Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Lähden demokratiatalkoisiin

Kokoomus on toistuvasti pyytänyt minua lähtemään ehdolle eduskuntavaaleihin. Samoin ovat vedonneet monet äänestäjät viesteissään. Olen miettinyt asiaa monelta kannalta, ekselöinyt ja epäröinyt, ja väsyttänyt siinä varmaan myös ystäväni. Heitä on silti jäljellä. Ja nyt olen päättänyt sanoa kyllä.

On eri asia olla hyvä poliitikko ja lainsäätäjä kuin osata kampanjoida vaaleissa. Vaalit vievät voimia ja ne maksavat nykyään yhä enemmän. Viime eurovaaleissa suurin mainoskampanja nousi yli kahteensataantuhanteen, eikä meikäläinen keskivertokampanjallakaan yrittävä päässyt halvalla. Kun ulkopuolista vaalirahoitusta on nykyään yhä vaikeampi saada, pidin pitkään mahdottomana viedä läpi kaksia vaaleja saman vuoden sisällä.  Maksan vielä eurovaalien lainoja, enkä pidä viisaana ottaa uutta lainaa päälle.

Nyt en enää välitä asiasta. Kokeillaan vaikka ilman budjettia. On demokratian kannalta ikävää, jos lähestymme tilannetta, jossa rahasta tulee se ratkaiseva tekijä. Tämä on nyt erilainen kampanja, johon ei ole valmistauduttu kuukausia.

Päätin lähteä, koska elämme vaikeita aikoja. Koko poliittisen urani aikana Suomi ei ole ollut yhtä suuressa taloudellisessa ja ulkoisessa vaarassa kuin nyt. En tahdo saada vastuunpakoilijan leimaa. Se nostatti velvollisuudentunnon lähteä demoktratiatalkoisiin ja tarjota 15-vuotisen EU-kokemukseni isänmaan käyttöön. Jos sille ei ole tarvetta, olen ainakin yrittänyt.

Päätin lähteä, koska tiedän, mitä asioita pitäisi ajaa eteenpäin. Olen nähnyt sisältäpäin, miten sattumanvaraisesti ja huolimattomin perustein EU:lle on kehittynyt ilmastopolitiikka, joka rankaisee puhtainta toimijaa ja vie meidän työpaikkojamme antamatta tilalle parempaa ympäristötasoa. Mielestäni Suomi voisi olla paljon enemmän kuin mallioppilas. Se voisi olla se primus, joka haastaa opettajan. Juuri sillä voisi olla kanttia kyseenalaistaa huono lainsäädäntö ja riitauttaa järjenvastaisuudet. Juuri Suomen pitää vaatia EU:n kalliiseen ja tehottomaan ilmastostrategiaan muutosta, koska satoja miljardeja maksaneiden ilmastotoimien aikana sekä EU:n että globaalit päästöt ovat vain kasvaneet.  Siitä aiheesta tein väitöskirjani  ja tiedän mistä puhun. Töitä puhtaan ympäristön ja työpaikkojen säilyttämisen puolesta on tehtävä tähänastista viisaammin. Työtä ja työpaikkoja tarvitsemme, jotta voisimme rakentaa maata, jossa ihmisten elämä on mielekästä ja jossa heikoista pidetään huolta. Mitkään temput eivät riitä korvaamaan työtä.

Päätin lähteä, koska haluan puhua energiaomavaraisuuden puolesta ja energiamarkkinoita vääristävää ylimitoitettua tukipolitiikkaa vastaan. Haluan, että ajamme alas ylisuuret tuulivoiman syöttötariffit. Haluan, että lopetamme turpeen korvaamisen hiilellä. Haluan, että korjaamme viisailla energiaratkaisuilla maamme vaihtotaseen positiiviseksi. Olen uskottava haluamaan tätä kaikkea, sillä se on ollut linjani jo kauan.

Päätin lähteä, koska ihmisoikeudet ovat sydämenasiani. Niiden vaaliminen koskee meitä kaikkia, mutta aktiivinen poliitikko voi vaikuttaa niiden toteutumiseen hyvin paljon. Kolmetoista vuotta olen puheenjohtanut kansainvälistä ihmisoikeusjärjestöä ja hankkinut kokemusta uskonnollisten jännitteiden ja rauhanvälityksen arjesta.

Päätin lähteä koska huomasin, etten osaa lakata poliittista ajattelua. Kirjoittamalla otan selville mitä ajattelen, ja julkaisemalla ajatukseni blogeissa yritän palvella demokratiaa ja avoimuutta. Kampanjani on ennen muuta bloggaamista. Jos budjettia kertyy, toki ostan näkyvyyttä viestille.

Päätin lähteä, koska minulla on vaihtoehtoja, ja niin pitää ollakin. Uskon sellaiseen politiikkaan ja sellaisiin poliitikkoihin, jotka eivät suhtaudu pakkomielteisesti vaaleihin ja voittamiseen. Pyrin olemaan itse sellainen. Se antaa vahvuutta ja selkärankaa.

Päätökseni jälkeen tunnen mielenrauhaa. Toisin sanoen olen jo ennen vaaleja saavuttanut sen, mitä viime kädessä tavoittelen. Miten vaaleissa käy, tulee vasta sen jälkeen. Voi olla että aika on liian lyhyt, mutta nyt en mieti sitä. Teen parhaani. Samalla haastan sinua, äänestäjä. Nyt myös sinun on aika tehdä tehtäväsi hyvin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mitäköhän Sanna Marin nyt sanoo?

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Marin saa kampanjatukensa AY-liikkeeltä, eli veronmaksajien pussista. Odottelemme innola seuraavaa marinaa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Pravoo, hurraa! Vihdoinkin ihmisillä on motiivi äänestää ja äänestää hyvää ehdokasta.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Hieno, että lähdit ehdolle.
Saatanpa äänestää.

Tapani Lahnakoski

Hurraa!!!

Tätä olen toivonut koko ajan.

Kaikki tukiaiset hiiteen ja panostukset tutkimukseen.

Seppo Hildén

Eiköhän tuo paljastunut jo aiemmassakin blogissasi.

http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185956-...

Se oli tyylipuhdas ja vähän vaivaannuttavakin puolueenne puheenjohtajan kehublogi. Siitä ei voinut vetää mitään muuta johtopäätöstä kun että Korhonen haluaa Kokoomuksen ehdokaslistalle.

Ei muuten, mutta pisti silmään tuollainen nuoleskeva blogi kaiken muun asiallisen bloginne joukossa.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

No ei se ainakaan minulle ollut paljastunut. Tuossa vaiheessa olin vielä kielteisellä kannalla ehdokkuuteen.

Seppo Hildén

No ehkä mulla oli sitten vaan medialukutaitoa.

minnam ahonen

Seppo,
eihän Korholaa nyt saa millään pidettyä pois näistä vaaleista kun Satu Hassi ilmoitti tuossa aiemmin olevansa vielä käytettävissä. Olisi kannattanut tuosta veto ihan laittaa :D

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuosta olisi saanut pienen kertoimen, vedonlyöntiin?

Pekka Iiskonmaki

Olen samassa vaalipiirissä ja taidan äänestää Eija-Riittaa. Eija-Riitta kommetoi plogeihinsa itse.
Ajatukset on kirkkaat ja realistiset.

Ps. Olin jo päättänyt olla äänestämättä Kokoomusta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Hienoa, että lähdet talkoohengessä. Sehän tarkoittaa, että et kuittaa mahdollisesta edustajan hommasta palkkaa tai palkkiota.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Puolueesi on vastuussa siitä, että nykyään eduskuntaan on turha kuvitellakkaan pääsevänsä ilman tonnejen markkinointivelkaa. Kannattan kampanjointibudjetin rajoittamista. Eipähän sitten sinunkaan tarvisi valittaa kun siihen menee niin paljon rahaa.

Tapani Lahnakoski

Et ole sitten huomannut, että demareilla on suurin vaalibudjetti.

Käyttäjän MaunuIdnpn-Heikkil kuva
Maunu Idänpään-Heikkilä

Vihdoinkin Helsingin lista sai tarvitsemansa vahvistuksen. Onnea kampanjaan!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Upeaa!

Vihdoinkin joku tajuaa, että kansanedustajan tehtävä ei ole palkkatyötä, vaan luottamustoimi. Kansanedustajaehdokkuus ei ole sijoitus, vaan ilmoitus halusta hoitaa yhteisiä asioita.

Uskon ja toivon, että asenteesi kompensoi moninkertaisesti vaallibudjetin pienuuden.

Puolueista viis, henkilöt ratkaisevat.

Onnea ja paljon kannatusta!

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Samat sanat. Voisin minäkin äänestää Eija-Riittaa, jos olisi meidän vaalipiirissä ehdolla. Mutta vain häntä, tuskin ketään muuta kokoomuslaista.

Seppo Pyykkö

Ymmärräthän, että äänestämällä ketä tahansa puolueen edustajaa, äänestät itseasiassa puoluetta ja sen johtoa? Puoluekurin vuoksi yksittäisen ehdokkaan mielipiteillä ja näkemyksillä ei ole niinkään väliä, elkei hän siis pysty vaikuttamaan puoluejohdon linjauksiin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #69

1) Mitä se semmoinen "puoluekuri" on?

2) KUKA se semmoinen "puolue" on?

3) Kumman luulet pelottavan vaikkapa Jutta Urpolaista (jos hän on ehokkaana) enemmän, emarien tappio ja oma läpimeno VAI emarien vaalivoitto ja oma putoaminen?

Jorma Lehmonen

Päätit sitten lähteä puoluejohtosi napinpainaja marionetiksi. Onnea ja menestystä alkavalle urallesi. Kyllä se kriittisyys sinustakin sitten siellä suuressa salissa kitketään pois.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Siinähän sinulla on työtä, kun talkoilet Kokoomuksen toimintaan edes jotain demokratiaa. Otetaanpa esimerkki: Kansasta jokseenkin 70-80 prosenttia vastustaa Nato-jäsenyyttä.Kokoomuksen ehdokkaista kyselyn mukaan noin 90 %. http://mikkoelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187431-na... Puolueen puheenjohtaja on ilmaissut mielipiteenään demokraatisesti, että kansaa ei tässä(kään) tarvitse kuunnella, kyllä ne sieltä mukana tulevat, kun me viedään. Tämä ei nyt ollut aivan sanatarkka sittaati, mutta asiasisällöltään täysin yksi yhteen Stubbin lausunnon kanssa. Käytännössä tätä ajattelua konkretisoitiin solmimalla Naton kanssa laittomasti isäntämaasopimus, joka on käytännössä avoin vekseli Natolle (kokeneen juristin tulkinta sopimuksesta) ja joka on ristiriidassa sekä perustuslain, että Venäjän kanssa voimassa olevan YYA-sopimuksen jatkosopimuksen kanssa. Eli lyhyestä virsi kaunis: valtiopetoksella saatettiin Suomi valtavaan vaaraan, pimittäen koko asia kansalta kunnes pahin oli tapahtunut.

Sellainen siis on Kokoomuksen käsitys demokratiasta ja vastaavia esimerkkejä on niin paljon, että niistä saisi kirjoitettua uuden Sodan ja rauhan. Mikä olisikin siinä mielessä sopiva nimi moiselle opukselle, että kysymyshön on siitä, että Kokoomus on sodassa Suomen kansaa vastaan (se rauha-puoli onkin jo vähän kinkkisempi perustella). Vai miten perustelet Kokoomuksen tapaa avokätisesti maksella sotakorvauksia Euroopan pankkireille ja muille finanssikeinottelijoille suomalaisten veronmaksajien rahoista, ilman mitään järkeviä perusteluita, vastoin kansan tahtoa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Ottamatta kantaa asiasisältöön täytyy todeta, että tässä on edustuksellinen demokratia ymmärretty niin päin honkia kuin olla voi.

Kansan mielipide on melkein sataprosenttisesti asioihin perehtymättömien ihmisten kantoja. Pääosin tunnereaktioita. Mitä tavallinen kansalainen tietää oikeasti vaikkapa ydinvoiman riskeistä, Suomen todellisesta pärjäämisestä sodan syttyessä jonkun naapurin kanssa, yhteisen valuutan kokonaisvaikutuksista, sote-ratkaisusta tai vaikkapa ERK:n syvällisesti tuntemasta päästökaupasta?

Äänestämme eli palkkaamme edustajia, jotta he perehtyisivät asioihin ja tekisivät kannaltamme oikeita ratkaisuja.

Äänestäjien mielialoja peesaavat edustajat taas hylkäävät juuri heitä äänestäneiden todelliset edut. Samasta syystä kansanäänestyksiä ei pidä järjestää, sillä "kyllä kansa tietää" on ironisimpia poliittisia heittoja ikinä.

Tapani Lahnakoski

Hieno kommentti Jussi! Olihan tuossa Kristiinan vuodatuksessa jonkinlaista neukkulakaippuuta.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #34

Hienoja kommentteja Tapani ja Jussi. Orjamoraalia puhtaimmillaan vai meneekö tuo nyt jonkun yli-ihmiskompleksin piikkiin. Tottakai meidän päättäjämme osaavat ja tietävät paremmin. Kieltämättä tulokset puhuvat puolestaan :
- melkein puoli miljoonaa työtöntä
-valtionvelka jokseenkin 100 miljardissa
- mummot, lapset, omaishoitajat jne heitteillä
-tiestöä muutetaan takaisin sorapäällysteisiksi, koska rahat eivät riitä sinnekään.
jne jne

Antakaas kun mä arvaan: te olette Kokoomuslaisia?

Pieni jälkihuomautus: jos minä olisin umpityhmä, en ainakaan julkisesti mainostaisi sitä netissä. Kivaa vaihtelua kuitenkin, että olette vaihtaneet rasistikortin Neuvostoliittokorttiin.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #37

Siis yksi ensin kirjoittaa valtiopetoksesta ja suomalaisten sisällissodasta, jonka pieni asiapitoinen sivukommentti kuitataan ylimielisenä. Iso itkuvirsi perään, jossa kaikki paha ja todennäköisesti laskeva menestys pertsassa olympialaisissakin on Päättäjien vika.

Uskooko Herroja viisaampi – ja sellaisiahan Kansa arvaa -porukassa riittää – että tulisi parempia tuloksia, jos kansanedustajien sijaan päätöksiä tekisi 200 random-kansalaista? Ei ole mitään merkitystä perehtymisellä, erikoistumisella tai asiantuntemuksella?

Osoittaisitko myös, missä käytin rasisti- ja neuvostokorttia. Tai pyydä anteeksi.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

# Jussi Keinonen, kommentti nro 33 #

Miten osasitkin kirjoittaa noin ylimielisesti ja itseoikeutetulla oikeassa olon (kuvitteellisella) varmuudella. Esittelit ainoastaan mielikuvasi ja jätit kaiken tyystin perustelematta. Complimenti!

JK: "Kansan mielipide on..."

On.

Se on niin kuin se on ja sitä on noudatettava. On perin vahingollista, että Suomessa ei ole käytössä oikeata eli sitovaa kansanäänestystä ja tätäkin ns. kansanäänestystä eli neuvoa-antavaa sellaista on käytetty perin harvoin, vaikka kauaskantoisia, valtakuntamme asemaa syvällisesti muuttavia kysymyksiä on toisinaan ollut ratkaistavana - juuri sellaisia, joiden ratkaisuun sivistysvaltioissa tiedustetaan kansalaisten käsitystä, jonka mukaan sitten toimitaan.

Tiedoksesi: valtakuntamme kansanedustuslaitos on tosiasiassa vajaan kymmenen puoluejohtajan ja heidän lähipiirinsä sekä eduskuntaryhmien ryhmäpuheenjohtajien taskussa. Näin siksi, että puolue- ja ryhmäkuri huolehtii merkittävien asioiden päättämisestä ns. toivotulla tavalla. Kurin toteutumista valvovien takana taas on eri kanavia käyttäen se todellinen valta, joka kaikkialla pyrkii pysymään piilossa sen kannalta turhilta, tarkkailevilta katseilta, puhumattakaan ns. tutkivan journalismin vaaroista sille. Kokoomuksen Kimmo Sasi totesi kerran, että jos valiokuntatyöskentely avataan suurelle yleisölle, sitten päätökset siirtyvät kabinetteihin. EK:n ja sen kanssa linjassa olevien lobbausorganisaatioiden (kuten Sitra, EVA, VATT, toisaalla mm. EKP, IMF) ääni kuuluu maassamme liikaakin, sellaista itse omaksuttua valtaa, joka näille ei kuulu, ja lisäksi mm. niin tarpeellinen kuin ay-liike onkin, se on kiinnostunut lähinnä omista rahoittajistaan, prekariaatti saa luvan olla omissa oloissaan vailla tukea.

Neljäs valtiomahtimme, viestimet, voisi toimia aidosti kriittisenä äänenä, mutta tämä ääni maassamme kuuluu melko heikosti, joskin terveesti kriittisiäkin ääniä on joitakin. Esimerkkinä tällaisesta Taloussanomien toimittaja Jan Hurrin kriittiset artikkelit taloudenpidosta ja vähän laajemminkin yhteiskuntapolitiikasta sekä lainkäytöstä.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #36

Onko se ylimielistä, jos sanoo mielipiteenään että asioihin enemmän perehtyvät tietävät niistä keskimäärin paremmin? Kannattaisiko minun muka äänestää tyyppiä, joka pyrkii laiskottelemaan palkkatyöstään piiloutumalla Kansan Selän taakse? Odotan edustajiltani eli päättäjiltä mieluummin osaamista ja johtajuutta, rohkeutta ja edelläkävijyyttä.

En saanut vastauksestasi mitään, vain jankutuksen toisesta näkökulmasta. Salaliittoteoriat ja niihin uskominen tai niiden hyödyntäminen omiin poliittisiin pyrkimyksiin on minusta tympeää. Pätevän talousjournalistin nimellä ratsastaminen myös. Onnea vaaleihin kuitenkin, sitä tarvitaan aina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #49

"Onko se ylimielistä, jos sanoo mielipiteenään että asioihin enemmän perehtyvät tietävät niistä keskimäärin paremmin?"

Yritä nyt edes vastata ovatko nämä asiantuntijat onnistuneet hyvin Suomen taloudenhoidossa?

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #52

Miksi minun pitäisi vastata, kun olen koko ajan kirjoittanut vain siitä että minusta asiantuntijat osaavat keskimäärin paremmin kuin Kansa Uskoo?

Asioiden surkeasta jamasta valittamisen sijaan olisi kiinnostavaa edes satunnaisesti nähdä analyyttisia ja perusteltuja vaihtoehtoisia ratkaisuja. Sillä sellaisia valitsemamme päättäjät ovat aikuisten oikeasti tehneet, päätöksiä ajattelun jälkeen, usein vaikeissa tilanteissakin, ja tuskin tavoitteenaan huonoin mahdollinen tulos.

Siis ei ratkaisuehdotuksia tyyliin "markka-aikana munkkipossutkin maksoivat vain 60 penniä", "maailma olisi parempi ilman pakolaisia", "vasen/oikea/keskusta/ylä/ala on täynnä idiootteja" ja tietenkin ikiaikainen "palveluja lisää, verotusta ainakin minulta vähennettävä" ellei klassinen "päättäjät on taas vaihdettava, eivät tehneet paratiisia", koska sellaisen substanssiin uskoo vain hölmömpi puoli kansasta. En sano kumpi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #56

"Miksi minun pitäisi vastata, kun olen koko ajan kirjoittanut vain siitä että minusta asiantuntijat osaavat keskimäärin paremmin kuin Kansa Uskoo?"

Sveitsissä kansa päättää, meneekö huonosti? Suomessa kansalla ei ole mitään sanomista, "erikoisasiantuntijat" ovat tehneet päätökset, meneekö paremmin kuin Sveitsissä? Huonoa politiikkaa on hankala puolustaa, siksi et pysty vastaamaan.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #57

Ja nytkö Suomessa kansalla ei ole enää mitään sanomista, koska ei ole suoria kansanäänestyksiä... On turha puhua eri asioista samassa aiheessa. Turhaa ja turhauttavaa. En puolusta mitään tehtyä politiikkaa, kerroin vain miten vielä huonompaa voi saada aikaan.

Pasi Pekkinen

" Kansasta jokseenkin 70-80 prosenttia vastustaa Nato-jäsenyyttä.Kokoomuksen ehdokkaista kyselyn mukaan noin 90 %."

Höpö-höpö.

Kannatus on viime vuosina (lähes koko ajan) kasvanut ja vastustus pienentynyt. Trendi on varsin selvä. Pikaisen googlauksen perusteella löytyi 3.12.2014 päivätty uutinen:

"Suomen Nato-jäsenyyttä kannattaa 30 prosenttia ja vastustaa 60 prosenttia suomalaisista. 10 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa."

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/mts%20nato%20g...

Muuhun huuhaahan en viitsi ottaa kantaa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Hienoa Eija-Riitta!

Kun otat 1990-luvun asiat esille, on Sinulla eväät Suomen talouden kuntoon pistämiseen.

Allekirjoita linkin adressi, koska yksittäisellä kansanedustajalla ei ole riittävästi valtaa eduskunnassa.

Lue kommenttini (#10, #11 ja #12).

http://www.adressit.com/totuus_esiin_-_mihin_havis...

Menestystä toivottavin terveisin

Jorma Jaakkola
http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eiköhän tämä ehdokas mene läpi niin että heilahtaa. Toivottavasti äänestäjien kuluttajansuoja pätee näissä demokratiatalkoissa, eikä käsi eksy väärälle napille, koska puoluekuri. Ehdokas kun tuntuu olevan puoluettaan huomattavasti fiksumpi monissa kysymyksissä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Ehdokas kun tuntuu olevan puoluettaan huomattavasti fiksumpi monissa kysymyksissä."

Olen samaa mieltä ja se on tullut myös tässä vuosien varrella jo moneen kertaan todistettua järkevien blogiesi ansiosta. Tarvitsemme ennen kaikkea järkeviä ja viisaita kansanedustajia, jotka eivät aja vain pelkästään omaa etuaan ja uudelleenvalintaansa. Vahinko, että olen espoolainen:)

Onnea sinulle Eija-Riitta ja uskoisin vaalibudjetin pienuudenkin olevan sinun kohdallasi täysin merkityksetön. Ei tässä isoja lehtimainoksia tarvita...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toivottavasti kukaan ei ymmärrä tätä väärin, mutta Korholasta voisi tulla Kokoomuksen sisälle sellainen 'syriza', joka pitää linjansa paineista huolimatta - myös EU-, koulutus-, tiede- ja energiakysymyksissä.
Sellaiselle kunniallisuudelle olisi nyt todellista käyttöä.

Jyrki Paldán

Kokoomus on kunnostautunut demokratian laiminlyönnissä jo pitkään.

TTIP:n järkkymätön kannatus demokratiaa rajoittavasta investointisuojapykälästä huolimatta, ja NATO-seikkailut isäntämaasopimuksineen kansan syvästä NATO-vastaisuudesta huolimatta ovat loistavia esimerkkejä siitä miten kauas demokratiasta voidaan päästä. Ehkä noitakin radikaalimpaa demokratiavastaisuutta on ulkoistaa kaikki rahapoliittinen valta demokraattisen päätöksenteon ulkopuolelle pyrkimällä julkiseen budjettitasapainoon olosuhteista riippumatta. Lisäksi galluptiedon mukaan 79% Suomalaisista kannattaa perustuloa - kokoomus pääosin ei. Sama prosenttiosuus vastaajista halusi vuoden 2011 gallupin mukaan kiristää pääomatuloverotusta - kokoomus ei. Pääomatuloveroa kuitenkin kiristettiin muutamalla prosenttiyksilöllä, mutta samaan aikaan kevennettiin yhteisöveroa enemmän ja vielä säädettiin ns. "bisnesenkelilaki". Todellisuudessa verotus keveni. Esimerkkejä on varmasti lisää vielä kymmenittäin, ellei sadoittain.

Toivottavasti tykkäät haasteista, sillä kokoomuksessa on edessä suuuuuuuuuret demokratiatalkoot jos siihen suuntaan todellakin yritätte pyrkiä.

Matias Härkönen

Joo, kyllähän sinä olet niitä ainoita järjenääniä kokoomuksessa, joten hieno homma. Varsinkin jos pääsisit vaikka ympäristöministeriksi tuon Sannin tilalle.

Jukka Mäkinen

Ilkeä tyyppi kun olen, niin parasta tässä on että todennäköisesti eräs toinen kokoomuslainen ehdokas ei pääsekään eduskuntaan, vaan Eija-Riitta vie paikan. Eija-Riittaa voisin vaikka äänestääkin, jos yleensä äänestäisin. Tosin Nedo on edelleen ykkössuosikkini.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kun ei ole budjettia, niin esittele kantojasi täällä.

Tulisiko Suomen erota Ottawan miinasopimuksesta?

Tulisiko ansiosidonnaisen päivärahan kesto puolittaa 500 päivästä 250 päivään?

Yli 56 vuotiaitten on EVA:n selvityksen mukaan lähdes mahdoton saada työtä. Pitäisikö eläkeputki poistaa?

Tulisiko työlupien tarveharkinnasta luopua?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvä homma. Harmi vaan, etten voi äänestää sinua kun olet eri vaalipiirissä mutta toivon rystyset valkoisina, että pääset läpi ja sinut pitää laittaa ympäristöministeriksi siivoamaan monet kammottavat virheet.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Korhola-Lepomäki, vahva kaksikko sokeitten joukossa, onnea molemmille.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Juuri näin!

Tästä keskustelusta käy selkeästi ilmi se, mitä olen pitkään toivonut. Se, että Kokoomuksen on irrottauduttava Kataisen-Stubbin linjalta.

Tapani Lahnakoski

Mitä ihmettä Vapaavuori tekee vielä ehdokkaana? Olisi lähtenyt jo kauan sitten, kun on niin innokkaana jakoi toisten rahoja tuuliparoneille.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #30

Tapani Lahnakoski

Ei Vapaavuorta ole mihinkään virkaan nimitetty. Vapaavuori on ilmoittanut, että ei asetu ehdolle, jos nimitys Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi varmistuu.

Kannattaa varmistaa taustat. Menevät läpi, jos sattuvat molemmat ehdolla olemaan.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

En äänestä Korholaa. En äänestä edes Kokoomuksen muitakaan ehdokkaita. Mutta olen varma Korholan läpimenosta. Osaahan hän erinomaisesti hallita vaalikampanjansa. Alkaen jo ennen ehdokkaaksi tuloaan.

Ari-Pekka Jantunen

Mielenkiintoista että näille ihan kotimaisillekin uutispalstoille ilmestyy jo Pietarin vasallien alas nato ja jenkit pois amerikasta kommentteja.
Jo pelkästään se on merkki siitä että näin vaaran vuosina Suomeen tarvitaan enemmän omilla aivoillaan ajattelevia asiantuntevia poliitikkoja YYA marionettien sijaan.

Tapani Lahnakoski

Niin ja jotkut yrittävät syöttää meille, että Suomen lainsäädäntö pystytään laatimaan kansanäänestyksillä.

Älyttömän vaikeaa on lakitekstin muotoilu eduskunnan juristiarmeijallekin.

Koiraihmisenä tulee mieleen järjestyslain ensimmäinen versio, jossa koirakurista sanottiin suunnilleen näin:

Koiraa ei saa pitää kytkemättömänä tiheään asutuilla alueilla eikä torilla toriaikana.

Tästä heräsi keskustelu, että saako koiran kanssa ollenkaan käydä torilla, vai onko se pidettävä kytkettynä. Lainsäätäjän tarkoitus kuulemma oli, että torilla toriaikana ei saa koiran kanssa kävellä ollenkaan. Eräs ylikomissario telkkarissa yritti väittää, että muotoilu on epäselvä ja oikean tulkinnan pitää käydä kysymässä ministeriön kansliapäälliköltä.

Aikamoinen vaatimus, jos se koskee kaikkea lainsäädäntöä. Harva tässä yksittäistapauksessakaan sitä ymmärtäisi kysyä, kun Suomen kieltä vähänkin osaava voi heti tulkita, että termi "kytkemättömänä" viitta molempiin tapauksiin.

Ei siis mene hyvin nykysysteemilläkään, mutta kansanäänestyksillä olisimme vielä syvemmällä suossa. Poliitikot haluavat kansanäänestyksiä silloin, kun haluavat itse vetäytyä vastuusta.

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Ihmisoikeudet ja teollisuuden marionettia oleminen ei mahdu samaan ihmiseen.
Koita päättää kumpi.
Ääniä varmasti tuot kokoomukselle,nätti naama ja uskovainen,näitä tarvitaan(sic)

Reino Jalas

“Maksan vielä eurovaalien lainoja, enkä pidä
viisaana ottaa uutta lainaa päälle.”

Vuoden 2014 vaalikampanjan rahalähteistä blogistin ei tarvinnut tehdä selvitystä, koska ei tullut valituksi. Edellisten, 2009 EU-vaalien rahavirrrat olivat tällaiset

Vaalikampanja 2009 TULOT
Omat varat ............ 24.480 €
Yks.henkilöiden tuki ... 8.848 €
Yritysten tuki ........ 23.600 €
Puoluejärjestön tuki .. 9.516 €
Muut tahot ............ 9.600 €
YHTEENSÄ .............. 76.044 €

Vaalikampanja 2009 MENOT
Sanomalehdet .......... 13.482 €
Ulkomainonta .......... 36.869 €
Vaalilehdet ........... 20.082 €
Main.suunnittelu ...... 1.720 €
Vaalitilaisuudet ...... 2.835 €
Muut kulut ............ 1.054 €
YHTEENSÄ ............. 76.042 €

Tuossa 2009 kampanjassa ehdokkaan oman rahan panostus 24.480 €, se ei ole loppujen lopuksi kovin suuri summa.

Eurokansanedustaja sentään saa nettona käteensä 6.250 €/kk . Viiden vuoden nettotulot yhteensä 375.000 €.
Kaudella 2009-2014 EU-parlamentti oli koolla 260 päivänä. Jos meppi oli joka kokouksessa paikalla, saa hän lisäksi 260x 304€ = 79.040 € verran verotonta päivärahaa.

Avustajien palkkaamiseen on lisäksi varattu 21.379 €/kk verran rahaa. Jotkut nimellisesti teettävät sukulaisillaan näitä hommia.

Jos joka kuukausi meppi viitseliäästi laittaa 410 € jemmaan tulevaa vaalikampanjaa varten, on vaalikauden lopussa tarvittava 24.480 € vaalikassa valmiiksi säästettynä.

Tietysti jos nykyaikana on vaalirahoituksen saanti mennyt todella hankalaksi? Silloin jäisi yllä oleva yrityksiltä saatu 23.600 € saamatta, ja pitäisikin kattaa summa omasta pussista. Pitäisikin säästää EU-edustajan tilipussista 801 €/kk verran vaalikassaa varten.

Omaan ja perheen elämiseen jäisi nettona 5.559 €/kk + ne verottomat päivärahat verran. Vaikka tosiaan maksaisi itse vaalikampanjansa niin silti jää edelleenkin hyväpalkkaisen lääkärin nettopalkan verran kuussa käteen.

---
Tässä mielessä en oikein ymmärrä istuvien kansanedustajien tai meppien valitusta kampanjoinnin hirmuisesta kalleudesta.

Tai peräti että talkooomielellä noita hommia tekemään lähdetään. Noissa hyvissä Valtion hommassa tehdyillä tienesteillä ja puoluetuen rahoituksilla pystyy hyvinkin 4-5 vuoden välein kampanjansa ilman velanottoakin kustantamaan.

Jo istuneilla edustajilla, sopeutumiseläkkeineen ym., ei oikeasti ole hätäpäivää. Paljon suurempi vaikeus ja taloudellinen kynnys on niillä jotka ensimmäistä kertaa yrittävät päästä parlamenttiin sisään.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Vuonna 2014 tilanteeni oli aivan toisenlainen kuin vuonna 2009. En saanut puoliuejärjestön tukea, koska en ollut varapuheenjohtaja. En saanut yritystukea ja yksityishenkilöiden tukea kuin puolet viimekertaisesta vaikka tein valtavan työn vaaliseminaarien järjestämisessä. Vaalirahoitus oli kiristynyt huomattavasti viidessä vuodessa. Niinpä minun maksettavakseni tuli lopulta 65 tuhatta euroa viime vaaleissa, kun ulkopuolista rahaa sain kasaan 15 000 euroa. Mainospaikkavaraukset piti tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja se mihin ei rahoitusta saatu, jäi itselle. Minua ei harmita satsaus kyllä siitä selviän. Siitä en pitänyt että vaalirahoitusta ei valvota kunnolla, kampanjabudjetit on helppo muuttaa todellista pienemmäksi kun ilmoitusvelvollisuus lankeaa vasta 3 kuukautta vaalien jälkeen.

En koe tarpeelliseksi enkä viisaaksi tehdä tarkempaa selkoa omasta taloustilanteestani. Totean vain että siihen on vaikuttanut omaisuuden ositus, olen lunastanut yhteisen metsätilamme.

Missään vaiheessa en ole valittanut tilanteestani. Olen vain todennut aiemmin, ettei yhden vuoden sisällä ole mahdollista tehdä kalliita kymmenientuhansien kampanjoita - luulisi sen olevan päivänselvää.

Jos tähän ei kiinnitetä huomiota, politiikka polarisoituu: siitä tulee yhtäältä rikkaiden, toisaalta ay-väen temmellyskenttä.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Lisäksi tuo nettotulosi on aivan väärä. Meppejä kaksoiverotetaan. Ensin otetaan EU-vero, joka jälkeen kyseessä on tuo mainitsemasi nettosumma. Sitten Suomen vero, joten summa menee noin neljään tuhanteen euroon.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitä ihmettä sanot? Että olisit maksanut mepin palkasta veroa sekä EU:lle yhteisöjen verona että vielä Suomeen veroa. Puhutko todella totta, sillä kyllä vero.fi sivun mukaan tilanne verotuksen suhteen on yksinkertainen verotus hyvitysmenetelmällä. Siis tässä vero.fi sivulla olevaa ohjeistusta.

Tässä ote tuosta kohdassa 6 olevasta ohjeistuksesta; "Euroopan parlamentin jäsenten palkan maksaa komissio ja palkasta (samoin kuin eläkkeestä) menee yhteisöjen vero. Suomi soveltaa hyvitysmenetelmää. ks. kohta 9). Parlamentilta saadut kulukorvaukset ovat verovapaita."

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #61

Tuo onkin ihan mielenkiintoinen kysymys, että verotetaanko meppejä tosiaan toistamiseen. Siis myös Suomen verottajan toimesta?

Vertailun vuoksi, jos Suomessa asuva henkilö tienaisi mepin bruttopalkkaa, 8020,50 e/kk tekee se ilman lomaltapaluurahaa 96.240 euroa.
Verottajan laskurin mukaan siitä menisi veroa noin 37.319 €, ja nettona jäisi käteen 4.910 €/kk

Toki näin kova mepin verotus silloin ihan oikeasti jo alkaisi kutistaa sitä 65.000 € hintaisen EU-vaalikampanjan maksukykyä.

Tosin suomalaisten keskimääräiset vuositulot bruttona ovat noin 28.409 €, ja siitä jää verojen jälkeen nettona käteen noin 1.890 €/kk.

Säästäväinen suomalainen perusjannu toteaa, että jäähän tuosta mepin palkasta rahaa vaalikampanjointiin siltikin vielä aika hyvin.

---
Sorppa vaan että näin tarkkaan ruoditaan blogistin mahdollista taloustilannetta ja rahankäyttöä. Mutta kun blogisti itse avasi sille asialle oven, niin siinä mielessä ei olla asiasta ihan sivussakaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #63

Reino, niin kyllä verohallinnon ohjeen mukaan meppien verotuksessa käytetään Suomen verotuksessa hyvitysmenetelmää, joka on selitetty edellisessä kommenttini linkissä.

"Hyvitysmenetelmää sovellettaessa Suomikin verottaa ulkomaantulon. Kaksinkertaisen verotuksen poistamiseksi Suomen veroista vähennetään (hyvitetään) ulkomailla maksettu vero. Hyvitys ei voi ylittää kyseisestä ulkomaantulosta Suomessa suoritettavia veroja (maksimihyvitys). Hyvitysmenetelmän soveltaminen edellyttää verovelvolliselta selvitystä ulkomailla maksetusta verosta."

Suomen mepit maksavat siis korkeintaan Suomen veroa vastaavaa veroa yhteensä, joka jakautuu siis palkan maksajavaltiolle ja Suomelle edellyttäen että ylipäätään Suomessa pidetään veronalaisena tulona. Saattaahan olla mahdollista että mepin kotipaikka onkin Brysselissä eikä Suomessa ole lainkaan vakituista asuntoa käytössä, eikä verotusoikeutta. Tämä viimeinen kirjoittamani on oma tulkintani perustuen kotipaikka sääntöön verotuspaikkana.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #63

Hyvänen aika, jäähän siitä vaalikampanjaan mutta ei KAKSIIN yhden ja saman vuoden sisällä. Semminkin kun minä siinä välissä väittelin tohtoriksi ja se homma maksoi tuhansia. Pelkkä väitöskirjan painatus yli 7000 euroa.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #61

Puhun totta. Suomeen maksetaan kuukausittain noin parin tonnin vero. Käteen jää nelisen tonnia. Kai minä sen tiedän kun olen maksanut.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #61

Luet tuota väärin. Suomi soveltaa hyvitysmenetelmää mutta eii jätä verottamatta. On joitakin maita jotka eivät enää vertota meppejäään kansallisesti. Mutta Suomi tekee niin. Se kuitenkin ottaa huomioon EU:lle maksetun veron.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #73

Aiemmasta kommentistasi sain sellaisen käsityksen ettei hyvitysmenetelmää olisi käytetty vaan olisit maksanut veron tavallaan kahteen kertaan palkkatulista. Hyvä että nyt kerrot että kohdallasi on käytetty hyvitysmenetelmää.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola Vastaus kommenttiin #74

Korjasin tietenkin kommentillani sen virheellisen tulkinnan että saisin nettona tuon summan joka oli yli 6000 euroa. Tietenkin voin sanoa että maksan veroa kahdesti, sillä osa mepeistä ei tätä tee.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #75

Loistava osoitus siitä, kuinka tärkeää verotuksen läpinäkyvyyden ja avoimmuuden lisääminen olisi:

Kaikki tulot verotettavaksi yhtenä, siis ihan kaikki, tulonlähteestä ja maksuperusteesta riippumatta ja siihen voimakas progressio. Lisäksi kaikki tulo- omaisuus ja verotiedot julkisiksi.

Suomessa on voimassa yhteisvastuullinen verotus. Siksi valtiolta ja kunnilta ei KOSKAAn jää tuloja samatta. Jos niitä ei maksa Kalle, ne peritään Villeltä ja Julleltä - ja E-R. Korholalta, mm.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Jos kokoomus puolueena ja Te ERK lupaisitte viedä Suomen EROON Eu/eurostoliitosta saisitte ääneni näissä vaaleissa.

Tällaista lienee kuitenkin turha odottaa, joten en äänestä teitä, itse asiassa vedin ääneni pois teiltä myös viime Eu-parlamenttivaaleissa, koska ette ole tehneet elettäkään siihen suuntaan, että eroaisimme näistä maallemme tuhoisista kytköksistä, EU/eurosta.

Itseasiassa ääneni ja sukulaisteni ja tuttavieni äänet saa persut, tuo ainoa puolue, joka on eduskunnassa äänestänyt EI jokaiselle tuki ja takauspaketille ja EVM:lle.

Ainoa puolue, joka on puolustanut suomalaisia veronmaksajia on persut, joten he ansaiatsevat toiminnastaan julkisen kiitoksen.

Kiitos Perussuomalainen puolue, te ette pettänneet äänestäjiänne, kuten moni muu puolue,demarit, krisut ja vassarit varsinkin.

Hannu Rytilä

Tsemppiä Eija-Riitta!

Menet läpi varmasti. Käytä energiasi SOMEssa mainostamiseen. Älä tuhlaa penniäkään lehtimainoksiin omia rahojasi. Hukkaan heitettyä rahaa.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Äärimmäisen harmillista, että näiden vaalien paras ehdokas on äänestämisen ulottumattomissa toisessa vaalipiirissä.
Takaisin vaalikoneella arpomaan sitten vaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tuota, on täysin mahdollista Kokoomuksen joutuvan on oppositioon. Olisiko mitenkään mahdollista, että Sinut voitaisiin liisata tai vuokrata ympäristöministeriksi...:)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen itsekin joskus pyörittänyt mielessäni ajatusta, miksi ministeriksi ei voisi valita 'väärän' puolueen hyvää ja asiantuntevaa henkilöä. Siinä on varmasti omat vaikeutensa mutta toisaalta sellainen osoittaisi molemminpuolista ennakkoluulottomuutta ja luottamusta.

Tietenkin se korostaisi sitä, että hallituksen pääministeri on toimitusjohtaja, joka hakee ympärilleen parhaat kullekin paikalle, ei mukavimmat.

Reko Laine

Ainoa ongelma on puolue ,Korhosta äänestäisi perussuomalaissa aina. Olen nuorena hölmönä yksinyrittäjänä äänestänyt kokoomusta noin 20 vuotta-joka vaaleissa . Kunnes tuli Käteinen toivotalkoineen. Olenkin sanonut perheelle että jos joskus vielä tunnustan äänestäneeni kokoomusta,keskustaa tai mitään tämän hallituksen puolueita minulle pitää nimetä välittömästi edunvalvoja ja minut pitää julistaa vajaavaltaiseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et ilmeisesti ole huomannut että "Käteistä" ei enää kuvioissa ole?

Petri Muinonen

Myönteinen uutinen. Turpeen osalta Kokoomus tosin jo otti Keskustan peesin heti, kun Vihreät jättivät hallituksen. Tuulivoiman syöttötariffien purkamiseen mukaan lähteminen taas osoittaisi Kokoomukselta aikamoista tuuliviiriyttä... vaikka oikea suunta olisikin. Aikamoinen savotta, jopa ilman Vihreitä kyljessä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Täytyy vasemmistolaisenakin myöntää, että Korholan putoaminen EU-parlamentista oli pettymys.
Etenkin verrattuna tyhjän rummun, Pietikäisen läpimenoon.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Eija-Riitta Korhola ja Merja Kyllönen ovat olleet Suomen parhaat mepit koskaan, ja Sari Essayahkin oli hyvä. Pitäisi löytää heille parhaat vaikutuskanavat Suomessa, irti nykyisten puoluejohtajiensa ikeestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset