Eija-Riitta Korhola Levottomia ajatuksia jäsennellysti

Miten Suomi selviytyy Venäjän vieressä?

EU:n päätös asettaa sanktioita Venäjälle johtaa todennäköisesti käytännön toimiin hyvin pian. On tullut selväksi, että EU ei hyväksy Krimin liitosta Venäjään. Krimin liitokselle on toisaalta vahvat historialliset syyt, ja missään nimessä ei yllätä, että neuvostokauden hajoamisestaan lamautunut maa kokoaa nyt voimiaan ja hakee  voimannäytön symboliksi Krimin. Se on sen helmi Katariina Suuren ajoista lähtien, ja on monessa historian vaiheessa ollut Venäjän itsetunnon koetinkivi.  Ukrainalle vuonna 1954 annettu lahja perustui oletukseen, että maiden 300 vuotta kestänyt veljeys kestäisi ikuisesti.

Itse pitäisinkin siksi olennaisempana, mitä tapahtuu tämän jälkeen. Ukrainan kansan itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava; siinä kulkee ehdoton raja Venäjän rymistelylle. Jos kohta Krimin havittelua voidaankin ymmärtää historian valossa, Itä-Ukrainaan kajoamiseen ei löydy minkäänlaisia kansainvälisen oikeuden perusteita. Aikeet suojella venäläisväestöä suvereenin valtion alueella ovat tekaistuja ja niitä ei pidä hyväksyä.

Suomelle EU:n sanktiot tulevat maksamaan todennäköisesti enemmän kuin muille, mutta meidän on syytä olla suorassa rivissä EU-maiden rinnalla ja lähinnä vaikuttaa päätösten luonteeseen.  Tarvitsemme EU:ta ehkä enemmän kuin koskaan. Tarvitsemme myös herkkää tilannetajua enemmän kuin aikoihin.

En tervehdi ilolla Venäjän elpynyttä suuruudenuhoa, etenkin kun johdossa on mies, jonka pitkittynyttä suhdetta valtaan voi jo epäillä tunkkaiseksi. Mutta geopoliittinen sijaintimme on realismia. Tarvitsemme kaiken sen valtioviisauden ja muunkinlaisen siunauksen, joka piti Suomen itsenäisenä siinä, missä kaikki Venäjän länsinaapurit joutuivat kokemaan karmean kohtalon.

Kun jälkeenpäin miettii historian kulkua, voi olla onnellinen monesta sattumasta Suomen suhteen.

Oli onni – tai siunaus – että Aleksanteri I teki vielä sodan kestäessä päätöksen, ettei Ruotsilta valloitettua Suomea liitetty tavallisena maakuntana vaan suuriruhtinaskuntana, jolla oli oma keskushallinto ja pääkaupunki.

Oli onni – tai siunaus – että vanha Suomi liitettiin silloin uuteen Suomeen vaikka nuo maat oli jo suurelta osin lahjoitettu Pietarin ylimystölle. Suomi nautti erityisasemasta, joka varjeli kansakuntaamme jatkossa.

Oli onni – tai siunaus – että Aleksanteri II:n aikana 1860-luvulla Venäjällä vallitsi  ensimmäinen glasnost, joka lisäsi itsemääräämisoikeuttamme. Kun Venäjä samanaikaisesti pani kuriin Puolaa, sillä oli tarvetta osoittaa sallivuutta siellä, missä kansallista eheyttä ei uhattu. Juuri Puolan kapinan aikana Suomi sai merkittäviä myönnytyksiä: yksi niistä oli Venäjän kielen vapaaehtoisuus koululaitoksessa, toinen valtiopäiviemme säännöllinen toiminta.

Oli onni – tai siunaus – että Lenin oletti bolsevistisen vallankumouksen hoitavan maamme kohtalon ja suostui itsenäisyyspyrkimyksiimme. Viisaat valtiopäivämiehemme ja -naisemme tunnistivat kohtalon hetken ja julistivat maamme itsenäiseksi.

Oli onni – tai siunaus – että Suomi pelastui Baltian maiden kohtalolta. Ensin sille laittoi pisteen Hitler. Suomi ymmärsi silti olla muodollisesti liittoutumatta Saksan kanssa, ja tämä teki mahdolliseksi suhteiden säilyttämisen USA:han, mikä saattoi olla ratkaisevan tärkeä Suomen kohtalolle.

Jos yksikin näistä seikoista olisi mennyt toisin, meillä ei olisi nykyistä kansaa ja kieltä. Suomea ei kuultaisi kansainvälisillä foorumeilla; se voisi olla paikallinen kuriositeetti, jota nuoriso ei enää osaa.

Millaista valtioviisautta nyt tarvitsemme? Palaamista viisaaseen varautumiseen. Hallituksen on otettava vastuu ja kehitettävä maatamme siten, että kasvatamme omavaraisuuttamme, itsenäisyyttämme ja selviytymiskykyämme kriisiolosuhteissa. Se lisää kansallista turvallisuuttamme ja tekee meistä  hyvän naapurin mihin suuntaan vain.  Ketään se ei uhkaa.

Oli sinisilmäistä liittyä Ottawan sopimukseen ja luopua maamiinoista, jotka varjelevat kriisiaikana 1324 km pituista rajaamme ja jotka varastoissa eivät uhkaa rauhanaikana ketään. Tuo päätös tulee korjata. Jos uutta ja parempaa teknologiaa kehitetäänkin,  se täytyy tapahtua niin, ettei tilapäistä turvallisuusvajetta synny.

Oli sinisilmäistä hallitukseltamme luopua pitkäaikaisesta periaatteesta varastoida viljaa pahoja päiviä varten.  Se päätös tulee korjata.

On sinisilmäistä hallitukseltamme syrjiä maamme tärkeintä energiavaraa, turvetta. Turve on meidän öljymme ja kultamme, ja siihen perustuva osaaminen tukee koko biotaloutta ja metsäenergian hyötykäyttöä. On taloudellista ja ympäristöllistä hulluutta, että vihreällä turvelinjauksella heikennetään maamme vaihtotasetta ja tuodaan kivihiiltä tilalle, sen sijaan että luotaisiin paikallista työllisyyttä omalla energiallamme. Riippuvaisuus tuontienergiasta on kohtalokasta.

On ollut sinisilmäistä hallituksiltamme olla EU:n mallioppilas ja edistää pakkomielteisesti kannattamattomia energiamuotoja, jotka nostavat kansalaisten sähkölaskuja. Nyt on palattava terveen järjen politiikkaan aivan kuten EU:kin  palasi luopuessaan uusiutuvan energian kansallisesta sitovasta tavoitteesta. Sehän oli huutomerkillä varusteltu tunnustus siitä, että pieleen oli menty.

Oli sinisilmäistä hokea fraasia auki olevasta ovesta ja kuvitella, että se olisi aina auki. Me olemme luultavasti menettäneet sen historiallisen aikaikkunan, jolloin Natoon liittyminen ei olisi herättänyt naapurissa pahaa verta.

Uskallan mainita kaikki nämä seikat, koska olen pitänyt niitä esillä aiemminkin; kyseessä ei ole jälkiviisastelu. Mutta nyt, korjataan se mikä voidaan. Suomen on autettava itse itseään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

minnam ahonen

Käytän tilaisuuden korjata tuon nyt yleistyneen Krim oli lahja -myytin.
http://yle.fi/uutiset/krim_ei_ollut_lahja_ukrainal...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Me olemme luultavasti menettäneet sen historiallisen aikaikkunan, jolloin Natoon liittyminen ei olisi herättänyt naapurissa pahaa verta."

Mielestäni aikaikkuna on edelleen auki viime sunnuntain jälkeen kun Krimin vaaliuurnat sulkeutuivat. Venäläiset ymmärtävät kovia asioita yllättävän hyvin - nöyristelijät herättävät heissä epäluuloja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tänään viimeksi jenkkitoimittaja totesi, että olisi Suomenki viisasta liittyä NATOon. Naapurissa sotaharjoitukset rajallamme. Vaikka joukukuussa sovittu, silti ihmettelen heidän toimiaan.

Seppo Paasikallio

Ongelman ydin. Miksi EU ei kunnioittanut Ukrainan itsemääräämisoikeutta vaan tahtoi VÄKISIN vaihtaa hallituksen USAn johdolla?

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Ilman Kiovan tapahtumia kaikki olisi Krimillä tänään kuten vielä kuukausi sitten. EU:n ulkopolitiikka on kokenut täydellisen haaksirikon, kuten sen selän takana suoria kontakteja Venäjään välttelevän Suomenkin. Nyt pitäisi löytyä nopsaan uusi Kekkonen tai Paasikivi tai hukka meidät perii.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ukrainan halllituksen vaihtoi ymmärtääkseni Ukrainan vaaleilla valittu parlamentti.

Seppo Paasikallio: kerrotko täsmällisesti ja yksityiskohtaisesti, mitä tarkoitat sillä, että Ukrainan hallitus vaihdettiin USA:n johdolla eikä EU kunnioittanut ukrainalaisten itsemääräämisoikeutta. Kiitos.

Seppo Paasikallio

Paul Craig Roberts, USAn ex apulaisvaltiovarainministeri, kirjoittaa

Washingtonin huonosti johdettu Ukrainan vallankaapaus on maksanut Washingtonille Krimin, jonka Washington halusi ennen kaikkea varastaakseen Venäjältä sen lämpimän veden laivastoaseman Mustalla Merellä. Sen lisäksi väärin johdettu hallituksen kaato uhkaa venäläisten kaupunkien menetystä.

Alunperin EU maat ilmaisivat haluttomuutensa seurata Washingtonin ohjeita, mutta joko lahjuksilla tai uhkauksilla Washington on alistanut Merkelin ja heillä on siten Euroopan nuket koottuna tottelemaan määräyksiä

Washington ymmärtää, että talouspakotteet ovat paljon pienempi uhka Venäjälle kuin laivastoaseman menettäminen. Washington ymmäRtää myoskin, että Putin ei voi hylätä miljoonia venäläisiä venäläisvastaiselle Washingtonin määräämälle hallitukselle. Kun Washington tietää pakotteiden jäävän merkityksettomiksi, niin miksi Washington teki ne.

http://www.paulcraigroberts.org/2014/03/13/failure...

Minun kysymykseni Suomelle on, että koska Washington ei usko pakotteiden tehoavan ja Merkel varmasti tietää, etä ne eivät tehoa, niin miksi Suomi ei käyttäisi asiantuntijan Paavo Väyrysen havaintoja sopimuksesta EUn kanssa ja kerro EUlle, että sorry me emme hyväksy pakotteita.

Katsokaa hallituksen nimilistaa ja keitä ne nimet edustavat ,asemiehet ovat vahvasti mukana. Jäljellejääneitä kansanedustajia ei paljon tarvinnut uhkailla ennenkuin hekin hyväksyivät kapinoitsijoiden listan. Kaikea muuta kuin demokraattisesti valittu. Ja vielä huippuna pääministeri hoiti koko Ukrainan kultavarannon siirron ikäänkuin palkkioksi Amerikkaan, liki 2 mrd , mista kultaa ei saa pois edes Saksa.

Äärimmäisen noloa on, että Suomi pitää hallitusta demokraattisesti valittuna, papukaijana EUn perässä. Osoittaa vaa sen kuinka pikälle kuuliaisuuden ja tottelevaisuuden ohjeet EU on vienyt. Ilmankos me miljardeja maksetaan ja takuutetaan kunhan EU vaan kehtaa pyytää ja jatkossa vielä enemmän.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #44

Kuka on kuka ukrainan uudessa hallinnossa.. guardianin mukaan

Turchinov, pressa " pyssymiesten" järjestelijä.

"Turchynov had a prominent role in the Euromaidan protests and was placed under investigation by the security services of the former president Viktor Yanukovych for his involvement in organising the protesters' "self-defence units". "

Yatshenuk tms. Pääministeri.

"has a reputation as a difficult man to work with and has had disputes with several of his party's members."

"In the past Yatsenyuk has held several high-profile positions including head of the country's central bank, the National Bank of Ukraine, foreign minister and parliamentary speaker.

He has played down his Jewish-Ukrainian origins, possibly because of the prevalence of antisemitism in his party's western Ukraine heartland."

Oleksandr Sych, varapääministeri

Sych, 49, is a member of the far-right nationalist Svoboda (Freedom) party. He is an anti-abortion activist and once publicly suggested that women should "lead the kind of lifestyle to avoid the risk of rape, including refraining from drinking alcohol and being in controversial company". He has attracted criticism from women's and human rights groups.

Arsen Avakov, sisäministeri, some jefe, propagandisti.

The social-media savvy Avakov has gained a reputation for using his Facebook page to broadcast updates on the law-and-order situation, and the new government's actions, sometimes even before official press releases are made. Recent examples include the announcement of the disbanding of the Berkut riot police unit, notorious for their aggression towards anti-government protesters, and the reaction to recent events in Crimea, which Avakov described as a "military invasion and occupation".

Avakov is a member of the Fatherland party. In 2012-13 he lived in Italy after the Ukrainian authorities investigated him over the allegedly illegal privatisation of land. Italy refused to extradite him and he claimed the case was politically motivated. In 1990 Avakov founded and headed two financial firms, Investor and Bank Basis, which became the Commercial Bank in 1992.

Andeuy Parubiy Kansallisen turvallisuuden chief

"A parliamentarian and member of the Fatherland party, Parubiy had a prominent role on the ground during the Euromaidan protests as so-called commander of the protest camp.

Parubiy was active in the struggle for Ukraine's independence from the Soviet Union, which was achieved in 1991, and was one of the leaders of the 2004 Orange Revolution."

Dimitriy Jarosh

Kansallisen turvallisuuden apulais jefe.

Yarosh heads a militant ultra-rightwing group Praviy Sektor (Right Sector), which surged to prominence during the Euromaidan demonstrations for its uncompromising stance.

Many attribute much of the protester-led violence – including throwing molotov cocktails and rocks at the police – to the group. Some western officials have expressed concern over the inclusion of Yarosh in the new government.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #44

Seppo, kiitos linkistäsi Paul Craig Robertsin nettisivuille.

Hämmästyttävä ura on kyllä tällä nyt 74-vuotiaalla vaikuttajalla (ks. esim. Wikipedia), mutta hänen bloginsa on sekä tyyliltään (alatyyli mukaan lukien) että sisällöltään aivan uskomatonta, kuin kiihkeimmän Kremlin propagandistin kynästä kritiikittömästi Venäjän kannalle asettuen kirjoitettua. Epäilen, että tämä herra ei enää ole kaikkein parhaassa iskussaan hengen voimiltaan, vaikka hän kirjoittaakin vivahteikkaalla kielenkäytöllä. Hänen mukaansa olemme parhaillaan menossa kohti ydinsotaa - noin tiedoksi kaikille...

Myöskään Paul Craig Roberts ei vastaa kiinnostavaan kysymykseen siitä, millä tavoin USA varsinaisesti järjesti Ukrainaan vallanvaihdoksen, kuten väitetään ja mistä Robertskin Yhdysvaltoja syyttää.

Kun kansa on persaukinen ja tyytymätön, kun siltä viedään lopullisesti toivo päästä kehitysuralle kohti EU:ta (joka on melko samanlaisista lähtökohdista nostanut Puolan olennaisesti Ukrainaa parempaan asemaan), onko mikään ihme, että kansa osoittaa mieltä Maidanin aukiolla. Jos mielenosoittajia hakkaavat mellakkapoliisit ja ampuvat tarkka-ampujat, onko mikään ihme, että väkivallasta suuttuneet ukrainalaiset haluavat eroon Janukovitshista, entisestä väkivaltarikollisesta, joka sitten karkaa maasta helikopterilla?

Ei epäilystä, poliittisesti monenkirjava sakki varmasti osoitti mieltä ja mellakoi Maidanilla ja halusi Janukovitshin pois päiviltä, mutta mihin siinä varsinaisesti USA:ta tarvitaan? Mitä jotkut CIA:n agentit voivat tällaisten tapahtumien kulkuun vaikuttaa (sen enempää kuin FSB:nkään agentit, joiden läsnäolosta tapahtumapaikoilla samoin ei liene epäilystä)? Janukovitshin erotti aivan sama Ukrainan parlamentti joka hänet nimittikin, joten olkaa hyvät ja osoittakaa missä se USA ja EU oikein luuraavat Kiovan tapahtumissa helmi-maaliskuun vaihteessa 2014.

Käyttäjän PetriRantanen1 kuva
Petri Rantanen

Tämä sama kummajainen, että Ukrainan vallankumous oli EU:n ja USA:n yhteinen salainen projekti tuntuu hyppivän silmille joka puolella. Yhtään todistetta ei kukaan koskaan esitä, olen kyllä nähnyt itse sen Russian Today kanava jutun johin tuo perustuu. En kuitenkaan pitäisi yhden kanavan väitteitä ilman muualta tulevaa vahvistusta totuutena.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Niin rahallista tukea kerrotaan menneen.

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=9895

Myös sotilaallisesta jeesistä on ollut puhetta.

" Israelin valtamedia esitteli
puolestaan entisen israelilaissotilaan, joka on johtanut
joukkuetta väkivaltaisuuksissa."

" Kymmenet palkkasotilaat Yhdysvalloista, Saksasta,
Turkista, Puolasta ja muista maista muodostivat
huomattavan osan Ukrainassa väkivaltaisuuksiin
osallistuneista mellakoitsijoista, kertoo Oikeisto Sektotin
toimiin osallistunut aktivisti, joka pidätettiin Venäjän rajalla
Bryanskin alueella. Venäjän televisiossa, Russia-24-
kanavalla, haastateltu nuori mies kertoi
nimekseen Vladislav ."

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=9889

Mut tätähän ei ole voinut tapahtunut ku sitä ei ole mediassa kerrottu.

Seppo Paasikallio

USAn suuren aktiivisuuden osoittaa Victoria Nuland virallisessa esiintymisessään julkisesti joulukuussa, missä hän kertoo USAn sijoittaneen Ukrainan demokratisointiin 5$ mrd. Obama vielä oli hyvillään kaadetun hallituksen onnistuneesta syrjäytymisestä sen tuottamien vahinkojen jälkeen, eli demokratsointi oli onnistunut. Miksi runsaan rahan, aseiden ja lännen median propagandan tuottamaa vallankaappausta pidetään laillisena. Täysin tajutonta. Se oli tyypillinen verinen vallankaappaus, jonka verta vuodattaneita murhaajia kukaan vallankaappaukseen osallituneista ei halua selvittää. Pelkäävätko syyllisten loytymistä?

Victoria Nuland Admits. US Has Invested $5 Billion In The Development of Ukrainian, ‘Democratic Institutions’

http://www.informationclearinghouse.info/article37...

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Kuvia, ja chomea käyttää niin kääntää tekstin, Svoboda aktiivit piirittivät parlamentin eivätkä päästäneet edustajia istuntosaliin, äänestivät heidän puolestaan, siitä ei demokratia pääse kauemmeksi. Minulle riittää todisteeksi tuo kuvasarja.

http://hinter-der-fichte.blogspot.fi/2014/03/ukrai...

Veikko Penttinen

Olisi kiva kuulla mitä Haloska miettii nyt Putte-ystävästään. Ehkä samaa mitä ennenkin, sillä näyttää tuo kukkahatttuilu kuuluvan kroonisin ja huonosti parantuviin tauteihin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoitat "kukkahattuilulla"?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun Stubb oli ulkoministeri, niin hän eräässä lausunnossaan medialle viittasi Venäjän ulkoministeriin maininnalla "My friend Sergei ..."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siinäpä kukkahattu propellerin kera.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

On todella hyvä, että presidenttinämme ei ole enää Tarja Halonen. Saisimme hävetä maan rakoon hänen esiintymistään, ja lausuntojaan. Toivottavasti pysyy mahdollisimman hiljaa tästä Krimin asiasta.
Tosin hieman jämäkämpää otetta toivoisin Niinistöltäkin.

Ihmettelen suuresti miksi kokoomuksen naisetkin menivät laajoin joukoin aikoinaan presidentin vaaleissa Halosen kannattajiksi?!? Henkilön, joka ei toimessaan hetkeksikään unohtanut vasemmistolaista aatettaan. Koko kansan presidentti!! Miksi Eija-Riitta Korhola?

Vähän menee aiheesta sivuun, mutta niinhän keskustelut tuppaavat tällä palstalla aina rönsyilemään.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Minä kannatin julkisesti Esko Ahoa, en voi kommentoida muiden puolesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Millä tavoin Venäjä on lamaantunut?
Mihin Suomi tarvitsee EU:ta.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kirjoitnko epäselvästi. Venäjä oli lamaantunut Neuvostoliiton hajottua. Ei toki nyt,

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jotkut olivat hyvinkin tarmokkaita haalimaan Neuvostoliiton omaisuutta.

Jukka Laine

Ukrainalaiset ovat jo alkaneet sisäistää länsimaista demokratiaa. Vielä kun Ukrainassa olisi turvetta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Eikös tuo Vapaus puolue kuulu tähän nykyiseen EU:n tukemaan Ukrainan hallitukseen?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Juuri nyt Suomen pitäisi neuvotella Venäjältä maa yhteys jäämerelle ja pistää paukkuja koillisväylän hyödyntämiseen. Osaamista ja resursseja olisi rakentaa kalustoa merenkulkuun kaupallisesti erittäin kiinnostavalle reitille.

Venäjä voisi nyt suhtautua asiaan erittäin myönteisesti, osoittaakseen ettei Krimin liittämisellä ole sotilaallisia tarkoitusperiä.

Siinä olisi sitä Suomen itsensä auttamista onnistuneilla suhteilla Venäjään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Putinhan nimenomaan korosti puhessaan, että Krimin liittämisen ensisijainen merkitys on turvallisuuspoliittinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voi teitä hyväuskoisia. On aivan mahdollista, että juuri nyt elämme elokuuta 1939.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Voi sinua hyväuskoista. On aivan mahdollista, että juuri nyt elämme toukokuuta 1941

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Miten Suomi selviytyy Venäjän vieressä?"

Siten kuin tähänkin asti. Nykyisin varmaan paremmin kuin monesti.

Vaikka kirjoittaja jutussaan oikoo historian mutkia melkoisen "luovasti", ei nykytilanne Venäjällä ole lainkaan pahimmasta päästä, mitä sen ja Suomen keskinäiseen historiaan tulee.

Pekka Iiskonmaki

Eija-Riitta ei ole äkkimakea, vaan pitkän päälle miellyttävä ja älykäs.

Antti Jokinen

"Suomelle EU:n sanktiot tulevat maksamaan todennäköisesti enemmän kuin muille, mutta meidän on syytä olla suorassa rivissä EU-maiden rinnalla ja lähinnä vaikuttaa päätösten luonteeseen."

Jos ja kun Suomen pitää mennä mukaan EU:n Venäjän vastaisiin pakotteisiin niin toivottavasti sitten poliitikkomme ovat neuvotelleet, että EU maksaa meille korvaukset menetyksistämme. Suomi on muutenkin koko ajan maksajan roolissa EU:n suuntaan.

Pekka Iiskonmaki

#24
Nyt kannattaa ottaa velkaa niin paljon kuin saadaan ja piikki auki PV:lle.

Suomen itsenäisyyttä tullaan kaiketi testaamaan lähiaikoina.

Jukka Laine

Kokoomuslaiset ovat keksineet että velkaantuminen on käännettävä voimavaraksi. Suomen on oltava. Ja niinhän Suomen on oltava. Oli kyse sitten Kreikka tukipaketista, Ukrainan tukipaketista tai Venäjän vastaisista pakotteista.
Suomi alkaa olla jo niin paljon velkaa, että alkaa pelottaa liitetäänkö meidät Natoon kostoksi Venäjälle. Se ajatus on jo Yhdysvalloista esitetty. Onko se rahoittajien tahto. Siinä sitten otetaan turpaa, koska Suomen on oltava. Ylivelkaantuneella ei juuri ole itsemääräämisoikeutta. Eikö näin olekin. Suomen on oltava. Ruotsin ei ole oltava. Ruotsilla kun ei ole talous karannut politiikkojen käsistä.

Kai Salmi

Hyvä kirjoitus!
Paitsi että turvetuotanto pilaa vedet. Ruskeaa sakkaa koko järvi. Olen sen nähnyt ja kokenut ja tuntenut. Kysy myös vaikkapa Iiro Viinaselta.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Tutkimuksia on, jotka osoittavat että turvetuotannon piikkiin on aiheettomasti laitettu sellaista rehevöitymistä jonka alkuperä on muualla. Sinäkin olet saattanut erehtyä, kuten myös Iiro Viinanen. Ja vaikkette oliskaan, nykyöän voidaan vesistövahingot estää pinavalutuskenttien ja muun puhdistuksen avulla. Ne myös ehdottomasti pitää estää. Tekniikka siihen on olemassa.

Ilkka Luoma

Meppi Korhola näyttää hyväksyvän valtiomies ja presidentti Paasikiven viisauden tunnustaa tosiasioita, toisin kuin Kokoomuksen Salolainen ja Sasi, joiden natomopo keulii ja vikuroi pahasti Suomen kansan näkökulmasta.

Kansamme on sanonut painavan sanansa, on puhunut ja pohtinut aihetta - sen kaikilta kanteilta, ja päätyy aina samaan lopputulokseen, kallupoituna noin 20-26 prosenttia (lähinnä kokoomuslaisia ja Liisa Jaakonsaari :) olisi Natoon liittymisen kannalla.

Reipas enemmistö kansastamme sanoo terävästi suuren ein Natolle!

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Onko Eija-Riitalla käsitystä ketkä Suomalaiset ja mitkä muut maat blokkasivat tämän:
"At a meeting of foreign ministers in Brussels, Poland had tried to re-open the list to add the three senior Russian officials on the American list, but diplomats said the effort was beaten back by, among others, Finland."

http://www.economist.com/blogs/charlemagne/2014/03...

Menohan alkaa muistuttaa vanhoja hyviä sateliittiaikoja, YLE:n uutissa ei ole mistään mitään, kaiken mielenkiintoisen saa lukea länsi-mediasta...

Kai Salmi

YKSINÄINEN JA EPÄUSKOTTAVA PUOLUSTUS.

Romantiikka elää, ja sankarimuistot. "Uskottava ja itsenäinen" puolustus.
Ei ole varaa hankkia ja ylläpitää sitä mitä tarvittaisiin, mutta yksin pitää olla. Ja uskoa. Haluavatko puolustusromantikot kokea sankarillista yksintaistelemista jonkin muiston merkeissä? Kannattaisi pyrkiä siitä pois. Jotain uskotaan ja jotain pelätään, mutta eikö olisi parempi hankkia varmistuksia uskomusten sijaan ja pelkojen varalta.
"Jumala onpi linnamme" ei taida enää olla tähän asiaan riittävä vastaus. EU ei ole puolustusliitto, eikä sellaiseksi muutu, koska sen jäsenmaat ovat melkein kaikki jo muussa puolustusliitossa.
En ole innostunut sotalaitoksesta, mutta jotain varten se on olemassa. Ja "kriisinhallinta"liturgia ei minulle kelpaa.

Olli Kankaanpää

Kiitos, Korhola. Tällä kirjoituksella pisteesi nousivat silmissäni +++

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos. Lisäys:
Oli onni, että Aleksanteri I liitti 1808-09 sodan jälkeen anastamansa vanhan Suomen eli Karjalan (kannas ja Laatokan K:) takaisin Suomen yhteyteen.

Tämä keisarin päätös kesti natisematta vielä Tarton rauhassa ja nihkeästi aina vuoteen 1939, jolloin Neuvostoliitto ja Stalin (vaikka oli tehnyt Ribbentrop-sopimuksen) halusi esittää, että Suomi uhkaa Leningradia ja käytti keinona väkivaltaa.

Nyt käsityksemme suurvallan vastuullisesta johtamisesta saattaa hieman muokkautua uusiksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Korhola. Nyt olen hieman pettynyt. "Ukrainan kansan itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava; siinä kulkee ehdoton raja Venäjän rymistelylle. Jos kohta Krimin havittelua voidaankin ymmärtää historian valossa, Itä-Ukrainaan kajoamiseen ei löydy minkäänlaisia kansainvälisen oikeuden perusteita. Aikeet suojella venäläisväestöä suvereenin valtion alueella ovat tekaistuja ja niitä ei pidä hyväksyä".

Jos asetamme sanan Venäjä tilalle vaikkapa USA tai Nato, ja muistelemme näitä Irakiin, Vietnamiin, Libyaan,... tehtyjä sotatoimia ja niiden perusteita, niin en kyllä itse antaisi lännen tekosille yhtään enempää oikeutusta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Entäs Seppo minä, joka olen kaikkea sotaa vastaan myös Vietnamin tai Libyan sotia, niin saanko olla Ukrainan puolesta kaikkia muita vastaan?

Jos joku USA:n teko antaa Venäjälle oikeuden, niin mikä logiikka siinä piilee?

Muistan pentuna sanonnan, että jos joku hyppää kaivoon ei se tarkoita, että sinun tulisi mennä perässä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Juuri tätähän tuossa tarkoitin. Käännettynä antaako venäjän teko nyt anteeksi USA:n aijemmat teot? Missä se logiikka on? Lisääkö Natoon liittyminen turvallisuutta vai kiristäisikö se sotilaallisia suhteita venäjän kanssa? Onko puolueeton suomi vihollinen venäjälle vai tuleeko suomesta venäjän vihollinen vasta liittyessään natoon?

Kovin ristiriitaisia ajatuksiahan nämä entisten alueiden takaisin valtaamiset herättävät. Mitenköhän nato ja USA suhtautuisivat jos suomi järjestäisi vastaavan konfliktin entisessä suomen Karjalassa? Luovuttaisikohan venäjä Karjalan suomelle, kun demokraattisesti äänestetty tulos olisi 90% suomeen liittämisen kannalla?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Meppi Korhola puhuu tietenkin oikeiston suulla. Mutta historian faktojen silottelu ei ole asiallista. Suomi oli kyllä liittoutunut Saksan kanssa vuosina 1917-1944, ja aseveljeydessä Hitlerin sodissa.

Eilisessä puheessaan presidentti Putin lainasi asiakirjaa, jonka USA hyväksyi Kosovon tapahtumien yhteydessä. Asiakirjassa myönnettiin, että itsenäisyysjulistus voi rikkoa maan sisäisiä lakeja, mutta tämä ei merkitse, että tapahtuisi kansainvälisen oikeuden rikkominen. "Itse kirjoititte tämän, toitotitte sitä koko maailmalle ja taivuttelitte kaikki, mutta nyt te paheksutte. Miksi?"

Ari Heikkinen

Aika on tullut "verenseisauttaville" ajatuksille. Ei toivottava kehitys mutta järkevä. Kylähulluna voi aina pitää mutta faktoja on vaikea pestä muuksi.
Reunaehtoja:
1) Putinilla on tunnetut taustat KGB:ssä ja eräässä kirjassa 2000-luvun alussa itsekin kertonut omaavansa tietynlaisen henkisen rakenteen. Joka sopii KGB:hen mutta ei valtiolaivan peräsimeen.
2) Suomen maantieteellinen asema erittäin lähellä Venjän hermokeskuksia
3) Suomen valtion rahatilanne
4) Suomen valtion johtoon kiivenneet hmm.. "nulikat"
5) Natoon liittyminen ei ole ratkaisu vaan ongelma erinäisin seurauksin
6) Venäjä voi tuhota keskeiset osat Suomesta muutamassa kymmenessä minuutissa ohjuksin ja nopean toiminnan joukoin.

==> Suomen "pelimerkit" normaalitoimissa polittisella että sotilaallisella kentällä mitäänsanomattomat. Me voidaan luulla olevamme järkeviä ja rationalistisia mutta toveri on syystä 1) arvaamaton. Syistä 2-6 perinteinen ajattelu ei enää sovellu puolustukseen ja ulkopolitikkaan. Voimme kyllä rakastaa itsemme kuoliaaksi sinisilmäisellä rauhantahtoisuudella, mallia löytyy euroopasta 30-luvulta tunnetuin seurauksin.

==> Huomioiden 1-6) otetaan käyttöön uusi puolustusdoktriini. Ydin on itsenäinen, puolueeton Suomi. Tarvittava asiantila saavutetaan nopeasti , kokonaistaloudellisesti sekä kivuttomasti. Asiasta ei tarvitse pitää suurempaa meteliä ja puolustusta voidaan ajaa vihreiden toiveiden mukaan alaspäin. Hankitaan tunnetusti samantyyppisessä tilanteessa olevasta maasta n 700km kantaman omaava "kevyt" ydinaseistus. Järjestelmä hajautetaan siten ettei systeemistä vastaavia voida likvidoida ja toisaalta ettei jossain vaiheessa jokin kotimainen hullu voi päästää systeemin peräsimeen. Venäjälle vihjaistaan ohimennen että pysymme itsenäisenä ja puolueettomana. Putin ymmärtää raakaa faktaa. Rauhan aika jatkuu.

Käyttäjän JuhaOLuukka kuva
Juha Luukka

Tosi hyvä ja asiallinen kannanotto tähän hetkeen, kun monella Suomessa ei ole hajuakaan mitä tapahtuu. Tämä meppimme olisi mukava nähdä televisiossamme kommentoimassa, koska sinne on nyt haalittu "asiantuntijoita", jotka ovat ulkona kuin lumiukot. Nyt kaivataan tosiaan valtiomiesviisautta ja varautumista huomiseen, ottaen huomioon " vaakunaleijonamme esimerkin satojen vuosien takaa, "joka kävelee käyrän Idän sapelin päällä, jonka silloinen suurvalta Ruotsi oli polkenut jalkoihinsa".On hienoa nähdä, että EU - lehtereillä on meilläkin "penaalin terävimpiä kyniä". Kiitos.

Käyttäjän Kehva kuva
Esa Aaltonen

Onni/Siunaus listalta puuttuu nykytilanteen kannalta ehkä tärkein eli oli todellakin onni tai siunaus, ettei Suomi Manun johdolla ostanut karjalaa loppuvuodesta 1991 ja saanut lähes 400 000 hengen venäjänkielistä köyhälistöä vaivoikseen. Pieniä olisivat nykyvelat verrattuna mitä siihen kaivoon olisi mennyt - poliittisesta riskistä nyt puhumattakaan.

Eija-Riitta kuten muutkaan NATOon liittymisen kannattajat eivät taida tietää, että sielläkin on kahden kerroksen porukkaa ja meille ei todellakaan olisi ollut paremman puolen sisäovea auki, vaan samanlainen b-jäsenen paikka kuin vaikka Argentiinalla, Virolla tai Turkilla.
Todellisia turvatakuita NATO-maista ei ole kuin niillä, joilla on USA:n joukkoja maassaan sekä Espanjalla -muistatteko vielä miksi?

Itse en usko että USA olisi koskaan edes vakavasti harkinnut julkisen sotilastukikohdan perustamista Suomeen, vaikka olisimme jotenkin vahingossa onnistuneet NATOon pääsemäänkin. Pohjanhovi tosin 50-luvulla pääsi aika lähelle - olihan se julkinen salaisuus ;-)

Muuten komppaan kyllä Eija-Riittaa, onnea vaan seuraavalle kierrokselle...

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Tämän kun lukee läpi, niin näkee miten vaikuttaa valheet ja probakandistinen kotimaisten lehtien kirjoittelu (pelottelu).

Katsokaa nyt edes vaikka Putinin puhe, ihan turhaa pelkoa Suomessa, on selvää että vallankaappaus oli TÄYSIN LAITON ja EU:n ja USA:n järjestämä, käyttämällä Svobodan (äärioikeisto).
Sen takia tilanne ja Ukrinan valtion asema ajautui pisteeseen, että hallituksessa (juntta) ei ole ketään kenen kanssa voi neuvotella.

Maa on siis tuuliajolla ja Venäjällä on mustanmeren laivaston päätukikohta Krimillä, on selvää ettei Putin halua että Naton alukset yhtäkkiä tervetii Putinia Sevastopolissa (ei ihan vaikeaa ymmärtää). Ei muuta vaihtoehtoa reaalisesti, kuin turvata koko Krimi.
Putin perusteli kansanäänestyksen Kosovon tapahtumiin, USA itse allekirjoitti paperin jossa kansanäänestys voidaan järjestää ILMAN emämaan hyväksyntää siellä, koska tarve oli suuri, heidän mielestään sama tarve (tosin ilman kuolonuhreja) muodostui Ukrainassa auenneen tilateen johdosta Krimille, näin olisi toiminut useilla referenseillä USA.

Ihmetyttää, miksi EU ja USA HETI tunnusti täysin epädemokraattisen ja laittoman ja uhkailuilla kootun Ukrainan uuden hallituksen ja suoraan KIELTÄÄ KANSANÄÄNESTYKSEN tuloksen (oli tulos mikä hyvänsä) osittaa vain sen että kaiken tämän nähdyn jälkeen EINAKIN EU halveksii kansan valtaa ja demokraattisempia vaihtoehtoja???

Mutta se että EU:ssa hyljeksitään demokratiaa ei todellakaan ole kenellekkään uutinen jos seuraa muitakin kuin suljetun suomen mediaa, siihen en perustaisi mitään käsitystä.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Hienoa Eija Riitta

”On sinisilmäistä hallitukseltamme syrjiä maamme tärkeintä energiavaraa, turvetta. Turve on meidän öljymme ja kultamme, ja siihen perustuva osaaminen tukee koko biotaloutta ja metsäenergian hyötykäyttöä”

Olen samaa mieltä kanssasi. Taustalla on vaan ollut metsäteollisuuden etujen vahva lobbaus johon poliitikot ovat sinisilmäisesti sortuneet. Tiedossa on ollut mm:

KTM raportti 12.2.2007 ”Arvio pitkän aikavälin hyödyntämismahdollisuuksista Suomessa” toteaa että Suomen tällä hetkellä käyttöön teknisin perustein määritettävissä olevat turvevarat ovat noin 30 miljardia m3 ja energiasisältö on noin 12800 TWh. Suomen soiden koko turvemäärä on noin 70 miljardia m3
Runkopuun vuosittainen kasvu taas vastaa saman raportin mukaan noin 200 TWh eli yli puolta koko valtakunnan nykyisestä energian vuosikulutuksesta.

Eli mikäli puolet tästä vuotuisesta 200 TWh metsä kasvusta ja koko suoturve varanto käytettäisiin energiaan niin meillä riittäisi kotimainen energia noin 86 vuotta

Ainut ongelma että teknisesti on vaikea toteuttaa tätä vuosittaista valtavaa yli sataa miljoonaa m3 ,vaativaa hake ja turvesiirtoa taloudellisesti koska meidän raskaan liikenteen infra on kehitetty kuorma autoihin perustuvaksi.

Liikenne infra ja kalustomme on puutteellinen ja vastoin sekä kustannus,ilmasto ja energia tietoa sekä sovittua EU liikennestrategiaa vaikka on sovittu ja sitouduttu suunnittelemaan ja rakentamaan tulevaisuuden infra kuorma auto liikennettä vähentäen ilmasto energia ja infran ylläpito kustannussyistä. .

Meillä on puutteellinen vesitieväylästö . Puuttuu niin sisävesiä yhdistävät kanavat kuin oman maan yhteydet merelle . Lisäksi nykyiset yhteydet eivät mahdollista ympärvuotista liikennettä eikä kotimaisuutta. Eli ei ole kriisin kestäviä järjestelmiä.

Mutta kuitenkin kaikesta huolimatta vielä tällä viikolla kokoomuksenkin meppi iloitsi siitä että kykeni laittamaan jälleen uuden kapulan rattaisiin yhteisen sovitun EU liikennestrategian mukaisen logistiikan kehittämiseen kuorma auto "saavutuksillaan" -valiokunnassa.

Vesiliikenteen kehittymättömyyden takia meidän niin sisämaan kuin rannikko seudun suurkuntien energialaitokset eivåt saa kohtuullisin kustannuksin poltto ainetta järvi suomesta. Pelkällä raide ja maantiekuljetuksilla,se ei onnistu. ja vesitie infraa eikä kalustoa ole olemassa

Metsäteollisuutemme on kyennyt luomaan( lobbaamaan ) aluekartellihankintajärjestelmän vaikka se on tuomittu kartellista, niin yhä kartelli infraa ja kalustoa kehitetään valtion tuella. viimeisin asetus 6.6.2013 jossa annettiin 27 % ylikuorma oikeus nykyiselle kalustolle viiden vuoden ajaksi.

Voimassa olevan liikennepoliittisen selonteon mukaisesti he ovat voineet kehittää kartelli hankinnan kuorma auto kuormien taloudellisen matkan mukaan , niin ettei minkään metsänteollisuuden tehtaan hankinnalle tule juuri tätä energia puu hankinnasta aiheutuvaa kilpailua nostamaan raaka puun hintaa.

Nyt eletään metsäteollisuuden osalta optimijärjestelmässä kun osan puusta voi jättää metsiin mätänemään … mikä pitää myös samalla hinnan kohtuullisena…ja suurostajat pois Järvi suomen alueen hankinnasta ,kuten esim. Jyäskylän ,Helsingin ja muiden kaupunkien energialaitokset.

Kummallisuutta ei vähennä se että metsäteollisuus on vahvasti mukana kehittämässä keski euroopan joki -vesiteitten logistiikkaa uudella kalustossa ja reiteillä , mutta ajavat Suomessa kuorma auto liikenteen yksipuolista kehittämistä.

Seppo Paasikallio

Sain juuri seuraavan tiedon, Obama on oivaltanut virheensä

http://www.nowtheendbegins.com/blog/?p=17532

The U.S. will not take military action in the Ukraine crisis, President Barack Obama told NBC 7 San Diego Wednesday

USA ei ryhdy sotilaallisiin toimenpiteisiin Ukrainan kriisissä,
Presidentti Barack Obama kertoi medialle NBC7:lle keskiviikkona.

Jokohan nyt olisi aika kaivaa esille faktat EU sopimuksista ja kertoa heille, että sorry, emme voi osallistua pakotteisiin. Vai tuliko Suomi luvanneeksi jo liian paljon äärimmäisen kovassa hätäilyssään, että kyllähän me tottelemme kaikessa ihan kiltisti herrojen pienimpiäkin toiveita.

Rauno Ruusunen

Lukiessa Eija Riittaa tulee miettineeksi,onko siellä EU:ssa muita Suomalaisia meppejä ollenkaan.Ei heitä näy missään asiallisissa kommenteissa.

Antti Jokinen

Korhola on nainen paikallaan. Ihailtavan perehtynyt asioihin joita ajaa. Ja siinä mielessä positiivinen poikkeus nykypoliitikoissamme.

Tästä Ukrainan kysymyksestä olen kyllä aivan eri mieltä hänen kanssaan. Mitä Ukraina ja ukrainalaiset poliitikot ovat tehneet maansa eteen viimeiset 20 vuotta. Korruptio rehottaa pahemmin, kuin Venäjällä. Kansa on köyhää, bruttokansantuote jämähtänyt en tiedä mihin aukkoon. Poliitikoilla siellä on on riittänyt sikailua ja kymmeniä, voi olla jopa satoja miljardeja haihtunut heidän ja lähipiirin taskuihin. Olin suorastaan järkyttynyt, kuinka EU meni lupaamaan rahoitusta nyt uusille valtaapitäville. Mistä EU sai ne takuut, että homma jotenkin siellä olisi muuttunut. Taisi tulla taas vain muutama rikas poliitikko lisää.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

No tuostahan minä olen samaa mieltä. Ukrainan korruptoitunut hallinto on pettänyt kansan, siellä on vallinnut kleptokratia; kyllä kasvuun olisi ollut ainekset mutta poliitkot ovat sen kupanneet. Mutta ei se sitä poista etteikö kansalla olisi oikeus itsenäisyyteen. Ei Venäjän väliintuloon ole mitään perusteita eikä talouskaan sitä anna.

Juhani Savolainen

Jälleen loistava kirjoitus Eija-Riitalta!

Kunpa siellä meidän EU porukassa olisi enempi tämän tason ihmisiä,niin
EU:ssa voitaisiin ollakkin.

Olen ennenkin tämän täällä sanonut,mutta toistan sen jälleen.

Haasta Eija-Riitta Katainen puh.johtajana,sillä Sinussa on enempi miestä

kuin hänessä.

Jos hän ei asetu ehdolle,asetu Sinä.

Ja olisihan Sinua miellyttävä katsella tuolla Foorumilla!

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Turhaa nyt on suurennella asiaa, saatikka Suomessa uhota ja naapuria härnätä. Krim voi aivan hyvin olla meidän puolesta osa Venäjää, jos kerran itsekin sitä haluaa. Hägglundin mukaan sinne krimiläisten enemmistö haluaa siksikin, että Venäjän elintaso on korkeampi kuin Ukrainan.

Ei Putin maailmaa valloita. Niin talous- kuin sotilaallisessa mielessä Venäjä on toki aika suuri, mutta USA:han ja Kiinaan verrattuna aika pieni. Meillä syötetään vain USA/EU/NATO-näkökulmaa ja unohdetaan koko suuri Aasia, joka kyllä omalla puolellaan pystyy asettamaan rajat Venäjän pullistelulle mutta olemaqan myös mittava markkina-alue Venäjälle, mikä laimentaa EU:n ja USA:n talouspakotteiden vaikutusta.

Käyttäjän TapioLehtimki kuva
Tapio Lehtimäki

On onni - tai siunaus - että Suomessa on edes yksi kova jätkä, Eija-Riitta Korhola. Kiitos Eija-Riitta suoraselkäisistä sanoistasi.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Kiitos. Sanasi lämmittävät.

Veikko Virkkunen

Kun seuraa maailman tapahtumia, niin ajatukseni ihmisistä, että ne ovat hulluja petoeläimiä saa vain vahvistusta.
Ihmisluonto ei ole muuttunut yhtään paremmaksi tuhansien vuosien kuluessa.
Aina joka maahan syntyy alfauroksia, jotka saalistavat kaiken mikä vähänkin on mahdollista seurauksista ja muiden kärsimyksistä välittämättä.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Aleksanteri I ei tehnyt Virosta, Latviasta eikä Liettuasta suuriruhtinaskuntia.

Aleksanteri II kohteli varsinkin Liettuaa hyvin tylysti. Liettuankielinen kirjallisuus kiellettiin yli 40 vuodeksi - edes neuvostovalta ei ryhtynyt vastaavaan.

Neuvostoliitto miehitti toisen maailmansodan yhteydessä Viron, Latvian ja Liettuan 50 vuodeksi.

Näistä seikoista huolimatta nuo maat ovat tänään itsenäisiä ja niissä puhutaan kussakin omaa kieltään. Miksi Suomelle olisi käynyt huonommin kuin näille maille, jos yksikin noista yllä mainituista siunauksista olisi jäänyt saamatta?

Filipp Soitu

Tarvitsemme EU:ta enemmän kuin koskaan,miksi?Oma näkemykseni perustuu pitkälti Putinin puheeseen.Jossa ongelmat on pitkälti luotu lännen 2000 luvun politiikalla.Suomi on menossa mukaan rintamaan yhdessä ongelman luojien ja russofoobikkoitten kanssa.Suomen peruste mukana ololle on pelko ettei heitä enään kuunnella.Ala koulun fiksuin oppilas olisi sanonnut"parempi yksin,kuin mukana kiusanteossa".

Risto Raatikainen

Korholan ajatukset osuvat varsin kohdalleen, vaikka teksti on hieman kansallisromanttinen. Se on tota, että meillä kansana on ollut tähän mennessä hyvä tuuri. Alan kuitenkin epäillä tuurimme pitävyyttä luettuani kommentit läpi. Täytyy sanoa, on todellinen ihme että maamme on vielä itsenäinen. Näillä kansan ajatuksilla loppuu tuurimme varsin pian. Kansa Suomessa on edelleen jakautunut mielipiteitään kahtia ja tätä naapurimme käyttää armotta hyödyksi. En ole varma enää, onko luottamista enää vapaan Suomen säilymiseen sellaisena kuin vapaan ihmisen eli yksilön oikeudet tulee taatuksi Suomessa. Oikeuksien takaamiseksi Liittovaltio valtiomuotona on tulevaisuutta kokonaisuutena Euroopan kansoille. Yksin emme enää pysty ylläpitämään oikeuksiamme globalisoituvassa maailmassa, maailmassa, jossa mantereen/markkina-alueen kokoiset strategiset kokonaisuudet vaikuttavat elämäämme ja elintasoomme päivä päivältä yhä enemmän. Suomi taitaa käydä liian pieneksi yksiköksi, kun tulevaisuutta turvataan jo pelkästään yksilön lähtökohdista käsin. Tulevaisuus on tehtävä yhdessä samalla tavalla ajattelevien Länsi-Eurooppalaisten kanssa. Sitähän itseasiassa Putinkin rakentaa, tosin ei yksilön oikeuksista käsin vaan Venäjän suuruudesta käsin, jota minä pidän vääränä lähtökohtana ja pahasti epädemokraattisina.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Halusin perua kommenttini niin tyhjensin.. =)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Eija-Riitta Korhola, pitääkö paikkansa, että Sinäkään et halua allekirjoittaa vetoomusta Ranskalle pidättyä Mistral-aluksen luovuttamisesta Venäjälle, vaan Petri Sarvamaa on vetoomuksen ainoa suomalainen allekirjoittaja?

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/67599-massiivinen...

Käyttäjän KariArvola kuva
Kari Arvola

Hyvä artikkeli, lähes joka ajatukseen voin yhtyä.

Kovasti yksipuolinen on julkisuus ollut Ukrainan ja nimen omaan Venäjän motiivien suhteen. Odottaisi, että väliaikaisilta vallanpitäjiltä kuultaisiin pikaisesti linjaus maan itäosien venäläisväestön asemasta ja venäjänkielen tulevaisuudesta.

Ymmärtääkseni nämä ovat niitä asioita, joista Venäjä on edelleen aktiivisen kiinnostunut.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Eija-Riitan viesti on laaja ja monipuolinen. Paria asiaa olisin hänen halunnut vielä enemmän alleviivaavan Venäjään kuulumisemme autonomian ajalta:

1) Suomi sai autonomian aikana oman hallinnon eli hallituksen, jota silloin kutsuttiin senaatiksi. Senaatissa oli kaksi osastoa, talousosasto ja lakiosasto. Edellisestä Suomelle kehittyi hallitus ja jälkimmäisestä ylin oikeuslaitos. Senaatin puheenjohtaja vastasi tehtävässään pääministeriä.

Muistettakoon, että Ruotsin vallan alaisuudessa ei mitään vastaavaa Suomelle koskaan annettu. Senaatin olemassaololla oli suuri merkitys siinä vaiheessa, kun Suomi itsenäistyi.

2) Paljon merkittävämpi oli se tapahtuma, jota ei voi kyllin korostaa, jonka suurta merkitystä ja 150-vuotisuutta juhlimme viime kesänä Hattulassa Parolan Leijona-patsaan juurella 3.8.2013 ja myöhemmin Hattulan Juteinitalossa sekä itse tapahtuman pääjuhlassa Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanaja-salissa 4.8.2013.

Vahinko, ettei Suomen tasavallan presidentti ollut kummassakaan tilaisuudessa paikalla.

Suomi ja me suomalaiset SAIMME nimittäin OIKEUDEN OMAAN KIELEEMME tasavertaisena hallinto- ja virkakielenä ruotsin rinnalle Venäjän vapauttajatsaari Aleksanteri II:n kädestä 1863. Omat sivistyneet ruotsinkielisemme valitettavasti jarruttivat tuon oikeuden voimaanastumista vuoteen 1902 saakka aivan kuten nykyisin jarrutetaan lastemme ja lastenlastemme vapaata kielivalintaa.

Monennäköisillä sivistyneiksi itseään kutsuvilla ruotsinkielisillä oli vuosisatoja aikaa ja mahdollisuudet antaa tuo oikeus meille suomenkieliselle, mutta he eivät sitä tehneet ja se jääköön heidän ikiaikaiseksi häpeäkseen.

Venäjän jalo keisari Aleksanteri II oli kyllin sivistynyt antaakseen meille tuon korvaamattoman oikeuden. Kiitos Aleksanteri II, kiitos.

Käyttäjän eijariitta kuva
Eija-Riitta Korhola

Huomiosi on tärkeä, kiitos että nostit sen esiin. Blogissa yrittää aina tiivistää ja jättää jotain olennaista pois. Minusta oli erittäin mielenkiintoista että pakkovenäjästä luovuttiin kouluussa. Vastaavasti ei olisi käynyt Ruotsin vallan alla. Samassa yhteudessä suomen kielen asema parani ja se ansaitsee tulla nostetuksi esiin.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Noin on, että laajaan blogiin tiivistetään, kuten viittasit.

Suomen kielen tasavertaiset oikeudet ruotsin rinnalla ovat loppujen lopuksi varsin tuore asia, jota arkipäivän aherruksessa ei monikaan tule edes ajatelleeksi ja oman kielen oikeudet ovat meille kuitenkin korvaamaton aarre. Voiko kansalla sen kalliimpaa aarretta ollakaan kuin oma kieli?

Olisi perin toivottavaa, että Suomen koululaitoksessa (peruskoulut, lukiot, ammattikoulut, ammattikorkeakoulut ja yliopistot) saadaan myös voimaan vapaa kielivalinta ja ns. pakkoruotsi etuoikeutetusta kahlitsijan asemastaan samalle viivalle muiden kielten kanssa.

Suomi ei lähde lentoon, eikä ruotsin kielen opetus maasta häviä, vaikka ruotsi tulisi kouluissa vapaasti valittavaksi kouluaineeksi ja itse ruotsin kieli hyötyisi vapaasta kielivalinnasta eniten, sillä silloin sitä lukisivat innostuneet, ruotsin vapaasti valinneet, motivoituneet oppilaat.

Ruotsin vapaaehtoisesti valinneet tulisivat tahoillaan onnellisiksi, mutta samanaikaisesti myös muita eli isoja hyötykieliä vapaasti valinneet oppilaat tulisivat tahoillaan onnellisiksi eli kaikki tulisivat onnellisiksi ja valtakunnan ja kansalaisten kielivaranto kasvaisi ja laajenisi huikeasti. Vapaa kielivalinta kun on portti suomalaisten monipuoliseen kielitaitoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset