunoiden helistessä. Vatsassa olisi kiva disco-tunne. Täyttää normit siis käypäratkaisu.

Ilmiötä voi toimittajatkin kokeilla lähimmässä diskossa tai tanssiravintolassa basson jytkeessä vaikka kuulosuojaimet vaimentamassa äänen.

Tälle infraäänelle ei ole vain haluttu luoda standardia mittaustapaa ja raja-arvoja. Kyseessä ei ole mystinen juttu. Oikea insinööri voi sen tehdä. Minulta voi tilata yleiseurooppalaisen standardin jos ei saada muuten aikaan.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Sellaista näkemystä viljellään, joidenkin ihmisten kokemus ei saa haitata niinkin tärkeää asiaa kuin tuulivoima. Sanotaan myös, että kuuluhan sitä ääntä moottoriteiltä ja lentokoneistakin. On myös väitetty, että infraäänillä ei ole terveysvaikutuksia, koska ne eivät ylitä äänikynnystä. Matalatkin äänet ovat peräkkäisiä tihentymiä ja harventumia väliaineessa eli tässä tapauksessa ilmassa. Millä perusteella niillä EI olisi fysikaalisia vaikutuksia?

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Blogini päähenkilö on esittänyt Iltalehden blogipalstalla http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/201... halukkaille vieraille kutsun tulla itse toteamaan millaista on infraäänikidutus hänen talossaan.Iltalehden keskustelupalstalla Ilpo Forsman sanoi: "meillä on koti tyhjänä johon voi tulla omin nahoin testiretkelle testaamaan mitä infraäänikidutus on todellisessa elämässä."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ilpo kutsui palaveriin ja aiheena oli tuulivoima, palaveriin saapui n. 10 henkilöä. En ole ymmärtänyt omalla kohdallani että olisin herkistynyt matalataajuiseen infraääneen, tai sykkivään ilmanpaineaaltoon. Palaveri kesti lopulta n. 6 tuntia, asiaa oli jokaisella paljon, itse olin lähinnä oppimassa lisää ja mielenkiintoa herätti ne ilmanpaine mittaukset ja kuinka pitkällä ne paineaallot vielä vaikuttavat ihmiseen. Jos on jo aiemmassa elämässään herkistynyt, niin esim. itse kun lähdin lähes ensimmäisten joukossa kotimatkalle niin piti ottaa jatkuvasti tukea ovenpielistä, seinästä ym. kun alkoi tuntumaan ettei pysy pystyssä. Mitään ääntä ei sisälle kuulunut, enkä huomannut aiemmin mitään erikoista. Ehkä olin vaan hiljaa kun puhe tuntui puuroutuvan ja unohtui mitä olin sanomassa. Pihalla kävely oli sitten kuin juopon lyhyttä katkokävelyä, autossa istuin ja mietin miten osaan ajaa kotiin, mutta lähdin kuitenkin ja muutaman kilometrin jälkeen pysähdyin levähdyspaikalle ja kiersin autoa ja pidin toisella kädellä autosta kiinni. Pääsin kuitenkin ilman haavereita kotiin ja heti makuulle, seuraavana päivänä oli vielä hiukan outo olo ja kerroin siitä Ilpolle ja kuulin että ne tasapaino ym. ongelmat johtuu lähellä olevista tuulivoimaloista.

Tuulivoimateollisuus ei itse tule mitään terveys- ja turvallisuus sertifikaatteja näille suurille jopa 5 MW:n tehoisille tuulivoimaloille hankkimaan jos niitä ei viranomaiset vaadi.
Ns. melumittaukset joita on nyt tehty tuulivoimatoimijan toimesta ja kaupungin tai kunnan valvonnassa ovat petosta, mitataan niin ettei mitkään ohjearvot ylity ja matalataajuinen kapeakaistaisesti ja amplitudimoduloituneesti sykkivä paineaalto jää huomioimatta. "Petoksista kaikkein typerin on itsepetos", sanoi Osmo Soininvaara tuulivoima aiheesta.

Kansanterveysongelma kehittyy, eikä viranomaiset ymmärrä pysäyttää ongelmaa ajoissa. kts. minne ne tuulivoimalat sijoittuvat, ei täällä niitä kukaan halua, eikä tarvitse, ja ne jotka niitä pystyttävät tekevät sen varman voiton ottamiseksi valtion tarjoamalla syöttötariffilla, raha on kaiken pahan alkujuuri:
"Suomessa on tällä hetkellä käynnissä tai suunnitteilla 148 tuulivoimaprojektia. Ne sijoittuvat pääasiassa länsirannikolle ja merelle, mutta myös sisämaassa on joitain hankkeita".
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/tuulivoima...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onko home sairaus luulosairaus silloin kun se iskee salaman lailla jonkun sanoessa sisäilman olevan huonoa jopa uusissa homesuojatuissa rakennuksissa. Tälläisiä tapauksia on ollut joitain ainakin Jyväskylässä, eikä oireiden puhkeamiseen muutatarvetta. Joitain vastaremeontoituja rakennuksia on jouduttu perusteellisesti remontoimaan uudelleen. Tietty on totta ettei homeoireita tule vähätellä.

Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Pahin ongelma näissä tuulivoimaloissa on että ne halutaan rakentaa asutuksen viereen kuten täällä Somerolla.

Syykin on selvä, valmis infra vieressä jolloin pystytys kustannukset ovat minimaalliset muutoinhan ne voisi pystyttää vaikkapa johonkin korpeen.

Ahneus voittaa ja takuu voitoista ei haluta tinkiä onhan 65 miljoonaa enemmän kuin 64, siis viis ihmisistä eihän nämä "bisnes miehet" itse asu niiden vieressä.

Täytyy varmaan muuttaa Helsinkiin se kun on tuulivoima vapaata aluetta.

Pentti Kupari

Olisi yksi Idea, Jolla voisi testata haittavaikutusten pienentänistä. Noita infra-ääniä voisi yrittää kumota luomalla vasta-aallon, joka komoaisi sen haitallisen painevaikutuksen. Jokaiseen taloon sopivalle paikalle isot kajarit soittamaan vasta-aaltoa. Saattaisi olla miellyttävämpi tilanne sen jälkeen. Laskun noista hankinnoista voisi lähettää tuulivoimayhtiöille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vasta aallot loisivat lisää melua eivätkä kumoa entistä jolloin syntyy vain melupuuroa. Pitäisi joka talon ulkoseinälle ripustaa raanuja ja ryijyjä jos haluaa vaimentaa eri meluja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset