Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Velallisen armahdus

Kun saksalainen lukee Isä meidän-rukouksen, sen alkuperäinen muoto ”Anna meidän velkamme anteeksi niin kuin mekin annamme anteeksi velallisillemme” on kuultavissa läpi hyvin, vaikka sana Schuld viittaa velan lisäksi myös syntiin ja vikaan. Ajatus velkojen anteeksiantamisesta ei siis ole tuntematon, ei Angela Merkelille eikä muillekaan. Alkuperäinen teksti painottaa lähimmäistä armahtavaa velan peruuttamista.

Jokin on kuitenkin muuttunut. Kun Jeesus opetti kansaa rukoilemaan, velka liittyi poikkeustapauksiin, ei normaaliin taloudenpitoon. Sitä otettiin vain hätätilanteessa, kuten sairaudesta tai luonnonkatastrofista selviämiseen. Meidän yhteiskunnassamme velat ovat pääasiassa investointeja, joiden tarkoitus on tuottaa pääoma takaisin voittoineen ja korkoineen. On luonnollista talouspolitiikkaa, että sellainen velka maksetaan takaisin.

Velanoton poikkeuksellisuuden vuoksi koronkiskomista pidettiin Jeesuksen aikoina myös rumana. Jos lainaaminen oli hätätoimi, oli väärin käyttää hätätilaa hyväksi ja ansaita sillä ylimääräistä rahaa.

Nykyäänkään kaikki lainat eivät ole investointeja. Lainaa joudutaan ottamaan myös hätätilasta pääsemiseksi, ja tämän vuoksi minäkin entisenä kehitysyhteistyön ammattilaisena olen puhunut kehitysmaiden velkojen leikkaamisen puolesta. Myös investointi voi osoittautua virheelliseksi, ja kohtalokas kierre voi alkaa.

Suhde velanottoon on nykyään merkittävimpiä poliittisten leirien vedenjakajia. Vasemmisto on sisäistänyt setelirahoituksen periaatteen täyteen mittaansa. Jos kuuntelee Syrizaa tai Vasemmistoliittoa, raha on vain napin painallus, ja näin myös syntynyt velka voidaan napin painalluksella sammuttaa. Oikeisto suhtautuu rahaan ja velkaan huomattavasti vakavammin.

Itsekin ajattelen, että valtio saa kaikin mokomin ottaa elvytysvelkaa, jos se voi käyttää velkarahan tavalla, jonka voidaan osoittaa tuottavan loppujen lopuksi säästöä budjettiin. Investointivelka on oikein, mutta ns. syömävelan ottaminen eli valtion normaalien kustannusten rahoittaminen velalla kertoo väärästä taloudenpidosta, yli varojen elämisestä. Taloudellisesti se on kestämätöntä, koska lopulta se vie itsenäiseltä valtiolta sen suvereniteetin.

Miten Kreikan velkojen suhteen tulisi menetellä? Ensinnäkin on todettava, että velanotto perustui vastuuttomaan taloudenpitoon, johon riehaannuttiin EU- ja EMU-jäsenyyden myötä. Kun sosialistinen Pasok voitti vaalit 1993, se kolminkertaisti noin kymmenessä vuodessa sekä Kreikan julkisen sektorin koon että valtion velan. Vuonna 2004 valta vaihtui. Kun Pasok palasi valtaan vuonna 2009 ja julkisti maan talouden karmean tilan, sen itsensä aloittama velalla eläminen oli saavuttanut huippunsa.  Kiusallista on, että EMU-jäsenyys pahensi tilannetta. Itse EMU:un Kreikka oli päässyt tilastojaan väärentämällä, sitten alkoivat matalan koron velkajuhlat. Julkinen sektori paisui lisää. Niinpä ei olekaan ihme, että saimme lukea lehdistä kreikkalaisten hupilistoista. Eläkettä maksettiin kuolleille ja lapsilisää lapsettomille. Virkamiehet saivat eläkkeen 50-vuotiaana, ja sitäkään ennen ei ollut selvää, mitä kukin teki. Veroa ei kerätty asianmukaisesti, kun rahaa riitti muutenkin. Oikeusvaltion kannalta katsoen kyse oli korruptiosta, jolla pyrittiin takaamaan vallan jatkuminen.

Nyt Kreikassa on kuitenkin hätätila, jonka hinnan maksavat tavalliset ihmiset, ne jotka eivät korruptiosta päättäneet.  En pidä oikeana, että jotkut rikastuvat tavallisten kreikkalaisten hädän kustannuksella. Siksi alun alkaenkin olisin suonut, että euroryhmää ei olisi vedetty tukipakettiin vaan että Saksa ja Ranska olisivat itse pelastaneet omat pankkinsa Kreikassa, ne jotka ovat tehneet myös suuria voittoja.

Mitä heikommassa asemassa ihminen tai kansa on, sitä enemmän häntä voidaan käyttää hyväksi ja kiristää. Tämä on julmaa. Se että rikkaat saavat rahansa takaisin korkoineen, ei saisi olla tärkeämpää kuin ihmisten elämä ja kuolema. Me tarvitsemme edelleen sen kansainvälisen järjestelmän, joka osaa tunnistaa hädän ja panna pelin poikki ja tarvittaessa panna toimeen velkojen armahduksen, jotta uusi ihmisarvoinen alku on mahdollinen. Korruptiota ja verojen kantamattomuutta ja haluttomuutta tervehdyttää taloutta ei sen sijaan tulisi nimittää hädäksi. Siitä voi kyllä seurata aito hätä.

Julkaisen toisenkin blogin, jossa pohdin euroeroa. Mutta kun joudun toteamaan, että nyt myös velkojen leikkaus on paikallaan, halusin taustoittaa, mihin se perustuu. Ellei eroa hädän ja väärän elämäntavan välillä tehdä ymmärrettäväksi, seuraa moraalikato. Muuten soidaarisuuden nimissä annettu apu voi olla vääryyteen yllyttämistä. Elleivät Kreikan päättäjät tunnusta tehneensä rikkomuksia, homma ei armahduksella korjaannu vaan vaiva jatkuu. Siksi Merkelin esiintuoma ajatus velanhelpotuksen yhdistämisestä rahaliiton ulkopuolelle joutumiseen on looginen ja terve.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Isoin moraalinen ongelma tässä tapauksessa löytyy siitä, että Kreikan ja kreikkalaisten väliin asetetaan yhtäläisyysmerkki. Miksikö?

Siksi että oikeisto jyrää Euroopassa eikä oikeisto myönnä luokkayhteiskunnan olemassaoloa.

Miten on tuon itsepetoksen moraalin laita?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Miten on tuon itsepetoksen moraalin laita?

Onko aika oppia, Kreikan tie näyttää samanlaiselta kuin Suomen tie?

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tuosta tukipakettipolitiikan aloittamisesta olen samaa mieltä, että Saksan, Ranskan, Britannian ja muiden sinne sijoittaneiden pankkien isäntämaiden olisi pitänyt pelastaa pankkinsa tai antaa niiden kaatua. Euroryhmä sekaantumalla asiaan loi itse asiasta oman kriisinsä. Hienot puheet palomuureista ja niskalenkeistä olivat vain niiden toistajien oman nahan pelastamista, kun huomattiin virheellinen toiminta asian hoidossa. Kreikka olisi pitänyt jo kriisin alettua erottaa eurosta ja Portugali myös, näin toimien euroalue olisi pitkällä tähtäimellä paljon terveemmällä pohjalla kuin nyt. Nyt siellä on ainakin kolmen eri kategorian valtioita mukana, ja se on selvää ettei sellainen voi toimia ilman liittovaltiota. Tuohon liittovaltioon tuskin kovinkaan moni valtio menee mukaan, joten hyvin voi sanoa, että euroryhmä omalla toiminnallaan myös voi hajoittaa euron.
Velkojen leikkaaminenkaan ei Kreikan tilannetta pelasta, koska velanhoitokulut ovat nyt jo minimissä tai siirretty hamaan tulevaisuuteen. Ainoa asia, millä Kreikka voi omin voimin pelastua, on valtava julkisen sektorin pienentäminen, palkkojen alentaminen ja yksityistäminen. Sen lisäksi korruptiosta on päästävä ja verojen keruuta on tehostettava hurjasti. Eli aika pitkälle samat asiat joita muut euromaat siltä tukipakettia vastaan vaativat. Kreikka ei tule ikinä selviämään eurossa ilman muiden tukea, joten pitkän päälle sen olisi parempi erota eurosta, jos joskus vielä mielii itse päättää asioistaan. Tuo euroero olisi aluksi iso rysäys kreikkalaisille, mutta pitkän päälle ainoa vaihtoehto.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eija-Riitta Korhola kirjoitti:
"Nyt Kreikassa on kuitenkin hätätila, jonka hinnan maksavat tavalliset ihmiset, ne jotka eivät korruptiosta päättäneet. En pidä oikeana, että jotkut rikastuvat tavallisten kreikkalaisten hädän kustannuksella. Siksi alun alkaenkin olisin suonut, että euroryhmää ei olisi vedetty tukipakettiin vaan että Saksa ja Ranska olisivat itse pelastaneet omat pankkinsa Kreikassa, ne jotka ovat tehneet myös suuria voittoja."

Hienosti todettu, blogisti!

EU:n rahaliiton "asiantuntijat" ovat jättäneet Kreikan velkaantumistilanteen huomiotta eli tehneet suuren laiminlyönnin. Tai he ovat jopa antaneet Saksan ja Ranskan liikepankkien mellastaa rauhassa Kreikassa.

Ongelma syntyy jo siitä, että yksityisten hallitsemat pankit toimivat tavallisten "pienten ihmisten" tallettamilla varoilla. Jos pankki menee nurin, "pienten ihmisten" talletukset ovat myös vaarassa. Näin siis pankeista on tullut instituutioita, joita on vaikea päästää kaatumaan. On sinänsä erikoista, että tavallisten kansalaisten käytettävissä ei useinkaan ole valtioiden omistamia pankkeja, vaan joudutaan turvautumaan finanssibisneksen palveluksiin.

Pankit ovat siis nousseet instituutioiksi, jotka hallitsevat jopa valtioiden talouspolitiikkaa. Kuitenkin nuo pankit kilpailevat verisesti keskenään ja tekevät ronskeja riskisijoituksia. Jos sitten riskit toteutuvat, banksterit voivat olla varmoja, että valtiot ja EU kyllä tulevat veronmaksajien varoilla pelastamaan.

Tällainen tilanne on vakavasti sairas sekä talouden että demokratian kannalta.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198605...

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Tässä yksi pääjuonijoista:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/goldman-sachs-pa...

ja sitten samat "liikemiehet" vähän ostelee:

http://app.kauppalehti.fi/uutiset/warren-buffett-o...

Lait ei näytä eurobakstereita koskevan..

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

"Joka köyhää armahtaa, sitä Jumala rakastaa."

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Näinhän se on. Toisaalta, Kreikka nyt ei ole mikään köyhä maa, vaan esimerkiksi Suomeen verrattuna ökyrikas.

Ja ajatus, että kreikkalaiset eivät ole tilanteesta vastuussa, on älyvapaa ja todellisudelle vieras. Niin Papandeoun kuin Karamanlisinkin klaanin äänesti valtaan nimenomaan kreikan kansa, ne tavalliset kreikkalaiset. Ja näin hyväksyivät täysin vallinneen korruption.

Vasta Tsiprasin ja Syrizan valtaanpääsy on osoitus siitä, että tavallinen kreikkalainen tajuaa aiemmin tukemansa korruption seuraukset.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Viimeiseen kappaleeseesi:

Mutta sehän ei muille EU-maille sopinut. Siksi Kreikkaa painostetaan kunnes Papandreoun ja Karamanlisinkin klaanit ovat taas vallassa.

Sitten taas kelpaa...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #11

Tuoltahan se vähän näyttää. Ja sen jälkeen kansa taas taputtaa suuria, karvaisia käsiään riemuiten: "Kreikan kriisi on vihdoin ohi".

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #12

Kansasta en tiedä mutta stubistit kyllä taputtavat...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos viime päivien televisiouutisiin on uskominen, kreikkalainen tragedia merkitsee sitä, että köyhillä ei ole enää varaa ostaa naudanfilettä tai ajella taksilla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

Totta. Toivottavasti viimenkin ihmiset alkavat ymmärtää, kuten olen jakuttanut, että Suomi on EUn toiseksi köyhin osavaltio. Vain Irlanti on varsinaisista osavaltioista köyhempi kuin Suomi.

Kreikka sen sijaan on ökyrikas.

Mutta se, mikä tässä on oleellista, on, että toivottavasti tuo uutispätkä herättää edes muutaman ihmisen tajuamaan, että Kreikan "pankkikriisillä" ja EKP:n toimilla ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Kreikka on maksanut erääntyneen, iskontatun, lainansa, uudella, diskontatulla, lainalla ja näin "kasvattanut" taas velkataakkaansa. Huono vitsi, jolle Sipilä ja Stubb eivät osaa nauraa. Onko syynä ymmärryksen vai tiedon puute?

Käyttäjän MarkoLeppnen kuva
Marko Leppänen

Blogisti ei varmaan ole tietoinen, että meilläkin maksetaan kuolleille eläkettä. Sillä on oikein nimikin, leskeneläke.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eläkejärjestelmiä on monenlaisia. Suomessa vainajan eläkevarat / maksamat eläkeverot sosialisoidaan välittömästi kuoleman jälkeen - poikkeuksena tästä leskeneläke.

Oikeudenmukaisissa eläkejärjestelmissä, jossa eläkettä voidaan aidosti nimittää eläkkeeksi, vainajan maksamat ja sijoitetut eläkesäästöt siirtyvät perintönä leskelle / perillisille.

Kreikassa oli / on 600 julkisen sektorin ammattinimikettä, joiden työntekijät pääsivät eläkkeelle vain 50-vuotiaana eläke-edun ollessa 95 % viimeisen työvuoden palkkatasosta. Lisäksi mm. sotilaiden ja poliisien naimattomat lapset perivät tämän eläke-edun loppuiäkseen edunsaajan kuoltua.

Kreikkalainen julkisen sektorin eläkejärjestelmä ja julksien sektorin koko eivät oikein sopineet yhteen talouden kantokykyyn verraten maan yksitsityisen sektorin kustantaessa nämä verrattomat edut, joita itse verrattoman systeemin maksajilla maksajilla ei ollut. (Maksajiksi haettiinkin myöhemmin muun Euroopan veronmaksajat mm. Suomesta omituisin järjestelyin keväästä v. 2010 lähtien.)

Seurauksena olikin talouden romahtaminen velkahanojen sulkeuduttua mätänevän järjestelmän rahoittajina kuin myös oman kansan maksumoraalin pettäessä.

Kreikan julkiset menot / julkinen sektori paisui EMU-jäsennyyden aikana 130 % v. 2002-2008 välillä ilman todellista kasvuvaraa vain vastuuttomin velkarahoin. Tästä nyt sitten maksetaan sitä ikävää hintaa, joista Kreikan uutisointi päivittäin kertoo - velkavetoisen sosialismin kuolinkouristuksista.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Tässä se onkin hyvin tiivistetty - en minä viitannut meidän tuntemaamme leskeneläkkeeseen ja toivottavasti se on nyt tullut selväksi. Kiitos Kiiski vastauksesta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ilmeisesti Kiiskellä on hukassa, mitä "eläke" tarkoittaa.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

E-RK: "Nyt Kreikassa on kuitenkin hätätila, jonka hinnan maksavat tavalliset ihmiset, ne jotka eivät korruptiosta päättäneet."

Mistä ihmiset sitten päättivät vaaleissa 1996, 2000 ja 2009, joiden jälkeen PASOK piti valtaa, sekä 2004 ja 2007, joiden jälkeen ND oli vallan kahvassa? Entä vaaleissa 2012, jonka jälkeen molemmat olivat yhdessä hallituksessa. Tai 2015, jonka jälkeen on kokeiltu äärivasemmiston korruptiota?

Voi olla, että kreikkalaisilla on ollut huono herraonni, mutta viimeisen 20 vuoden aikana tavalliset kreikkalaiset ovat herransa ihan itse ja demokraattisten pelisääntöjen mukaan valinneet peräti seitsemään kertaan. Onnettoman sattuman tai vahinkovalinnan mahdollisuus näyttää tuon valossa aika pieneltä.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Niin kuin tuossa blogissasi totesit, kaikki velka ei ole pahasta. Sitä on tarkasteltava ihan ajan kanssa.

Niin se on aina kuntataloudessakin katsottava mihin sitä velkaa on otettu. Velka investointiin tarkoittaa rahan siirtymistä omaisuudeksi kirjanpitoon ja on pienen korkotason aikaan erittäin järkevää. Kenties erittäin tuottoisaakin.
Jos taas velkaa otetaan kiinteisiin kustannuksiin ja miks ei muuttuviin kuluihin, niin tämä ei ole järkevää taloudenpitoa kun tuottojen / veronkannon (yrityksessä myynnin) täytyisi nämä tietenkin helposti kattaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pääsanoma tässäkin on se universaali totuus, että lainaaja on aina syyllinen. On otettu lainaa holtittomasti, vastoin luotottajan ehdottomia vaatimuksia ja tiukkoja lainakriteerejä, väkisin. Luotottaja ei yksinkertaisesti ole voinut sanoa EI, sillä...öö....

No, se on kuitenkin Kreikan ja kreikkalaisten vika, sillä mikäänhän ei koskaan voi olla pankkien vika. SENHÄN nyt sentään ymmärtää jo se "sokea Reettakin", ainatakseni yhden Suomen koko historian huonoimman pääministerin lausumaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"se on kuitenkin Kreikan ja kreikkalaisten vika, sillä mikäänhän ei koskaan voi olla pankkien vika"

Juu, pankit antaa velkaa nollakorolla ja vielä antavat velkoja kreikkalaisille jopa anteeksi. Tarkoitit siis piikilläsi, että kreikkalaiset vieteltiin ottamaan liikaa lainaa. Mitäh?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pieni tarina omasta "nuoruudestani":

STS, Suomen Työväen Säästöpankki, avasi ensimmäisen konttorinsa Turkuun, Yliopistonkadun ja Humalistonkadun kkulmaan, paikkaan, jossa nykyisin toimii ravintola. Uusi pankinjohtaja sai neronleimauksen, jolla piti kaapata asiakkaita vanhoilta turkulaistoimijoilta:

Kenelle tahansa luottokelpoiselle, jolla oli 2 luottokelpoista takaajaa, luvattiin ensimmäisellä viikolla takuuvarmasti lainaa 20 000 markkaa, kohtuulisella korolla ja mukavalla maksuajalla. Asiasta oli ilmoitus paikallisessa urheilulehdessä, etusivulla, jos oikein muistan.

Menestys oli huikea: Valtava määrä turkulaisia rappioalkoholisteja, käytyään suihkussa ja vaihdettuaan vaatteet, saapui ko. pankkiin. Alkoholismi ei tee ihmisestä (välttämättä) tyhmää. Kolmen kaveruksen ryhmä sai yhteensä 60 000 lainaa, joka viikon aikana nostettiin käteisenä.

Seuraukset olivat merkittävät: Tulospalkkiokannustimella toimiva pankinjohtaja sai pääkönttorista kiitosta roppakaupalla, ja ennen kokematon ja näkemätön määrä turkulaisia alkoholisteja kuoli alkoholimyrkytykseen lähimmän 2 kk:n aikana.

Oliko luotonanto holtitonta vai oliko lainanotto holtitonta? Olivatko luottotappiot asiakkaiden vika vai pankin typerän lainapolitiikan vika?

Muuten, tämä tarina on tosi.

Erkki Romu

Pitää muistuttaa blogistia siitä tosiasiasta, että Kokoomus käynnisti samankaltaisen, julkisen sektorin menoja radikaalisti lisäävän ääntenosto-operaation 2007 vaalikampanjassaan. Ylisuuret palkankorotukset levisivät koko julkiselle sektorille ja seuraukset näkyvät nyt julkisen puolen menoissa.

Mikolle pitää todeta yllämainittuun liittyen, ettei vastuu omasta äänestyskäyttäytymisestä ole ainoastaan kreikkalaisten yksinoikeus.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kokoomus saa varmaan ikuisesti muistaa tuon virheensä, kun meni ehdottamaan sairaanhoitajille palkankorotusta.

Se, että ay-liike vaati ja sai vastaavat palkankorotukset monille muillekin julkisen puolen työntekijöille kuin sairaanhoitajille taisi kuitenkin olla se rahallisesti merkittävin menolisäys.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Joo, ja tuo "menolisäys" rahoitettiin sitten kasvaneella verokertymällä, joka noista palkankorotuksista ja niidenkerrannaisvaikutuksista syntyi.

Sou vat?

Kuinka monta kertaa pitää toistaa, ennen kuin menee jakeluun: YHTEISKUNTA EI OLE LIIKEYRITYS!!!

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #15

Suomi ei ole suljettu talous - osa kuluttajien kasvaneista tuloista siirtyy ulkomaille (ulkomaanmatkailu, tuontitavaroiden ostaminen jne.) eikä jää pyörimään tänne Suomeen.

Eli kuinka monta kertaa tätäkin täytyy toistaa - menolisäykset eivät rahoita itse itseään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #21

Juuri näin. Ja näitä ulkomaanmatkaajia ovat juuri ne, joilla on siihen varaa, ylempi keskiluokka ja johtava eliitti. Ja juuri viimemainittujen tulotaso on noussut ratkaisevasti, niin "yketyisellä" kuin "julkisellakin" puolella.

Suomi on kuitenkin trendijohtoisesti kauppataseen osalta plussalla, joten "julkisen sektorin" palkankorotukset eivät ole siihen vaikuttaneet, vaan ne on nimenomaan rahoitettu sillä, mikä on Suomen kansantalouden ydin: kotimarkkinoilla.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #23

Käyttämäni parturi (nuorehko nainen) käy vähän väliä ulkomailla lomailemassa. Hänkö lienee sitä ylempää keskiluokkaa, jonka tulotaso on noussut ratkaisevasti ...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #28

Parturi---onko hän valtion vai kunnan hommissa, vai edustaako hän jotain muuta haaraa siitä "julkisesta sektorista", josta tässäkin on marmatettu?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #29

Pointti oli se, että osa palkankorotusten aikaansaamista lisätuloista ei jää Suomen kansantalouteen kiertämään (ihan siitä riippumatta, onko kyseessä yksityisen tai julkisen puolen palkankorotus).

Eli vielä kertauksena: menolisäykset EIVÄT rahoita itse itseään sen paremmin julkisella kuin yksityiselläkään puolella.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #30

Täysin virheellinen käsitys yhteiskunnan toiminnoista sinulla.

Asia on nimenomaan niin, että julkiset menot rahoittavat itse itsensä, ja jää vielä ylikin.

Yksityisessä yrityksessä näin ei ole, vaan lisämenojen rahoitus täytyy saada yrityksen ulkopuolelta.

Miksi perusasia ei mene perille: YHTEISKUNTA EI OLE LIIKEYRITYS.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #39

Uskotko J. Heyno oikeasti noihin juttuihisi vai heitätkö vain raskasta pilaa ?

Vastauksesta riippumatta tämän keskustelun jatkaminen on täydellistä ajan haaskausta joten jätän osaltani tähän.

Erkki Romu

Kyllä, juurikin näin mikäli se minusta on kiinni! Kyseessä kun oli pelkästään puolueen vallan kasvattamiseen tähtäävä ja kansan ahneuteen luottava, opportunistinen kampanja. Miksi tällaiset teot pitäisi unohtaa?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #31

Ei tarvitsekaan unohtaa - kuten ei unohdeta muidenkaan puolueiden ja ay-liikkeen aikaansaamia, vallan kasvattamiseen tähtääviä ja kansan ahneuteen luottavia, opportunistisia kampanjoita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Julkisen sektorin" "ylisuuret palkankorotukset" ovat kohdistuneet lähinnä johtaja- ja päällikkötasolle. Samoin on toiminut "yksityinen sektori". Kummallakaan "sektorilla" mediaanipalkat ja keskiarvopalkat eivät suuremmin ole muuttuneet 1995 lähtien.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Mahtaneeko tuo raamatun kehoitus ihan paperirahaa tarkoittaa, veikkaisin että puhe on syntivelasta?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Nobel-palkittu ekonomisti Paul Krugman on antanut 19.7.2015 CNN:lle haastattelun Kreikan ja EU:n tilanteesta. Ei kovin positiiviselta näytä.

http://cnnpressroom.blogs.cnn.com/2015/07/19/paul-...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Meillä oli henkilökohtainen velkakriisi. Koira sairastui ja aamuyöstä soitin ns. koirasairaalaan. Tervetuloa vain ja sunnuntaina ajeltiin kiireenvilkkaana, kunhan tulette ennen klo kahdeksaa. Hätätäpäivystykseen. Ei siinä mitään.

Klo 0815 lääkäri suvaitsi tulla paikalle, koira jäi tiputukseen ja sovittiin, että iltapäivällä saa hakea.

Hätäpäivystys maksoi 100 ecua vaikka no lääkäri oli myöhässä. Koko juttu oli jotain 480 euroa. En ollut ryssellin kuteissa eikä vaimoninkaan. Koiraa hakiessamme oli uusi henkilö vastaanotossa, tarjosi Lindorff investementin lainaa ja sitten tuo koiran hoitipuolelta.

Kysyin etteikö pankkikortti käy Visa Mastercard tai käteinen ja haluan nähdä koiran, että on kunnossa. Maksoin kateisellä pankkikortilla.

Tseakkain jälkikäteen ihan piruuttani, Lindorff ulosottoyhtiö on saanut eläinlääkäriasemat taskuunsa ja mitäpä siihen muuta. Moraali on kaukana. Joillekkin ihmisille lemmikki on jotain suurempaa. Lindorff kaapatessaan etuoikeuden. No jokainen päätelkööt hyvä liikeidea viedään eläkeläisten viimeisetkin pennosset. Lindorff kyllä lainaa ja jos et maksa niin maksat vielä enemmän. Miten omatunto.

Aivan sama euroissa.....Pelastetaan ensiksi...jokainen miettikööt omalla tavallaan

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Järkkyä. Noita pikavippifirmoja inhoan. Ne ottavat velkavankeuteen nykyään, ja saalistavat ihmisiä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä, ja aidosti pitää ajatella minkä kukkaroita nuo hamuavat. Verosnmaksajien, yhteistkunnan, Stanradirahan perään luultavassti....

Aidosti Eija-Riitta olen sopinut kun en jaksa enaa. Lähden Keniaan ja otan nukkuvaa urosleijonaa killeistä kiinni....

markku palonen

Suomalaisten ongelma on rehellisyys joka on syöpynyt geeneihin.
Aluksi suomi oli harvaan asuttu maa. Naapurit olivat kilometrien päässä. Jos varastit naapurilta tai valehtelit hänelle, saattoi olla että et häneltä apua saanut seuraavalla kato kesällä ja saattoi avuntarpeen saaminen olla kohtalokas koko perheelle. Etelässä tämä ei ollut niin merkityksellistä, siellä saattoi kadota kansan joukkoon kaikkialla oli kuitenkin helppoa asustaa välittämättä talvikuukausista. Puhun kuitenkin välimeren pohjoispuolen ihmisistä ja sitä ympäröivistä maista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset