Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Onko KD kypsä puolue EPP:hen?

Suomen KD-puolueen rooli Euroopan parlamentin kristillisdemokraattien ryhmässä lienee yhä auki. EPP-ryhmän puheenjohtajisto teki viime viikolla kielteisen päätöksen KD:n jäsenyydestä, ja jos siihen halutaan muutosta, on neuvoteltava uudelleen.

Päätöksen perusteluina on viitattu vaaliohjelman integraatiolinjauksiin. Minä en noihin perusteluihin jaksa uskoa, sillä kukaan ei liene seulonut moninaisen puolueperhe EPP:n jäsenpuolueiden integraatiokantoja muutenkaan. Puhuttaisiin mieluummin suoraan.

Ilmeisin syyhän löytyy KD:n omasta vaalikampanjasta. Radiokuuntelijoille tutuksi tullut mainos vaati puuttumaan ”Unionin epäkohtiin rankalla kädellä.” Niin aina pitääkin, mutta jos Unionin epäkohdat ovat se ainoa asia, joka eurooppalaisten kristillisdemokraattisten isien perustamasta rauhanprojektista mainitaan suurelle yleisölle, on ymmärrettävää että Euroopan kristillisdemokraatteja moinen populismi harmittaa.

Tilanne on hankala. KD:n pohjoismaiset ja eurooppalaiset sisarpuolueet kuuluvat ryhmäämme. KD on itsekin ollut edustettuna EPP-ryhmässä vuosina 1999-2003, kun olin KD:n jäsen. Sieltä kuitenkin juontavat myös nykyisen tilanteen juuret. En osaa arvioida, kuinka paljon ne vaikuttavat, mutta sen tiedän, että jättäessäni KD:n kuusi vuotta sitten puolueen tuolloin sallimat käytännöt tyrmistyttivät eurooppalaisia kollegojani.

Tapahtumat liittyivät sekä eduskuntavaaleihin 2003 ja eurovaaleihin 2004.

Puolueen pakan pahin sekoittaja oli Leo Meller, 80-luvulla seksiskandaaleihin sotkeutunut tunnettu saarnamies, jota pidetään Suomen parhaana kolehdinkerääjänä ja kuuluisimpana tuomiopäivän profeettana. Seitsemänkymmentäluvulta alkaen hän on säännöllisesti julistanut kohtalonvuosien olevan juuri nyt käsillä.

Meller tuki vuonna 2004 eurovaaliehdokas Pekka Reinikaista näyttävin keinoin. Mellerin kustannusyhtiön lääkärikirjailija Reinikainen oli Mellerin mukaan ainoa eurovaaliehdokas, jota ”Pyhä Henki suosittelee”. Hän lähetti ympäri Suomea uskoville yhteensä 75 000 kirjettä, joissa tämä vakava paljastus oli.

Kirjeessä Meller kertoi Pyhän Hengen asettaneen hänet vaaleissa "yhden ainoan suomalaisen luottomieheksi". Ketään muuta hänen ei ollut lupa suositella.

"Uskallan äänelläni valtuuttaa hänet suuriin tehtäviin lopun ajan Euroopan johtoelimissä", Meller vakuutti. Samalla hän leimasi Bjarne Kalliksen suurimmaksi syypääksi kristillisdemokraattien alennustilaan. Kampanjoinnin tuloksena Reinikainen sai enemmän ääniä kuin Kallis, mutta kumpikaan ei päässyt sisään, ja puolue jäi ilman meppiä. Pari päivää vaalien jälkeen Kallis ilmoitti eroavansa puheenjohtajan tehtävästä.

Miksi Kallis erosi? Hän sanoi tehneensä päätöksensä jo aiemmin. Ehkä, mutta Kalliksen oli myös pakko erota, sillä koko Mellerin esityksen piti olla mahdotonta. Kallis oli kiistänyt puolueelle koko ilmiön olemassaolon.

Kyseessä oli näet déjà vu. Kaikki oli tapahtunut kertaalleen jo eduskuntavaaleissa Helsingissä vuonna 2003, kun Meller suitsutti tuhansissa kirjeissä kansanedustajaehdokas Reinikaista ”Jumalan valittuna aseena Arkadianmäelle”. Olin tuohon aikaan KD:n puoluesihteeri ja pidin ongelmallisena, että ehdokkaan tieten ja suostumuksella voidaan vaalimainonnassa vedota Jumalan mielipiteeseen – ja samalla vakuuttaa suurelle yleisölle, ettei puolue sotke uskontoa ja politiikkaa. Se voi ehkä tapahtua ”vahingossa” kerran mutta ei kahdesti.

Nostin asian puoluevaltuustossa (29.4.03) ja puoluehallituksessa (6.9.03) esiin ja pyysin, että puolue laatisi eettiset säännöt, jotta tapahtuma ei vastaisuudessa toistuisi. Sanoin, että oma rajani puolueen jäsenenä kulkee tässä.

Sääntöjä ei haluttu tuolloin. Kallis kiisti ilmiön kokonaan ja sanoi, ettei mitään kirjeitä edes ole eikä kukaan sotke uskontoa ja politiikkaa. Puoluehallituksen kokous 6.9.03 oli viimeinen kokoukseni krideissä. Lähtiessäni ennustin, että eurovaaleissa ilmiö nähtäisiin jälleen: Reinikainen julkaisisi EU-vastaisen kirjan, Meller markkinoisi sitä molemminpuolisen hyödyn hengessä. Lisätehoja kampanjalle hankittaisiin paljastamalla profetaalinen suunnitelma valituille uskoville.

Näin kävi. Eurovaalien jälkeen uudet kirjeet vuosivat julkisuuteen, kun Suomen Kuvalehti ja HS julkaisivat ne. Kallis erosi pikavauhtia, ja tilalle nousi Räsänen.

Olen vuosia tarkkaillut sivusta, onko KD oppinut menneistä tapahtumista vai ei. Uskon, että huijarisaarnaajista on jo ymmärretty hankkiutua etäämmälle. Mutta silti nytkin eräs ehdokas uskalsi kampanjoida Taivaan Isällä on unelma –kiertueellaan. Näissä unelmissa on vain se hankaluus, että jos vaaleissa käy huonosti, joku saa aina aiheen miettiä, mitä Isän unelmille kävi ja miksi.

Onko KD kypsä puolue EPP:hen? En osaa vastata. Puolueen vaikein haaste on vahva johtajuus olosuhteissa, joissa protestanttinen yksilöllistä uskonnollisuutta korostava kulttuuri yhdistyy suoraan henkilövaaliin. Aina näet löytyy ehdokas, joka ei voi vastustaa kiusausta vaan lankeaa näyttävään uskonnolliseen kampanjointiin. Näin hän kyllä imuroi suuren henkilökohtaisen äänisaaliin mutta samalla tekee temput puolueelle ja leimaa koko porukan. Tätä tulenarkaa yhdistelmää muilla kristillisdemokraattisilla puolueilla ei ole. Norjassa ja Ruotsissa listavaali estää sen, että yksittäinen ehdokas voisi ottaa koko puolueen panttivangikseen omintakeisilla kampanjoilla ja näin vetää pohjan pois vuosien vakavalta työltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

PTSD tai ei, mutta Sari sopii ryhmään kuin ryhmään. KD on EPP-kypsä ja Leo Meller, - kuka hän on?

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

PTSD-hypoteesi höpsö väistelyreaktio. Ei painajaisia, ei välttelyvaihetta, ei ärtymysreaktioita. Onpahan vain teoria siitä, miksi KD-projekti on niin vaikea Suomen oloissa. Sarista olen samaa mieltä Alsion kanssa. Hän on hyvä ryhmään kuin ryhmään, eikä puolue naista pahenna kun ei nainen nainen puoluetta.

pätmän (nimimerkki)

Joo, saamiemme tietojen mukaan KD:n torppasi Ville Itälä, en usko että EU:ssa kukaan on kiinnostunut Leo Mellerin profetioista.
Pelin politiikkaa taas, piiri pieni pyörii.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

On tässä Korhola tiettyä ptsd-piirteistöä: tämä on aika mones kerta, kun kertaat tapahtumia Mellerin-Kalliksen-asioissa julkisuudessa.
ptsd ei ole hulluutta vaan aivan "fysiologista" ja tavallaan "tervettä" tapaa ilmaista, että herneet on neesussa edelleen.

Juttelin noista ryhmääntymisistä Brysselissä alkuviikosta eikä se ihan kait noin ole kuin selvität (tai ainakaan näin sitä ei minulle kuvattu).

Oli kuinka oli, Sinä olet EPP:ssa, englannin eronneet toryt eivät tunnu saavan seitsemää maata kokoon ilman kaikenlaisia hörhöjä ja koko pakka - juuri nyt - on suloisesti sekaisin.

Ehkä siitä yksi mellerismi sittenkin on peanuts, jos kohta pientä omantunnon pistosta asiassa sijassasi tuntisin.

Menestystä anyway, EPP nykyisellään kykenee aika hyvin tekemään yhteistyötä isoissa asioissa ja Takkulakin - aito koodeeisti - jätti menemättä tory-eriseuraisten hörhöksi. Tässä mielessä ihan fiksusti toimittu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Antille pisteet, eli tästä.

- Takkulakin - aito koodeeisti - jätti menemättä tory-eriseuraisten hörhöksi. Tässä mielessä ihan fiksusti toimittu.

Aapo (nimimerkki)

Jos tavoitteena on uskonnon ja politiikan erottaminen toisistaan, niin Kristillisdemokraatit voisivat vaikka aloittaa sen muuttamalla nimeään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kristillisyys on arvo sinänsä ja kyllä se nimessä voi olla, mutta uskontoa ja politiikkaa on turha sotkea keskenään.

NMKY:t pelaavat koripalloa ja tuskinpa sotkevat uskontoa korin tekoon, ainakaan haittaavasti.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Antti, kerrotko mikä seikka ei ole niin kuin selvitän asiaa. Siis vähän tarkemmin, mikä yksityiskohta?
Ja missä asiassa neuvot minua tuntemaan omantunnon pistosta?
Tämä on vilpitön kysymys.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Melleristä sanoisin, ettei kyseessä ole aivan peanuts vaikkei häntä yleisesti tunnetakaan. Mies omistaa suuren osan suomalaisesta kristillisestä mediasta erilaisin kytköksin, ja on täten merkittävä taustavaikuttaja. Se myös selittää, miksi media ei juurikaan rohkene puuttua mm. lukuisiin esiintulleisiin sielunhoidollisiin väärinkäytöksiin, joista lähinnä vain Kirkko ja Kaupunki on raportoinut.
Mielestäni KD ei todellakaan aikanaan ansainnut Mellerin väliintuloja sillä suurimmaksi osaksi puolue tekee erinomaista työtä. Se oli ja on ehkä osin vieläkin lähinnä taitamaton suojautumaan tällaisilta vallankaappauksilta.
Sarin ottaisin itse ryhmätoverikseni milloin vain mutta puoluetta kohtaan olen em syistä kriittinen

Terapeutti tarpeen (nimimerkki)

Eija-Riitta Korhola sotkee tietoisesti ja tahallaan asioita, jotka eivät kuulu yhteen. Kirjoituksen idea tuntuu olevan, että ERK:lle pitäisi antaa kunnia siitä, että Kokoomus yrittää torpata KD:ta pois EPP:stä, vaikka kuten Itälä on lehdistössä esittänyt, kyse on Lissabonin sopimukseen suhtautumisesta, joka on vaalien jälkeen EPP:n sääntöihin ängetty. Kokoomus ei tunnu haluavan samaan maadelegaatioon kriittisesti liittovaltiokehitykseen suhtautuvia.

Se on toki helppo uskoa, että Korhola on samoin kuin kirjoituksissaan niin myös Brysselissa jauhanut Meller-traumaansa kollegoilleen. Epäilemättä tämä ei ole oikeaa kuvaa KD:sta vahvistanut.

Mellerin (joka ei koskaan ole ollut KD-puolueen jäsen ja jota KD-puolue on tämän tempauksista arvostellut) kytkeminen vuosien takaa asiaan kuin asiaan alkaa mennä jo naurettavuuden puolelle. Muistutettakoon vielä sekin, että edes Reinikainen, jota Meller on aikoinaan tukenut, ei enää toimi aktiivisesti puolueessa.

Voisitko Eija-Riitta Korhola jo vetää johtopäätökset ja mennä hoidattamaan vammojasi terapeutille? Vai onko kyse siitä, että tämä ase on ainoa, jolla voit joka tilanteessa entistä puoluettasi sohia?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Bjarne Kallis ei ole mikään uskovainen, vaan Kokkolan kauppaopiston rehtori ja kalsareita vaalikampanjassa myynyt pelimies, jolla on jotain kiinteistöbisnestäkin kaupungin kanssa Kokkolassa. Ei hän joudu mihinkään helvetin tuskiin jonkin Mellerin parkumisista.

Bjarne Kallis oli vain sen verran tyhmä, että irrotti Suomen Kristillisen liiton keskipuolueiden piiristä muutatuttamalla puolueen nimen Suomen Kristillisdemokraateiksi ja solmimalla valtakunnallisen vaaliliiton Kokoomuksen kanssa, mistä koitui suuri vaalitappio, niin suuri, että puoluesihteerikin piti osapäiväistää puoluetukimenestysten vuoksi. SKL:llä oli periaatteessa hyvä yhteistyö Keskustan kanssa Lapin vaalipiirissä, mutta se jouduttiin perumaan Kalliksen ja puoluejohdon mahtipäätösellä, koska Jari Vilunki Vilénin läpipääsy Kokoomuksen listalta Lapista piti varmistaa.

Hjallis pelimiehenä veikkasi väärää hevosta - Kokoomusta - ja joutui - aivan oikein - siirtymään syrjään.

Kyseessä ei ollut jumalan tahto tai SKL:n uskovaisten syy, vaan yksinkertaisesti Kalliksen maallinen typeryys.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

11. Terapeutti tarpeen: Puolueen virkamies, olisi reilua esiintyä oikealla nimellä tällaisessa yhteydessä. Puolue toimi erittäin typerästi noina aikoina ja se heijastui pitkälle. Ne samat päätöksentekijät, jotka mahdollistivat ja sallivat vakavat virheet, ovat yhä vallassa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

E-RK saa iloisesti todistaa niin kuin Hemmingkin. Sydämen kyllyydestä suu puhuu. Kannattaisi ottaa kuitenkin pöydälle Kokoomuksen vaalitappio silloin kun Jari Vilén piti saada eduskuntaan Lapin kristillisten äänillä väkisin ja rikkoa keskustayhteistyö myös Lapissa samoin kuin se, että Nina Suominen odotti Kokoomukselle viittä paikkaa europarlamentissa ja tuli vain kolme:"Hiiri kissalle takkia ompeli".

Kokoomus on aivan aidosti huolissaan siitä, että senkin kannatus alkaa murentua isänmaallisempien voimien mm. Perussuomalaisten jyllätessä. Naisenergia ja lesbofeminismi tai huumemyönteisyys ei riitä enää Vihreän liitonkaan perusvoimaksi. Mielikuvat haihtuvat ja tosimiehet astuvat esille hämärästä.

Kokoomus vehkeilee Essayahin osalta käyttäen hyväkseen EPP:n yleistä huolta vaalitappiostaan ja isänmaallisten sekä kansanvaltaisten noususta.

Kokoomus on heikompi kuin mitä se haluaa antaa ymmärtää. Lama syvenee ja Kataisen-Vanhasen -politiikka tulee yhä kestämättömämmäksi kaltevalle pinnalle jo joutuneiden osalta. 2007 hallitusohjelma ei vastaa 2009-2010 tilannetta.

Toivottavasti Keskustan puoluekokous vaihtaa puheenjohtajan 2010 ja panee Kokoomukselle kampoihin vaaleissa 2011. Murtuu jälleen yksi lasileuka lisää. Perussuomalaiset saisivat palkata puoluesihteerikseen vaikka Jarmo Korhosen, joka voisi panna organisaation kuntoon.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

12. Neva, tuo on asiatonta syyttelyä. Mikä siinä on että taulukauppaa tai jotain muuta kapustan myyntiä saa vaalien rahoittamiseksi tehdä miten paljon haluaa mutta kalsarien myynnistä kettuillaan loputtomiin? Eikä kai kiinteistöbisneskään ole mikään kardinaalisynti.
Parempaa tasoa, pyydän.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Olisi aivan oikein, jos konfederalismi EU:ssa vahvistuisi ja jos Sari Essayah seitsemän maan vaatimuksen kokoon saamiseksi menisi kunnianarvoisien toryjen joukkoon. Sarille voisi myöntää jonkin korkea-arvoisen brittiläisen imperiumin tunnustuksen tästä hyvästä, kunhan labourista päästään.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Bjarne Kalliksen tuottoisaksi tarkoitetut kiinteistöliiketoimet Kokkolan kaupungissa tai Kokkolan kaupungin kanssa eivät ole rikos, vaan normaalia mammomanpalvontaa, jolla virkamiehet rahastavat demokratiaa puolueiden avulla. Tätä tekevät kaikki muutkin, joilla on kunnallisvaltaa - myös sosialidemokraatit, mutta pääasiassa kokoomuslaiset. Tuusulassa maa- ja kiinteistövallan pysäyttämiseksi piti perustaa Pro Tuusula-liike, koska meno oli käynyt mahdottomaksi myös vastuukokoomuslaisten näkökulmasta.

Vaikka paljon vitsaillaan hehkeistä "kauppaopiston naisista, jotka kääntää pään" niin silti pidän jotenkin kornina sitä, että mukamas uskovaisten puolueessa kauppaopiston rehtori myy kalsonkeja vaalikampanjatavaranaan, kait jollain, joka on katsonut elokuvan "Maan on syntinen laulu", voisi vuokrata tavaraakin.

Miten soveliasta on se, että oppilaitoksen, jossa opiskelee 15-vuotiaita - 18 -vuotiaita nuoria naisia, myy kalsareita mainoksekseen? Onko suruton viulua soittava evankelinen Keskipohjanmaa joku Timo Mukan Maa on syntinen laulu? Himokkainkaan vanhalestadiolaissaarnaaja ei tekisi moista mautonta tyylirikkoa vain kasvattaakseen SKL:n uskovaisia kristillisdemokraattisempaan meininkiin.

Osa menneiden aikojen kristillisdemokraateista oli kovan linja oikeistokokoomuslaisia, joille kirkkokuri ja Jumalan sana oli poliittisen vallan ruoska. Siksi SKL perusteettiinkin.

SKL-KD:n evankelinen rakkaus on kuitenkin käsittääkseni lähempänä helluntailaisia ja suomalaisuutta kannattavia keskihakuisia poliitikkoja, kuten Toimi Kankaanniemeä ja Sari Essayhia.

Olen maallinen henkilö, jolla on koulussa uskonto ja historia olleet 10:ä. En ole koskaan ollut seurakuntanuori enkä rippikoulun isoinen. Olen sitä mieltä, ettei oikeassakaan seurakunnassa löydä välttämättä oikeaa uskoa, mutta että se on miltei mahdotonta väärässä seurakunnassa.

KD on ollut tuuliajolla siitä alkaen kun se Bjarne Kalliksen ja Jari Vilénin eduskuntaan pääsemisen vuoksi erosi keskiryhmistä ja ryhtyi Kokoomus-puolueeksi: johdon nerokkaan vision vuoksi.

Sari Essayahille on oikea ryhmä se ryhmä, jota Hannu Takkula oli perustamassa: uusi arvovaltaisten brittikonservatiivien ryhmä, joka pyrkii puskuroimaan eurososialidemokraattien ja eurokokoomuslaisten eurostovaltaa.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Ainakaan KD ei ole toivottamassa +70 miljoonaa uutta muslimia tervetulleeksi Eurooppaan. Kuten kokoomus. Sari Essayah sanoo ei Turkille. Hienoa!

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

18. Myös Ville Itälä ja minä äänestimme vuonna 2005 Turkin jäsenyysneuvotteluiden aloittamista vastaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

17
Tapoja, joilla suomalaiset ovat uskontojen uhreja, voisi paljastaa paljon enemmän. Äläkä Neva yhtään enempää kehu helluntailaisia ja nimeltä mainittuja KD-poliitikkoja, ettei kanssakommentoija tule paljastaneeksi tässä yhtä sun toista esim. keskisuomalaisen KD-touhun kätketyistä kasvoista.
Sattumalta muuten olin Jyväskylän kävelykadulla ennen vaaljea, kun sinne sattumalta juuri silloin, siis sattumalta ennen vaaleja, vyöryi Jyväskylän helluntaiseurakunnan vieraana suuri englantilainen pelastusarmeijan soittokunta.

On hyväksi yhteiskunnalle, että uskontojen uhrit edes vähän kertovat kokemuksistaan. Se tervehdyttää ilmapiiriä.

Jukka Turunen (nimimerkki)

E-R K: "Myös Ville Itälä ja minä äänestimme vuonna 2005 Turkin jäsenyysneuvotteluiden aloittamista vastaan."
- Sillä ei ole käytännössä mitään väliä kun kokoomuksessa ryhmäkuri kuitenkin määrää toisin. Muun muassa Alexander S. ja Jyrki K. haluavat Turkin mukaan. Se siitä sitten.

Esa Erävalo (nimimerkki)

Hei Eija-Riitta

Olin kanssasi uudistamassa KD-puoluetta ja tukemassa sinua. Puolueen nimi saatiin muutetuksi. Muutos oli menossa hyvään suuntaan ja se on jatkunut, ihan vaan tiedoksesi. Minua ihmetytti lähdössäsi ilmiselvä puute historian tajussasi, ettet tätä nähnyt etkä näe. Etkö halua nähdä? Kuitenkin Sari Essayah on mielestäsi erinomainen puolueen keulakuva ja meppi.

Olen tähän asti pidättäytynyt kommentoimasta lähtöäsi ja odottanut, että voisit lopettaa KD:n mollaamisen. Yksi valehtelun muoto on leimata jokin ilmiö yksittäistapauksilla. Yhtä hyvin EPP voitaisiin leimata Berlusconilla, tai sinut Kokoomuksen varapuheenjohtajana sillä, miten Kokoomus äänestää Suomen Eduskunnassa. Meller ei ole koskaan ollut puolueen jäsen ja tuskin kannattajakaan, niin paljon hallaa hän on puolueelle tehnyt. Itsekin paljastat kuinka hän ulkopuolisena hyökkäsi Kallista vastaan. Ulkopuolisen tekemiseen oli silloin vaikea puuttua. Huijarisaarnaajista on aina haluttu pysyä kaukana.

Olet pitänyt yllä yhtä yksittäistapausta, et KD-lehden artikkeleita viimeisten 10 vuoden ajalta, et KD:n periaate-, yleisohjelmia, joita sinun olisi ollut mahdollisuus Jorin ja minun kanssa muokata mielin määrin uudistustyöryhmän jäsenenä, et poliittisia ohjelmia. Olet kritisoinut paria yksittäistapausta, joihin Meller liittyy. Ymmärrän Meller-pelkosi, mutta älä, please, leimaa sillä KD-puoluetta kokonaisuutena.

Kommenttisi, että "Ilmeisin syyhän löytyy KD:n omasta vaalikampanjasta. "Radiokuuntelijoille tutuksi tullut mainos vaati puuttumaan ”Unionin epäkohtiin rankalla kädellä.” Niin aina pitääkin, mutta jos Unionin epäkohdat ovat se ainoa asia, joka eurooppalaisten kristillisdemokraattisten isien perustamasta rauhanprojektista mainitaan, on ymmärrettävää että Euroopan kristillisdemokraatteja moinen populismi harmittaa." Paljastaako tämä, ettet ole lukenut KD:n perusteellista vaaliohjelmaa ja sen hyviä ehdotuksia? Jos olet lukenut, millaisena pidät sitä verrattuna Kokoomuksen lyhyeen läpyskään?

Lähtöäsi on kommentoitu kokoomusystävällisen analysoijan kirjoittamassa kirjassa, että sait paremmat mahdollisuudet tulla valituksi. Mitä mieltä olet itse siitä, käsi sydämellä, vaikuttiko lähtöösi mitään se, että KD:n listoilla et olisi päässyt läpi, mutta Kokoomuksen listoilla sinulla oli mahdollisuus? Eräällä henkilöllä on muistikirjassaan päivämäärä, jolloin sanoit: "Silloinhan minä en tule enää valituksi".

Esa Erävalo
KD-lehden päätoimittaja

Terapeutti tarpeen (nimimerkki)

Eija-Riitta Korhola, tulkitsenko siis oikein, että näillä Meller-muistutuksilla onkin jonkin sortin rivinvälinen pyrkimys vaikuttaa KD:n sisäpolitiikkaan ja johtajavalintoihin? Aika erikoista sellainen olisi toisen puolueen varapuheenjohtajalta.

Kuten näistäkin kommentoinneista yleisesti ilmenee, tätä Meller-traumaasi pidetään jo laajemminkin käsittämättömänä ja sinun olisi asia kyettävä käsittelemään läpi. Olen todella tätä mieltä ja jos sopivasti sinuun törmäisin, sanoisin sen mielelläni suullisestikin!

Tietysti on eri asia, jos oikeasti sydämestäsi haluat alati piikittää entistä poliittista taustaryhmääsi ja se palvelee sinun tai Kokoomuksen nykyisiä tavoitteita... En kuitenkaan ymmärrä, miksi pohjimmiltasi niin haluaisit tehdä. Se ERK johon aikoinaan tutustuin ei ainakaan olisi halunnut, tai niin ainakin edelleen uskon. Siksi petyn joka kerta hirveästi, kun näitä samoja raapustuksiasi Melleristä luen.

Myöntänet sen, että mikäli KD puolueena ja monet meistä puolueen aktiivitoimijoista yksityishenkilöinä, emme olisi sinuun - tuolloin yli 10 vuotta sitten vielä sitoutumattomaan politiikan untuvikkoon - uskoneet, tuskin olisit nytkään europarlamentaarikko. Onko siis KD - ja samalla me jokainen entinen työtoverisi - oikeasti ansaittu sinulta tämä jatkuva piikittely ja menneiden yksisilmäinen kaivelu?

Eikö olisi jo ollut aika aloittaa uusi aika? Itse olen ainakin (ilmeisesti naiivisti) kuvitellut, että KD:n nykyinen ja entinen meppi olisivat voineet hyvinkin tehdä yhteistyötä samassa ryhmässä niiden tavoitteiden eteen, jotka ovat yhteisiä. Ja niitähän ei puutu. Kai tätä voi edelleenkin toivoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Kai tätä voi edelleenkin toivoa?

Toivoa on toivominenkin. Minä ainakin toivon. Sari sisään ja pulinat pois.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kajannes 17:"Äläkä Neva yhtään enempää kehu helluntailaisia ja nimeltä mainittuja KD-poliitikkoja, ettei kanssakommentoija tule paljastaneeksi tässä yhtä sun toista esim. keskisuomalaisen KD-touhun kätketyistä kasvoista."

Tietenkin kehun helluntailaisia, Jehovan todistajia, uskovaisia jne. ylläpitääkseni tasapainoa jumalattomiin ateisteihin, jotka vyöryttävät linja-autojen kylkiä valehdellen jumalattomuususkovaisina olevansa uskonnottomia.

Kehun myös ilkeyttäni fasisteja ja kommunisteja saadakseni eurososialidemokraatit ja kollaboraattorikokoomuslaiset ajattelemaan kansaa ja sen elinmahdollisuuksia.

Ajattelin vielä ruveta kehumaan Kokoomuksen remonttimiehiä ja Urho Kekkosta tämän viikonlopun aikana. En tiedä, suhtaudunko itseenikin sarkastisesti vain haluanko vain antaa siedätyshoitoa jokaiselle eurostosuomalaiselle.

Loppujen lopuksi jokaisen on valittava kohdaltaan, onko Jumalan lapsi vai saatanan kakara tai onko suomalainen vai eurososialidemokraatti. Muuta vaihtoehtoa ei Kaitselmus ole meille suonut.

Olen aina laskenut kotiini helluntailaiset, Jehovan todistajat ja mormonit. Mukavin muisto oli kaksi mormonityttöä, jotka kertoivat uskostaan. Olen myös ollut Jehovan todistajien harjoitusvastuksena, koska tiesivät, että otan myönteisesti vastaan ja toivat nuoremman todistajan harjoittelemaan lähetystyötä.

Arvostaisin, jos joku kommunisti tai sosialidemokraatti tutustuisi kirjoituksiinsa samalla tunnollisuudella kuin nuori aloitteleva Jehovan todistaja.

Olen myös ollut yliopisto-oloissa kapitalistis-porvarillisena ja antikommunistisena harjoitusvastustajana kreikkalaisille, jotka myös harjoittelivat venäjän kieltä. Heidän pääaineensa oli tieteellinen kommunismi ja toivoivat saavansa jokin opettajanviran Kreikasta. Valittivat vain, että demarit eli Pazok ei anna kommunisteille asiallisia opettajanvirkoja, vaan kommunistit joutuvat aloittamaan pedagogintyönsä jossain aivan periferiassa ja heikoin ehdoin.

Minusta sosialidemokraattien rappio Kreikassa on niin suuri, että pidin oikeastaan isänmaallis-porvarillisena ja kristillis-luterilaisena tekona auttaa kommunisteja. Kreikassa esimerkiksi kommunistit ja Kokoomus panivat pystyyn kolmeksi kuukaudeksi hallituksen vain saadakseen sosialidemokraattiset poliitikot, Pazokin, lahjussyytteisiin.

Minusta ei kannata ryhtyä tuhlaamaan aikaa kehittelemällä uusia aatteita, kun vanhoillakin voi hämmentää mustakylkistä kansanpuoluekattilaa ja mustakylkistä eurodemaripataa.

Kauhaksi käy mikä tahansa: sharia, Allah, Jahve, Mussolini, terve järki jne.

Kyse ei ole mistään muusta kuin postmodernismin sairaimpien piirteiden aktiivisesta epäilemisestä länsimaisen liberalismin ja sananvapauden hengessä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Minusta parahin E-RK tuo otsikko on hyvä!

Itse otsikoisin näin:

Onko EPP vielä valmis vastaanottamaan elämäänsä Jumalan Sanan ja KD:n?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Itse olen antanut itseni ymmärtää, että Meller oli julistajahörhö, joka tulikivenkatkuisesti profetoi Neuvostoliittoa vastaan ilmestyskirjalopulla. Juttu oli niin paksua, että jo 12-vuotiaana aloin ihmetellä, miten aikuisina itseään pitävät ihmiset voivat esimerkiksi Joutjärven kirkossa ostaa aivan tosissaan hänen kirjojaan.

Kyllähän niistä Korkeajännitys-lehtieni korvikkeeksi oli, mutta että olisi pitänyt uskoa aivan tosissaan.

Niille, jotka sanovat, että Eija-Riitta Korhola vääristelee tahallaan, sanoisin, että käsitykseni mukaan Eija-Riitta Korhola ei ole matemaattis-luonnontieteellinen luonne, vaan suhtautuu asioihin reaalipoliitikan ja voimatasapainoajattelun sijaan idealistisesti ideana, jossa Paha henki voi voittaa järjenkin, kunhan pääsee käyttämään riittävän kauan valtaa ja eksyttämään sieluja.

Tiedän kyllä, että koska uskonnollisissa yhteisöissä perharvo on ensimmäinen arvo niin tällä periaatteella voidaan harjoittaa vaikka pedofiliaa ja kaikenlaista sietämätöntä painostusta ja pienillä paikkakunnilla aivan kaikissa asioissa jopa sukukunnittain.

Pidän kuitenkin hurmahenkiä eli helluntailaisia, vapaakirkkolaisia ja baptisteja vähemmän vaarallisina kuin lestadiolaisia, Jehovan todistajia ja muita, koska hurmahenget saavat vastaansa uusia hurmahenkiä, mutta lakioppineet voivat kirjan tulkinnan avulla pitää yhteisön vallassaan nimenomaan siksi, että uutta ilmoitusta tai tulkintaa ei sallita.

Helluntailaiset ovat uskon liberaaleja, kun taas Jehovan todistajat konservatiivejä. Erona on Pyhä Henki, joka antaa väljyyttä.

Jokaiselle tulee traumoja jostain. Koivistolle sodasta Neuvostoliittoon, minkä vuoksi piti rynnätä Ruotsin varaslähdön vuoksi EU:iin. Lipposella ja Jaakonsaarelle pohjoisen lestakepulaisista, mikä on ymmärrettävää.

Kun meillä on jokin trauma vaikkapa Melleristä tai Räsäsen antiseksuaalisesta kampanjasta, se jää kummittelemaan vuoksiksi, vaikka ulkopuolinen tarkkailja pitäisi voimapolitiikan kannalta tätä asiaa vähemmän relevanttina: jokaisella on omat päiväunensa ja painajaisensa, vaikka yrittäisi olla miten järkevä ja nykyaikainen tahansa.

Oma teoriani on se, että hevosmies Kallis veikkasi väärää hevosta Kokoomuksessa ja hävisi tuolinsa siunauksettoman vaaliliiton vuoksi, joka tarvittiin vain Jari "Vilunki" Vilénin pelastamiseen eduskuntaan Lapin vaalipiiristä uskovaisten äänin.

Oma teoriani Sari Essayahista on se, että Kokoomus on pelästynyt kannatuksensa taittumista ja haluaa eristää KD:ä. Jos Ville "Mustekala" Itälä onnistuu pitämään KD:n EPP:n ulkopuolella, voidaan eduskuntavaalikampanjassa väittää, ettei KD ole missään tapauksessa europuolue eikä hallituskelpoinen. Toisin sanoen kyse on jälleen poikien jossain saunakabinetissa keksimästä mielikuvakampanjasta. EPP nielee Itälän likaisen pelin siksi, että EPP hävisi eurovaalit. Toisin sanoen EPP on samassa paniikissa kuin Kokoomus. Näin ollen pelot ja uhkakuvat sopivat yhteen, kun Sari Essayahia mopotetaan.

Kannattaa muistaa, että kun Ville Itälä oli sisäministerinä, käytiin Suomessa Stasi- ja Rusi-jahti ja kolme poliisipäällikköä joutui vuokraamaan kihlakunnalleen epäedullisin sopimuksin Lemminkäisen Palmgrenilta kolme poliisiasemaa sisäasiainministeriön "ohjauksen" vuoksi. Tämä politiikka päättyi vasta, kun Ville Itälä saatiin ulos sisäministeriöstä ja tilalle tuli Kari "Smash Asem" Rajamäki.

Ville Itälä ei ole mikään taatusti luotettava hevosmies-lakimies niin kuin Christopher Wegelius tai Kauko Juhantalo, vaan turkulaislakimies.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

22 ja 23
Erävalo kirjoitti: “Lähtöäsi on kommentoitu kokoomusystävällisen analysoijan kirjoittamassa kirjassa, että sait paremmat mahdollisuudet tulla valituksi. Mitä mieltä olet itse siitä, käsi sydämellä, vaikuttiko lähtöösi mitään se, että KD:n listoilla et olisi päässyt läpi, mutta Kokoomuksen listoilla sinulla oli mahdollisuus? Eräällä henkilöllä on muistikirjassaan päivämäärä, jolloin sanoit: ”Silloinhan minä en tule enää valituksi”.’

Tätä mainitsemaasi tulkintaa on tarjottu alusta alkaen. Ilmoitin keväällä 2003 etten ole ehdokkaana jos on yhä mahdollista, että eduskuntavaalien tapahtumat toistuvat eurovaaleissa. Kallis kertoi medialle eroni syistä, että odotin vaaliliittoa ja pelkäsin kilpailua. Kallis jätti kuitenkin kertomatta, että hän itse vetosi minua odottamaan vaaliliittoa, ja perusteli että näin pelkoni ongelmien toistumisesta olisi turha.

Voin vain vastata, käsi sydämellä, että lähtöni sinetöityi yksiselitteisesti sillä hetkellä kun kuulin KD:n ottavan listoilleen sen saman henkilön, jota eduskuntavaaleissa sai, puolueen rankaisematta, mainostaa Jumalan valittuna. Ilmoitin samana päivänä etten ole käytettävissä. Puoluehallitukselle ja puoluesihteeri Annika Kokolle sanoin lisäksi, että päätökseni voisi muuttaa vain se, jos puolue tekisi säännöt, joilla kyseinen mainonta estettäisiin. Sittemmin myös Kokko siirtyi Kokoomukseen.

Normaalia poliittista kilpailua en pelännyt mutta epäreilua kilpailua Jumala-kortilla pidin mahdottomana. Avustajani Jori Ringman erosi KD:sta ja liittyi Kokoomukseen samassa yhteydessä ja samoista syistä. Hän vetosi, että asettuisin ehdokkaaksi Kokoomukseen, koska Kalliksen argumenttia kilpailun pelkäämisestä ei voisi millään muulla tavoin osoittaa vääräksi.

Olen aina ihmetellyt tätä tulkintaa, että mahdollisuuteni Kokoomuksessa olisivat olleet KD:ta paremmat. Jos näin oli, miksei kukaan, todellakaan kukaan journalisti, veikannut vaalikampanjan aikana minun pääsevän läpi. Päin vastoin pidettiin ilmeisenä, ettei loikkari koskaan menesty. Joka haluaa taktikoida, ei loikkaa 8 kuukautta ennen vaaleja vaan niin aikaisin, että saa uuden kannattajajoukon. Maintsemasi kirjan arvio on kirjoitettu vaalien jälkeen, jolloin ennustaminen ei enää tuottanut vaikeuksia.

Lausetta, jota siteeraat, en ole tuollaisena koskaan sanonut. Olenkin aina ihmetellyt, mikä on se lause, johon vihjataan ja jonka minun väitetään sanoneen. Kerroin Peter Östmanille eduskuntavaalien jälkeen puhelimessa, etten enää tule asettumaan ehdolle eduskuntavaalien kaltaisissa olosuhteissa. Tuolloin osa puolueen sisällä olevista oli tehnyt aktiivista antikampanjaa Jumalan mielipiteeseen vedoten, ja totesin ettei niissä olosuhteissa kannata edes asettua ehdolle. Toivottavasti Peter Östmanilta löytyy rehellisyyttä myöntää tämä keskustelun konteksti.

Terapeutti tarpeen –nimimerkkinen KD:n työntekijä kysyi, eikö minulla ole muuta kritiikkiä entistä puoluettani kohtaan. Eipä oikeastaan ole. Analyysiani puolueen ongelmista, henkilövaalin ja yksilökristillisyyttä korostavan kulttuurin yhdistelmää, päädyin pitämään asetelmana joka tuottaa jatkuvasti ongelmia lisää. Ne voisi ratkaista vain tiukalla johtamisella, jossa tunnistetaan herkästi poliittisen ja hengellisen vallankäytön rajat.

Sarin kanssa uskon hyvään yhteistyöhön, olipa hän sitten EPP:ssä tai jossakin toisessa ryhmässä, sillä meillä on hyvin paljon yhteistä ja erittäin hyvät välit. Tämä KD-analyysi ei ole suunnattu häneen henkilönä millään lailla.

Kiitos kaikista kommenteista. Lähden matkalle, joten en toistaiseksi ota vastaan niitä enempää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset