Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Kymmenen vuoden sairaus

Turmeleeko valta? Aivan ilmeisesti, väittää Dublinin yliopiston neuropsykologian professori Ian Robertson, joka on tutkinut eri huumeiden vaikutusta aivokemiaan. Menestys ja valta ovat niitä ihmiskunnan huumeita, joilla on suurin aivoja muuttava vaikutus eikä kenenkään aivot selviä muutoksitta, mikäli näitä huumeita saadaan jatkuvasti ja suurina annoksina.

Robertson kirjoitti huomiotta herättäneen blogitekstinsä vajaa vuosi sitten kun Turkin pääministeri Erdogan vastasi Gezi-aukion mielenosoituksiin ankaruudella, joka hämmästytti paitsi europoliitikot luonnollisesti myös Turkin kansalaiset.

Professori muistutti, että vallan vaikutus aivoihin oli verrattavissa kokaiiniin: molemmat lisäävät dopamiinin eritystä aivoissa. Tämä puolestaan vaikuttaa aivokuoreen ja muuttaa ajattelua. Ihmisistä tulee itsevarmempia, rohkeampia ja jopa nokkelampia. Mutta sama muutosprosessi tekee heistä myös itsekeskeisempiä, vähemmän itsekriittisiä ja vähemmän kykeneviä tunnistamaan virheitä ja vaaroja. Tämä yhdistelmä tekee johtajista kärsimättömämpiä opposition ja vastakkaisten näkemysten suhteen. Se selittäisi Erdoganin käytöstä niin mielenosoitusten, sosiaalisen median kuin twitterinkin kanssa.

Robertson päätteli, ettei yksikään johtaja voi selvitä vallassa kymmentä vuotta enempää ilman merkittävää arvostelukyvyn heikkenemistä. Kukaan ei ole immuuni vallan neurologisille vaikutuksille. Siksi Robertson pitääkin viisaana monien maiden käytäntöä, jossa valtiojohtajien kausia on rajattu.

Erdogan ei ole ainoa Euroopan sairas mies. Toinen saattaa olla tuossa naapurissa. Putin on ollut vallassa vuodesta 1999, vuoroin pääministerinä, vuoroin presidenttinä.

Ilmiö on tietenkin inhimillinen, eikä ole rajattu ilmansuuntaan tai sukupuoleen. Angela Merkelillä tulee pian täyteen kymmenen vallantäyteistä ja menestyksekästä vuotta. Jean-Claude Junckerilla niitä on ollut jo vaikka kuinka monta. En yritä vihjata mitään, sillä kyseessä on vaaleissa luottamuksen saaneet ihmiset. Vaalit ovatkin terveellinen ja tervehdyttävä prosessi kesken vallan huuman. Fiksu poliitikko oivaltaa palvelutehtävänsä luonteen: luottamus täytyy ansaita, mitään ei voi tai ei ainakaan pidä ottaa itsestäänselvyytenä.

Olen puhunut toistaiseksi vain politiikasta, mutta aivan turhaa on rajata vallantunteen hurman turmelevaa vaikutusta vain siihen. Kaikki inhimillinen on myös suhteellista, ja siksi mikä tahansa vallan muoto voi pärähtää hattuun: toimittaja, pappi, virkamies ELY-keskuksesta, museovirastosta tai kaavoitusvirastosta, opettaja, portsari tai aivan kuka tahansa voi tukehtua omaan vallantunteeseensa. Siksi kenenkään ei pitäisi sulkea itseään lähtökohtaisesti pois kriittisen tarkastelun alta. Mutta erityisesti pidän politiikkaa haasteena, sillä vaikutus ympäristöön on erityisen laaja ja vahingot sen mukaisia.

Aloitin itsetarkkailun politiikkaan tultuani ja kirjoitin kolumnin Pelottava ajatus, jossa väitän että rehellisen poliitikon olemuksessa on aina jotakin rakenteellisen melankolista. Pohdintaa turmeltumisesta olen jatkanut kuvaamalla, mikä turmelee juuri meppiä. Mitä meille täällä talossa tapahtuu, miten se kuuluisa neste nousee päähän, kysyin ja yritin vastata blogissa Pöyhkeyden ruumiinavaus.

Mutta juuri siksi uskon demokratian ideaan –Telluksella ei ole parempaa vaihtoehtoa. Filosofi-teologi Niebuhr löysi syyn ihmisolennon kaksinapaisuudesta: kykymme hyvään tekee demokratian mahdolliseksi ja taipumuksemme pahaan tekee sen välttämättömäksi. Demokratia takaa, että vallan turmelemien tilalle saadaan uusia kasvoja ja rotaatio raikastaa tarvittaessa rakenteita.

Poliittista keskusteluamme seuratessa sitä voi joskus olla vaikea uskoa. Tarvitsemme rehellistä, sisällöllistä asiakeskustelua, ei pelkästään keskustelua vallan jaosta. Muuten politiikasta tulee tekniikkaa, laskutoimitus, joka ei – ehdokkaita lukuun ottamatta – saa ketään innostumaan.

Ja mitäs me sitten teemme?

Löysinkö itsestäni vallan turmeluksen? Joka ikinen päivä, etenkin jos erehdyn pöyhkeästi kuvittelemaan, että tämä on minun ammattini, ja siinä pysyn.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Dopamiinin liiallinen eritys on yksi johtavia teorioita selitettäessä skitsofrenian syntyä. Skitsofrenian hoidossa käytettävät lääkkeet vaikuttavat nimenomaan siten, että dopamiinin vaikutusta estetään voimakkaasti. Lääkehoidossa pyritään saamaan usein noin puolet dopamiiniin reagoivista hermosoluista passiiviseen tilaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ihastuessa dopamiini suorastaan pursuaa. Tarkoittaako tämä silloin sitä, että ihastuminen johtaa skitsofreniaan? Jotta tällaiselta voidaan välttyä pitäisi jollain lailla eliminoida kaikki mahdollisetkin ihastumiskohteet.

Entä serotoniini?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kyllä myös maniassa dopamiinia erittyy tavallista suurempi määrä. Siis jos verrataan ihastumista maniaan. Manian vastakohtaa, depressiota taas tutkitaan koe-eläimillä siten, että niille annetaan amfetamiinia tai kokaiinia, jotka lisäävät dopamiinin eritystä, mutta sitten kun aineen vaikutus loppuu, niin tulee "rebound"´, eli aivoissa syntyy vastakkainen tila.

Aivoissa on tämä rebound ilmiö niin voimakas, että on oikeastaan mahdotonta saavuttaa pysyvää onnen tilaa lääkkeillä tai huumeilla. Jos ottaa mielihyvää tuottavaa huumetta, niin sen seurauksena huumeen vaikutuksen loputtua rebound aiheuttaa vastakkaisen tilan, joka taas koetaan mielipahana. Tämän vuoksi huumeiden käyttäjien täytyy koko ajan nostaa annoksiaan, mutta sekään ei kovin pitkälle auta, vaan raja tulee aina melko nopestikin vastaan. Sama esimerkiksi bentsodiatsepiineilla. Niiden rauhoittava vaikutus lakkaa, jos niitä käytetään pidempään, ja toisaalta kun lääkkeen vaikutus lakkaa, niin ahdistus on reboudnista johtuen entistäkin voimakkaampaa.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #5

Dobamiinin rajottamin on hyvin yleistä ADHD lääkkeissä, joilla tämä tekee vilkkautta ja keskittymis kyvyn vaikeutta. Itsellä kun ADHD on diagnosoitu, niin ole paljon hohtinnut juuri dopamiinin vaikutusta normaali ihmisiin, jolloin se normaalisti aiheuttaa ihmisille vaikeuksia, sillä esim ihmisuhteiden muodostumisessa, normaali ihmisillä on vaikeuksia käsitellä realistisesti asioita ja nähdä asioiden läpi, joka tuo heille ongelmia juuri näkemisesä ihmisen todelline puoli.

Pitenpi aikane dobamiini altistumine juuri valtion virkamiehissä, josita heiltä puuttuu kokonaan taju puhu normaali ihmisten kanssa, sillä he katsovat olevansa harvoja ja valittuja. Miten tämä ilmenee? No, se näkyy hyvin täällä puheenvuorossa, sillä kansanedustajat ja eu edustajat mielellään kirjottavat, mutta eivät osallistu itse keskusteluun, tämä varmaan johtuu juuri itsensä pussiin puhumisen kästämisestä, jossa tulee esille tämä" rahvaalle luun heittäminen, josata rahvas taistelee". Eli Korhone itse myös asettaa itsensä korokkeelle, sillä hän ei kykene käymään keskustelua meidän rahvaiden kanssa.

Korjaan pikkase, näköjään Korhonen käykin keskustelua täällä:)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Ihmiskunta on jo kauan tiennyt että rakastuminen on psykoosiin verrattava tila.

---
(Psykoosi, Wikipedia:
"Psykoosi on vakava mielenterveyden häiriö, jossa henkilön todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy usein karkealla tavalla siten, että henkilöllä on huomattavia vaikeuksia erottaa tosi epätodesta.)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei dopamiinin eritystä tutkita skitsofreniadiagnoosia annettaessa. Se perustuu lääkärin mutuun, ei nykypäivän lääketieteeseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Puoluettanne aidosti kannattava henkilö, on laatinut jo aikoja sitten kirjoituksen, että Venäjäpelot ovat harhaluuloisten illuusioita ja Turkki on mitä osuvin lisä tähän konkurssia kohti kulkevaan eurokerhoon.

Se on vielä epäselvää, että miksi sama henkilö katsoo suopeasti sinuun kohdistuvaa fanitusta.

Antti Jokinen

Onko blogisti ajatellut Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkuutta?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ehkä asettuu vastaehdokkaaksi, jos Kokoomuksen
"oma viher-hörhö" Sirpa Pietikäinen asettuu ehdolle.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kiitos mielenkiintoisesta blogista, mikä meni näiden jokapäiväisten höpötysten ohi pohtimalla hieman syntyjä syvempiä.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

"Maailmaa ei paranneta (pelasteta) norsunluutorneista, se lähtee ruohonjuuritasolta. Ne, jotka eivät ajattele näin etsivät itselleen suurempaa tähteä, jolla ratsastaa auringonlaskuun, jota kaikki eivät voi koskaan saavuttaa - silloin on turha puhua enää tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista, sillä tässä tapauksessa tarvitaan aina joku, joka valjastaa hevosen sille toiselle." Tuntematon ajattelija.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Kiitos, Eija-Riitta, tämä oli sangen hyvä ja selventävä kirjoitus. Olet todella ajatellut asiaa ja ymmärtänyt sen.

Suurten pomojen ongelma on siinä, ettei kukaan uskalla vastustaa heitä, vaan syntyy se kumartavien jeez-ihmisten porukka. Putinille on käynyt juuri näin. Ei hänen lähipiiristään kukaan uskalla tuoda huonoa sanomaa, pää voi pudota tai ainakin korruptiorahat saamatta.

Tämä pönötys- ja valtakulttuuri on ongelma kaikessa, kuten sanot. Niin politiikassa, yritysmaailmassa, uskonnossa, missä vain. Kun lukee tekstisi, on paljon yksinkertaisempaa ymmärtää, miksi valta turmelee ja ehdoton valta ehdottomasti.

Tästä meillä on valtaisa määrä esimerkkejä. Jos itänaapurissa pysytään, niin Breznev, Stalin, Lenin, tsaarit olivat juuri tällaisia henkilöitä. Mutta niin olivat Belgian Leopoldit (vai mitä egoboldeja olivatkin) tahi kaikkien diktatuurien pomot.

Heiltä katoaa kyky allosentriseen ajatteluun, kyky empatiaankin. Vain egosentrinen win-lose -ajattelu on voimissaan. Jos sitä ei voi käyttää, he ova valmiita lose-lose -toimintaan.

Nyt kokoomus tarvitsee ihmisiä, joille maailma ei ole vain fantastinen paikka fantastisine ilmiöineen, vaan jossa myös realismi otetaan huomioon. Ei kuvitelma siitä, että nyt lähdetään Eurooppaa valloittamaan, ole mitään muuta kuin överiksi menneen vallan turmeleman mielen kuvitusta. Olisiko nyt tarpeen yrittää tuhota Eurooppa, kun Suomi on saatu riittävän huonoon jamaan?

Minusta Antti Jokisen kysymys on aiheellinen.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kun seuraa talouselämää, niin saman harhan voisi luulla pätevän myös muutamiin yritysjohtajiin. Ehkä Nokian taru on tästä hyvä esimerkki.

Oma kokemukseni on kuitenkin aivan toinen. Yritysjohtajan otteen ei tarvitse paljon herpaantua, kun tulee jo heti pahasti turpiin. Ja juuri, kun luulee hallitsevansa asiakkaansa ja markkinat, niin kilpailijat painaa oikealta ja vasemmalta ohi. Se saa kokeneemmankin yritysjohtajan toisiin ajatuksiin omasta neroudestaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kunnioitettavaa itsetutkiskelua ja filosofointia vallan olemuksesta.

Tuota, kun sattumalta Suomenkin päämisterille tuli 10 vuotta täyteen Kokoomuksen johdossa...

Politiikka laskutoimituksena ei ole tainnut onnistua sekään, koska erilaiset pylväät ja käppyrät menevät epätoivottuihin suuntiin. Onko siis mahdollista, että tuo tauti estää näkemästä todellisuutta?

Ja estääkö se myös hyppäämästä välillä pois elämään samoin ehdoin kuin almaiset: hakemaan lehti-ilmoituksista duunia, tekemään sitä uskollisesti satoi tai paistoi, keskipalkalla ja omista asioistaan huolta pitäen, jatkuvasti itseään kouluttaen, ilman Savonlinnan oopperajuhlien kutsuvieraslippuja, avustajia tai esitelmä/puhepyyntöjä jne.?

Unohtuuko siis ihmisen arki? Olenko minä NIIN tärkeä?

Jouko Silvennoinen

Kuinka syvällinen lie Eija-riitan itseluotaus, elämä polliitikkona tulevaisuus poliitikkona vallan ytimessä, täysin ulkona tavallisen kansan arjesta.Ei yksin hän vaan todellakin liian moni tämänpäivän poliitikko.Ja mitä tulee vaaleihin niin kyllähän 100 euron ja vaikkapa 0,5 miljoonan budjetilla on tuloksensa.Mutta Eija-riitalla hyviä blogeja niitä lukee miellään.

Käyttäjän MauriMattsson kuva
Mauri Mattsson

Vallan pyörteessä todellisudentaju horjuu. Ehkä jopa ent. puolisosi huomasi sen. Mutta onnea matkaan horjuvassa maailmassa.

Pentti Mattila

Nyt Eija-Riitta äkkiä takaisin Suomeen ja rupeat kokoomuksen puheehjohtajaksi ja pääministeriksi! Menisi Putiniltakin lahkeet löysäksi kun kävisit naapurissa edustamassa. Ja Euroopassa kaikki olisivat aivan linkkuveitsenä!

Tarvitsemme sinua kipeästi!

Antti Jokinen

Samaa mieltä Mattilan kanssa.

Keskinkertaiset Vapaavuori, Virkkunen ja Stubbi ovat hallituksessa näyttäneet, että hommista ei tule mitään.

Eija-Riitta Korhola on työssään näyttänyt, että nykypoliitikko voi myös ajaa Suomen etua, jos vain haluaa. Hänen kaltaisiaan poliitikkoja tarvitsemme enemmän. Suomen etu, yhditettynä älykkyyteen, kovaan työntekoon ja ei kauneudestakaan haittaa ole. Kaiken lisäksi hänet tunnetaan valmiiksi jo Eu:ssa.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Ei tässä ole mitään piiloviestiä. Kuten Seppo Saari totesi hyvin, se oli avoviesti, ja koskee meitä jokaista. Itse asiassa olin kirjoittanut tämän jo viime viikolla mutta en ehtinyt saada valmiiksi. Eniten ajattelin Putinia. Mutta kun Katainenkin vetosi kymmenen vuoden olevan enough, muistin että tämä täytyy kaivaa esiin, se on ajankohtainen. Kunnioitan Kataisen päätöstä vaikka harmittelenkin kun en näe selvää puheenjohtajaa näköpiirissä. Muutama vuosi lisää, niin se olisi Heikki Autto. Mutta nyt on hankalampi asetelma..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Valtaa on erilaista: vaikutusvaltaa jolla edistää kehitystä viisaudella tai autoritaarista määräysvältaa. Jälkimmäistä harjoittavalle pissi nousee päähän.
Pisteitä mepille, joka viitsi vastatakin kommenteihin!

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Annoit viestin itsellesi. "Valta turmelee,miksi siis pyrkiä valtaan".

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Tietenkin annoin. Ei ole mitään muuta keinoa taistella vallan turmelusta vastaan kuin olla siitä tietoinen. Toinen vaihtoehto on jättää hommat, mutta silloin politiikassa on aina vain kokemattomia - joita tietenkin valta on voinut turmella vaikka kuinka paljon muissa tehtävissä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen joskus ajatellut mm. avustajakuvioita. Siellä olisi mahdollisuus rekrytoida omaisten tai sisäpiiriläisten sijasta ns. turmeltumattomia lahjakkaita/lahjomattomia, joilla olisi kanttia ikään kuin varoittaa pomoaan, jos tuo "Pisan torni" alkaa kallistua.

Suomessa on vielä ihmisiä, joilla on kohtalaisen puhtaita vaikuttimia hienon koulutuksen ja kokemuksen perustalla. He ovat ehkä poliitikoille vielä käyttämätön voimavara. Pelätäänkö sellaisia itsenäisiä henkiä?
Ei tarvitsisi - kannattaisi jopa kokeilla. :D

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Vaikea asia ! Kuka määrittelee turmeltuneisuuden määrän ? Onko vastaus ? Itse !

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #49

Ymmärrän toki asian vaikeuden. Tämä menee vähän ohi, mutta kyse on riippuvuussuhteesta politiikkaan ja valtaan ja sen tuomaan rahaan/asemaan. Yritän antaa esimerkin:

Juuri tuossa suhteessa esim. paljon haukuttujen Viinasen ja Sipilän toimeentulo ei ollut politiikasta kiinni. Siksi esim. viiden vuoden suorapuheisesta ja kokopäiväisestä politikoinnista saattaa irroittautua ja palata takaisin työelämään kärsimättä poliittisen vallanhimon alituisesta ura-drivestä tms. :D

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei valta turmele välttämättä ainakaan näissä puolidemokratioissa, kuten Suomessa. Suomi on lähtenyt väärille urille jo 80-luvulla ja silloiset päättäjät ovat tehneet sopimuksia joista nyt on vaikea ja kallista päästä irti ja monien poliitikkojen kasvojenmenetys olisi varma.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Valta lienee jokaisella eriasteisena näkyvissä - perheiden sisäinen vallankäyttö tunnistautuu myös työelämään, politiikkaan etc.

Vallantunne saattaa myös addiktoitua - riippuvuus aseman säilyttämisestä näyttää esiintyvän monilla! Edesmenneen presidenttimme Urho Kekkosen ura oli valtaura, josta saattoi ohjailla eri kansalaisryhmiä ja aiheuttaa jopa pelkoa (myllykirjeet).

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Valta on vaarallinen huume, ja pitäisi kieltää välittömästi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se on vaarallista jos haluaa olla kukkona tunkiolla määräilemässä ja alistamassa muita.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

No niin,nytkö ihan vallattomaksi heittäydytään.

Janne Suuronen

Siksipä monessa valtiossa, nykyisin Suomessakin, presidentin toimikausien määrää on rajoitettu. Joskaan, ei se rajoitus ainakaan Venäjällä mitään estä kun heikossa demokratiassa on aina amahdollista keksiä keinot muodollisten sääntöjen kiertämiseksi.

Odotamme ilmoitustasi lähteä Kokoomuksen puheenjohtajakisaan mukaan. Taloudessa on mukana paljon uskoa ja Suomen nykytilassa sitä voidaan saada vain aidosti uusien tuulien mukana. Teollisuus tarvitsee luottamusta, ettei sen toimintaympäristöä enää uusin ympäristönormein huononneta. Ja niin pois päin.

Markku Ollikainen

Amerikkalainen psykologian ammattilainen Martha Stout teki tutkimuksen, jossa puhutaan sosiopaateista, ihmisistä vailla omaatuntoa. Suosittelen.
(Martha Stout: The Sociopath Next Door)

Heitä löytyy kaikista yhteiskunnista, niiden väestöstä noin 4%. Heitä on enemmän kuin monia muita sairaita. Erilaisista johtavissa asemissa olevista, esimerkiksi yritysten johtajista tätä lajia löytyy jopa 40%, koska terävät kyynärpäät yhdistyneinä "kaikki on mahdollista"-optimismiin ilman tunnonvaivoja auttavat urakehityksessä.

On hyvä huomata, että johtajuus on tietty suhde ja mahdollisuus vaikuttaa ihmisiin, millä tasolla tahansa. Hyvät systeemitkään eivät turvaa järjestelmää: psykopaatit, kuten Hitlerit tai Stalinit hinautuvat järjestelmän johtopaikoille keinoja kaihtamatta. Tämän takia he usein myös saavuttavat tahtomansa. Ja sitten tulee sota tai alkaa jotakin muuta sairasta.

Valta turmelee, täydellinen valta täydellisesti.

Jari Vuorinen

Ehkäpä tiede pelastaa ihmiskunnan tulevaisuudssa vallan turmellukselta.

Kaikkein juovuttavinta on varmankin sellainen valta joka ansaitaan menemällä siitä missä aita on matalin.Tyyliin mitä matalampi aita sitä korkeampi valta.

Ei tässä nyt voi välttyä siltä,että Katainen tulee mieleen.

Kataisellahan on valtava draivi ja dynamiikka päällänsä.Dopamiinia suorastaan tihkuu suupielistä.

Katainen madalti omaa aitaansa vuodella ja löi pääministerin pensselit santaan.Missä määrin pääministerin teko liittyy itse valtaan ?Se ei mihinkään muuhun liitykään kuin juuri siihen.

Katainen on vallan mies vaan entäpä se vastuu.

Brysselissä häntä odottaa valtavat dopamiinipuskeet.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kapteeni jätti uppoavan laivan !

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Miksi te kaikki puhutte KATAISESTA? Yhtä hyvin tämä kuulkaa koskee SOINIA. Se mies on saanut olla suosion harjalla nyt 10 vuotta. Sitä ennen ei niin suosittu. Tai voitaisiin pohtia Hautalaa, joka tottui olemaan vuosikausia median lemmikki. Minä en moiti KETÄÄN mutta totean että tämä inhimillinen riski koskee meitä kaikkia, ja ennen kuin osoittaa ketään toista sormella, täytyy arvioida oma tilansa.

Jari Vuorinen

Mä sanoinkin vaan,että mulle tulee Katainen mieleen.Ihan oikeesti tuli.

Tämä sinun kirjoitus on hemmetin hyvä ja se avarsi maailmankuvaani.kiitos.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksi te kaikki puhutte KATAISESTA? Yhtä hyvin tämä kuulkaa koskee SOINIA."

Kumpika Suomessa on sitä valtaa käyttänyt? Voidaan ajatella että Soinikin tulee käyttämään valtaansa väärin tai sitten joku vielä syntymätön poliitikko, mutta onko tuon ennakoiminen relevanttia. Kataisella ei olisi ollut mitään valtaa jos muut puolueet eivät olisi lähteneet häntä tukemaan eli ei tätä Suomen tilannetta voi yksin Kataisen syyksi laittaa.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Valtaa? Kyllä Soini on nimenomaan käyttänyt valtaa, sananvaltaa, ja päässyt paljon helpommalla kuin Katainen, koska hänellä ei ole ollut vastuuta. Hänen yskäisynsäkin on kirjattu tunnollisesti nyt 10 vuoden ajan. Edelleen totean että en moiti häntä, mutta katsokaa nyt hyvät ihmiset kuka on kylpenyt suosiossa. Siitähän sitä dopamiinia saa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #56

Miten niin ei ole ollut vastuuta? Eikö kansanedustajalla ole?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #56

Kekkonen käytti valtaansa rakentaakseen Suomeen teollisuutta, työtä ja toimeentuloa jota hyvinvoinniksi kutsutaan. Kekkosen jälkeen hallitukset ovat käyttäneet valtaansa hajoittaakseen kaiken mitä Kekkosen aikana rakennettiin ja lisäksi Suomen itsenäisyyden joka on pääosin luovutettu EU:lle. Välistävetäjiä oli varmaan Kekkosenkin aikana mutta taisivat tyytyä kohtuullisuuteen, nyt on tyhjennetty koko Suomen kassa ja ulkomaiset velat jää vielä lapsenlapsillekin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #56

Kekkosen aikana Kokoomus oli aika pitkään PS:n asemassa eli oppositiossa "yleisten syiden vuoksi", olipa sillä kansanedustajia 26 tai enemmän.

Silti arvostin kovasti monia kokoomuksen puheenjohtajia (mm. Rihtniemi etc.) ja kansanedustajia rohkeudesta (mm. Rainio, Junnila, joiden yskäisyjä rekisteröitiin kauempanakin) lumedemokratian, pysähtyneisyyden ja finlandisoitumisen ilmapiirissä aikana, jolloin Kok. ei saanut, eikä siis voinut, kantaa hallitusvastuuta, koska sitä ei päästetty, vaan se haluttiin pitää paitsiossa "epäluotettavana".

Siksi en kovin helposti hirttäisi oppositiota maassa, jossa yhden totuuden traditio yhä nostaa päätään. :D

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #64

"ei ole vaihtoehtoja" kaikuu vieläkin korvissani.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #56

Katainen niittää nyt sitä mitä on kylvänyt.

Jari Vuorinen

Minä olen tavallinen Virtanen ja saan paremmin selvää Soinin argumentoinnista kun taasen Kataiselta sitä puhetta pulppuaa mielin määrin.

Soini on kovalla työllä rakentanut puolueensa ja moni muu on saanut mennä valmiiksi katettuun pöytään.

Katainen on ollut helppo ja halpa pääomalle mutta kallis mies Valtiolle jonka velka 100 miljardia nyyh.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Onhan tämä puheenvuorona melko laaja alue! Jonkun on myös osattava valta-asemassaan toimia aina sen parhaaksi, mitä yksikköä edustaa! Valta ei ole aina vain pahasta, mutta kyseessä lieneekin valta-asemassa toimittu aika!

On selvää, että ylipitkään jatkuneena, valta-asema saattaa merkitä toimintatapojen muutosta epäterveeseen suuntaan.

Olisikin hyvä tutkimuksen aihe - miten esim. suomalaiset korkeissa eläkeviroissa toimivat henkilöt ovat esim. 40-50 työvuotensa aikana 'kehittyneet'! Tyypillintähän pitkät työurat ovat olleet valtionhallinnossa, jossa hyvänä esimerkkinä Buntta Wahlroos! kaikki varmaan tietävät hänen karikatyyrinsä!

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Kun Jyrki Katainen aloitteli poliitikon uraa kotikunnassaan, hänen kerrotaan osallistuneen johonkin valtakirjojen vai oliko se Kokoomuksen järjestöjen kokousten pöytäkirjojen väärentämiseen. Niden avulla hönen väitetään päässeen Kokoomuksen johtopaikoille omassa piirijärjestössään. Pitäneekö paikkansa väite, jonka mukaan hänen nykyiset neuvonantajat olivat mukana jo noissa puuhissa? Mikäli nämä väitteet pitävät paikkansa, Katainen on hankkinut nykyisen asemansa vähintäänkin arveluttavin keinoin. Minkälaista ainetta aivot tarvitsevat, jotta ihminen voi edellä mainitusti toimia omatunto puhtaana? Dobamiiniako, vaiko jotakin muuta? Jotakin erittäin kovaa kamaa sen täytyy olla, että vetää läpi vaalikampanjan, jossa porvaripuolueesta tehdään "työväenpuolue", ja luvataan nostaa sairaanhoitajien kuukausiansioita 500 eurolla/kuukausi. Eikä sitten olla moksiskaan kun korotus on jotakin 35-37 euroa, eli normaalin te-sopimuksen korotuksen verran. Kylmäpäistä, eikö? Ja sitä samaa osoittavat nyt kehysriihen esitykset lapsilisien ja työttömyysetuuksien leikkauksista. Eikä Katainen ole palannut niihin rikkaiden veroalennusten "dynaamisiin vaikutuksiin", jotka luvattiin kehnoakin kehnomman tes-ratkaisun läpiviennin yhteydessä. Mitä lienee pääministerin päässä liikkuu, kymmenen vuoden jälkeen...

Jari Vuorinen

Koska tässä kirjoituksessa oli dopamiinista,hain wikipediasta :

"MAO-estäjä eli monoamiinioksidaasiestäjä eli monoamiinioksidaasi-inhibiittori eli MAO-inhibiittori (MAOI, engl. Monoamineoxidase inhibitor) on muun muassa masennuksen hoidossa käytettävä lääke. MAO-estäjillä voidaan lisätä hermosolujen välittäjäaineiden määrää synapsissa siten, että estetään välittäjäaineiden (serotoniini, noradrenaliini ja dopamiini) metaboloituminen presynaptisessa hermopäätteessä."

Kysymys kuuluu missä määrin itsestään voi muokata huippupoliitikon lisäämällä lääkeaineiden avulla aivojen välittäjäainemääriä ?

Nyt vaan eiku nappia vetämään ja kieli laulaa kuin ompelukone eikä edes toimittajat pysy perässä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aikaisemmin valta perustui pitkälle varallisuuteen ja traditioon, kuten esimerkiksi monarkiassa. Nykyään poliittiset keulakuvat ja yritykseissä hallitsevat johtajat ovat ennen kaikkia karismaattisia hahmoja, joilla on taito vaikuttaa kuulijaansa. Heillä on usein valtaa tehdä suuria ihmismassoja koskevia päätöksiä sekä kyky muokata yleistä ilmapiiriä taia ajtusmalleja. Narsistinen persoonallisuushäiriö on omiaan tukemaan tämän kaltaista menestyksekästä urakehitystä, sillä kykenemättömyys empatiaan sekä säälimätön nujertamisen tarve on yhdistettynä kiillotettuun ulkokuoreen tekevät narsistista luontaisen menestyjän. Korkean aseman takaa löytyy usein kasa sen eteen armotta uhrattuna ihmissuhteita sekä niiden vaiennettujen joukko, jotka ovat kerran erehdyksissään menneet astumaan narsistin varpaille.

Narsismi on ongelma, ei ainoastaan ihmisten kahdenvälisissä suhteissa, vaan yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Yksilön etu menee liian usein yhteisön hyvän edelle, mikä lisää eriarvoisuutta ja lisää vahvojen valtaa suhteessa heikompiin. Toisen ihmisen näkeminen oman menestyksen välineenä on moraalisen rappion alku sekä este vilpittömälle vuorovaikutukselle. Narsististen piirteiden ihailu ja toisaalta heikkouksina nähtävien ominaisuuksien halveksiminen kartuttavat persoonallisuushäiriöisten henkilöiden valtaa ja he pystyvät näin hyödyntämään yhä suurempia ihmisjoukkoja edistääkseen itsekkäitä pyrkimyksiään.

Narsisti on kuitenkin sokea omalle ympäristöä ja ihmissuhteita myrkyttävälle käytökselleen. Jos narsisti kuitenkin jonkin häntä syvästi järkyttävän tapahtuman myötä herää itsepetokseensa Camus’n luoman Jean Baptisten tavoin, alkaa hänellä pitkä ja tuskallinen putoaminen tosiasioiden pohjattomassa kuilussa, kun hänene persoonallisuutensa murenee käsiin. Tähän putoamiseen saakka sympatiani pysyvät kuitenkin visusti narsistien ympärillä elävien ihmisten luona.

Hanna Kuusisto

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Narsistit ja psykopaatit menestyvät järjestelmässä joka perustuu kilpailuun.

minnam ahonen

"It is my judgment that no leader can survive more than 10 years in power without encountering massive distortion of judgment of the sort we are witnessing in Erdoğan’s response to the current unrest."

Siis tämä on vain Robertsonin omaa arviointia, eikä perustu näköjään mihinkään tieteelliseen tutkimukseen. Väite on myös falsifioitavissa. Neurokemia ei ole tässä todisteena.

Jari Vuorinen

"Toinen saattaa olla tuossa naapurissa. Putin on ollut vallassa vuodesta 1999, vuoroin pääministerinä, vuoroin presidenttinä."

Putinillahan on hyvin väkivaltainen tusta ajatellen hänen judo-harrastustaan.Judossa kuristetaan,käytetään kivuliata lukkoja ja sidotaan vastustajaa.Judossa vastustaja tulee paiskata maahan 10 pisteen arvoiseti eli Ipponilla.

Putin on harrastanut judoa vuosikausia ja on 7 danin mustan vyön haltija.Nuorena Putin voitti Leningradin juniorimestaruuden.KGP:ssä judo on tasoittanut Putinin valtaan nousua.

Putinin tapaukessa Judo=valta=Putin.

Urheilun ja väkivallan sallittu yhdistelmä on nostanut suurella todennäköisyyellä Putinin dopamiinit poikkeuksellisen korkealle tasolle.

Niin korkealle,että väkivaltaista lajia täytyy jossain muussa muodossa pitää yllä iän tuomasta kankeudesta huolimatta tai muuten tulee vieroitusoireita.

Hui kauheeta onko Putinilla jossain kidutuskammioita ihan tässä jo pelästyy.

Toivotan hartaasti,että Putin pysyy hyväkuntoisena vielä pitkään.

Toivokaamme myöskin hartaasti,ettei Putin ala lievittämään näitä mahdollisia vieroitusoireitaan esittelemällä enää laajemmin Valtaansa Ukrainassa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Tuosta puolueen vaihdosta. Ihminen käsittääkseni kasvaa ja kehitty kaiken aikaa. Epäilen,että kovinkaan moni on täysin samoilla linjoilla kuin nuorempana. Kysymys on myös suuntautumisesta. Välttämättä niitä omia arvojaan ei pane koetukselle,vaan jatkaa valitsemallaan tiellä ja vahvistaa selustaansa. Vallanhimoinen narsiisti taas pyrkii tietoisesti valtaan kyseenalaistamatta valintojaan. Hän ei välitä puolueista,eikä väreistä,vaan valitsee sen menestyneimmän.
Niin paljon,kuin onkin mielipiteitä,niin silti olemme pitkään tuleet suht. toimeen,ilman että ääriainekset olisivat tulleet esiin. Vois melkein sanoa,että siitä pitäen,kun liityimme unioniin,eripuraisuus on kasvanut,syynä suuret muutokset ja pelko siitä mitä kohti ollaan menossa. Moni on kovin kiinnostunut pääsemään sinne,missä todellinen valta asuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset