Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Kallis ralli

Suomen Afganistanin suurlähettiläs Anne Meskanen vieraili tänään Ylen Ykkösaamussa, ja tuli sanoneeksi ääneen sen, mikä Eurooppaan syntyneessä pakolaiskriisissä on vialla. EU:n antama apu ja turva ei kohdennu niihin, jotka eniten suojaa vainolta tarvitsisivat. ”Afganistanista ei suinkaan tule Suomeen ne köyhimmät ja heikoimmat, vaan pikemminkin osa hyvinkin koulutettua keskiluokkaa, jolloin tämä on vakava ongelma myöskin Afganistanille, koska hehän sitten kärsivät aivovuodosta. Tavallaan henkilöt, joiden pitäisi tehdä töitä oman maansa rakentamiseen, lähtevät puhtaasti paremman tulevaisuuden perään EU-Eurooppaan.” ”Eli elintasopakolaisiksi”, toimittaja kysyi. ”Nimenomaan”, vastasi Meskanen. Keskustelu jatkui kuvauksella maan vaihtelevasta turvallisuustilanteesta.

Kenenkään oikeutta tavoitella parempaa ja turvallisempaa elämää ei voi paheksua, se piirre on geeneissämme. Mutta on kokonaan eri asia, pitäisikö tämä kustantaa veronmaksajien rahalla ja pitääkö siihen liittää asyylioikeus.

Koko pakolaiskeskustelun aikana minua on suuresti vaivannut se, että keskustelu on niin hermostunutta ja mustavalkoista. Asiallista kritiikkiä tehtyjä päätöksiä vastaan on vaikea esittää saamatta rasistin leimaa. Siihen haluaisin todeta, että alttius leimaamiseen ja nimittelyyn on luonteeltaan rasistista toimintaa. Yritän kerta toisensa jälkeen sanoa, että haluan suomalaisten säilyvän myötätuntoisena ja vieraanvaraisena kansana, joka ottaa sydämellisesti vastaan hädänalaisen. Samalla käytän kansalaisen oikeuttani sanoa, että olen pettynyt päättäjiin pakolaiskriisin heikosta hoidosta ja huonosta kohdennuksesta, ja kannustan pikaisiin korjaustoimiin. Edellisen sisäministerin varoituksia olisi kannattanut kuunnella.

Ja nyt tilanne on todellakin ajautunut siihen, että on pakko kehua Päivi Räsästä. Usein kuulee sanottavan, ettei kukaan olisi tätä osannut odottaa. Se ei pidä paikkaansa, ministerineuvostossa tilanteesta keskusteltiin vuosia. Kuuntelin itse mm. viime toukokuussa radion Ykkösaamussa sisäministeri Räsästä, joka varoitti komission suunnitelmista muuttaa EU:n turvapaikkapolitiikan periaatteita turvapaikanhakijoiden pakkojakamisen suuntaan.  EU teki politiikassaan ison muutoksen, kun se luopui periaatteesta, että kukin maa vastaa omien ulkorajojensa valvonnasta ja että turvapaikanhakijat tutkitaan siinä maassa, jonne he ensiksi tulevat.  Hän varoitti tilanteen luovan vetovoimatekijän, joka tulisi ruokkimaan laitonta ihmissalakuljetusta ja lisäisi sitä voimakkaasti –  kyseessähän on erittäin kannattava bisnes, jossa kuluttajansuoja käytännössä puuttuu.

Turvapaikanhakijoiden  sijaan Räsänen olisi ollut valmis vaikkapa kymmenkertaistamaan kiintiöpakolaisten määrän. Tästä on puhunut myös presidentti Sauli Niinistö. Kaikkein hallituin tapa auttaa olisi ottaa pakolaiset maailman pakolaisleireiltä. Siinä valinta voi kohdistua eniten avun tarpeessa oleviin, Supo olisi prosessissa mukana tekemässä turvallisuuskartoituksia, kotoutuskoulutus tapahtuisi jo pakolaisleireillä ja pakolaiset sijoitettaisiin vastaanottokeskusten sijasta suoraan kuntiin.

Räsänen totesi, ettei neuvostossa yksikään maa kannattanut ajatusta turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista toisiin jäsenmaihin. Toisin sanoen syntyneen tilanteen olisi voinut vielä estää. Suomen linja oli johdonmukainen, ja Suomella oli liittolaisia. Valitettava onnettomuus oli, että hallituksen vaihdos tapahtui niin kriittisessä vaiheessa, jolloin aivan inhimillinen osaamattomuus mahdollisti sen, että Saksa ja Ranska saivat tahtonsa läpi.

Voiko muka yksi ministeri vaikuttaa niin ratkaisevasti? Kyllä voi, sehän nähtiin silloin kun Räsänen torppasi Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyden. Jäsenyyttä vaativat Saksa ja Ranska, ja Räsästä haukuttiin voimakkaasti, myös hallituksen sisällä – kunnes tilanne muuttui Euroopassa muutamaa kuukautta myöhemmin. Kaikille alkoi tulla selväksi, että päätös oli EU:lle onneksi. Voi vain kuvitella, miten paha tilanne olisi nyt, jos myös Romania ja Bulgaria vuotaisivat, kun Kreikkakin on liikaa.

Turvapaikkapolitiikassamme on vikana nyt se, että suurimmassa hädässä olevat eivät saa turvaa. Heillä ei ole rahaa eikä monilla omantunnonsyiden vuoksi halujakaan turvautua laittomiin keinoihin ja asiakirjojen väärennyksiin.

Eurooppaan syntyi kallis ralli. Kuusikymmentäviisi prosenttia turvapaikanhakijoista palautetaan. Mutta siitä seuraa turhaa matkailua, kallis ylläpito, kallis kuljetus, ja paljon pettyneitä ihmisiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

44Suosittele

44 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Koko ajan olisi pitänytkin puhua niin pakolaisista kuin siirtolaisista, mutta se tuntui olevan liikaa tietyille tahoille...Onneksi sentään nyt puhutaan oikeista termeistä (vaikka samat sinisilmät vieläkin haraavat vastaan; sitkeä sakki).

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten "oikeat termit" vaikuttaisi ihmisten massavaellukseen? Muutaisivatko heidän motiivejaan?

Jussi Säntti

Kansainvaellukset ovat rajuja, siinä ei sopimuksilla ole merkitystä. Puhumattakaan terminologiasta.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Varmasti muuttaisivat. Jos jo lähtiessä tietää että saa siirtolaisen, ei turvapaikanhakijan aseman, into laimenisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Tiedottaminen tietenkin vaikuttaa jossain määrin. Mutta eiköhän suurin osa kuitenkin tietää ettei kaikille myönnetä turvapaikkaa? Mitä varten monet yrittävät syöttää pajunköyttä todistaakseen pakolaisuutensa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #11

Ehkä pieni loma tuntui mukavalta ajatukselta ja kun vielä on liuta kauniita blondejakin odottamassa, niin mikäs sen mukavampaa.

Mudassa lapsineen rämpivät köyhemmät syyrialaiset eivät vain ehtineet tähän alkuvauhtiin mukaan, kun nuo nuoret kaverit olivat heitä vikkeläjalkaisempia.

Nyt paikat alkavat olla vähän kaikkialla täysiä ja kontrolli tarkempaa. Mitä tapahtuu nyt näille köyhemmille ja kurjemmille? Kutsut kaikille lähtijöille karkasivat liian aikaisin käsistä ja nyt jo Saksakin itkee liian suurista määristä... Voimavarat ja asunnot eivät yksinkertaisesti voi riittää näin suurille joukoille lyhyessä ajassa. Ei meillä teltassa voi talvella pitkään asua, vaikka kuinka hyvää tahtoa olisikin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Luuletko tosiaankin, että niin monet vaarantavat henkensä pienen loman takia?
Luin äsken erittäin asiapitoisen nykyisen katastroofitilanteen syitä käsittelevän artikkelin:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/dec/...
Suosittelen myös Eija-Riitta Korholalle.

Pekka Heliste

Ei Afganistanin kaltaisissa maissa tuollainen käsitteistö ole tuttu

Kehittymättömien maiden yksi ongema on, etteivät tuollaisia abstraktioita ymmärretä.
Kielessä ei edes ole tarkkoja sanoja kuvaamaan tuollaisia asioita

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Turvapaikanhakijoiden kohderyhmäjoukkoa olisi ehkä pitänyt rajata jo etukäteen vähän harkitummin, ettei tarvitsisi nyt alkaa vihjailla, että onkohan joukossa ehkä kuokkavieraitakin... Kaunis avointen ovien täysihoitoonkutsu hemaisevine blondeineen tepsii toki, mutta kuinka noloa voikaan olla sitten, jos jossain vaiheessa joudutaankin toteamaan, ettei pöytää voidakaan kattaa kaikille kutsutuille likikään mainostetussa määrin koreaksi eikä kaikille tulijoille ehkä lainkaan.

Vanha reilu markkinointiperiaate kääntyy nyt maabrändäyksessä muotoon 'over promise, under deliver' - lupaa enemmän, anna vähemmän: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203488-h...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kukaan ei ole kutsunut mitään "kohderyhmää" tänne.

Reijo Tossavainen

65 % palautetaan? Ei tietenkään, sillä Afganistanin ja Irakin kanssa Suomella ei ole palautussopimusta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Millä resursseilla Euroopan persaukiset kansallisvaltiot jahtaavat alueiltaan satoja tuhansia pakolaisia ja pakkaavat nämä vasten tahtoaan lentokoneisiin? Ei tietenkään millään. Puheet palauttamisesta ovat katteetonta unelmaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kovin vaikealta näyttää ainakin Kreikasta Ateenasta olleen Pakistaniin palautuslennoilla palautettujen vastaanottaminen Pakistanissa Islamabadin lentokentällä, sillä palautettaviksi määrätyistä 39:stä vain 13 sai luvan tulla Pakistaniin. Loput joutuivat palaamaan takaisin Kreikkaan. Pakistanin viranomaiset eivät hyväksyneet Itävallasta ja Bulgariasta karkotettaviksi määrättyjä hnekilöitä.
Ilmeisesti rikoksia tehneitä ei oteta takaisin.

http://www.ekathimerini.com/204172/gallery/ekathim...

Ruotsi palauttaa Irakin kanssa solmimansa palautussopimukseen perustuen kaikki ne joilla on Irakin passi. Tuota Ruotsin sopimusta tulisi Suomen käyttää hyväksi, sillä tänne ovat tulleet juuri Ruotsin kautta.
EU:lla on palautussopimuksia useiden maiden kanssa. Valitettavasti en pikahaulla löytänyt maaluetteloa. EU:lla lienee tarkoitus suorittaa jäsenmaita koskevat yhteiset palautuslennot.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ruotsi-aut...

Ilkka Huotari

Ja vaikka olisi, niin ei se auttaisi. Ruotsista palautettu Irakiin vain kolme (en nyt löytänyt lähdettä).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kreikasta päästetään pitkän vaelluksen kautta läpi EU:n vauraimpiin maihin FYROMin salliessa vain maahanmuuttajia sodan runtelemasta Syyriasta, Afganistanista ja Irakista. Mielenosoittajat muista maista tulleina sanovat Kreikassa hekin ansaitsevansa pakolaisaseman, sillä he kohtaavat vainoa kotona.

http://www.ekathimerini.com/204175/article/ekathim...

Noin 1200 ihmistä, enimmäkseen Pakistanista, Marokosta ja Iranista, ovat jumissa lähellä Pohjois Kreikassa Idomenin kaupungissa ja vaativat päästä Pohjois-Eurooppaan.

Näitä kansallisuusryhmiä on Kreikka siirtämässä takaisin Ateenaan perustetuille vastaanottoleireille. Nämä kuuluvat palautettaviin, eikä turvapaikkaa myönnettäviin vaan palautetaan takaisin lähtömaihinsa.

http://www.ekathimerini.com/204170/article/ekathim...

Tulossa on siis vielä ainakin Kreikan kautta Syyriasta, Afganistanista ja Irakista olevia turvapaikanhakijoita luultavasti Suomeenkin.
Eikö olisi kustannustehokkaampaa EU:n kannalta katsottuna että Kreikassa jo käsiteltäisiin turvapaikkaa hakevien anomukset lopulliseen päätökseen saakka ja Schengen alueelle luvan saaneet sitten jaettaisiin tasaisesti jäsenmaiden kesken. Oletan ettei tämä käy kaikille jäsenmaille, joten mahdollisuus EU:n hajoamiseen kiihtyy.

Pekka Heliste

Soininhan noita neuvottelee, pitäisihän tuo persulta käydä käden käänteessä?
Vai pitäisikö sanoa takin käänteessä ?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jo vuosia sitten olisi pitänyt tajuta, että Italialle ja Kreikalle muodostuu ylivoimaiseksi huolehtia kaikista laittomilla kuljetuksilla Välimeren yli saapuvista ihmisistä. Miten merirajan valvonta estäisi maahantuloa? Eihän ole muuta mahdollisuutta kuin pelasta merihädässä olevia. Ja siinähän suomalaiset rannikkovartijat ovat olleet avustamassa.
Tehostetun valvonnan seurauksena laiton liikenne on eskaloitunut moninkertaiseksi.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Tämän päivän Guardian'issa laajassa artikkelissa Patrick Kingsley kiteyttää siirtolais/pakolaiskriisin seuraavasti:

"Pakolaisilla ei ole mitään syytä jäädä paikoilleen; Lähi-idän mailla ei ole mitään syytä estää heitä lähtemästä; eikä Euroopalla ole mitään keinoa tukkia heidän reittejä."

Mielestäni näin on kaikkine seuraamuksineen.

Korholan kirjoituksen kontekstissa tarkoittaa sitä, että mistään "paluumuuttorallista" - järjestetystä tai vapaa-ehtoisesta - on turha uneksia...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Erittäin hyvä artikkeli joka oikaisee monia näilläkin palstoilla pyöriviä vääriä käsityksiä, esim. Korhosen usko rajavalvonnan tehoon.
Kiitos vihjeestä. Laitan vielä linkin:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/dec/...

Pekka Heliste

Erityisesti Kreikan pakottaminen sääsSe oli Kreikan kansna kosto töihin johti säästöihin myös rajojen vartioinnissa.

Se oli Kreikan kansana kosta EU-eliitille.

Samoin Turkin johdolla on paljon hamaankokolussa EU-maita kohtaan eikä se ole ollut halukas estämään pakolaisten kauttakulukua ja lähtöä

Öljyn hinnan halpeneminen on vienyt pohjan rikkaiden arabimaiden auttamiskyvyltä ja Suomen ja monen muun maan kehitysavun leikkaukset ovat vieneet rahat pakolaisavulta

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Tässä Uuden Suomen juttu aiheesta. Siinä myös linkkejä keväällä / kesällä tehtyihin Räsäs-haastatteluihin, joissa hän tuo huolensa ilmi: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/149341-nyt-sanotti...

t. Jenni / US

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Miksi asiallinen kritiikki Suomen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan alkaa tulla luvalliseksi vasta tässä vaiheessa? Onko Jussi Halla-ahon raskain rikos ollutkin se, että hän on ollut oikeassa jo useita vuosia liian aikaisin?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Edellä kulkijoilla on aina ollut vaikeaa, kun hitaammin ajattelevat eivät halua tai pysty näkemään kauemmas tulevaisuuteen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Väärään aikaan ei sovi olla oikeassa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kirjoitappa blogi tuosta näkökulmasta. Olisi mielenkiintoista lukea kommentteja.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Täytyypä miettiä, saisinko siitä aiheesta jotain aikaan... tai sitten sinä?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #57

Ehdotin Hannu Monoselle. Meitä suosittelijoita on kommentille paljon, niin voisi saada keskustelua aikaan. Mutta eihän sillä väliä kuka kirjoittaa :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä maahanmuuttopolitiikka? Räsänenhän kritikoi, ettei oteta riittävästi kiintiöpakolaisia.

Käyttäjän JussiMkel kuva
Jussi Mäkelä

Miksei Euroopassa toimita kuin USA:ssa. Turvapaikanhakijan statusta voi hakea vain maan rajojen ulkopuolelta. Eu:n tapauksessa tietenkin Eu:n rajojen ulkopuolelta.

Siihen paikkaan loppuisi kansainvaellusralli, turhat hukkumiset välimereen ja kaikki inhimillinen hätä ja kärsimys tai vähimmillään merkittävän omaisuuden menetys jota Eu on aiheuttanut turhaan kaikille turvapaikkaa hakeville.

Samalla voitaisiin valita turvapaikan saajiksi ne oikeasti turvapaikkaa tarvitsevat. Ja kun tämä tehdään lähtömaassa niin ihmiset ovat tasa-arvoisia riippumatta varallisuudesta tai sosiaalisesta asemasta.

Ilkka Huotari

Koska tulijoita tulisi joka tapauksessa esim. Välimeren yli ja niille pitäisi tehdä jotain, eikä tuo suunnitelma vielä ratkaisisi tätä.

Käyttäjän JussiMkel kuva
Jussi Mäkelä

Jonkin verran varmaan mutta joka tapauksessa huomattavasti vähemmän. Jo nyt on kuultu turvapaikanhakijoilta kommentteja jossa heidät on selvästi huijattu turvapaikanhaku matkalle. Jos turvapaikkaa voi hakea Irakilainen vain Irakista käsin, jää turha ja kallis matka tekemättä. Ja sillä köyhälläkin Irakilaisella on mahdollisuus tasavertaisesti hakea turvapaikkaa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #33

Mutta entäs ne, jotka eivät saa sitä turvapaikkaa sieltä Irakista käsin? Lähtevät ehkä joka tapauksessa, ja mitä niille tehdään? Jos turvapaikkaa saa edelleen hakea rajalta, niin mikään ei muutu.

Siis pitäisi olla suunnitelma, mitä niille tehdään, jotka hakevat turvapaikkaa rajalta, esim. Välimeren yli.

Ilkka Huotari

Sitä paitsi, USA:sta voi hakea turvapaikkaa, ihan samalla tavalla kuin täältä.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Suomen hallitus peesasi taas pakolaisasiassa Angela Merkeliä täysin sokeasti, samaan sortuivat tykkäämisiään kahden sekunnin miettimisellä peukuttava nuorekas some-kansa. Olimmehan Kreikka-avustustenkin keskustelusaa edellisen hallituksen ja peukuttajien mielestä "se toinen maa Saksan ohella, joka on hoitanut talousasiansa kunnolla". Muka. Hah-hah. Nyyh.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Turvapaikanhakijoita koskeva kohtuullinen eurooppalainen taakanjako on välttämätöntä. Ei siitä mitään tulisi, että jokin EU:n ulkorajan maa joutuisi maantieteellisen sijaintinsa takia vastaanottamaan vaikka kaikki unionin alueelle tulevat turvapaikanhakijat - kuvitellaan, että vaikka Venäjältä tai sen kautta tulisi miljoona turvapaikanhakijaa, minneköhän mahtaisivat ensiksi pyrkiä?

Afganistanin politiikkaa on aika vaikea hyväksyä - taannoin saksalaisessa lehdessä ministeri Kabulista vaati, että afganistanilaiset turvapaikanhakijat pitää asettaa Euroopassa samalle viivalle syyrialaisten kanssa. Kuitenkin Afganistanin jälleenrakennukseen, sotilaalliseen turvallisuuteen, vaaleihin ym. on käytetty viime vuodet aika paljon rahaa.

Suomalainen keskustelu on yleensä ahtaan nationalistista identiteettipolitiikkaa: Toimijat ja toimittajat tunnistavat kriittisissä näkemyksissä "rasismia" siten kuin heidät on opetettu tunnustamaan, jonka jälkeen he asettuvat torjumaan näiden näkemysten kantasuomalaisia kantajia. Laajemmassa yleiseurooppalaisessa katsannossa helposti havaitaan, että suuri määrä turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuneita nuoria muslimimiehiä aiheuttaa kaikissa maissa keskenään samankaltaisia ongelmia, eikä tätä voi selittää sattumalla taikka suomalaisten - tai ranskalaisten tai saksalaisten ) ennakkoluuloilla tsu vieraan pelolla tms. muilla vakiofraaseilla.

Ilkka Huotari

"Turvapaikanhakijoita koskeva kohtuullinen eurooppalainen taakanjako on välttämätöntä."

Ei tämä ratkaise asiaa. Mitä sitten tehdään, kun tulijoita tulee vuodessa miljoonia? Sanotaan nyt vaikka 5 miljoonaa EU:hun. Suomen osuus esim. 2 % eli 100 000 vuodessa.

Tätähän nyt ilmeisesti hallituksessakin halutaan (eli tehdään sitä mitä Saksa haluaa), mutta ei se mitään ratkaise.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Ei todellakaan ratkaise.

Jos nyt unohdetaan Saksa, niin Euroopan mahtimaista esim. Ranska on luvannut ottaa 30.000 pakolaista Syyriasta ja Iso-Britannia muistaakseni 5.000 (vai 20.000?) seuraavan kahden(!) vuoden aikana.

Samaan aikaan - mitä tekee pieni Suomi?

Ja kuten kommentoija kysyy, entäs sitten kun...

...sitten kun esim. nigerialaiset, joita on 200 miljoonaa, alkavat tosissaan liikkua. Boko-haram on täysin ISIS'een verrattava ääri-järjestö, joka terrorisoi nigerialaisia jo nyt. Ihmettelen, ettei sieltä tuleva virta ole nykyistä suurempi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

..taakanjakoa ei saada koskaan toimimaan. Nyt siirretty vasta n 173 henkilöä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kuuntelin saman ohjelman kuin Eija-Riitta, ja ajattelin täsmälleen samoin kuin Sinä!
*

Taustaksi;
Helsingin Sanomissa oli 15.5.2015 Veli-Pekka Leppäsen ansiokas juttu suurlähettiläs Anne Meskasesta, jonka asemapaikka toukokuussa oli Kosovossa – sitä ennen Syyriassa;

"Anne Meskanen on suurlähettiläs, joka hakeutuu kriisimaihin – Syyrian ja Kosovon jälkeen vuorossa on Afganistan"

http://www.hs.fi/ihmiset/a1430710811487

V-P Leppäsen artikkelin kommenttiosuus on valaiseva: Ei ulkoasiainneuvos Meskasta ainakaan ”nuivaksi” siellä mainita!

*

HS:n haastattelun aikoihin UM tosiaan nimesi ulkoasiainneuvos Anne Meskasen Kabulin suurlähetystön päällikön tehtävään 1.9.2015 lukien:

”Ulkoasiainneuvos Anne Meskasen Kabulissa, Afganistanissa olevan suurlähetystön päällikön tehtävään 1.9.2015 lukien. Kabuliin Meskanen siirtyy Suomen Pristinan-edustustosta, jossa hän toimii väliaikaisena asianhoitajana. Hänellä on myös kokemusta Suomen edustustoista Bukarestissa ja Damaskoksessa, sekä Suomen pysyvässä YK-edustustosta New Yorkissa. Kotimaassa Meskanen on työskennellyt ministeriön EU-sihteeristössä ja globaaliasioiden osastolla. Ulkoministeriön palveluksessa hän aloitti vuonna 1996.”

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Kuten UM:n nimitysinfosta näkyy Meskanen on eräs kokeneimpia ulkomaanedustuston päälliköitä, ja nimenomaan vaikeissa ynnä haastavissa kohteissa!

Olen taipuvainen luottamaan hänen lausuntoonsa huomattavan paljon enemmän, kuin monien muiden pakolaiskysymyksessä äänessä olleiden näkemyksiin.

*

Niko Sillanpää

Koko kansainvälisen suojelun järjestelmällä ei ole meidän kannaltamme tässä tilanteessa ja varsinkaan tulevaisuudessa juurikaan järkeä.

Sopimus pitää avata kansainvälisesti ja useamman maan rintamassa, esimerkiksi Norjan ja Tanskan nykyhallituksista on väläytelty tätä asiaa.

Ei ole häpeä ajaa oman yhteiskunnan etua siinäkin tilanteessa, kun tämä etu on ristiriidassa jonkun ulkopuolisen edun kanssa.

Nykytyyppinen järjestelmä voisi toimia nykyisissä liikkuvuus- ja sosiaalipoliittisissa olosuhteissa ainoastaan vertaisten kesken. Köyhät kehitysmaat kansalaisineen eivät ole vertaisiamme kuin abstraktilla tavalla. Mitä nopeammin tämä valitettava tosiasia pystytään myöntämään ja siirtämään syrjään erilaiset yltiöidealistiset moraaliset positiot todellisuuden ja pragmaattisuuden tieltä, sen parempi meidän kannaltamme lopputulos tulee olemaan.

Jos tarkoitus on laajassa mittakaavassa jakaa eurooppalainen hyvinvointi moraaliargumentteihin perustuen kehitysmaiden asukkaiden kanssa, asiasta pitäisi järjestää sitova kansanäänestys EU:n laajuisesti. Kyseessä on nimittäin oman yhteiskuntamme järjestymisen kannalta erittäin radikaali ajatus.

Kehitysmaiden sosiaalisia ynnä muita ongelmia ei ole järkevää hoitaa, jos ne nyt ylipäätään ovat todellisuudessa hoidettavissa, Schengen-alueen sisällä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On suorastaan tragi-koomista, että yhä useampi ns. eurooppalainen puheenvuoro alkaa muistuttaa tehtyjen virheiden osalta kirjoituksia "uppoavasta lännestä". :-)

Niko Sillanpää

Koko ilmiön ja toiminnan järjettömyys yhteiskuntiemme kannalta ja tilanteen ilmeinen kehityssuunta ovat toki olleet jo pitkään kenen tahansa nähtävissä, tutkittavissa ja laskettavissa. Näin on tehtykin ihan virallistenkin tahojen toimeksiannosta, esimerkiksi Iso-Britannian ylähuone noin kymmen vuotta sitten. Euroopassa vain onnistuttiin kiihdyttämään 90-luvulta lähtien uskonnollistasoiseen moralistiseen hurmaan, joka esti ja estää osin edelleenkin rationaalisen päätöksenteon. Siitä huolimatta, että todellisuus kusee nyt kintuille, eräät tahot pitäytyvät tässä uskonnollishenkisessä lala-maailmassa.

Todellisuudessa juuri mitään keskusteltavaa tästä asiasta ja ilmiöstä ei enää ole, omien yhteiskuntiemme etu on aina tärkeysjärjestyksessä monta kertaluokkaa suurempi kuin ulkopuolisten etu ja kaikki loput asiat ja toimenpiteet ovat tämän suoria seurauksia.

Tarvitaan vain päätöksiä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Nykytyyppinen järjestelmä voisi toimia nykyisissä liikkuvuus- ja sosiaalipoliittisissa olosuhteissa ainoastaan vertaisten kesken. Köyhät kehitysmaat kansalaisineen eivät ole vertaisiamme kuin abstraktilla tavalla."

Upeaa, Niko! Nostat meidät eurooppalaiset jalustimelle. Olemmeko me ihmisinä noin paljon parempia?

Niko Sillanpää

Jalustimelle?

Kysymyksesi ei ole kovin mielenkiintoinen. Oli siihen vastaus mitä tahansa, sillä ei ole mitään seurausta sen suhteen, mitä tämä asia on ja miten se kannattaa hoitaa.

Jos tarkoituksesi on kysyä, että olemmeko me globaalisti universaalisesti tasa-arvoisia, ilmiselvä vastaus observaatioonkin perustuen on: Emme ole.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Nyt jos meillä on fiksuja ja rohkeita päättäjiä, niin kaikki tulijat palautettaisi ilman valitusoikeutta, eikä uusi otettaisi.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

"Koko pakolaiskeskustelun aikana minua on suuresti vaivannut se, että keskustelu on niin hermostunutta ja mustavalkoista. Asiallista kritiikkiä tehtyjä päätöksiä vastaan on vaikea esittää saamatta rasistin leimaa. Siihen haluaisin todeta, että alttius leimaamiseen ja nimittelyyn on luonteeltaan rasistista toimintaa."

Tällä hetkellä keskustelun osalta suurempi ongelma näyttää olevan se, että asiallista kritiikkiä esimerkiksi hallituksen eilen päättämiä maahanmuuttolakia tiukentavia päätöksiä vastaan on vaikea esittää saamatta päälleen hillitöntä vyöryä suvakkilehmä- ja mokuhuora-tyylistä nimittelyä sekä raiskaus- ja tappouhkauksia.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Mustavalkoinen keskustelu ja ääriasenteiden omaksuminen on häirinnyt samoin minuakin koko ajan. Ääriasenteita eri päistä ovat siis äärioikeistokonservatiivinen peräkammarinpoikien tappakaa kaikki muslimit, salaliittoteorioineen että pakolaisten tuottaminen olisi jokin tietoinen pyrkimys joltain taholta, ja sitten toisaalta äärivasemmistolainen masokistinen kaiken näön vuoksi suvaitseva maailmanhalailu, white guilt motivoitunut perän tarjoaminen siinä toivossa ettei vain lyötäisi raiskatessa turhan kovaa. Isolationalismi vs. ihquhehkutus.

Etenkin oli terävää tuo erottelu turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten välillä, sekä siinä että noita pitää ottaa erillisten systeemien kautta omista syistään, jos otetaan.

Vaikka "parempien" lähteminen onkin ehkä traagista kärsivälle kulttuurille, kova tosiasia on että siirtolaisiksi tuleekin ottaa juuri niitä parempia, eikä niistäkään kaikkia, vaan parempien parhaimmistoa, joista on meille sekä iloa ja jotka lisäksi ovat sopeutumiskykyisiä. Miksi. Koska se että parhaat lähtevät muualle on lähtömaalle äärettömän selvä signaali: parhaimmistomme ei näe tänne jäämisessä mitään järkeä ja ovat viehättyneitä elinmahdollisuuksista tuolla jossain muualla -> meidän on muututtava sellaiseen suuntaan että parhaimmistomme haluaa jäädä tänne tai kuolla sukupuuttoon.

Jos näiden siirtolaisten ohella otetaan kelvottomia turvapaikanhakijoita väliaikaisesti 'turvaan', he voivat todistaa parhaimmiston saapumista ja jäämistä, ja kertoa siitä kotimaassaan palattuaan. Voimistaa kulttuurievolutiivista viestiä.

Ilkka Huotari

"Vaikka "parempien" lähteminen onkin ehkä traagista kärsivälle kulttuurille, kova tosiasia on että siirtolaisiksi tuleekin ottaa juuri niitä parempia, eikä niistäkään kaikkia, vaan parempien parhaimmistoa, joista on meille sekä iloa ja jotka lisäksi ovat sopeutumiskykyisiä. "

Nyt ei ole kyse siirtolaisista, vaan pakolaisista.

Tai siis siirtolaisuudeksihan tämä on muuttunut, mutta pitäisi olla kyse pakolaisista.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Niin tuntuu että tässä on kyse vähän kaikista, milloin kustakin tulijatyypistä. Tärkeintä olisi tosiaan se että pysyy selkeästi eriytettynä kukin tulijatyyppi, miksi niitä otetaan tai ollaan ottamatta. Tärkeää on että suostutaan tunnistamaan kukin siksi mitä on, eikä vastaavasti anneta tahallaan sumuttaa eroja. Blogisti on äärettömän oikeassa siinä että siirtolainen ei voi pyrkiä eikä sellaista voida ottaa pakolaisena, eikä toisinpäin.

Ymmärrän sen että tahallinen sumutus on nykyajan arkipäivää kaikessa millä on mitään tekemistä politiikan kanssa ja ongelmien ydin. Eroon siitä pitää kumminkin päästä. Ikävää on se että sumutus on helppoa vähä-älyisellekin, mutta sen avaaminen ja todistaminen vaatii älyä ja ponnistelua. Väärintekijöillä on luonnollinen etu.

Mitä sitten tulee niihin pakolaisiin, ehkä niitä ei pitäisi ottaa vaan heidän pitäisi jäädä sinne kotimaahan ponnistelemaan maansa kehittämiseksi. Selkä seinää vasten jäädessä ja katsellessa parhaimmiston lähtemistä joko tajuaa mitä on tehtävä ja toimii tai luovuttaa. Eikö jokainen nykyään jonkinlaisessa kondiksessa oleva kulttuuri ole joutunut käymään omalta osaltaan nämä kamppailut. Entä jos sellaisten kokeneempien kulttuurien suurin lahja niille joilla kamppailu on vielä edessä on sen nopeuttaminen. Vastaavasti ehkä huonoin se että ehkäistään siihen ryhtymistä ottamalla 'turvaan' niitä joiden pitäisi jäädä kamppailemaan ja jätetään ottamatta talteen "parhaimmistoa" jonka sitten se toinen kamppailemaan jäänyt osapuoli teurastaa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #41

No, siirtolaisista voidaan ottaa kyllä parhaimmat ja kyvykkäimmät (mutta ei turvapaikkamenettelyn kautta, vaan muuten), mutta pakolaisista voitaisiin ottaa ne heikoimmat.

Eikö tämä kuulostaisi järkevimmältä?

Kimmo Pajamäki

On se hyvä, että jollakulla on sen verran rohkeutta, että uskaltaa sanoa ääneen sen, minkä tavallinen kadunmies on jo ajat sitten tiedostanut. Tavallisten ihmisten on ollut todella vaikeata tajuta tuo syy, miksi hallituspuolueet ovat koko ajan puolustelleet,hyssytelleet ja vähätelleet tuota asiaa ja ovat ottaneet kannan: "Minkä sanoin niin sanoin, näin tulee käymään ja ole sinä siinä hiljaa". Se, että yksikään näistä tulijoista, ei täytä tuota asetusta, jonka mukaan tulijan pitäisi olla kirjautunut ensimmäisen EU-tulomaahansa. Ja jos on, niin taitaa olla yhden käden sormissa ne tulijat laskettavissa. Muuttoliike on siinä mitassa tällä hetkellä, jo pelkästään viranomaisresurrsit ovat liian pienet, hallitsemaan tätä nykyistä tilannetta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ennen kuin Suomessa edes aloitettiin keskustelu muiden, asiassa hisoriallisesti ns. vanhempien pakolais-/ maahanmuutto-/ turvapaikanhaku- ja siirtolaismaiden ongelmista etenkin Euroopassa ja lähemmin mm. Ruotsissa, dialogi oli vielä mahdollista hoitaa maltillisesti.

Jostain syystä ongelmista puhuminen ja kirjoittaminen rinnastettiin jo lähes alkuunsa muiden - siis muuttoa suosivien - toimesta lähes automaattisesti vääräksi leimaamalla sitä eri tavoin (en kertaa) ja synnyttämällä hyvän keskustelun sijasta vastakkainasettelua sekä maan sisällä että koko Euroopassa. Tämä on korostunut 2000-luvulla.

Alkoi kehkeytyä virallisia kaanoneita, ns. pyhiä opinkappaleista tai totuuksia, joiden huomiotta jättäminen merkitsi leimautumista. Siihen työhön alkoivat osallistua myös puolueet, media ja jopa oikeuslaitos.

Lisäksi asioita alettiin sotkea keskenään. Ruotsista kuului ääni, joka rinnasti kansainvaelluksen tilannetta sotalapsiin toiset taas evakkojen kohtaloon. Jotkut rinnastivat asian suomalaisten siirtolaisuuteen Yhdysvaltoihin tai Australiaan jne.

Nyt, kun kallis ralli on lähtenyt lapasesta tai konkretisoituu, luulisi, että vanhan ohipuhumisen sijasta olisi aika puhua itse todellisista ongelmista, jotka alkavat hajottaa Schengen-prinsiippiä, EU:n yksituumaisuutta, synnyttämään todella tiukkaa polarisoitumista vaalienkin kautta sekä uhkaamaan koko EU:n nykyistä suuntautumista yhä tiukemmaksi, jäykemmäksi ja kyvyttömämmäksi byrokratiaksi, joka pyytää tai suorastaan vaatii, kanskuntia luopumaan suvereeniteetistaan. Samalla tavalla - taitamattomasti - hoidettiin myös velka- ja euro-ongelmaa

Kun EU ei ole kyennyt kuuntelemaan ihmisiä ja pitämään lupauksiaan, kansalaiset lakkaavat kuuntelemasta unionia ja alkavat toimia ns. viisaaksi katsomillaan tavoilla. He tuntevat joutuneensa nenästä vedetyiksi.
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

Ruotsi, Norja ja Tanska ovat jo tehneet ratkaisuja, mutta Suomi odottaa ilmeisesti, että itärajakin alkaa vuotaa. Se siitä pohjoismaisesta harmoniasta, arvoista ja yhteistyöstä.
Jos on asunut muualla, voi havaita, että näin heikkotasoista keskustelua ja asioiden järjestelyä saa hakemalla hakea.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Onhan tästä ollut puhetta jo pitkään. Taviksia ei vain kuunnella (lueta).
Olen itsekin näillä palstoilla kirjoittanut syyn, miksi jotakin kiintiötä ei haeta suoraan pakolaisleireiltä (paitsi Iso Britannia, jolla on naurettavan pieni kiintiö) ja osin Ruotsi.

Olisi kiva tietää blogistin mielipide kysymykseen; Miksi ei haeta? Vaikka se tulisi kaikille osapuolille helpommaksi, halvemmaksi ja inhimillisemmäksi.

Henry

Käyttäjän tarvas kuva
Veikko Tarvainen

Toivottavasti tähän ei sekoiteta poliittista näykkimistä, nokkimista ja toivottavasti kaikkein hädänalaisimmat saisivat avun. En ole Eija-Riitta Korhola fani, mutta eihän tässä siitä olekaan kysymys, vaan isosta vakavasta asiasta. Kaikkien on vaikea myöntää erehdyksiä ja pelkäämpä, että tässä ainakin osin niin käy.

Toisen puolueen politiikon tai saman puolueen kilpailevan politiikon on vaikea tukea toisen kilpailijan aloitetta. Toivottavasti tämä pystyttäisiin ylittämään.

Ja kun keskusteluimpapiiri on niin tulehtunut, on vaikea löytää järkeviä ratkaisuja.

Toinen juttu on, että esimerkiksi Irakissa myös varakkailla on hädänalainen asema usein: henki on herkässä.

Kolmas juttu on, että tarvittaisiin suuria rakenteellisia muutoksia maailman talouteen ja politiikkaan. Jos emme usko, että se on on mahdollista, se ei ole mahdollista.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Siinä suhteessa aiheen keskustelu on merkillistä, että ns välimallia ei ole.

Olet joko "rasisti" tai "suvakki". Henkilölle, joka noin periaatteessa on avustamisen suhteen myötämielinen, mutta joka joitakin asioita kritisoi, esimerkiksi sitä, että maan taloudellinen tila ei näin suurta määrää pysty
elättämään, ei ole tilaa.

Uskon, että merkittävä määrä kuuluu juuri tuohon ryhmään. Ei välttämättä itse asiaa, eli auttamista vastusta. Mutta näkee asiassa monia ongelmia ja
on hiljaa, johtuen esimerkiksi asemastaan, työstään tai jostain muusta järkevästä syystä. Halustaan olla leimautumatta kumpaankaan ryhmään. Jostain syystä avointa, perusteltuakaan keskustelua ei tapahdu, ilman leimautumista.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Afganista tulevat pakolaiset ovat hyvin koulutettua keskiluokkaa varmaan näin. Se ei sulje kuitenkaan pois sitä tosiasiaa, että tietyillä alueilla juuri he voivat olla suurimmassa vaarassa. Taliban pyrkii kaikin tavoin ajamaan maan takaisin pimeään keskiaikaan,

Siihen kuvioon ei esim. naisten koulutus ja yleinen sivistys sovi. Luultavasti nämä henkilöt ovat suvaitsevaisempia ja luonnollinen maalitaulu kiihkouskovaisille.

Haluavat kouluttaa lapsensa ja eritoten tyttärensä uuteen aikakauteen, ilman pelkoa että saavat happoa naamalleen koulumatkalla.

Luultavasti myös palaavat ensimmäisten joukossa kotimaahansa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Elämä on:

Afganistanissa viime vuonna järjestettyihin presidentinvaaleihin kului puoli miljardia dollaria avunantajamaiden rahoja, alimmankin arvion mukaan ainakin 200 miljoonaa dollaria. (Joku suomalainen ehdokas olisi pärjännyt ehkä pienemmälläkin vaalibudjetilla):

“Despite as much as a half-billion dollars in international support for the elections and the audit (even the lowest estimates exceed $200 million), in the end the two candidates cut a political deal before the vote totals were even announced.”
New York Times SEPT. 21, 2014 - After Rancor, Afghans Agree to Share Power http://www.nytimes.com/2014/09/22/world/asia/afgha...

Vaalit meni silti pieleen. Tuloksena oli valtiosääntöoikeudellista sekaannusta, minkä takia tämän vuoden kesäkuussa pidettäväksi suunnitellut parlamentin vaalit on siirrytty. Vaalit pidetään tiettävästi tammikuun 31. päivä 2016. (Joku asiantunteva Puheenvuoron blogisti varmaankin laatii reaaliaikaisen blogin, josta voisi seurata näitä Afganistanin vaaleja.)

Vuoden 2014 vaalien sekaannuksesta on ollut haittaa Afganistanin avustamiselle, koska avunantajamaat asettivat tyydyttävästi järjestetyt vaalit ehdoksi 16 miljardin dollarin apupaketille:

“Less quantifiable would be the damage to the reputations of Afghanistan and its supporters in creating a viable democracy — although that, too, could have a price, since donor countries have made a free and fair election and a democratic, peaceful transfer of power the basis for continued aid. In Tokyo last year, for instance, donor nations made satisfactory elections a precondition for $16 billion in development assistance.” (New York Times SEPT. 21, 2014.)

Oikeasti vainoa pakeneville ihmisille pitää tarjota turvaa - ja toisaalta kaikki Euroopassa oleskelevat, lähtömaissaan oikeasti poliittisten mielipiteidensä tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainotut ihmiset eivät ole edes hakemassa pakolaisstatusta eivätkä halua olla missään tekemisissä viranomaisrekisterien ja näiden systeemien kanssa.

On kuitenkin erikoista, että avunantajamaat käyttävät esimerkiksi puoli miljardia dollaria vaalien järjestämiseen maassa, joka on kuitenkin samaan aikaan niin turvaton, että kaikille sieltä tuleville tulisi myöntää turvapaikka.

Kirsi-Marja Ranta

Hienoa Eija-Riitta. Sinä sanoit tämän ääneen. Ymmärsit kokonaisuuden ja totuuden ja myös uskalsit sanoa ajatuksesi.

Ei ole ihme, että niin monilla suomalaisilla on mitta täynnä.
Miksi vanhuksille ei ole rahaa, vaikka näitä vilpillisiä maahanmuuttajia kestitään vaikka lainarahalla?
Äitini kuoli v. 2010. Hänen oli vaikea pärjätä yksin kotona. Yksi haaste oli saada kotihoidon ateriapalvelun toimittama ruoka-astia auki. Minulle äiti kertoi vasta, kun rupesin ihmettelemään hänen laihtumistaan. Siltikin vielä, joinain päivinä äiti ei saanut ruokaa, koska en päässyt 50 kilometrin päästä töiden jälkeen avaamaan astiaa, jonka avaaminen oli liian kallista muille tahoille. Silloin äiti oli taas nälissään. Anteeksi Äiti, etten tullut vielä useammin. Nyt on myöhäistä. Huono mieli.

Kaikki ovat niin huolissaan maahantulijoiden oloista, vastaanotosta, ruoasta, heihin liittyvästä uutisoinnista, mahdollisesta rasismista etc.

Kuka muistaa enää Suomen lapsia, nuoria ja vanhuksia? Viimeaikaisten tapahtumien valossa ei kukaan. Edes sitä ei tunnuta oivaltavan, että suomalaisen työntekijän kantokyky ja ymmärrys alkavat olla täynnä. Siis mikäli hänellä vielä on töitä. Itse en ole milloinkaan ollut rasisti, mutta nyt on mitta täynnä, eikä se tee minusta rasistia.

Tätä taustaa vasten haluan kertoa Teille, että paheksun syvästi Suomen hallituksen sekä myös SPR:n toimintaa tässä tilanteessa. Mielestäni meidän pitäisi olla nyt oikealla tavalla itsekkäitä ja huolehtia kuitenkin ensin omistamme, jotka joutuvat kustantamaan tämän kaiken. Heidät on asetettava etusijalle.

Se mitä haluan kritisoida, on tämä: maahantulijoiden lepsu kohtelu, kaiken salliminen, ylenpalttinen hyysääminen (esim. jos ruoka ei nyt maistunut, niin juosten tuodaan vaihtoehtoja ettei vaan oltaisi rasisteja) suomalaisille aiheutunut turvattomuus, raiskausten ja kaikenlaisen rikollisuuden lisääntyminen, median vaikeneminen näistä rikoksista ja Suomen valtiovallan hampaattomuus ja kyvyttömyys tämän kaiken hoitamisen edessä.

Eikö Suomessa ymmärretä, että näille uskovaisille islaminusko antaa oikeutuksen kaikkeen tähän, ja joiltain osin jopa kannustaa tällaiseen toimintaan? Samalla tuntuu siltä, että kaikki mitä nämä tulijat tekevät, on suomalaisten syytä. En voi uskoa tätä todeksi. Onneksi äitini on kuollut, ettei hänen tarvitse nähdä, miten edellisten sukupolvien ponnistelut ovat valuneet täysin hukkaan.

Kaiken lisäksi suuri epäkohta ja mielestäni demokratiaan kuuluvaa sananvapautta rikkova sensuroiva uutisointi, mielipiteiden ilmaisun rajoittaminen ja vääristetyn tiedon levittäminen lähes kaikkien uutisvälineiden taholta, ei ole sitä demokratiaa ja suomalaisuutta, minkä minä tunnen lapsuudestani ja nuoruudestani.

Avun pitäisi kohdentua niihin oikeisiin pakolaisiin. Niihin talkoisiin voisin osallistua.

En koskaan aiemmin ole nähnyt tällaista hulluutta ja kritiikittömyyttä Suomessa. Meidän nuorisomme ja lapsemme joutuvat maksamaan tämän kaiken hulluuden aikanaan ja se pelottaa minua. Emme voi ottaa jatkuvasti velkaa, kustantaa sillä näitä ahnaita elintasoshoppailijoita ja sälyttää sitä tulevien sukupolvien maksettavaksi.

Olen positiivisesti yllättynyt, jos mielipiteeni julkaistaan.

ps. ja vielä; kaksi nuorehkoa "pakolaismiestä" pahoinpiteli minut lokakuun alkupuolella. Rikosilmoitus on tehty, mutta eipä sitä näkynyt missään medioissa.

Kirsi-Marja Ranta

54.

Kirsi-Marja Ranta
29.12.2015 21:18

Hienoa Eija-Riitta. Sinä sanoit tämän ääneen. Ymmärsit kokonaisuuden ja totuuden ja myös uskalsit sanoa ajatuksesi.

Ei ole ihme, että niin monilla suomalaisilla on mitta täynnä.
Miksi vanhuksille ei ole rahaa, vaikka näitä vilpillisiä maahanmuuttajia kestitään vaikka lainarahalla?
Äitini kuoli v. 2010. Hänen oli vaikea pärjätä yksin kotona. Yksi haaste oli saada kotihoidon ateriapalvelun toimittama ruoka-astia auki. Minulle äiti kertoi vasta, kun rupesin ihmettelemään hänen laihtumistaan. Siltikin vielä, joinain päivinä äiti ei saanut ruokaa, koska en päässyt 50 kilometrin päästä töiden jälkeen avaamaan astiaa, jonka avaaminen oli liian kallista muille tahoille. Silloin äiti oli taas nälissään. Anteeksi Äiti, etten tullut vielä useammin. Nyt on myöhäistä. Huono mieli.

Kaikki ovat niin huolissaan maahantulijoiden oloista, vastaanotosta, ruoasta, heihin liittyvästä uutisoinnista, mahdollisesta rasismista etc.

Kuka muistaa enää Suomen lapsia, nuoria ja vanhuksia? Viimeaikaisten tapahtumien valossa ei kukaan. Edes sitä ei tunnuta oivaltavan, että suomalaisen työntekijän kantokyky ja ymmärrys alkavat olla täynnä. Siis mikäli hänellä vielä on töitä. Itse en ole milloinkaan ollut rasisti, mutta nyt on mitta täynnä, eikä se tee minusta rasistia.

Tätä taustaa vasten haluan kertoa Teille, että paheksun syvästi Suomen hallituksen sekä myös SPR:n toimintaa tässä tilanteessa. Mielestäni meidän pitäisi olla nyt oikealla tavalla itsekkäitä ja huolehtia kuitenkin ensin omistamme, jotka joutuvat kustantamaan tämän kaiken. Heidät on asetettava etusijalle.

Se mitä haluan kritisoida, on tämä: maahantulijoiden lepsu kohtelu, kaiken salliminen, ylenpalttinen hyysääminen (esim. jos ruoka ei nyt maistunut, niin juosten tuodaan vaihtoehtoja ettei vaan oltaisi rasisteja) suomalaisille aiheutunut turvattomuus, raiskausten ja kaikenlaisen rikollisuuden lisääntyminen, median vaikeneminen näistä rikoksista ja Suomen valtiovallan hampaattomuus ja kyvyttömyys tämän kaiken hoitamisen edessä.

Eikö Suomessa ymmärretä, että näille uskovaisille islaminusko antaa oikeutuksen kaikkeen tähän, ja joiltain osin jopa kannustaa tällaiseen toimintaan? Samalla tuntuu siltä, että kaikki mitä nämä tulijat tekevät, on suomalaisten syytä. En voi uskoa tätä todeksi. Onneksi äitini on kuollut, ettei hänen tarvitse nähdä, miten edellisten sukupolvien ponnistelut ovat valuneet täysin hukkaan.

Kaiken lisäksi suuri epäkohta ja mielestäni demokratiaan kuuluvaa sananvapautta rikkova sensuroiva uutisointi, mielipiteiden ilmaisun rajoittaminen ja vääristetyn tiedon levittäminen lähes kaikkien uutisvälineiden taholta, ei ole sitä demokratiaa ja suomalaisuutta, minkä minä tunnen lapsuudestani ja nuoruudestani.

Avun pitäisi kohdentua niihin oikeisiin pakolaisiin. Niihin talkoisiin voisin osallistua.

En koskaan aiemmin ole nähnyt tällaista hulluutta ja kritiikittömyyttä Suomessa. Meidän nuorisomme ja lapsemme joutuvat maksamaan tämän kaiken hulluuden aikanaan ja se pelottaa minua. Emme voi ottaa jatkuvasti velkaa, kustantaa sillä näitä ahnaita elintasoshoppailijoita ja sälyttää sitä tulevien sukupolvien maksettavaksi.

Olen positiivisesti yllättynyt, jos mielipiteeni julkaistaan.

ps. ja vielä; kaksi nuorehkoa "pakolaismiestä" pahoinpiteli minut lokakuun alkupuolella. Rikosilmoitus on tehty, mutta eipä sitä näkynyt missään medioissa.

Juha Räsänen

Minä kyllä muistan kristallinkirkkaasti, kun Jussi halla-aho kertoi taakanjaon tulevan ja Päivi Räsänen väitti, että mistään sellaisesta ei ole edes keskusteltu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset